Omagiu pentru Cella Serghi Autoarea de la malul mării care a trăit o dragoste neîmpărtășită din care s-a născut unul dintre cele mai apreciate romane



 
  • Astăzi se împlinesc 29 de ani de când scriitoarea Cella Serghi s-a stins din viață. A trăit o dragoste neîmpărtășită, o pasiune arzătoare pentru mare și a scris sub îndrumarea lui Camil Petrescu.
Cella Serghi s-a născut la Constanța pe data de 4 noiembrie 1907. Anii copilăriei i-a petrecut în orașul de la malul mării, mutându-se mai apoi în București împreună cu familia sa. A absolvit Facultatea de Drept din capitală. Debutul literar l-a avut în ziarele „Gazeta“ și „Reporter“, iar în anul 1937 și-a publicat primul fragment din romanul autobiografic „Pânza de păianjen“ în „Revista fundațiilor“. Acesta a devenit unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste ale literaturii române, în care descoperim o lume interioară, pe care cei mai mulți dintre noi o recunoaștem, plină de drame, sentimente și emoții, transmise prin ochii Dianei Slavu, eroina romanului.

Autoarea a acceptat o căsătorie din conveniență. Datorită soțului său, l-a cunoscut pe autorul romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“. Cei doi erau prieteni buni, însă Cella Serghi s-a îndrăgostit iremediabil de Camil Petrescu. La acea vreme, renumitul scriitor era mult prea ocupat să-și dezvolte cariera încât nu a putut să-i ofere mai mult decât o amiciție Cellei.  

Totuși, întâlnirea cu Camil Petrescu i-a oferit tinerei la început de drum inspirația de care avea nevoie pentru a începe primele sale încercări literare, dar și stabilirea unor prietenii literare cu Mihail Sebastian, Eugen Lovinescu și Liviu Rebreanu. Cella a fost cea care i-a oferit idei prețioase lui Camil Petrescu îndrumându-l în descrierea ținutelor feminine pentru romanele sale, atât pentru „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“, cât și pentru „Patul lui Procust“, unde i-a sugerat să introducă în roman scrisorile Doamnei T.

Toată această dragoste neîmpărtășită și suferința din iubire au născut în mintea autoarei personaje și acțiuni demne de romane plasate în lumi ficționare, care altfel probabil nu ar fi avut cum să fie născocite. Această recunoștință i-a dedicat-o la publicarea primei sale cărți:

„Lui Camil Petrescu, pentru că m-a învăţat că scrisul înseamnă muncă, muncă grea, amară, disperată, pentru că m-a învăţat ce înseamnă conştiinciozitatea în scris, prin exemplul cărţilor sale. M-a învăţat să ocolesc ce-i facil, să caut întotdeauna calea cea mai grea. M-a îndemnat zi de zi să scriu cartea asta, să renunţ la tot ce era în afara ei, să fiu disciplinată şi răbdătoare, muncitoare. Îi datorez tot. Fiindcă fără ce m-a învăţat el, însuşirile mele s-ar fi risipit şi această carte n-ar fi existat“.


În postfaţa romanului „Pânza de păianjen“, Cella Serghi a mărturisit:

„M-am născut la Constanţa, într-o casă de pe strada Mării, şi prezenţa mării a avut o influenţă deosebit de puternică asupra copilăriei mele. Despărţirea de mare, din cauza refugiului, a fost un şoc care a lăsat urme adânci. M-a urmărit nostalgia mării, dorul de mare mi-a îndurerat copilăria. Pânza de păianjen - în mare măsură autobiografică - e plină de ecourile mării, de amărăciunea acelei despărţiri. Chiar mai târziu, în faţa ei, cântam marea copilăriei mele. Bunicul meu, ceasornicar, era pasionat de descoperirile care se făceau la Constanţa cu prilejul săpăturilor şi mi-a transmis dragostea lui pentru cioburi, ulcele, sticluţe, figurine şi tot felul de obiecte din antichitate, pe care le căuta şi le strângea. Tare aş fi vrut să mă joc cu ele, dar n-aveam voie decât să le mângâi sub privirea lui aspră…

Marea e o prezenţă vie şi o prezenţă de vis. Mişcarea ei necontenită, valurile care se izbeau cu disperare de stânci şi toate acele schimbări de culoare, de la verdele jadului la albastru de cobalt, nisipul, aur încins, dimineţile triumfătoare de la Mamaia, Cazinoul şi în centru statuia lui Ovidiu, iar la câţiva paşi, pe strada Traian, dugheana bunicului, ticsită de ulcele de lut ars, opaiţe, amfore, sticluţe irizate, figurine ciobite, descoperite în săpăturile străvechiului Tomis, totul era făcut să încânte, să neliniştească, să tulbure, să şlefuiască sufletul unui copil“.


Cella Serghi s-a stins pe 19 septembrie 1992, rămânând în istoria literaturii române ca o tulburătoare și captivantă exponentă a romanului realist feminin, cu personaje memorabile, ale căror povești fascinează și astăzi cititorii de orice vârstă. În onoarea romancierei născute în oraşul Constanţa, Primăria municipiului împreună cu Comunitatea Elenă „Elpis” au avut iniţiativa montării unei plachete comemorative, pe casa de pe strada Mării.
 
Citește și:

#scrieDobrogea: Istoria culturală a Dobrogei trebuie eternizată. „A dispărut creatorul, dar îi va supraviețui creația“ (galerie foto)

#citeșteDobrogea: 111 ani de la nașterea prețioasei scriitoare dobrogene Cella Serghi, reper al multor generații. Interviu oferit acum 34 de ani postului TVR1 (video)

 
Cella Serghi, scriitoarea urmărită o viaţă întreagă de dorul Constanţei şi al mării


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT+VIDEO Dumitrache reales Conferință de alegeri în cadrul Organizației Municipale a PSD Constanța. Cine sunt vicepreședinții organizației municipale? (Galerie FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 1096

Erwin Șimșensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța, printre laureaţii Galei Premiilor Radio România Cultural 2024 (VIDEO)

23 Apr 2024 481

ANM Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării

22 Apr 2024 649

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 709

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM

19 Apr 2024 418

Ateneul Român primește distincție din partea Comisiei Europene

19 Apr 2024 311

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 763

Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării. Evaluare la data de 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 633

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etaj în zona Casei de Cultură. Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 1311

Imobiliare Constanța Investitorul turnului din Portul Tomis, răspuns de la Direcția de Cultură - „Nu considerăm oportună creșterea înălțimii clădirii”

12 Apr 2024 5555

ANM Rezerva de umiditate în Dobrogea. Date actualizate

12 Apr 2024 509

Constanța Persoană decedată găsită pe trotuar în zona Casa de Cultură (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Apr 2024 3335

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 545

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2374

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 568