Deschidere editie

Audit al Curţii de Conturi pentru anul 2016 Brandul turistic naţional, promovat prin plăţi nelegale. Ce spune Anca Nedea, fostul preşedinte al ANT (document)

În anul 2016, Ministerul Turismului a efectuat plăţi nelegale pentru cheltuieli privind servicii de promovare a brandului turistic naţional şi pentru lucrări de investiţii neexecutate, nu a urmărit respectarea clauzelor contractuale, nu a perceput majorări de întârziere şi daune-interese şi a utilizat ineficient unele fonduri băneşti pentru participarea la târguri de turism organizate în afara ţării, reiese din raportul public pe 2016 al Curţii de Conturi.
 

Ce a constatat Curtea de Conturi

 
Curtea de Conturi a publicat rezultatele misiunii de audit de conformitate, ce a privit activitatea desfăşurată de către Ministerul Turismului şi Autoritatea Naţională pentru Turism, având ca obiectiv principal fundamentarea aspectelor constatate în cadrul acţiunii „Auditul performanţei fondurilor alocate prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Turism pentru dezvoltarea şi promovarea turistică a României pentru perioada 2013-2015, efectuată în anul 2016“.
 
Potrivit raportului publicat, la Ministerul Turismului au fost constatate abateri şi deficienţe care au vizat plata nelegală a unor cheltuieli pentru servicii de promovare a brandului turistic naţional şi pentru lucrări de investiţii neexecutate, neurmărirea respectării clauzelor contractuale şi neperceperea de majorări de întârziere şi daune-interese, utilizarea ineficientă a unor fonduri băneşti pentru participarea ANT la târguri de turism organizate în afara ţării, precum şi existenţa unor stocuri fără mişcare sau cu mişcare lentă.
 
Astfel, au fost efectuate plăţi în sumă estimată de 498 mii lei pentru lucrări de investiţii neexecutate (în cadrul proiectului de investiţii în turism „Schi în România“), prin acceptarea includerii atât în oferta tehnico-economică (anexă la contractul de lucrări), cât şi în situaţia de plată a unui articol de lucrări pentru care nu au fost nominalizate materialele, cantităţile şi preţul unitar al acestora.
 
Totodată, au fost efectuate plăţi nelegale din fonduri alocate de la bugetul de stat, în sumă de 1.420 mii lei, pentru servicii de promovare a brandului turistic naţional prin intermediul unor tur-operatori germani, respectiv pentru servicii decontate la valori mai mari decât cele din devizul-ofertă; servicii decontate fără documente, care să certifice prestarea lor (1.087 mii lei); servicii decontate fără respectarea clauzelor contractuale (326 mii lei), iar pentru neexecutarea obligaţiilor asumate prin contract, de către prestator, s-a constatat necalcularea şi neîncasarea unor penalităţi de întârziere (54 mii lei).
 
Nu s-a urmărit respectarea clauzelor contractuale, întrucât recepţia serviciilor nu s-a efectuat în funcţie de ratingurile (audienţele transmisiunilor) înregistrate de postul de televiziune, aşa cum s-a stabilit în contract, ceea ce a condus la efectuarea de plăţi, în sumă de 240 mii lei, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru servicii nerecepţionate în condiţiile stabilite în contract. Totodată, pentru neexecutarea obligaţiilor asumate prin contract de către prestator, entitatea nu a urmărit încasarea majorărilor de întârziere şi nu a pretins daune-interese.
 
„Au fost utilizate ineficient fondurile băneşti alocate de la bugetul de stat, în sumă de: 362 mii lei, prin achiziţia de produse (mesh-uri) la preţuri supraevaluate, respectiv la preţuri mai mari decât cele practicate de acelaşi furnizor, în contracte similare derulate cu ANT sau decât cele existente pe piaţă; dar şi în suma de 583 mii lei, pentru participarea ANT la târguri de turism organizate în afara ţării, prin achiziţia de bunuri (mobilier, obiecte promoţionale, servicii) la preţuri supraevaluate, respectiv la preţuri mai mari decât cele practicate de acelaşi furnizor, în acelaşi an, în contracte similare derulate cu ANT sau decât cele existente pe piaţă“, se arată în raportul Curţii de Conturi.
 
Astfel, pentru participarea ANT la diverse târguri de turism organizate în afara ţării, deşi conceptul standului a fost asemănător, iar achiziţia de servicii s-a efectuat, în cele mai multe cazuri, de la acelaşi prestator şi în acelaşi an, preţurile la care s-au contractat şi decontat serviciile au fost diferite de la un contract la altul, în unele cazuri de cel puţin două ori mai mari.
 
În cazul târgurilor de turism organizate în străinătate pentru care ANT a achiziţionat, pe lângă serviciile de amenajare şi decorare a standului României, şi servicii de realizare a unor materiale şi obiecte promoţionale, entitatea nu a solicitat, iar prestatorul nu a prezentat documentele justificative care să ateste realitatea achiziţiei la nivelul sumelor decontate.
 
S-a constatat existenţa de stocuri fără mişcare sau cu mişcare lentă în valoare estimată de 4.095 mii lei, din care stocuri în valoare de 3.719 mii lei ce provin din anul 2007, în condiţiile în care o parte dintre ele nu mai pot fi folosite, întrucât au fost recepţionate cu greşeli de editare, a apărut uzura fizică sau informaţia din aceste materiale de promovare şi-a pierdut actualitatea, apărând uzura morală. În cadrul acestor stocuri s-a constatat existenţa de materiale pentru promovare: hărţi (649.044 de bucăţi, în valoare totală de 1.298 mii lei), Album Săpânţa, editat în limbile: română, chineză, spaniolă, olandeză, idiş, italiană, rusă, poloneză (40.625 de bucăţi, în valoare totală de 1.421 mii lei); Album Săpânţa, editat în limbile: română, franceză, germană, arabă, japoneză, maghiară (22.572 de bucăţi, în valoare totală de 790 mii lei); Album Biserici de lemn (266 de bucăţi, în valoare totală de 68 mii lei); Broşură ofertă generală (23.760 de bucăţi, în valoare totală de 96 mii lei); Broşură Muntenia şi Oltenia (16.820 de bucăţi, în valoare totală de 44 mii lei), alte broşuri, în valoare totală de 121 mii lei, achiziţionate anterior anului 2013 şi aflate în stoc.
 
Nu a fost organizată contabilitatea garanţiilor ce trebuiau constituite de către prestator în baza contractelor de prestări servicii, situaţie care a dus la necunoaşterea valorii garanţiei de bună execuţie constituită pe fiecare contract în parte. În privinţa respectării prevederilor legale ce ţin de justificarea avansurilor de trezorerie acordate şi, după caz, restituirea sumelor neconsumate, s-a constatat că entitatea avea înregistrate avansuri în sumă de 153 mii lei, din care 22 mii lei acordate unor foşti angajaţi ai entităţii, dar nejustificate.
 
 

Anca Nedea, despre raportul făcut public

 
În anul 2016, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism era constănţeanca Anca Nedea. Contactată de cotidianul ZIUA de Constanţa, Anca Nedea a făcut mai multe precizări. „Cunosc raportul, deficienţele sunt preluate de mulţi ani în urmă. Eu nu am făcut decât să implementez, fără sprijin politic, măsuri de corecţie managerială pe care le-am prezentat, public, atunci când am plecat. Am făcut şi o dare de seamă. Curtea de Conturi a stabilit în auditul pe care l-a făcut pentru perioada mea, că, din punct de vedere managerial, a fost un management eficient. Am preluat problemele; niciuna nu a fost constatată în activitatea mea. S-au făcut foarte multe. Cunosc toate speţele pe de rost. Când am venit la ANT nu mi s-a predat nimic. Nu a existat o predare-primire. Au auditat toate problemele existente şi am început să iniţiez măsuri de corecţie. Cea mai mare parte dintre ele nu ţineau de mine, deoarece ANT-ul era la Ministerul Economiei. Toate problemele au fost consemnate, în scris, de mai multe ori. Am făcut o situaţie cu obiectivele urmărite, măsuri implementate. Toate au fost prezentate ministrului Borc (Costin Grigore Borc - n.r.).
 
S-au făcut foarte multe corecţii. Au lucrat cu Curtea de Conturi. Cei de la Curtea de Conturi m-au ajutat să înţeleg, în sistemul public, cam ce se putea face ca măsură de corecţie. Erau foarte multe situaţii legate de birourile de turism extern. Nu existau obiective de performanţă-cheie, nu exista bugetare. Au fost foarte multe probleme. Pe fiecare le-am luat în parte şi am operat măsuri, într-un an, cât am fost eu. Apoi a venit ministrul Dobre şi a continuat. Dânsul a desfiinţat birourile de turism extern. Nu pot fi de condamnat nici cei dinaintea mea, pentru că nu aveau cu ce să lucreze. Atât timp cât într-o structură nu ai departament economic, o direcţie economico-financiară puternică, cu specialişti, şi o direcţie juridică cu specialişti, nu poţi face nimic.
 
Exista o autoritate naţională care, de ani de zile, după preluarea de la Elena Udrea de la MDRT (care s-a spart în Ministerul Dezvoltării şi ANT), nu avea în organigramă o direcţie financiar-contabilă şi o direcţie juridică. Nu aveam nici măcar un departament de suport. În aceste condiţii, nu am reuşit să rezolvăm decât o parte din probleme. Din punctul meu de vedere, majoritatea punctelor reclamate au motive şi Curtea de Conturi ştie de ele. Nu ştiu dacă ele au fost acum rezolvate. Cred însă că ministrul Dobre (fostul ministru - n.r.) a reuşit să le rezolve, având cu totul o altă forţă. Ne-am fi dorit să avem în continuare birouri de turism extern“, a explicat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Anca Nedea.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta raportul integral publicat de Curtea de Conturi a României.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Judeţean Constanţa angajează o casă de avocatură Contestă în instanţă auditul Camerei de Conturi finalizat cu un raport extrem de nefavorabil!

27 Apr 2018 1588

Raport Camera de Conturi. Primăria Cernavodă - înregistrări eronate, neîncasarea taxelor pe clădirile proprietate privată şi plăţi nelegale (document)

05 Mar 2018 2732

Raport Camera de Conturi 2016. Consiliul Judeţean Constanţa Înregistrări contabile eronate, denaturarea situaţiilor financiare, lipsă în inventarul Pavilionului Expoziţional şi prejudicierea bugetului (document)

22 Feb 2018 1595

Raportul Curţii de Conturi pentru Primăria Constanţa A fost sesizată Direcţia Regională Antifraudă. Principalele deficienţe! (document)

21 Feb 2018 3902

Ce s-a descoperit la ultima verificare Astăzi începe controlul anual al Curţii de Conturi la Primăria Constanţa

02 May 2017 3963

Ce a descoperit Curtea de Conturi la CN APM Constanţa. Cum se vor recupera prejudiciile

15 Feb 2017 1204

Raport Curtea de Conturi. Primăria Comana, prejudicii de peste 600.000 de lei (document)

13 Feb 2017 4038

Ce nereguli au depistat şi ce prejudicii au calculat inspectorii Curţii de Conturi la Primăria Costineşti (document)

09 Feb 2017 2822

Raport Curtea de Conturi. Primăria Cogealac a decontat nelegal sumele cheltuite pe combustibilul folosit de un microbuz şcolar (document)

09 Feb 2017 3001

Bărăganu, raport Curtea de Conturi Plăţi nelegale de telefonie mobilă şi prejudicii mari (document)

08 Feb 2017 1580

Nereguli în evidenţele financiare ale Primăriei Mangalia! Ce a descoperit Curtea de Conturi la controale (document)

07 Feb 2017 1987

Raport Curtea de Conturi Care a fost valoarea prejudiciilor la UAT Agigea (document)

07 Feb 2017 1361

Raport Curtea de Conturi. Cum a pierdut în cinci ani comuna Peştera circa 9 milioane de lei. Ce nu a încasat (document)

06 Feb 2017 6436

Ce a descoperit Curtea de Conturi la Spitalul Municipal Mangalia! Raportul auditului financiar

04 Feb 2017 1218

Plăţi ilegale, creanţe nerecuperate şi alte prejudicii, descoperite de Curtea de Conturi la RADET Constanţa! (document)

03 Feb 2017 2013

Jale la Direcţia de Pază Judeţeană! Rezultatele auditului (document)

03 Feb 2017 1430

Jaful descoperit de Curtea de Conturi la Spitalul Judeţean Constanţa. Asocierea Pozitron - Medimar - Cardioscan, în raport (document)

03 Feb 2017 29277

Curtea de Conturi - Abateri financiar-contabile şi prejudicii uriaşe la Consiliul Judeţean. Date din raport (document)

03 Feb 2017 4451

REGIA NAŢIONALĂ A PĂDURILOR – ROMSILVA PRECIZĂRI REFERITOARE LA RAPORTUL CURȚII DE CONTURI PE ANUL 2015

02 Feb 2017 1278

Raport oficial Miliarde de euro, furate anual de la bugetul de stat

29 Dec 2015 1102

Robert Negoiță este în atenția procurorilor DNA

16 Sep 2015 1371

Bursele elevilor, pepinierele şi solarele de legume, printre hibe Ce reproşuri a adus în acest an Curtea de Conturi CJC-ului

03 Sep 2015 2533

Un raport al Curţii de Conturi privind deficienţe semnalate la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu“, pe ordinea de zi a unei şedinţei AGA

15 Jun 2015 1584

Curtea de Conturi, în control la Consiliul Județean Constanța de săptămâna trecută

26 May 2015 1130

Curtea de Conturi a sesizat DNA Prejudiciu de peste 10 milioane de euro şi suspiciuni de gestiune frauduloasă la CFR SA

20 Oct 2014 1590

Compania, dată pe mâna procurorilor Administraţia Porturilor cere anularea unui raport întocmit de Curtea de Conturi (document)

18 Oct 2014 1568

Raport incendiar al Curţii de Conturi CNADNR, în atenţia DNA pentru un prejudiciu estimat de peste şase milioane de lei

07 Oct 2014 2013

14 milioane de lei, „atribuiţi nelegal“ CJC își cere banii înapoi de la cluburile sportive constănţene (documente)

10 Jul 2014 2763

De la Nicuşor Constantinescu, şeful CJC Pomi fructiferi plătiţi „nelegal“ către RAJDP, la pachet cu o acuzaţie de abuz în serviciu (documente)

07 Jul 2014 4386

În absenţa lui Nicuşor Constantinescu CJC pasează apartamentele de lux pentru medici la Spitalul Judeţean Constanţa (documente)

28 Jun 2014 2923

EVZ.RO. Raport îngrijorător „Curtea de Conturi a fost împiedicată să controleze drumarii din Constanța timp de trei ani!”

08 Feb 2014 1696

Raport Curtea de Conturi Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a analizat dosarele de retrocedare "pe considerente politice sau de oportunitate"

01 Feb 2014 1910

A fost desemnată câștigătoare oferta cea mai scumpă Nereguli sesizate de Curtea de Conturi în cazul Autostrăzii Cernavodă-Medgidia-Constanţa

27 Dec 2013 1393

Litoral TV Ce a descoperit Curtea de Conturi la furnizorii de servicii medicale din judeţul Constanţa

18 Sep 2013 1542

Curtea de Conturi despre controlul pe care nu l-a efectuat la RAJDP „Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a trasat rezoluţia «nu sunt de acord»”

07 Aug 2013 3338

DNA muşamalizează pentru Tusac. Procurorii au dosit Raportul Curţii de Conturi

27 May 2013 1586

Cine plânge pe umărul angajaţilor de la Vamă Curtea de Conturi spune că sunt puţini inspectori

26 Sep 2012 1222

Comisia Europeană a constatat că s-au făcut cheltuieli ilegale la companiile din subordinea MTI Ce nereguli s-au găsit la Constanţa şi unde

28 Jul 2012 1110

Ce spune raportul Curţii de Conturi despre Constanţa

11 Jan 2012 1910

Potrivit raportului Curţii de Conturi Sporuri de peste 41 de miliarde de lei pentru angajaţii CJC

24 May 2011 1455

Control pentru elemente de corupţie, la Sanatoriul Techirghiol

29 Oct 2010 1291

Prefectul a cerut Curţii de Conturi verificarea facturilor fără acoperire de la Senatoriul Techirghiol

28 Oct 2010 1111

Consumul cu masinile directorilor si salariatilor RAJDP Peste un miliard pentru reparatii auto si carburanti in 2009

09 Jun 2010 1009

Marea Neagra, inchiriata cu cinci dolari pe km patrat

10 Apr 2010 852

Marea Neagra, inchiriata cu cinci dolari pe km patrat

09 Apr 2010 1373