Deschidere editie

Evaluare Naţională 2019 Topul meseriilor căutate de absolvenţii claselor a VIII-a. Meseria, brăţară de aur, versus licenţiat vânzător la mall

Zilele acestea de sfârşit de iulie aduc cu ele şi ultimele etape prevăzute în Calendarul admiterii în învăţământul profesional de stat pentru anul şcolar 2019-2020. După cum se ştie, din cei 5.994 de absolvenţi de clasa a VIII-a, 4.200 şi-au găsit un loc în învăţământul liceal, celorlalţi 1.794 fiindu-le „rezervate” locuri la învăţământul profesional.
 
În urma repartizării computerizate, au rămas necuprinşi în învăţământul liceal de stat 566 de elevi constănţeni, majoritatea cu medii de admitere care nu le permit să aspire la promovarea Bacalaureatului de peste patru ani.
Piaţa muncii în judeţul Constanţa este de departe una dintre cele mai aride când vine vorba de angajări de absolvenţi cu studii superioare, motiv pentru care exodul tinerilor către marile centre universitare ale ţării îşi găseşte o explicaţie...
 

Primul an de învăţământ profesional la Liceul „Tomis“

 
În urmă cu o lună, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa făceau publice modificările aduse în cifra de şcolarizare pentru învăţământul profesional în anul 2019-2020. Și anume liceele tehnologice Deleni, Castelu, Poarta Albă, Independenţa şi Adamclisi vor avea doar învăţământ profesional, nemaiprimind clase de-a IX-a învăţământ liceal, alte cinci clase de învăţământ liceal tehnologic fiind transformate în învăţământ profesional, la Liceul „Dimitrie Leonida” din Constanţa, Liceul Tehnologic Poarta Albă, Liceul Tehnologic „Carsium” din Hârşova, Liceul „Ion Podaru” din Ovidiu, Liceul „Mihail Kogălniceanu”.
 
Concret, faţă de anul trecut, când au fost prevăzute 42 de clase de învăţământ profesional, anul acesta se înregistrează o creştere de 50%, ajungându-se la 64 de clase. Conform situaţiei solicitate de ISJ Constanţa unităţilor de învăţământ care oferă învăţământ profesional de trei ani de stat, cu frecvenţă la zi, majoritatea locurilor oferite au fost ocupate.
 
Ba mai mult, la Colegiul Comercial „Carol I” pentru calificarea bucătar pe cele 28 de locuri s-au înscris 30 de absolvenţi, cum şi la Liceul Teoretic Negru Vodă, pentru calificarea agricultor culturi de câmp, pe cele 28 de locuri s-au înscris 32 de elevi.
 
Şi pentru că vorbeam de un top, la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa, la calificarea mecanic auto pe cele 112 locuri s-au înscris 100 de elevi, în schimb la tinichigiu vopsitor auto, din cele 28 locuri s-au ocupat doar cinci, iar la învăţământul dual, toate cele 30 de locuri, la aceleaşi calificări, au fost ocupate.
 
De interes s-au bucurat şi cele două calificări de ospătar (chelner), respectiv frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist prevăzute la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, dar şi calificarea de lucrător hotelier de la Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti” şi Liceul Tehnologic „Ion N. Roman” Constanţa sau cea de brutar-patiser de la Liceul Tehnologic „Ion Podaru” Ovidiu. Nici la specializările sudor, electrician constructor sau mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, oferite de Liceul Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă, nu mai sunt locuri.
 
La Liceul Teoretic Băneasa nu s-a înscris niciun absolvent la calificarea agricultor culturi de câmp, dar s-au epuizat locurile la lucrător în agroturism. În schimb, la Liceul de Marină din Constanţa doar jumătate din locurile la calificările tubulator naval, respectiv lăcătuş construcţii navale au fost ocupate, la fel şi pentru calificarea de electrician de întreţinere şi reparaţii aparatură electrocasnică de la Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanţa.
 
La Liceul Tehnologic „Tomis” din Constanţa, care a... acceptat şi o clasă de învăţământ profesional, specializarea sudor, pentru anul şcolar 2019-2020, din cele 28 de locuri oferite au mai rămas libere doar opt.
 
Calendarul admiterii 2019 se încheie săptămâna viitoare, pe 1 august, cu actualizarea şi afişarea la sediul unităţilor de învăţământ care au ofertă pentru învăţământul profesional de stat şi învăţământul dual a listelor candidaţilor înscrişi la învăţământul profesional de stat şi în învăţământul dual, precum şi transmiterea către Centrul Naţional de Admitere a rezultatelor repartizării.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Inspectoratul Școlar Județean Constanța, pârât în procesul deschis de un fost inspector. Cum s-a terminat litigiul

06 Jul 2020 445

Se deschid șase grădinițe cu program prelungit. Patru în Constanța și câte una în Cumpăna și Valu lui Traian

06 Jul 2020 857

ISJ Constanța, învins în instanță de propriul inspector

01 Jul 2020 1762

Prof. Anca Dragomir, președintele Comisiei județene de Bacalaureat, despre fraudele de astăzi

22 Jun 2020 892

Astăzi, prima probă scrisă a Bacalaureatului și primele rezultate la Evaluarea Națională Adevărat tur de forță pentru prof. Anca Dragomir, președintele ambelor comisii județene

22 Jun 2020 1550

Surprinzătoare schimbare în conducerea ISJ Constanța Prof. Floriana Petre devine inspector școlar general adjunct. Pe cine va înlocui?

19 Jun 2020 7080

Oficial, de la Inspectoratul Școlar Județean La Constanța, nu au fost incidente la examenul de Matematică

17 Jun 2020 604

Bacalaureat 2020 Recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se încheie astăzi. Care este situația la Constanța

17 Jun 2020 923

Peste 5800 de absolvenți constănțeni ai clasei a VIII-a au participat la prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale

15 Jun 2020 667

VIDEO Un elev din Constanța, cu febră, nu a putut participa la Evaluarea Națională

15 Jun 2020 1643

Echipe de jandarmi și polițiști vor monitoriza centrele de Evaluare Națională și Bacalaureat din județul Constanța

11 Jun 2020 571

Atenție la modificările planului de școlarizare 2020-2021 Iată ce licee constănțene au mai primit clase de-a IX-a și ce specializări noi au apărut

08 Jun 2020 5653

ISJ Constanța a dat startul „Săptămânii Meseriilor” – ediție online

02 Jun 2020 1212

Conform evaluărilor ISJ Constanța Din cei peste 13.000 de absolvenți constănțeni ai anilor terminali, 70% revin la activitățile de pregătire a examenelor

28 May 2020 2101

#ConstanțaEsteBine „Home Art” - Campanie de susținere și promovare a artei locale în contextul pandemiei

26 May 2020 2584