Evaluare Naţională 2019 Topul meseriilor căutate de absolvenţii claselor a VIII-a. Meseria, brăţară de aur, versus licenţiat vânzător la mall

Zilele acestea de sfârşit de iulie aduc cu ele şi ultimele etape prevăzute în Calendarul admiterii în învăţământul profesional de stat pentru anul şcolar 2019-2020. După cum se ştie, din cei 5.994 de absolvenţi de clasa a VIII-a, 4.200 şi-au găsit un loc în învăţământul liceal, celorlalţi 1.794 fiindu-le „rezervate” locuri la învăţământul profesional.
 
În urma repartizării computerizate, au rămas necuprinşi în învăţământul liceal de stat 566 de elevi constănţeni, majoritatea cu medii de admitere care nu le permit să aspire la promovarea Bacalaureatului de peste patru ani.
Piaţa muncii în judeţul Constanţa este de departe una dintre cele mai aride când vine vorba de angajări de absolvenţi cu studii superioare, motiv pentru care exodul tinerilor către marile centre universitare ale ţării îşi găseşte o explicaţie...
 

Primul an de învăţământ profesional la Liceul „Tomis“

 
În urmă cu o lună, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa făceau publice modificările aduse în cifra de şcolarizare pentru învăţământul profesional în anul 2019-2020. Și anume liceele tehnologice Deleni, Castelu, Poarta Albă, Independenţa şi Adamclisi vor avea doar învăţământ profesional, nemaiprimind clase de-a IX-a învăţământ liceal, alte cinci clase de învăţământ liceal tehnologic fiind transformate în învăţământ profesional, la Liceul „Dimitrie Leonida” din Constanţa, Liceul Tehnologic Poarta Albă, Liceul Tehnologic „Carsium” din Hârşova, Liceul „Ion Podaru” din Ovidiu, Liceul „Mihail Kogălniceanu”.
 
Concret, faţă de anul trecut, când au fost prevăzute 42 de clase de învăţământ profesional, anul acesta se înregistrează o creştere de 50%, ajungându-se la 64 de clase. Conform situaţiei solicitate de ISJ Constanţa unităţilor de învăţământ care oferă învăţământ profesional de trei ani de stat, cu frecvenţă la zi, majoritatea locurilor oferite au fost ocupate.
 
Ba mai mult, la Colegiul Comercial „Carol I” pentru calificarea bucătar pe cele 28 de locuri s-au înscris 30 de absolvenţi, cum şi la Liceul Teoretic Negru Vodă, pentru calificarea agricultor culturi de câmp, pe cele 28 de locuri s-au înscris 32 de elevi.
 
Şi pentru că vorbeam de un top, la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa, la calificarea mecanic auto pe cele 112 locuri s-au înscris 100 de elevi, în schimb la tinichigiu vopsitor auto, din cele 28 locuri s-au ocupat doar cinci, iar la învăţământul dual, toate cele 30 de locuri, la aceleaşi calificări, au fost ocupate.
 
De interes s-au bucurat şi cele două calificări de ospătar (chelner), respectiv frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist prevăzute la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, dar şi calificarea de lucrător hotelier de la Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti” şi Liceul Tehnologic „Ion N. Roman” Constanţa sau cea de brutar-patiser de la Liceul Tehnologic „Ion Podaru” Ovidiu. Nici la specializările sudor, electrician constructor sau mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, oferite de Liceul Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă, nu mai sunt locuri.
 
La Liceul Teoretic Băneasa nu s-a înscris niciun absolvent la calificarea agricultor culturi de câmp, dar s-au epuizat locurile la lucrător în agroturism. În schimb, la Liceul de Marină din Constanţa doar jumătate din locurile la calificările tubulator naval, respectiv lăcătuş construcţii navale au fost ocupate, la fel şi pentru calificarea de electrician de întreţinere şi reparaţii aparatură electrocasnică de la Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanţa.

 
La Liceul Tehnologic „Tomis” din Constanţa, care a... acceptat şi o clasă de învăţământ profesional, specializarea sudor, pentru anul şcolar 2019-2020, din cele 28 de locuri oferite au mai rămas libere doar opt.
 

Calendarul admiterii 2019 se încheie săptămâna viitoare, pe 1 august, cu actualizarea şi afişarea la sediul unităţilor de învăţământ care au ofertă pentru învăţământul profesional de stat şi învăţământul dual a listelor candidaţilor înscrişi la învăţământul profesional de stat şi în învăţământul dual, precum şi transmiterea către Centrul Naţional de Admitere a rezultatelor repartizării.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Secretarul de stat Radu Gheorghe Szekely, vizită la Constanța

26 May 2021 591

Constanța Începe acțiunea de vaccinare a elevilor

19 May 2021 864

Declaraţie de avere Liviu Ivănescu, membru în Consiliul de Administraţie al Biroului de Turism pentru Tineret SA (documente)

17 May 2021 1653

Constanța Elevii au susținut astăzi proba la alegere din cadrul simulării județene a examenului de bacalaureat

22 Apr 2021 742

Constanța Elevii au susținut astăzi proba obligatorie a profilului din cadrul simulării județene a examenului de bacalaureat național

21 Apr 2021 659

211 de table interactive pentru liceenii constănțeni

21 Apr 2021 574

Constanța Astăzi s-a desfășurat simularea probei la limba română, din cadrul examenului național de bacalaureat

20 Apr 2021 1586

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a primit aprobare pentru Proiectul POCU O nouă ȘANSĂ prin educație și formare

16 Apr 2021 527

ISJ Constanța Câți elevi de clasa a VIII-a au participat astăzi la prima probă din cadrul simulării județene a examenului de evaluare națională

14 Apr 2021 1929

În sfârșit, în mandatul „generalului” Sorin Mihai ISJ Constanța caută profesori pentru nou-înființatul Centru județean de excelență

09 Apr 2021 5267

Editorial Jocul de-a du-te-vino, într-o vacanță care nu-i. Profesori-elevi-părinți se simt insultați de aceste experimente

08 Apr 2021 5377

Atenție, părinți! DSP Constanța a revenit cu noi precizări Grădinițele constănțene se redeschid, săptămâna viitoare, în baza solicitărilor părinților

08 Apr 2021 8307

Simulare Evaluare Națională 2021 La proba scrisă la limba maternă nu sunt candidați constănțeni

30 Mar 2021 825

Inspector școlar general adjunct Anca Dragomir „Circumscripțiile necesitau o reechilibrare, întrucât vrem să aducem în top școli de tradiție”

30 Mar 2021 2380

Atenție la înscrierea în clasa pregătitoare! Părinți revoltați de modificările făcute de ISJ Constanța în arondarea Școlii nr. 38

29 Mar 2021 3716