LIVE TEXT Expoziția „Arheologie și politică- cele două narațiuni referitoare la monumentul Tropaeum Traiani între Adamclisi și Heidelberg” se desfășoară la MINAC (galerie foto+video)

  • Expoziția este organizată în cadrul proiectului implementat de Universitatea din Heidelberg, instituțiile implicate fiind Heidelberg Center Cultural Heritage, Institut für Klassiche Archäologie und Byzantinische Archäologie și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București din cadrul Academiei Române. 
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și cu Institutul de Arheologie Clasică al Universității din Heidelberg (Germania) au organizat pentru publicul iubitor de istorie și arheologie, vernisajul expoziției "Arheologie și politică: cele două narațiuni referitoare la monumentul Tropaeum Traiani între Adamclisi și Heidelberg". 

Evenimentul a început cu o conferință, tradusă în limba engleză, în care au fost menționate povești istorice reprezentative pentru subiectul expoziției. 

Cei interesați să admire expoziția, sunt așteptați pe parcursul zilei de azi, 6 octombrie, până la ora 18.00, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Piața Ovidiu nr. 12, cu vernisajul în Aula „Adrian Rădulescu” (Sala Pictată). 

Expoziția este organizată în cadrul proiectului implementat de Universitatea din Heidelberg, instituțiile implicate fiind Heidelberg Center Cultural Heritage, Institut für Klassiche Archäologie und Byzantinische Archäologie și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București din cadrul Academiei Române. 

În cadrul bogatei colecții de antichități de la Heidelberg sunt prezente 54 de copii din ipsos ale metopelor monumentului triumfal de la Adamclisi, realizate în perioada primului război mondial (1918), cu prilejul ocupației germane a teritoriului dobrogean. Pe baza informațiilor existente, s-a urmărit destinul acestor copii, respectiv cel al monumentului de la Tropaeum Traiani în perioada comunistă a României, cu privire specială asupra epocii Nicolae Ceaușescu. Sunt urmărite două povești diferite, care exprimă posibilitatea îngemănării elementului arheologic și al patrimoniului cultural al antichității cu factorul politic. 

Expoziția itinerantă, la a cărei concepere au contribuit și studenții facultății de Arheologie clasică și Istorie modernă a Universității din Heidelberg, este prezentată de-a lungul următorului traseu: la Heidelberg (11-12 și 18-19 septembrie), la Muzeul Efes din Viena (26 septembrie), la Universitatea Babeș-Bolyai/Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj Napoca (28 septembrie), la Sibiu în Piața Huet (30 septembrie), la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București (2 octombrie), la Facultatea de Istorie a Universității București (4 octombrie) și la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (6 octombrie 2021). 

Expoziția este însoțită și de un catalog, redactat în limbile germană, engleză și română, intitulat Arheologie și politică. Cele două narațiuni referitoare la monumentul Tropaeum Traiani între Heidelberg și Adamclisi.

Dr. Gabriel Mircea Talmațchi, responsabil științific al șantierului arheologic Tropeum Traiani a ținut un discurs în limba engleză, tradus în limba română de către Cristian Cealera, reprezentant al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie în care a conturat cu lux de amănunte istoria mărețului Monument Triumfal de la Adamclisi.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poezia zilei Dor de Eminescu – Valentina Popescu

27 Nov 2021 86

Premiile Clubului Amiralilor, la cea de-a-XIV-a ediție

26 Nov 2021 726

GastroArt Facem o listă cu murături mai neobișnuite? Încep cu mere, pepene galben și fasole verde cu ardei iute

26 Nov 2021 589

„Redescoperind Muzeul de Artă“ O nouă sesiune, aceleași provocări (galerie foto)

26 Nov 2021 974

GastroArt Soleanca – leacul pentru mahmureală al slavilor

25 Nov 2021 834

Zona Coiciu - Casa de Cultură din municipiul Constanța intră în reabilitare

25 Nov 2021 522

Întâlniri artistice creative cu studenții, la Muzeul de Artă „Redescoperind Muzeul de Artă. Modele exotice în pictura interbelică românească“

24 Nov 2021 1014

Cartea zilei Zona de interes - Martin Amis

24 Nov 2021 263

#Dobrogea143 Carmen Chilea, directorul Colegiului Național de Arte „Regina Maria“, mesaj de Ziua Dobrogei

24 Nov 2021 399

#DobrogeaDigitală- Fără Dobrogea, „România ar fi ciungă”

24 Nov 2021 1067

#DobrogeaDigitală Directorii Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța (galerie foto)

24 Nov 2021 1371

„Caietele restaurării 2021“, de Elena Murariu Despre problemele de pe șantierul arheologic. Atunci când nu depinde doar de tine (galerie foto)

23 Nov 2021 1331

Arhiepiscopia Tomisului dă în judecată Primăria și Consiliul Local Constanța, dacă va fi aprobată revocarea dreptului de administrare asupra terenului de la Casa de Cultură!

23 Nov 2021 4613

Spațiu verde sau viitoarea parcare supraetajată? Arhiepiscopia Tomisului pierde o parte din terenul din parcul de la Casa de Cultură! (documente)

22 Nov 2021 2326

GastroArt Are orezul pește? O poveste niponă

20 Nov 2021 1321