Constantin Dina „Patrut a fost «turnat» din sectie“ (video)

p1-deschidere.jpg„Nu am primit niciun telefon de la nimeni din sfera politicului în ceea ce-l priveşte pe prof. Pătruţ“

Constantin Dina, şeful Direcţiei de Sănătate Publică, a acceptat să vorbească despre controlul pe care instituţia sa l-a făcut la Clinica de Chirurgie Cardio-Vasculară, despre fostul şef al acesteia, prof. Mircea Pătruţ, şi despre modul în care este condus Spitalul Judeţean Constanţa. 

Spuneţi-ne câteva ceva despre controlul care a avut loc la Clinica de Chirurgie Cardio-Vasculară, condusă până joi, 29 iulie, de prof. Mircea Pătruţ.

În urma mai multor sesizări venite la Direcţia de Sănătate, şi în octombrie şi noiembrie anul trecut, şi în februarie şi martie anul acesta, ultima fiind în iunie 2010, ne-am hotărât să facem totuşi un control pentru că erau sesizate mai multe aspecte legate de partea administrativ-medicală a secţiei. În ultima sesizare era dat şi un nume şi am zis să verificăm aspectele şi să vedem despre ce este vorba pe această secţie. Având în vedere lucrul acesta, s-a constituit o comisie de verificare la nivelul Spitalului Judeţean, formată din reprezentanţi ai DSP, comisie care a început auditul administrativ al secţiei. S-au verificat toate foile de observaţie, atât cele de observaţie clinică generală, cât şi cele de spitalizare de o zi. După ce s-a terminat această verificare s-a făcut un raport.

Raport dezastruos, am putea spune.

Da, raport dezastruos. Este raportul făcut de comisie pe baza celor constatate la faţa locului, pentru care noi avem foi xerocopiate, avem un dosar foarte mare de foi adunate de la faţa locului. Vă daţi seama că  raportul a fost făcut în baza acelor hârtii, pe care noi  le avem anexate la dosar.

În paralel cu controlul DSP a avut loc şi unul din partea conducerii SCJU?

Controlul DSP s-a terminat undeva pe 6 iulie. După aceea noi am înaintat raportul conducerii spitalului şi Casei de Asigurări, şi Ministerului Sănătăţii. După aceea, conducerea spitalului şi-a făcut propria anchetă, în care DSP-ul nu s-a mai implicat.

O echipă din care a făcut parte, într-un fel sau altul, dr. Marta Budu, numită acum interimar în locul prof. Pătruţ. Directorul spitalului, Dănuţ Căpăţână, spunea săptămâna trecută că dr. Budu a făcut parte din comisia de inventariere.

Dacă aşa a spus dr. Căpăţână, înseamnă că aşa este. Eu ştiu că la un moment dat dr. Budu a fost cooptată pentru identificarea materialelor sanitare. 

Adevărat. Pe de altă parte, în presa ultimelor săptămâni au apărut diverse acuzaţii ale dr. Pătruţ referitoare la dr. Budu. Spunea că a părăsit secţia pentru că nu putea face faţă. O regăsim apoi în contextul controlului şi apoi readusă pe secţie şi pusă şef interimar. Nu regăsim măcar o urmă de conflict de interese?

Nu aş putea să spun că este un conflict de interese, având în vedere că doamna dr. Budu oficial nu a făcut parte din nicio comisie de anchetă. Dumneaei pur şi simplu a fost cooptată pentru recunoaşterea materialelor sanitare pentru că cei din comisia de anchetă nu cunosc toate materialele sanitare de acolo, pentru că trebuie un specialist. Atunci au luat-o pe doamna dr. Budu. Acum, dacă există o legătură între faptul că a participat la comisia asta de inventariere şi acum este numită medic-şef interimar, nu aş putea să vă spun dacă este sau nu o legătură.

În spital se aude că celebra anonimă în urma căreia s-a iniţiat ancheta, cea primită în luna iunie, a fost făcută chiar de către dr. Budu în biroul prof. Vasile Sârbu, mentorul dânsei.

Astea sunt nişte speculaţii, picanterii, pe care nu le pot confirma. Nu pot să spun că s-a întâmplat aşa ceva. Eu aş putea să vă spun altceva. În sesizarea care s-a făcut erau anumite aspecte pe care nu cred că doamna Budu le ştia.

constantin_dina.jpg

Dar cu ajutor de pe secţie le putea afla?

Cu ajutor de pe secţie, da. 

În ideea că ar fi existat pe secţia de Chirurgie Cardio-Vasculară „turnători“.

Da, putea să aibă. Nu infirm. Este posibil să fi avut. Dar doamna dr. Budu singură nu putea face aşa ceva. Erau nişte date în sesizarea respectivă legate de foarte multe materiale sanitare lăsate pe secţie şi erau date şi valori. În afară de asta, doamna doctor Budu nu avea de unde să aibă procese-verbale de predare-primire a unor materiale sanitare care au fost lăsate pe secţia de Chirurgie Cardio-Vasculară.

Aşa că revenim la „turnătorii“ de pe secţie...

Practic, cineva de pe secţie ştia ce se întâmplă acolo şi a vrut să facă public. 

Aţi vorbit despre raport, iar prima concluzie a acestuia este că direcţiunea spitalului nu a angajat un gestionar pentru materialele sanitare. Este o problemă a spitalului şi a directorului Căpăţână, cel care conduce SCJU acum, chiar dacă gestionarul nu a fost angajat în 2007, când era un alt director?

În momentul în care secţia de Chirurgie Cardio-Vasculară a primit acele aparate de la Consiliul Judeţean Constanţa, trebuia desemnat un gestionar la nivelul spitalului care să ia în primire aceste aparate. Nu a fost făcut acest lucru. La momentul în care s-au primit aparatele, probabil în anul 2008, s-a semnat un protocol şi un proces verbal de predare-primire. Şi trebuia să semneze şi un gestionar. Trebuia să le ia cineva în gestiune. La momentul respectiv au fost date pur şi simplu spitalului şi secţiei, aparatura fiind în continuare în leasing.

Dr. Budu este membră de partid?

Din câte ştiu eu, nu.

S-a mai spus faptul că dr. Budu este conferenţiar şi că nu ar putea fi pusă şef de secţie.

Poate conduce. Conform Legii nr. 95/2007 există nişte prevederi care spun că o clinică universitară poate fi condusă de un medic primar sau de cel care are gradul didactic cel mai mare. Nu obligă ca secţia clinică să fie condusă neapărat de un cadru didactic, dar lasă această portiţă să poate fi condusă fie de un medic primar, fie de un cadru didactic. În cazul în care este cadru didactic, trebuie să fie cel care are gradul cel mai mare universitar.

Profesorul Pătruţ a fost adus la Constanţa cu foarte mare fast, ca o vedetă. Credeţi că acum, după tot ce s-a întâmplat, va pleca?

Nu am de unde să ştiu. Eu, ca să ştie toată lumea, îl consider un profesionist. Nu aş putea să spun că nu este bun la ceea ce face. Probabil că nu a găsit calea cea mai bună de comunicare cu colegii.

Poate nu colegii sunt problema. Revenind la momentul 2007, ne aducem aminte că a candidat pentru Parlament din partea echipei PSD, a echipei Mazăre. Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu au ieşit în public alături de dânsul şi şi-au făcut imagine cu această Clinică de Chirurgie Cardio-Vasculară pentru care constănţenii vor plăti mulţi ani de acum înainte. A fost omul echipei Mazăre, grup de care s-a îndepărtat după ce a pierdut alegerile. Credeţi că poate fi lovit de oamenii care l-au susţinut la un moment dat şi care au influenţă asupra spitalului?

Eu pot să vă spun că la momentul la care noi am început controlul, spitalul încă era sub conducerea Direcţiei de Sănătate Publică. De asemenea, pot să vă spun şi să afirm cu siguranţă şi cu încredere că nu a existat nici un fel de ingerinţă a politicului în acest control. Adică nu a sunat nici domnul Constantinescu, nici domnul Mazăre, nici de la PDL, nimeni pentru nimic. Din contră, au fost presiuni pe comisia de anchetă, să plece.

Din partea cui?

Din partea unor angajaţi ai Clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculare. Vă spun, nu am primit nici un telefon de la nimeni din sfera politicului în ceea ce-l priveşte pe prof. Pătruţ. Nici să spună lăsaţi-l în pace, nici controlaţi-l.

Totuşi, ca PDL-ist, aţi avut acum o victorie asupra unui om văzut la un moment dat ca fiind PSD-ist. Vi se pare o lovitură din punct de vedere politic?

În sănătate nu ar trebui să discutăm despre politică.

Dar directorii sunt puşi pe criterii politice atât la spital cât şi în instituţiile din sistemul sanitar.

Aşa este. Totuşi, nu s-a pus atât de departe încât politicul să umble la şefii de secţie niciodată. În spital sunt unii şefi de secţie de peste 20 de ani. Eu consider că sănătatea nu trebuie să aibă culoare politică şi, repet, nu o consider o victorie. Eu cred că acest control este benefic atât pentru SCJU cât şi pentru Casa de Asigurări. 

Vorbeaţi despre politic şi despre cum nu ar trebui implicat în buna funcţionare a spitalului. Cu toate acestea, în ultima perioadă s-a vorbit foarte des despre angiograful spitalului care este defect de ceva vreme şi despre faptul că pacienţii sunt trimişi la o clinică particulară, Pozimed, unde director este Monica Făgădău, soţia viceprimarului oraşului. Mai mult decât atât, se spune că omul din umbra acestei clinici este Sorin Strutinsky, partenerul de afaceri al echipei Mazăre-Constantinescu. Credeţi că este benefic pentru spital din punct de vedere financiar ca acest contract să fie dat unei clinici aparţinând „grupului de firme Mazăre“?

Nu ştiu ce să vă spun legat de situaţia aceasta. Vă pot spune că nu am văzut contractul pe care îl are spitalul cu firma Pozimed, nu ştiu 100% dacă domnul Strutinsky este în spatele acestei clinici. Tot ce pot să vă spun este că, dacă  angiograful din spital nu funcţionează, în mod normal ar trebui să se facă undeva aceste analize.

Directorul Căpăţână spune că ar avea nevoie de vreo 80.000 de euro pentru repararea angiorafului.

Este nevoie de acest aparat mai ales pentru pacienţii care fac accidente vascular-cerebrale. La ei este important să se intervină în primele două-trei ore ca să poată fi salvaţi. La momentul la care s-a făcut contractul cu Pozimed-ul, probabil angiograful spitalului nu funcţiona, nu ştiu de ce nu funcţiona şi, mai mult decât atât, nu ştiu cât costa reparaţia. Tot ce ştiu este că este un angiograf mai domol la Spitalul judeţean Constanţa şi pentru care vom face o discuţie separată cu conducerea SCJU pentru a vedea în ce situaţie se află. 

Este normal ca o clinică privată să câştige de pe urma unui spital de stat? Nu ar trebui conducerea SCJU să-şi chivernisească altfel banii şi aşa puţini? De ce această clinică şi câţi bani câştigă de la spital?

Nu ştiu ce dotări are Pozimed-ul, dar dacă are un angiograf funcţional este bine să-l folosim. Dacă Spitalul Judeţean nu-l are funcţional este bine să-l pună în funcţiune. Nu aş putea să vă spun câţi bani consumă spitalul cu Pozimed.

Dar ar consuma mai puţini dacă şi-ar repara angiograful?

Probabil că da. Nu aş putea să contest treaba asta. (...) Eu sunt promotorul privatului, în sensul că mă interesează foarte mult ca în viitor, în judeţul Constanţa, să se dezvolte clinici private de tot felul. Aţi văzut şi dvs. ce este în Spitalul Judeţean şi doresc să vină investitori care să poată asigura o alternativă la sistemul public.

Dar putem risca situaţii de genul Pozimed. Lumea a gândit că directorul Căpăţână i-a dat un contract lui Strutinsky pentru că îi face treaba lui Mazăre. Se poate face, în aceste condiţii, un parteneriat public-privat curat?

Da... Din păcate parteneriatul public-privat nu este foarte bine legiferat. Există acum un proiect de lege în acest sens, care va fi una benefică.

Credeţi că în judeţul în care trăim, în care toate se întâmplă cu un scop şi pentru cine trebuie, vom putea evita asemenea situaţii?

Eu spun că da. Şi să vă spun de ce. Nu cred că toate firmele PSD-ului vor veni să investească acum în Spitalul Judeţean.

Totuşi, se aude altceva. Se vorbeşte foarte mult despre externalizare. Prof. Pătruţ a dat la un moment dat de înţeles că tot ce se întâmplă acum în acea clinică este pentru că cineva vrea să o externalizeze. Există şi exemple concrete: laboratorul şi serviciul de prosectură. De morgă erau interesaţi cei din pompe funebre pentru că, aşa cum se spune încă de acum mai bine de doi ani, „de acolo îşi iau materia primă“. Credeţi că vom ajunge la asemenea situaţii?

Despre prosectură nu ştiu nimic, nu cunosc subiectul legat de această secţie. Legat de externalizarea secţiei prof. Pătruţ, nu se poate face fiindcă aparatura de pe secţie nu aparţine SCJU, ci Consiliului Judeţean, iar eu nu o pot preda unui alt investitor atâta timp cât nu este achitată în totalitate. Iar până atunci vor trece ani buni. 

Dar dacă achită investitorul?

Să achite. Dar cine să bage 10 milioane de euro acum, în judeţul Constanţa?

Cine câştigă contracte bănoase...

Nu ştiu, aici facem supoziţii deja. Legal, în momentul de faţă, nu se poate întâmpla aşa ceva.

Cititorii site-ului www.ziuadeconstanta.ro se întrebau ce căuta Constantin Dina miercuri seară la masă cu Dănuţ Căpăţână şi cu unul dintre reprezentanţii Ministerului Sănătăţii veniţi să-l controleze pe Pătruţ.

Am fost mai mulţi, dar nu aş vrea să dau numele lor. Am fost opt persoane, dar şi unul dintre cei doi veniţi de la Ministerul Sănătăţii. A fost o întâlnire de curtoazie, la restaurantul Safari.

Cui îi face treaba Constantin Dina?

Face treaba constănţenilor. Eu zic că Spitalul Judeţean Constanţa trebuia verificat de mai mult timp şi ştiţi foarte bine că doar aţi fost în spital de atâtea ori şi situaţia este aceeaşi. Asta nu înseamnă că Dina face treaba nu ştiu cui, ci că face treaba pentru care a fost pus. Aceste controale intră în atribuţiile instituţiei şi am început să ne asigurăm că oamenii au parte de un act medical măcar la nivel mediu, dacă nu ridicat. Cui fac treaba? Constănţeanului, omului de rând din judeţul Constanţa. 

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

vlad

03 Aug, 2010 22:22

Ina draga, cred ca ai ramas singura admiratoare a lui PATRUT din intreaga tara.Si cpiilor lui le e rusine cu el. Cat despre plecat nu are unde, decaat la pensie.Nimeni nu-l mai vrea pe infractorul schizoid.

constantean

03 Aug, 2010 20:32

Incompetenta de Budu nu se compara cu Patrut dar unde este directiva de la partid nu se discuta.

ina

03 Aug, 2010 18:57

omul asta nu ti a omorat pe nimeni. doar k el nu este Dumnezeu. si lasa l pe cel la care faci referire sa se odihneasca in pace! Patrut dk ar fi destept, ar pleca din CT si v ar lasa sa va uitati la clinica ca la masini straine.

mitica

03 Aug, 2010 16:41

NU-l mai plangeti pe infractorul Patrut!!!Nu e nici o pierdere. Precizari: -imagine in campania din 2008 si-a facut Patrut, nu cei din Consiliul judetean;a fost o campanie desantata , mai ales in Telegraf, despre marele geniu venit de la Bucuresti;daca ar fi candidat la Bucuresti, cu imaginea pe care o are acolo, Patrut ar fi luat 2 voturi ( el Fane Spoitoru) -Marta Budu si cu Patrut au inceput in mare "tandrete " colaborarea in 2007-2008 in sensul ca Budu era ecoul lui Patrut, ligusitoarea perfecta a penibilului profesor; ulterior, acesta, ca si in alte sectii pe unde a trecut, a inceput sa-si dea in petec... -NIMENI nu are deocamdata interes sa privatizeze o sectie de chirurgie cardiaca, NU exista nici una in tara dealtfel; ideea a lansat-o penibilul Patrut pt. a se victimiza -Patrut trimite pacientii pentru angiografie NU la Pozimed, ci la ANGIOMED in Bucuresti, unde primeste 15 % pentru fiecare pacient trimis!!!

...

03 Aug, 2010 16:33

CRIMINALULEEE,O SA PLATESTI

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 609

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 596

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 547

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța - „Văd această candidatură ca pe o responsabilitate imensă"!(VIDEO)

22 Apr 2024 817

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 549

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 702

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 862

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 580

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1246

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 618

Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

11 Apr 2024 429

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 627

ZIUA LIVE În ce direcție se îndreaptă orașul Mangalia? (VIDEO)

09 Apr 2024 665

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 1022

ZIUA LIVE Proiecte candidaților PNL pentru primăriile comunelor Cobadin și Tortoman din județul Constanța (VIDEO)

04 Apr 2024 1265