Volumele „Pe drumurile istoriei“, lansate la Constanța Tasin Gemil - „Nu suntem urmașii mongolilor“ (galerie foto)


După cele două lansări, la Cluj și la București, ale recentei apariții editoriale „Pe drumurile istoriei”, istoricul Tasin Gemil s-a bucurat, ieri, de o primire călduroasă în mijlocul comunității turco-tătare din Constanța, gazda evenimentului fiind Asociaţia „Saladin Agiacai”, cu sediul în hotel Aurora din Mamaia.


Dacă la „Casa Titulescu” din capitală prezentarea cărții a fost făcută de foști diplomați și s-a evocat mai cu seamă activitatea din timpul celor două mandate de ambasador ale autorului, la Constanța accentul a fost pus pe valoarea istorică și documentară a cărții lui Tasin Gemil, trei dintre vorbitori fiind universitari ce servesc cu credință și pasiune pe altarul muzei Clio: Stoica Lascu, Valentin Ciorbea și Vicenţiu Armand Dascălu.


Manifestarea a fost deschisă de președinta Asociației „Saladin Agiacai”, Meryem Mambet, care a vorbit cu emoție și implicare despre preocupările și împlinirile asociației, pe tărâm educațional și cultural. Au fost premiați cu volumele profesorului Tasin Gemil cinci elevi cu merite deosebite aparținând comunității turco-tătare, și s-a subliniat importanța aprofundării istoriei de către generația tânără care, astfel, își cunoaște rădăcinile și își recapătă identitatea.
 
Moderatori ai evenimentului au fost conf. univ. dr. Denis Ibadula şi prof. Narciz Amza.

În cuvântul său, în fața sălii neîncăpătoare, prof. univ. dr. Tasin Gemil a mulțumit Asociației care a găzduit lansarea de carte, dar și familiei sale prezente la eveniment, celor doi copii sosiți din Suedia cu acest prilej și consoartei sale, „modestă și harnică” (așa cum a caracterizat-o), despre care am aflat că a fost singura soție de ambasador care a inițiat cursuri de limbă și cultură românească în timpul mandatelor Excelenței Sale în Azerbaijan și Turkmenistan.


De asemenea, autorul a profitat de ocazie pentru a aduce în discuție - cu directețe și animat de sentimentul datoriei față de comunitatea sa - dezbaterea privind reabilitarea tătarilor în ochii Occidentului, care i-a confundat, timp de peste 800 de ani, cu mongolii, acuzându-i de cele mai crude atrocități din istorie. Blamul asupra tătarilor a fost aruncat, se pare, de către Vatican, perpetuându-se sute de ani în rândul creștinilor și chiar al musulmanilor din Orientul Mijlociu și Apropiat, care au susținut că „înapoierea” lor istorică se datorează în exclusivitate intervenției tătarilor.
Nu suntem urmașii mongolilor”, susține tranșant Tasin Gemil, propunând ca denumirea de tătar să fie înlocuită cu cea de „kîpceac”, pentru a nu se mai crea confuzii istorice și a se recunoaște meritele unei comunități care a dat, României și lumii întregi, personalități de mare valoare. Cei interesați pot găsi în recenta sa carte detalii cu privire la acest subiect, dezbătut pe larg de autor, cu argumente de netăgăduit.


Citește și:


Lansarea la Constanţa a lucrării lui Tasin Gemil „Pe drumurile istoriei“
 
LIVE TEXT Prof. Tasin Gemil, o remarcabilă personalitate a Dobrogei, își lansează astăzi volumele „Pe drumurile istoriei“, la București (galerie foto + video)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Prof.univ.dr.Tasin Gemil, la aniversare

21 Sep 2021 1657

ZIUA-n amiaza mare Datoria morală a profesorul universitar doctor Tasin Gemil, a face cunoscute istoria și cultura tătară

21 Aug 2021 1864

ZIUA-n amiaza mare Tasin Gemil își dorește elaborarea unei istorii reale a tătarilor

20 Aug 2021 1941

Profesorul universitar doctor Tasin Gemil, invitat la „ZIUA-n amiaza mare”

19 Aug 2021 1903

Istoricul Tasin Gemil lansează volumul „Tătarii relații cu otomanii și romanii“, în Medgidia

18 Aug 2021 2583

#citeșteDobrogea Istoricul Tasin Gemil, la ceas aniversar. Biografia unui dobrogean de rang înalt

21 Sep 2020 2649

LIVE TEXT Istoricul Tasin Gemil, dublă lansare de carte, la Medgidia. Invitați de seamă, la Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu" (galerie foto)

22 Nov 2019 2005

„Pe drumurile istoriei“ - o nouă lansare a lucrării lui Tasin Gemil, la Medgidia

15 Nov 2019 2443

Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice din Cluj-Napoca, fondat de istoricul dobrogean Tasin Gemil, sărbătoreşte zece ani de la înfiinţare

18 Oct 2019 1682

Lansarea la Constanţa a lucrării lui Tasin Gemil „Pe drumurile istoriei“

16 Oct 2019 2229

„Pe drumurile istoriei“ Fragmente de viaţă şi de istorie trăită, în volumele impresionante ale profesorului Tasin Gemil (galerie foto+video)

03 Oct 2019 1876

LIVE TEXT Prof. Tasin Gemil, o remarcabilă personalitate a Dobrogei, își lansează astăzi volumele „Pe drumurile istoriei“, la București (galerie foto + video)

02 Oct 2019 3340

„Pe drumurile istoriei“... trăite şi scrise de prof. univ. dr. Tasin Gemil. Lansare de carte la Casa Titulescu Bucureşti (document)

30 Sep 2019 1527

O nouă apariţie editorială a prof. univ. dr. Tasin Gemil - „Pe drumurile istoriei“

11 Sep 2019 2720

Ziua etniei tătare

13 Dec 2018 4912