A fost publicat raportul informării și consultării publicului Pro și contra proiectului piață urbană Gara Constanța! (DOCUMENT)

  • În luna martie a.c, Primăria Constanța a lansat în dezbatere publică, Planul Urbanistic Zonal inițiat de municipiul Constanța pentru amenajarea Piațetei Urbane de la Gară.
  • Ulterior a fost organizată și dezbaterea publică la sediul municipalității la care au participat: reprezentanții Direcției de Urbanism și Patrimoniu din cadrul Primăriei, reprezentantul elaboratorului PUZ-ului, SC Pro Sign Design SRL dar și 16 persoane din partea publicului interesat de acest proiect.
  • Pe parcursul derulării procesului de informare și consultare publică au fost transmise mai multe observații formulate de proprietarii din zona de studiu, pe care vi le prezentăm în acest material
  • Elaboratorul PUZ-ului, SC Pro Sign Design SRL a formulat răspunsuri tuturor celor care au transmis observații și susține că solicitările publicului au fost introduse în Regulamentul Local de Urbanism
  • Valoarea totală a proiectului este estimată este de 17.371.917.47 lei
     

În luna martie a.c, Primăria Constanța a lansat în dezbatere publică, Planul Urbanistic Zonal inițiat de municipiul Constanța pentru amenajarea Piațetei Urbane de la Gară.

Ulterior a fost organizată și dezbaterea publică la sediul municipalității la care au participat: reprezentanții Direcției de Urbanism și Patrimoniu din cadrul Primăriei, reprezentantul elaboratorului PUZ-ului, SC Pro Sign Design SRL dar și 16 persoane din partea publicului interesat de acest proiect.

Pe parcursul derulării procesului de informare și consultare publică au fost transmise mai multe observații formulate de proprietarii din zona de studiu, pe care redăm în continuare.
 
Aurel F. a subliniat că se impune sistematizarea zonei, eliminarea vaporaşului, demolarea chioşcurilor din zonă, notificarea asociaţiilor de proprietari în vederea renovării blocurilor din zonă, în special blocul MTTC  dar și implementarea unui transport aerian pe cablu, între Parcul Gării și Parcul Arheologic.

Daniela Ghițoi. a notat că se impune ca zona de încărcare a autobuzelor electrice să nu mai fie situată în faţa gării, deoarece ar aglomera zona și a subliniat faptul că trecerea de pietoni din fața gării, de pe strada Th. Burada, trebuie menținută, chiar dacă se va face un acces subteran către parc.

Administratorul Mini Farm SRL cu punct de lucru în zonă este de părere că întreaga documentație trebuie refăcută.

Diana C., nu este de acord cu PUZ-ul promovat de municipalitate, deoarece ar implica exproprierea şi demolarea imobilelor acesteia.

Consilierul local USR, Cristiana Popescu susține că limita PUZ ar trebui să includă şi Autogara Sud, unde ar putea fi amplasată parcarea de lungă durată, stațiile de încărcare a autobuzelor electrice, capul de linie al traseelor. De asemenea, această propune amenajarea unui Info Point în locul clădirii administrative propuse prin intermediului PUZ-ului.

Mihnea Hagiu, propune construirea unei parcări subterane cu 500 de locuri, staţii de încărcare electrice, spălătorii auto, din care să existe legături subterane cu peronul gării și staţia CT BUS; construirea unei parcări supraterane; construirea unei staţii moderne CT BUS, cu legături directe între Constanţa şi localităţile Zonei Metropolitane şi a unei autogări cu legături naţionale, internaţionale și către Aeroportul Mihail Kogăliniceanu. Acesta solicită și ca autogara să aibă legatură subterană cu peronul gării şi zona de restaurante, și să se construiască o zonă subterană şi supraterană cu restaurante, magazine, farmacii, care aibă legatură cu gara, peronul, parcarea, autogara şi staţia de autobuze CT BUS.


12 proprietari ca locuiesc în blocul MMTC au solicitat reducerea înălțimii clădirii administrative propuse pe PUZ, astfel încât să nu le fie afectată însorirea și vederea către piațeta gării.

Și Stelian S. face referire la înălțimea acestui sediu pe care îl vede construit din sticlă. De asemenea, constănțeanul propune ca suprafața de spațiu verde din fața gării să crească cu 20% și solicită și reabilitarea tuturor scărilor blocului MMTC.

Administratorul GA Tour SRL, proprietar al unui spațiu comercial care urmează să fie afectat de construcția viitoarei parcări supraetajate, consideră acest proiect nejustificat din punct de vedere economic și generator de poluare fonică și noxe. Per ansamblu, petenta își exprimă acordul față de PUZ și menționează că vrea să-și continue activitatea într-un spațiu modern.

Președintele Partidul Verde – Filiala Constanța, Bogdan Sorin Zvârcolescu consider că proiectul nu respectă regulile urbanistice generale de regenerare urbană și solicită alegerea variantei unei parcări verzi / cu vegetație, în contextul în care aceste parcări tind să ia locul, în marile oraşe, parcărilor betonate.

Zvârcolescu mai solicită extinderea spațiilor verzi, prin mărirea suprafeței Parcului Gării.
 
Omul de afaceri Sabit Daniș a transmis dezacordul față de propunerile PUZ-ului care implică exproprierea și demolarea imobilului petentului,vezi secțiunea „documente”.

Elaboratorul PUZ-ului, SC Pro Sign Design SRL a formulat răspunsuri tuturor celor care au transmis observații.

Aceștia susțin că PUZ-ul propus a obţinut toate avizele solicitate prin certificatul de urbanism şi avizul de oportunitate, toate acestea fiind favorabile.

Elaboratorul mai susține observațiile au fost introduse în Regulamentul Local de Urbanism iar clădirea administrativă va fi micşorată astfel încât să nu se aducă prejudicii în privința însorii pentru blocul MTTC, vezi secțiunea „documente”.
 
Vă reamintim anul trecut, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a decis ca proiectul privind elaborarea unui PUZ - amenajare Piață Urbană Gara Constanța, realizat de municipalitate prin Confort Urban să nu necesite evaluarea de mediu, urmâd a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.

Și tot în 2022, Primăria Constanța a lansat în achiziție publică servicii de proiectare PAC, POE, PT+DDE+CS, verificare proiecte, asistență tehnică și execuție lucrări, pentru realizarea obiectivului de investiții „Reamenajarea spațiului public din zona parcului Gării”.
Valoarea totală a proiectului este estimată este de 17.371.917.47 lei.




Ce prevede proiectul municipalității?

Terenul reglementat este în suprafață de 35.748,00 mp și zona de studiu este de 45.500,00 mp.

Prin documentație sunt propuse reconfigurări ale circulației auto și pietonale, amenajări de spații verzi dar și construirea a trei clădiri principale: parcare subterană și supraterană, parcare și zona de încărcare autobuze electrice și construire sediu clădire administrativă.

Clădirile ce vor fi realizate, indiferent de conformare, funcțiune, modalitate de amplasare pe parcelă, vor fi amplasate pe teren cu retrageri minime și vor avea fațadele retrase de la limitele parcelei/zonei de intervenție.

Se va păstra un culoar fără se construi nimic în fața Gării Constanța, până la intersecția cu b-dul Ferdinand, prin propunerea de două edificabile, distanțate la 60 metri unul de altul.

Se propune crearea de stații de autobuze și autocare dotate cu echipamente de ultima generație pentru încărcarea autovehiculelor electrice de transport urban, crearea de zone amenajate pentru parcarea autoturismelor pentru călători/ navetiști ( se propune o parcare cu regim maxim de înălțime 2S+P+5E) cu posibilitatea parcării pe perioade lungi, se propune și amenajarea unei parcări la sol pentru staționare pe perioade scurte și spatiu pentru staționarea taxiurilor.

Din punct de vedere al transportului public, se vor amenaja trasee specifice , marcate și cu vopseluri specifice, separate de traseul rutier al mașinilor.

Totodată prin PUZ se propune amenajarea cu peroane și zone de așteptare acoperite și/ sau umbrite pentru populația ce utilizează sistemele de transport în comun, organizarea spațiilor pietonale în raport cu spațiile de circulație și în raport cu spațiile verzi, crearea de zone de așteptare și relaxare și de circulație pietonală, loisir și reamenajarea pasajului pietonal existent, dar și crearea unui nou pasaj pietonal ce face legătura între zonele verzi din piața gării și parcul Gării.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Parcare pe 5 etaje și pasaj pietonal care va face legătura între zonele verzi între piața și parc. Când va avea loc dezbaterea publică pentru PUZ-ul piață urbană Gara Constanța? (DOCUMENTE)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Tuzla, județul Constanța, contract important ce vizează achizițiile publice

29 Sep 2023 549

Primăria Constanța are o nouă organigramă. Cine sunt directorii, șefii de servicii și de birouri din echipa primarului Chițac? (DOCUMENT)

26 Sep 2023 4749

Ce vrăji mai face administrația Chițac? Fundația Gaudeamus funcționează într-un sediu cu contract expirat! Imobilul va fi preluat de Primăria Constanța și probabil scos la licitație (DOCUMENTE)

25 Sep 2023 1901

Noi repartiții de locuințe din patrimoniul Administrația Fondului Imobiliar SRL O angajată a instituției primește o casă în centrul Constanței! Chiriași cu cereri depuse chiar în urmă cu câteva luni (DOCUMENTE + GALERIE FOTO)

24 Sep 2023 2319

Parcarea supraetajată de la Casa de Cultură, în aer Proprietarii din blocurile situate în zonă și-au exprimat dezacordul cu privire la proiectul Primăriei Constanța (DOCUMENT)

12 Sep 2023 3179

Știri Constanța Vicepreședinte Consiliul Județean, Stelian Gima și-a depus raportul de activitate (DOCUMENT)

10 Sep 2023 1755

Știri Constanța Au fost desemnați experții cooptați pentru atribuirea contractului de gestiune a serviciului public de transport judeţean pentru lotul 3 (DOCUMENT)

08 Sep 2023 1043

În urma reoganizării vor avea loc testări profesionale Primăria Constanța are o nouă organigramă! De când intră în vigoare? (DOCUMENTE)

06 Sep 2023 3868

Președintele CJ Constanța și-a numit reprezentantul în Asociația ITI Delta Dunării (DOCUMENT)

03 Sep 2023 2913

Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local Municipal Constănțenii vor plăti taxe și impozite mai mari în 2024 (DOCUMENT)

31 Aug 2023 1903

Pentru ce vor fi folosiți banii Cu cine a bătut palma Primăria Constanța pentru împrumutul de peste 51 de milioane de euro?

30 Aug 2023 2590

Femeie de afaceri în privat, funcționar public în timpul programului. Cine este repezentantul președintelui CJC în CA-ul Centrului „Maria Montessori” din Constanța (DOCUMENTE)

29 Aug 2023 7217

Licitații Constanța Documentația pentru înființarea centrelor de colectare prin aport voluntar din municipiu va fi elaborată de o firmă din București(DOCUMENT)

28 Aug 2023 715

Știri din Constanța Consilierul județean Gheorghe Donțu, mandat de patru ani în Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate (DOCUMENT)

27 Aug 2023 3190

Știri din Constanța Mai sunt 10 zile până la termenul anunțat de Mooz Services pentru finalizarea lucrărilor de pe Ștefan cel Mare. Cum arată șantierul (GALERIE FOTO+ VIDEO)

20 Aug 2023 7997