Comunicare zero din partea autorităților. Proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța” prelungit până în 2025?!

  • Patru termene, unul la semnarea finanțării, altul la semnarea contractului de execuție și alte două prelungite fără explicații din partea autorităților
  • Contractul pentru lucrări s-a semnat în iunie 2021 cu termen de execuție 48 luni
  • După un an și jumătate de la demarare, stadiul lucrărilor este abia de 20%
  • Pe panoul informativ a fost inserat un nou de termen de finalizare a proiectului - august 2025
  • Proiectul de îmbunătățire a mobilității urbane durabile prevede reabilitarea și extinderea zonei pietonale multifuncționale de pe strada Ștefan cel Mare, reabilitarea trotuarelor străzilor adiacente și crearea de zone cu spațiu partajat
  • Lucrările de construcții în cadrul proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța” au fost atribuite de Primăria Constanța societății Meva Concept SRL
  • Deoarece nu are suficienți angajați, în acest proiect, bucureștenii lucrează cu trei subcontractanți: Hiwaters Solutions din Râmnicu Vâlcea, Mooz Services din Constanța și Fraicom SRL tot din Capitală
 
 
Noul termen de finalizare a lucrărilor din zona centrală a municipiului Constanța este 2025, cu toate că inițial acestea urmau să fie finalizate în 2023.

Proiectul este finanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020 - Axa prioritară 4 - Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile si vizează promovarea mobilității urbane durabile prin regenerarea urbană a zonei centrale printr-o serie de măsuri care să conducă la creșterea accesibilitătii și mobilității pietonale din această zonă a municipiului.
 
Prin proiect se urmărește creșterea cotei modale a deplasărilor pietonale și cu bicicleta, prin transformarea segmentului străzii Ștefan cel Mare într-o esplanadă pietonală modernă şi modernizarea infrastructurii pietonale (trotuare şi zone shared-space) pe străzile adiacente, dar şi prin crearea de benzi dedicate pentru transportul public şi de piste de biciclete pe Bulevardul Ferdinand şi strada Mircea cel Bătrân.
 
De asemenea, se doreşte ca utilizarea autoturismelor în zona centrală a municipiului să devină mai puţin atractivă, prin restricționarea accesului acestora în zona de intervenţie a proiectului, creându-se astfel condiţiile pentru creşterea cotei modale a deplasărilor pietonale şi cu bicicleta şi reducerea emisiilor de echivalent CO2.



Prin acest proiect se urmărește extinderea și reabilitarea zonelor pietonale și shared-space, cu efect asupra creșterii cotelor modale ale deplasărilor nemotorizate (pietonale și cu bicicleta), reabilitarea și extinderea zonei pietonale multifuncționale de pe strada Ștefan cel Mare (15.780,00 mp), precum și reabilitarea trotuarelor străzilor adiacente (30.066,40 mp) și crearea de zone shared-space (3.029,00 mp).
 
Proiectul mai prevede amplasarea de fântâni arteziene și amenajarea de mobilier urban inteligent prevăzut cu bănci, spații de ședere, rasteluri de biciclete și cișmele, se vor monta sisteme de informare cu mesaje variabile și va fi instalat un sistem de supraveghere video.
 

Lucrările includ și modernizarea rețelei de iluminat public și reabilitarea pasajului pietonal. Infrastructura de semnalizare rutieră din zona centrală o orașului va fi adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități și cu mobilitate redusă.
 
Pe zona adiacentă, reprezentând bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, trebuie reabilitate traseele pietonale și vor fi introduse benzi unice de transport public (2,817 km) și piste pentru biciclete(5,304 km).


Pe străzile străzile Mihai Viteazu, I. Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse trotuarele și va fi modernizat iluminatul public.

Valoarea totală a proiectului este de 89.854.757,70 lei din care valoarea totală eligibilă a proiectului  este de  89.854.757,70 lei.
Contribuția municipiului Cobnstanța este de 1.797.095,20 lei.

Valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR  este de 76.376.544,06 lei iar valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 11.681.118,44 lei.


 
Contractul pentru lucrări s-a semnat în iunie 2021 cu termen de execuție 18 luni
 
Contractul de finanțare pentru proiect fusese semnat de  fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău, în luna aprilie 2020 iar termenul de execuție era inițial de 18 luni.

Iar contractul de execuție a lucrărilor aferente proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța” a fost semnat pe 9 iunie 2021 de Vergil Chițac.

Lucrările efective au început abia în septembrie/octombrie 2021 iar durata de execuție a lucrărilor prevăzută în proiect era de 48 de luni adică până în finalul lunii iunie 2023.

Pe parcursul acestui an, reprezentanții municipalității au anunțat că noul termen de finalizare al lucrărilor este decembrie 2023, ca de curând în stradă, să apară panouri informative care indică un alt termen, respectiv luna august a anului 2025.


 
Contractul este executat de Meva Concept SRL
 
Lucrările de construcții în cadrul proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța” au fost atribuite de Primăria Constanța societății Meva Concept SRL.

Contractul are o valoare de 68.888.580,61 lei.

Meva Concept SRL are sediul în București și are ca obiect de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”.

În anul 2021, firma a raportat o cifră de afaceri de 54.297.799 de lei, profit net de 1.077.967 de lei și 16 angajați. La momentul semnării contractului cu Primăria Constanța aveau raportați doar 9 angajați.

Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 6%.

Asociatul unic și administratorul Meva Concept SRL este Ligia Andreea Paraschiv.

Deoarece nu are suficienți angajați, în acest proiect, bucureștenii lucrează cu trei subcontractanți: Hiwaters Solutions din Râmnicu Vâlcea, Mooz Services din Constanța și Fraicom SRL tot din Capitală.
 
sursă foto: ZIUA de Constanta si Baricada Verde/Facebook
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 

Ștefan cel Mare, proiect la cheie, cu multe probleme în teren! Tronsonul cuprins între IG Duca și Ștefan Mihăileanu va fi betonat (GALERIE FOTO +VIDEO)

Bucureștenii de la Meva Concept au câștigat contractul de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare din Constanța şi de modernizare a străzilor adiacente

Contract de aproape 90 de milioane lei Primarul Constanței a semnat contractul pentru reabilitarea străzii Ștefan cel Mare. Cum va arăta (galerie foto)

Constănțeanul supărat. De ce întârzie lucrările pe Ștefan cel Mare? Pentru că suntem balcanici și ne place să dăm vina pe greaua moștenire

FOTOREPORTAJ Retrospectiva lucrărilor de pe strada Ștefan cel Mare. Tranșee, accidente, promisiuni și scuze (GALERIE FOTO)



 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„E foame de bani, băieți. Lumea tre' să știe ce fel de băieți sunteți!” Administrația Chițac vrea să transforme și stațiile de autobuz în panouri publicitare (DOCUMENTE)

31 Jan 2023 3168

Parc arheologic la Poarta Mare a Cetății Tomis. USR Constanța propune alocarea sumei de 100.000 lei pentru elaborarea documentației tehnico-economice

30 Jan 2023 806

În al treilea an de mandat, primarul Chițac descoperă criteriile de calitate ale civilizației! Investiții în cartierul betonat Palazu Mare (DOCUMENT)

30 Jan 2023 1202

Câți bani primesc localitățile din județul Constanța pentru susținerea investițiilor, cofinanțărilor și pentru cheltuieli de funcționare (DOCUMENT)

30 Jan 2023 799

Atenție, constănțeni. Care sunt cele două taxe locale care trebuie achitate integral până la 31 martie 2023?

28 Jan 2023 15872

Vot în Consiliu Local Constanța pentru aprobarea documentației și costurilor investiției. Care sunt tronsoanele de rețele termice primare și secundare propuse spre reabilitare în etapa V? (DOCUMENTE)

28 Jan 2023 921

Ministerul Turismului cere modificarea statutului Organizației de Management al Destinației Constanța - Mamaia. Câți bani sunt în conturile Asociației din taxa de promovare?(DOCUMENTE)

27 Jan 2023 1005

Birocrația ne omoară! Cardurile de energie, muncă în plus pentru administratori și președinții de Asociații de Proprietari. Care sunt beneficiarii care trebuie să-și depună singuri documentele? (DOCUMENTE)

26 Jan 2023 1631

Se reia licitația pentru contractul de tăiere și toaletare arbori în Constanța. Din dispoziția primarului Chițac se reevaluează oferta celor de la Peisagistica Shri Garden SRL

25 Jan 2023 724

Lista obiectivelor bugetate în Programul de investiții al municipiului Constanța pe anul 2023 (DOCUMENTE)

23 Jan 2023 1612

Au demarat licitația. Pe unde va trece promenada pietonală cu piste de biciclete pe care vrea s-o construiască administrația Chițac? (DOCUMENTE)

21 Jan 2023 1409

Cine face parte din echipa de proiect pentru achiziția de 22 de noi autobuze electrice pentru municipiul Constanța? (DOCUMENTE)

21 Jan 2023 1023

Începe recrutarea membrilor Consiliului de Administrație al societății Confort Urban SRL. Mandatul viitorilor administratori este de patru ani

20 Jan 2023 786

Cum va afecta calitatea vieții locuitorilor și ce modificări au fost aduse Planului Urbanistic Zonal pentru cartierul Compozitori (DOCUMENTE)

20 Jan 2023 1006

Începe procesul de recrutare a membrilor Consiliului de Administrație al CT BUS Constanța. În prezent, administratori sunt trei liberali, reprezentantul primarului Chițac și un membru USR

19 Jan 2023 838