Cazinoul - o nedorită metaforă. Expresia ideală, dar rușinoasă a stadiului culturii Constanței (galerie foto)

Dintr-un patriotism local, sperăm, dezinteresat... politic, Dorin Popescu, președintele Asociației „Casa Mării Negre”, are tenacitatea să spună lucrurilor pe nume, cu „voce critică”, cu patimă, și să acționeze din respectul declarat pentru cultura constănțeană... Care nu e, dar care ar trebui să fie, pentru că vorbim de un oraș-port cândva celebru pentru evenimentele pe care le găzduia, cândva renumit pentru potențialul pe care îl avea. Pentru că vorbim de anul în care România este în centrul atenției Uniunii Europene.
 

De ce „ratăm abject” evenimente de notorietate?

 
Zilele trecute, cu prilejul mesei rotunde găzduite de Asociația „Casa Mării Negre”, cu tema „Există forme evoluate de viață culturală la Tomis?”, s-a vorbit în termenii cei mai duri despre rușinea în care se afundă vertiginos Constanța, la capitolul evenimente culturale. Ba chiar s-a vorbit despre „ratarea abjectă” a celor trei mari evenimente care ar fi trebuit să propulseze Constanța în centrul atenției naționale, și anume Anul Ovidius, cei 140 de ani de la revenirea Dobrogei și, de ce nu, chiar anul Centenar.
 
Concluziile primei ediții a mesei rotunde, ce a avut loc anul trecut în ianuarie și la care au participat circa 20 de reprezentanți ai comunității constănțene, din partea Primăriei Constanța fiind prezent Mihai Petre, au fost: administrația locală este opacă la problemele culturii, egoismul rapace al unora dintre cei care se pretind reprezentanți ai comunității culturale locale, absența unei infrastructuri culturale, o anumită lentoare sau lenevie. Cert este că avem un nivel relativ rudimentar de forme culturale. Apoi lipsesc antrenorii culturali, oameni care să aibă o autoritate la nivelul județului Constanța, lipsesc mecanismele prin care acești antrenori culturali pot dobândi impact în mediile culturale.
 

„Oricine spune altceva este un ipocrit”

 
Prezent la întâlnirea de marți, 15 ianuarie, subprefectul Ali Șenol, însoțit de staff-ul său, a ținut să precizeze că nu este prezent în calitate de reprezentant al administrației locale, ci să se informeze despre situația actuală a culturii în Constanța.
 
Obiectivul declarat al acestui gen de întâlniri este acela de a fi elaborată o strategie comună pentru inițierea unor proiecte de impact, care să dea viață culturală acestei urbe.
 
„Cultura națională stă în acest an, în acest moment, sub zodia unei oportunități de valorizare europeană și internațională fără precedent. Pe de altă parte, la nivelul județului și municipiului Constanța avem una dintre cele mai triste stări de fapt cu privire la nivelul culturii. Comunitatea culturală locală, împreună cu administrația - pot să spun acest lucru - nu au reușit până în momentul de față să conecteze cu adevărat Dobrogea la marea cultură națională. Oricine spune altceva din Dobrogea este un ipocrit.
 
Pornind de la această concluzie, care nu este a mea, este o concluzie pe care o împărtășesc cu toții, chiar dacă nu fiecare are curajul de a rosti public astfel de evaluări. Avem o cultură locală care nu generează forme de expresie omologate la nivel național. Este greu unui cetățean român din Ploiești, Buzău, Bacău, Iași, Suceava, Botoșani să rostească trei nume emblematice ale vieții culturale și spirituale din Dobrogea în momentul de față. Extrem de greu. Pe când nouă nu cred că ne este greu să rostim trei nume de la Cluj-Napoca, Iași, Timișoara sonore în planul culturii și spiritualității românești. Nu avem forme de cultură la nivelul județului Constanța care să valorifice ancestralitatea acestui spațiu, să valorifice potențialul uman de ieri, de astăzi”, afirma Dorin Popescu în deschiderea întâlnirii.
 
După care a venit cu propunerea construirii unei case emblematice a unuia dintre cele mai solide nume culturale din Dobrogea, cel al lui Publius Ovidius Naso, eventual chiar în fața statuii lui, cu o hologramă în fața casei prin care poetul să spună câteva vorbe minunate despre fericirea și nefericirea de a fi relegat la Tomis. Orașul Constanța are nevoie de o monografie adevărată.
 

„Am putea face în 10 ani o monografie în 10 tomuri: istoria administrației, istoria portului, istoria teatrului, istoria mediului universitar...”, propunea gazda întâlnirii. Apoi o alee a personalităților dobrogene. „Prefectul Constanței a promis cu ocazia evenimentului public organizat de ziarul ZIUA de Constanța, cu prilejul Zilei Dobrogei 2017, că în anul Centenar va fi amplasată o statuie a primului prefect al județului Constanța, Remus Opreanu, în fața sediului Prefecturii. Din câte știu, nu avem această statuie. Ne trebuie repere emblematice pentru spațiul public. Un festival multicultural, anual, dedicat mării”, a continuat cu sugestiile Dorin Popescu.
 
Care apoi a „decretat”: „Trebuie să recunoaștem că plecăm de la un moment 0, să recunoaștem onest că formele noastre de expresie culturală nu au impactul cuvenit, nu sunt parte a unei viziuni. Să recunoaștem onest că nu trebuie să vină Papa să organizeze o viziune pentru Dobrogea, ci că noi trebuie să o facem. Să recunoaștem că nu avem infrastructură, nu avem eroi și când avem eroi îi excludem din spațiul public sau facem tot posibilul să le mitraliem inițiativele”.

 
În cele din urmă, vorbitorii au concluzionat că la Constanța cultura poate fi asemănată perfect cu starea Cazinoului și că suntem încă în inerția unei perioade vitregite de cultură.
 

Au mai fost prezenți la masa rotundă Cristi Crăciun, președintele filialei Constanța a Asociației Naționale a Militarilor veterani, Stănică Enache, președinte Inomar Cluster, Laura Stroe, președinte Asociația Culturală Wild Art, Amir Abduraman, Alexandru Marian Crânganiș, Cezar Pânzaru, președintele Asociației Culturale Pro-Basarabia și Bucovina, general în rezervă Oscar Beneș, Cristian Cealera, prof. Cristina Ivan, inspector școlar de limba română, și prof. Daniela Stan, inspector școlar de religie, Walter Ghicolescu, prof. Vasile Sârbu, Ștefan Pleșoianu - Biblioteca Județeană „I.N. Roman”.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Reuniuni privitoare la strategia culturală a municipiului Constanța 2021-2031. Principalele propuneri

27 Apr 2021 696

Constănțenii pot trimite propuneri și recomandări cu privire la Strategia Culturală a municipiului

07 Apr 2021 499

ZIUA LIVE. Fragilitatea vieții culturale, combătută cu o strategie pentru următorii zece ani. Constanța candidează la un titlu UNESCO, dar alocă 2% pentru cultură!

24 Mar 2021 1466

Constanța depune candidatura pentru obținerea titlului “Capitală Mondială a Cărții” UNESCO 2023

23 Mar 2021 989

ZIUA LIVE. Consilierul primarului, Dorin Popescu „Ne-am gândit ca e momentul elaborării unei strategii culturale“

23 Mar 2021 861

ZIUA LIVE. Consilierul primarului, Dorin Popescu prezintă strategia culturală a municipiului Constanța!

22 Mar 2021 2683

Integrala revistei „Analele Dobrogei” intră în patrimoniul celor mai mari biblioteci digitale ale României și Europei

16 Jan 2021 3106

În cadrul proiectului educațional „Ateliere de oratorie” Dezbatere online la Colegiul Militar „Al.I. Cuza”, între elevi și un reputat judecător clujean

05 Nov 2020 1433

Totul despre consilierii personali ai lui Vergil Chițac. Cine sunt și cu ce s-au ocupat până să fie cooptați în echipa primarului?!

04 Nov 2020 7363

Vergil Chițac și-a ales consilierii personali. Cine sunt aceștia și ce atribuții au primit?

03 Nov 2020 5068

Al patrulea volum semnat de diplomatul-scriitor Dorin Popescu „Captivi la pontul hibrid” - singura carte geopolitică despre Marea Neagră apărută în România

15 Aug 2020 2756

Trei ani de la crearea Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța

21 Jul 2020 2384

Limbajele puterii la Marea Neagră, în lectura unor experți de top, la Constanța

01 Jul 2020 2427

16 experți din șase state participă la masa rotundă internațională „De la cyber la fake. Limbajele hibride ale puterii la Marea Neagră”

27 Jun 2020 1366

La inițiativa Asociației „Casa Mării Negre”, dar și pentru că le pasă Reprezentanți ai comunității civice constănțene au inventariat prioritățile culturale ale urbei

16 Jan 2020 2769