Deschidere editie

Prejudiciu de aproape 114 milioane de euro Dosarul Retrocedărilor din Constanţa împlineşte, azi, şase anişori (rechizitoriu+document)

Unul dintre inculpaţi a decedat în luna iulie a anului 2009. Acesta a fost acuzat de complicitate la infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie 

„Radu Mazăre, inculpat. Alţi zeci de directori şi funcţionari ai municipalităţii constănţene deferiţi instanţei alături de primar şi de Nicuşor Daniel Constantinescu (n.r. actualul preşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa), pentru presupuse fapte de corupţie şi complicitate“. Asta anunţau, pe 28 octombrie 2008, cu surle şi trâmbiţe, procurorii DNA, în urmă cu exact şase ani de zile. Dosarul, unul de răsunet, s-a transformat în megaprocesul de corupţie privind retrocedările terenurilor din Constanţa, în baza Legii 10/2001. Cu toate acestea, în tot acest timp, judecata s-a transformat în aproape 60 de termene la instanţa de fond, aproape un an şi jumătate de blocare a cazului la Curtea Constituţională, zeci de amânări şi expertize care par fără sfârşit. Scurt pe doi: şase ani de proces, niciun verdict de prima instanţă şi o judecată continuă - asta s-a ales până în prezent de ancheta DNA cu privire la retrocedările „cu cântec“ din Constanţa.     

Pe data de 28 octombrie 2008, DNA a anunţat trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu „restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză“. Prin aceste fapte, continuă magistraţii, a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (din care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).

Inculpaţii

Lista inculpaţilor este deschisă de Radu Ştefan Mazăre şi continuată de Nicuşor Daniel Constantinescu, Constantin Racu, Daniela Ramona Dospinescu, Ion Marica, Dan Miron, Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă şi Bogdan Ghiţulescu. Cei mai sus precizaţi au fost membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa, iar în sarcina lor s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Funcţionari din Primăria Constanţa

Mai departe, pe lista inculpaţilor se mai află funcţionari din Primăria Constanţa, la momentul trimiterii în judecată, respectiv Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. În cauză, DNA a mai dispus trimiterea în judecată a două funcţionare din Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, respectiv Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu, bănuite de infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.

Mandatari

Tot pe lista inculpaţilor se află mandatarii Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoş Săvulescu, Răsvan Mircea Tudorache şi Nicula Nejloveanu, acuzaţi de complicitate sau instigare la infracţiunile săvârşite de persoanele mai sus menţionate.

Notari publici

Notarii publici Aurel-Jean Andrei, Cristina Budei şi Ruxandra-Luminiţa Darie au fost deferiţi justiţiei pentru infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie, în timp ce moştenitorii persoanelor îndreptăţite Elena Ştefănescu (decedată în iunie 2009) şi Laura Mariana Leşe, pentru complicitate la infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.

Borcea, Camboianu şi Holland Development

În faţa judecătorilor au mai ajuns cesionarii cumpărători de drepturi succesorale: Viorel Pană, Valentin Gheorghe Ionescu, prin firma sa „Habitat şi Ambient“ SA, Cristian Borcea şi Mihai Camboianu, Bogdan Gabriel Sandu, prin SC „Holland Development Group“ SA, şi Daniel Ene, Marius Puşcaşi, Carmen Puşcaşi şi Mihai Sergiu Ceacîreanu, ca persoană fizică şi prin firma sa „New Home Construct“ SA, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.

Popa Basarab, Pomacost SA şi Aqualand

Procurorii DNA i-au mai trimis în judecată pe interpuşii cumpărători de terenuri Paraschiva Barbu, Alexandru Octavian Şerban şi Basarab Popa, prin firmele sale Pomacost SA şi Aqualand SA, la care era acţionar, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.

Evaluator agreat de Primăria Constanţa

Ultimul inculpat al cauzei este evaluatorul agreat de Primăria Constanţa, Alin Horaţiu Dima, acesta fiind acuzat de complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.

Cinci judecători

După cum arătam şi mai sus, Dosarul Retrocedărilor din Constanţa a avut de-a lungul anilor cinci judecători: Lia Savonea (noiembrie 2008 - februarie 2010), Elena Ursulescu, pensionată, (martie 2010 - octombrie 2013), Stan Mustaţă (recent trimis în judecată, acuzat fiind de comiterea unor fapte de corupţie), Florică Duţă (pensionat). În prezent, de soluţionarea celebrei cauzei se ocupă Corina Cornelia Dăescu, iar următorul termen a fost stabilit pentru data de 11 noiembrie, în vederea depunerii unor concluzii la raportul de expertiză topo-cadastrală.

Septembrie 2009 - martie 2012

Aşa cum arătam şi mai sus, dosarul s-a aflat şi la Curtea Constituţională, după ce, pe data de 8 septembrie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a admite câteva cereri formulate de inculpaţi şi a dispus sesizarea Curţii Constituţionale în vederea soluţionării „excepţiei de neconstituţionalitate a art. 147 c.p. şi art. 258 al. 1 c.p., art. 1 (1) lit-. a din Leg. 78/2000 în raport de prev. art. 2 alin. 1, art. 8 alin. 2, art. 36, art. 37, art. 40 alin. 3, art 120, art. 121, art. 123 din Constituţia României cu ref. la art. 10 şi 11 din CEDO“. Judecata s-a reluat pe data de 21 martie 2012, când procesul a fost din nou amânat pentru lipsa de apărare a unui inculpat.Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce se va întâmpla când vor începe construcțiile? Asociaţia Verde Urban a realizat câteva hărţi ale fostelor spaţii verzi vândute în epoca Mazăre!

27 Mar 2019 972

Nemulţumiri Radu Mazăre, prima reacţie oficială după cei nouă ani de închisoare primiţi în Dosarul Retrocedărilor

12 Mar 2019 3677

Fost expert judiciar, condamnat în dosarul privind retrocedarea a 19 hectare din zona Carrefour

21 Feb 2019 2692

Radu Mazăre a fost achitat! Azi, primul termen în apelul dosarului Campusului Social Henri Coandă

18 Feb 2019 1538

info-sud-est Dosarul „Retrocedărilor”. Alte 102 terenuri, în afara celor 80 din minută, sunt vizate de sentința judecătorilor

13 Feb 2019 1041

Solicitarea unui afacerist din Constanța, respinsă Curtea de Apel București explică de ce sunt legale completurile de trei judecători de la Înalta Curte

12 Feb 2019 706

Editorial Lotul Mazăre și îngrijorarea multora. Când nimeni nu se mai aștepta, a venit știrea de la miezul nopții

11 Feb 2019 2104

Cele mai multe, în zona Portului Tomis Unde sunt situate terenurile din Dosarul Retrocedărilor care vor reveni Municipiului Constanţa

11 Feb 2019 4169

Cine este singurul inculpat din Dosarul retrocedărilor din Constanţa care nu a primit cu nicio condamnare

08 Feb 2019 2120

Lista completă a terenurilor din Dosarul Retrocedărilor care vor reveni în posesia statului sau în domeniul public ori privat al UAT Constanţa

08 Feb 2019 8596

Judecătorii se pronunţă azi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa!

07 Feb 2019 1430

Pronunţarea în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, amânată din nou

05 Feb 2019 1133

UPDATE. Pronunțarea, amânată. Azi se dă sentinţa definitivă în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa! Cine a fost condamnat şi cine a fost achitat!

05 Feb 2019 2441

Dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu, un nou termen, azi, la Curtea de Apel Bucureşti

01 Feb 2019 364

Judecătorii se vor pronunţa în două dosare Urmează o lună de foc pentru Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei!

29 Jan 2019 1293