Cultura

Ziua Culturii Naționale, celebrată la Constanța prin muzică, poezie și film

Data de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale și din perspectiva faptului că este și data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu. Ziua Culturii Naționale reprezintă nu numai un prilej de a-l celebra pe „Luceafărul” poeziei românești, ci și de reflecție asupra culturii române, a esenței românești din sufletul fiecăruia dintre noi.
 
În noiembrie 2010, a fost adoptat un proiect de lege prin care ziua de 15 ianuarie a devenit Zi a Culturii Naționale. Proiectul a fost inițiat de Mircea Diaconu, care arăta faptul că „Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”.
 
Motivul pentru care data de 15 ianuarie a fost aleasă drept zi a culturii naționale a fost cel legat de faptul că Mihai Eminescu reprezintă „omul deplin al culturii românești”, potrivit lui Constantin Noica.
 
Criticul literar Titu Maiorescu, mentorul „Junimii”, spunea despre marele poet: „Pe cât se poate omenește prevedea, literatura poetică română va începe în secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui și forma limbei naționale, care și-a găsit în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi, va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veșmântului cugetării românești”.
 
În ceea ce privește Constanța, aceasta sărbătorește Ziua Culturii Naționale prin instituțiile sale de cultură. Astfel, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” pregătește un spectacol deosebit, intitulat „Un Centenar de muzică românească”, concert ce va fi dirijat de Cristian Brâncuși și care va aduce pe aceeași scenă corul, orchestra și baletul Teatrului „Oleg Danovski”. Evenimentul are loc astăzi, de la ora 18:30.
 
Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” oferă astăzi constănțenilor un film documentar despre George Enescu, intitulat „Muzica Rănilor de Război”. Proiecția filmului începe la ora 17:00, iar intrarea este liberă.
 
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Teatrul de Stat Constanța oferă un spectacol diferit, având în distribuție cinci actori. „De dragoste... cu Eminescu” este un spectacol în care se vor citi poezii și se va vorbi despre percepția marelui poet al literaturii române, Mihai Eminescu. Evenimentul are loc astăzi, de la ora 19:00, în foaierul teatrului, locul fiind ales astfel pentru ca distanța dintre public și actori să fie mai mică și, implicit, mai apropiată, așa cum se dorește a fi și legătura dintre Eminescu și auditoriu.
 
Muzeul de Artă organizează o expoziție de pictură - „Omagiu lui Eminescu”, în data de 16 ianuarie, începând cu ora 15:00, în cadrul căreia vor fi prezentate lucrări ale elevilor Școlii „Spectrum“ Constanța. Evenimentul va fi prezentat de directorul instituției, dr. Doina Păuleanu.
 
Asociația „Casa Mării Negre” propune autorităților locale și comunității culturale tomitane o serie de manifestări publice care să înceapă de la „Kilometrul zero” al culturii la Tomis, în peninsulă, spațiu simbolic al celor două figuri culturale emblematice care străjuiesc ieșirea noastră la mare, Mihai Eminescu și Publius Ovidius Naso. De la ora 12.00, la sediul asociației va avea loc o masă rotundă despre cultura Tomisului, cu participarea oamenilor de cultură ai Constanței.
 
Poetul Mihai Eminescu spunea despre Constanța, în anul 1878: „Kustenge, un oraș mic, dar îngrijit”.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce mesaj a transmis Liviu Dragnea, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

15 Jan 2019 358

Ziua lui Eminescu și Ziua Culturii Naționale, celebrate la Constanța (galerie foto)

15 Jan 2019 672

Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Muzeul de Artă Constanța prin două evenimente de marcă

14 Jan 2019 738

Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Dezbatere organizată de Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța

15 Jan 2018 1217

Cum se sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale la Constanţa

15 Jan 2018 1708

Teatrul de Stat Constanța marchează Ziua Culturii Naționale prin spectacolul de poezie și dans intitulat „Luceafărul”

14 Jan 2018 1005

Cazionul se "redeschide" de Ziua Culturii Naţionale! Proiect derulat pe banii Ministerului Culturii

14 Jan 2018 3080

Noaptea Muzeelor 2017 şi proteste Angajaţi ai MINAC participă la „plimbarea“ din faţa Ministerului Culturii. Nu au primit bani pentru şantierele arheologice şi au salarii mici

20 May 2017 3730

Ziua Culturii Naționale Zeci de persoane au cinstit memoria lui Eminescu, la Cimitirul Bellu

15 Jan 2017 995

Ziua lui Eminescu și Ziua Culturii Naționale, celebrate la Constanța

10 Jan 2017 1796

Ziua de 15 ianuarie, Zi a Culturii Naționale

15 Jan 2016 1084

Spectacol cultural-artistic la Medgidia de 15 ianuarie

13 Jan 2016 1067

Ziua Culturii Naționale, celebrată transatlantic de ansamblul românesc Imago Mundi. Formaţia a cântat şi la Vama Veche

11 Jan 2016 922

Comunicat de presa M.Ap.N. Concert de gala pentru veterani

14 Dec 2015 547

Comunicat de presa MApN Concert de gala pentru veterani

11 Dec 2015 893