Cultura

Volumele „Pe drumurile istoriei“, lansate la Constanța Tasin Gemil - „Nu suntem urmașii mongolilor“ (galerie foto)


După cele două lansări, la Cluj și la București, ale recentei apariții editoriale „Pe drumurile istoriei”, istoricul Tasin Gemil s-a bucurat, ieri, de o primire călduroasă în mijlocul comunității turco-tătare din Constanța, gazda evenimentului fiind Asociaţia „Saladin Agiacai”, cu sediul în hotel Aurora din Mamaia.


Dacă la „Casa Titulescu” din capitală prezentarea cărții a fost făcută de foști diplomați și s-a evocat mai cu seamă activitatea din timpul celor două mandate de ambasador ale autorului, la Constanța accentul a fost pus pe valoarea istorică și documentară a cărții lui Tasin Gemil, trei dintre vorbitori fiind universitari ce servesc cu credință și pasiune pe altarul muzei Clio: Stoica Lascu, Valentin Ciorbea și Vicenţiu Armand Dascălu.


Manifestarea a fost deschisă de președinta Asociației „Saladin Agiacai”, Meryem Mambet, care a vorbit cu emoție și implicare despre preocupările și împlinirile asociației, pe tărâm educațional și cultural. Au fost premiați cu volumele profesorului Tasin Gemil cinci elevi cu merite deosebite aparținând comunității turco-tătare, și s-a subliniat importanța aprofundării istoriei de către generația tânără care, astfel, își cunoaște rădăcinile și își recapătă identitatea.
 
Moderatori ai evenimentului au fost conf. univ. dr. Denis Ibadula şi prof. Narciz Amza.

În cuvântul său, în fața sălii neîncăpătoare, prof. univ. dr. Tasin Gemil a mulțumit Asociației care a găzduit lansarea de carte, dar și familiei sale prezente la eveniment, celor doi copii sosiți din Suedia cu acest prilej și consoartei sale, „modestă și harnică” (așa cum a caracterizat-o), despre care am aflat că a fost singura soție de ambasador care a inițiat cursuri de limbă și cultură românească în timpul mandatelor Excelenței Sale în Azerbaijan și Turkmenistan.


De asemenea, autorul a profitat de ocazie pentru a aduce în discuție - cu directețe și animat de sentimentul datoriei față de comunitatea sa - dezbaterea privind reabilitarea tătarilor în ochii Occidentului, care i-a confundat, timp de peste 800 de ani, cu mongolii, acuzându-i de cele mai crude atrocități din istorie. Blamul asupra tătarilor a fost aruncat, se pare, de către Vatican, perpetuându-se sute de ani în rândul creștinilor și chiar al musulmanilor din Orientul Mijlociu și Apropiat, care au susținut că „înapoierea” lor istorică se datorează în exclusivitate intervenției tătarilor.
Nu suntem urmașii mongolilor”, susține tranșant Tasin Gemil, propunând ca denumirea de tătar să fie înlocuită cu cea de „kîpceac”, pentru a nu se mai crea confuzii istorice și a se recunoaște meritele unei comunități care a dat, României și lumii întregi, personalități de mare valoare. Cei interesați pot găsi în recenta sa carte detalii cu privire la acest subiect, dezbătut pe larg de autor, cu argumente de netăgăduit.

Citește și:


Lansarea la Constanţa a lucrării lui Tasin Gemil „Pe drumurile istoriei“
 
LIVE TEXT Prof. Tasin Gemil, o remarcabilă personalitate a Dobrogei, își lansează astăzi volumele „Pe drumurile istoriei“, la București (galerie foto + video)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Pe drumurile istoriei“ - o nouă lansare a lucrării lui Tasin Gemil, la Medgidia

15 Nov 2019 1278

Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice din Cluj-Napoca, fondat de istoricul dobrogean Tasin Gemil, sărbătoreşte zece ani de la înfiinţare

18 Oct 2019 609

Lansarea la Constanţa a lucrării lui Tasin Gemil „Pe drumurile istoriei“

16 Oct 2019 903

„Pe drumurile istoriei“ Fragmente de viaţă şi de istorie trăită, în volumele impresionante ale profesorului Tasin Gemil (galerie foto+video)

03 Oct 2019 820

LIVE TEXT Prof. Tasin Gemil, o remarcabilă personalitate a Dobrogei, își lansează astăzi volumele „Pe drumurile istoriei“, la București (galerie foto + video)

02 Oct 2019 1628

„Pe drumurile istoriei“... trăite şi scrise de prof. univ. dr. Tasin Gemil. Lansare de carte la Casa Titulescu Bucureşti (document)

30 Sep 2019 628

O nouă apariţie editorială a prof. univ. dr. Tasin Gemil - „Pe drumurile istoriei“

11 Sep 2019 1414

Ziua etniei tătare

13 Dec 2018 2418

Mesajul istoricului Tasin Gemil, de Ziua Naţională a României (document)

01 Dec 2018 688

#Dobrogeaetnică Laudatio Mihai Irimia

24 Nov 2018 705

Constanța. Va fi lansată cartea lui Virgil Coman, „Aromânii și meglenoromânii din Banat”. Emoționanta poveste a cărții

16 Sep 2016 3581

Eveniment. Expoziția Întoarcerea la natură la Palatul Parlamentului. Cine a participat de la Constanța

15 Dec 2015 1313

Volum despre turcologie şi studii eurasiatice, lansat la Constanţa Tasin Gemil - „Noi nu avem niciun specialist în islamologie!” (galerie foto)

11 Dec 2015 1768

Comunicat de presă UDTTMR 08 ianuarie 2015

08 Jan 2015 1251

Participă Muftiul Muurat Iusuf UDDTMR marchează 25 de ani de la înfiinţare

08 Jan 2015 1452