Deschidere editie

Nicuşor Constantinescu, pe de o parte, Radu Mazăre, pe de altă parte. Dosarul Retrocedărilor, din nou în atenţia Înaltei Curţi


Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi omul de afaceri Georgică Giurgiucanu contestă o decizie a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României luată în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa. Cauza mai sus precizată a fost soluţionată definitiv de către judecătorii ÎCCJ pe data de 4 aprilie 2019, instanţa anunţând condamnarea inculpaţilor (aproape 40 la număr) la aproape 120 de ani de închisoare.

Atunci, magistraţii de la Curtea Supremă au decis condamnarea lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, la cinci ani de închisoare. De asemenea, faţă de fostul şef al CJC s-a încetat procesul penal pentru infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată. Mai departe, omul de afaceri Georgică Giurgiucanu a fost condamnat la cinci ani şi şase luni de închisoare. Foarte important, Înalta Curte a trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti cauza cu privire la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată, prevăzută de art. 291 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen. (1969), reţinută în sarcina inculpatului Giurgiucanu Georgică.   

Revenind la acţiunea iniţiată de  Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi omul de afaceri Georgică Giurgiucanu, potrivit datelor oficiale, cei doi au formulat recurs împotriva deciziei din data de 8 ianuarie 2019 a ÎCCJ. Atunci, Curtea Supremă a respins cererea formulată de fostul şef al CJC, prin apărător ales, de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 31 alin. 1 lit. c din Legea nr. 304/2004. De asemenea, instanţa supremă a respins, ca inadmisibilă, cererea formulată de Georgică Giurgiucanu, prin apărător ales, de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 31 alin. 1 lit. c raportat la art. 32 alin. 4-7 din Legea nr. 304/2004.

Dosarul Nicuşor Daniel Constantinescu - Georgică Giurgiucanu, de la Înalta Curte, se află în atenţia unui complet de cinci judecători alcătuit din următorii magistraţi: Maricela Cobzariu, Geanina Cristina Arghir, Valeria Lavinia Lefterache, Dan Marius Foitoş şi Ana Hermina Iancu. Ieri, Înalta Curte a respins, ca nefondată, declaraţia de abţinere formulată de Geanina Cristina Arghir în cauza ce formează obiectul dosarului Nicuşor Daniel Constantinescu - Giurgiucanu Georgică.

Acţiunea lui Mazăre


De menţionat că în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare. În prezent, Mazăre cere rejudecarea acestui celebru dosar pe motiv că procesul s-a derulat în lipsa sa, fostul primar fiind plecat în Madagascar în timpul cercetării judecătoreşti. Primul termen fiind stabilit pentru data de 27 septembrie.

În concret, Radu Mazăre a formulat o contestaţie în anulare, acţiunea reprezentând în fapt o cale extraordinară de atac prin intermediul căreia se urmăreşte, în cazul nostru, anularea deciziei pronunţate, rejudecarea ori completarea judecăţii în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa.
 
Decizia din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa a mai fost contestată, alături de Radu Mazăre, de Paraschiva Barbu, condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani, Marius Puşcaşi, condamnat la trei ani de închisoare, Carmen Puşcaşi, condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani. şi Dima Alin Horaţiu, condamnat la şase ani de închisoare.
 
Amintim că, în 2005, procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au deschis dosarul penal cu numărul 29/P/2005, în care primarul Constanţei de la vremea respectivă, Radu Ştefan Mazăre, era cercetat pentru modul în care fuseseră restituite terenurile deţinute de foştii boieri ai oraşului şi preluate în timpul regimului comunist. După trei ani de anchetă, în luna octombrie 2008, DNA a trimis dosarul spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti. Potrivit rechizitoriului, prejudiciul a fost estimat la 114 milioane de euro. Acuzaţi: Radu Mazăre, pe atunci primar al Constanţei, Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi alţi angajaţi ai Primăriei Constanţa, oameni de afaceri, societăţi, evaluatori şi notari publici. În total, 37 de inculpaţi.
 
În acest dosar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dictat aproape 120 de ani de închisoare:
 
Radu Ştefan Mazăre: nouă ani de închisoare
Nicuşor Daniel Constantinescu: cinci ani de închisoare.
Constantin Racu: şase ani şi zece luni de închisoare.
Daniela Ramona Dospinescu: şapte ani şi şase luni de închisoare.
Ion Marica: cinci ani de închisoare.
Cristian Talpău: patru ani de închisoare.
Nora Alina Chircă: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.
Dan Miron: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
Bogdan Ghiţulescu: patru ani de închisoare.
Răsvan Mircea Tudorache: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.
Paraschiva Barbu: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
Niculae Nejloveanu: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.
Mihai Sergiu Ceacîreanu: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de şapte ani.
Bogdan Gabriel Sandu: patru ani de închisoare.
Daniel Ene: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de şapte ani.
Georgică Giurgiucanu: cinci ani şi şase luni de închisoare. Foarte important, Înalta Curte a trimis spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti cu privire la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată, prevăzută de art. 291 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen. (1969), reţinută în sarcina inculpatului Giurgiucanu Georgică.
Emil Dragoş Săvulescu: cinci ani şi şase luni de închisoare.
Aurel Jean Andrei: doi ani se dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Cristina Budei: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Viorel Pană: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Mihai Camboianu: cinci ani de închisoare.
Valentin Gheorghe Ionescu: cinci ani de închisoare.
Cristian Borcea: cinci ani de închisoare.
Ruxandra Luminiţa Darie: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Marius Puşcaşi: trei ani de închisoare.
Carmen Puşcaşi: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Înalta Curte a încetat procesul penal faţă de inculpatul Andrei Sozanski pentru infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată, prevăzută de art. 289 C.pen. (1969) cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen. (1969) şi art. 5 C.pen., ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale (pct. F - Rechizitoriu).
 
Graţiela Rusu: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Sanda Gabriela Radu: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Claudia Cealera: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Luminiţa Călătoru: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Silvia Stanciu: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
Dima Alin Horaţiu: şase ani de închisoare.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Zeci de mii de metri pătraţi revendicaţi în Constanţa. Se constituie un nou complet în cauză

21 Feb 2020 299

Cum a murit prinţul Cantacuzino. Se judeca pentru moştenirea din Constanţa cu Primăria. Ce s-a întâmplat cu dosarul

07 Feb 2020 3515

Baftă la complet! Se schimbă judecătorii pentru cererea Seaview Advertising privind sechestrul DNA

03 Feb 2020 398

Rejudecarea unei mici părţi din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa a început cu o amânare

01 Feb 2020 1557

Terenuri ce ar fi trebuit să revină Constanţei?! Ce vrea municipalitatea de la averea lui Cristi Borcea. Ce a făcut Fiscul bucureştean

31 Jan 2020 729

Retrocedări cu iz de epocă Ce a revendicat moştenitorul prinţului Ştirbey la Constanţa. Ce a primit

30 Jan 2020 3258

Mîndrilă s-a abţinut! I-a dat cu suspendare lui Mazăre Cine este magistratul care va rejudeca Dosarul Retrocedărilor din Constanţa (document)

29 Jan 2020 2207

Fostul primar Mazăre, la Curtea Supremă pentru o nouă plecare în Madagascar

23 Jan 2020 1861

117 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 114 milioane de euro Este oficial! O mică parte din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa se va rejudeca!

21 Jan 2020 2804

Beneficiară a retrocedărilor lui Mazăre, la judecată cu Poliţia Locală „Cele două terenuri nu au nicio legătură cu Holland Development Group“

17 Jan 2020 1900

Radu Mazăre, fax important din Penitenciarul Rahova!

16 Jan 2020 3131

Urmările sentinţei din Dosarul Retrocedărilor! Seaside Estate Company cheamă la judecată Municipiul Constanţa!

10 Jan 2020 2590

Constanţa retrocedată! 25 de hectare din zona Brătianu, retrocedate. Ultima decizie a judecătorilor

30 Dec 2019 682

Odinioară parteneri, acum adversari în instanţă Holland Development Group, obligată să îi despăgubească pe soţii Puşcaşi

19 Dec 2019 1354

Sentinţa Dosarului Retrocedărilor Ce bani trebuie să aibă avocaţii pentru a intra în cursa pentru contractul de 3,2 milioane de lei

18 Dec 2019 1709