Primăria Constanța, executată silit pentru un fost ministru al României interbelice. La mijloc, un teren din fosta zonă militară Mamaia


•    Ion Bujoi, fost ministru al Industriilor și Comerțului în perioada interbelică, a fost închis și, ulterior, a decedat în închisorile comuniste, parte din bunurile sale fiind preluate de regimul comunist.
•    Fiica sa, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, stabilită în străinătate, a început demersurile pentru executarea silită a Primăriei Constanța, în vederea punerii în aplicare a hotărârilor pronunțate în cursul anului trecut de instanțele din Constanța.
•    Executarea silită a fost încuviințată de Judecătoria Constanța, în dosarul civil nr. 5448/212/2021.
•    Primarul Municipiului Constanța a formulat contestație la executare, urmând ca aceasta să fi analizată în septembrie 2019.

Fiica fostului ministru al Industriilor și Comerțului din România interbelică, Ion Bujoi, a început demersurile pentru executarea silită a Primăriei Constanța.

Acțiunea vizează un teren pe care Ion Bujoi l-a cumpărat la începutul anilor 1930, în Mamaia, într-o zonă care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost decretată „zonă militară“. Ulterior, terenul a fost preluat de stat, în baza deciziilor autorităților comuniste.

Ion Bujoi, fost ministru al Industriilor și Comerțului în perioada interbelică, a fost închis și, ulterior, a decedat în închisorile comuniste, parte din bunurile sale fiind preluate de regimul comunist.

În prezent, fiica sa, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, stabilită în străinătate, a început demersurile pentru executarea silită a Primăriei Constanța, în vederea punerii în aplicare a hotărârilor pronunțate în cursul anului trecut de instanțele din Constanța.

Executarea silită, încuviințată în martie

Mai exact, municipalitatea a fost obligată de judecători să propună acordarea de măsuri compensatorii pentru terenul din Mamaia, lot 6, careul 27, dar și să înainteze Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor documentația aferentă.

În luna martie 2021, Judecătoria Constanța a încuviințat executarea silită a Primăriei Constanța, în dosarul 5448/212/2021, hotărârea instanței fiind fără cale de atac.


Totuși, între timp, pe rolul Secției civile a judecătoriei a fost înregistrată contestația la executare formulată de Primarul Municipiului Constanța, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy fiind intimat. Termenul de judecată este fixat la data de 10 septembrie 2021, de la ora 8.30.

Teren cumpărat în 1930

Întreaga poveste privind moștenirea fostului ministru al Industriilor și Comerțului din perioada interbelică este cuprinsă în filele cauzei civile cu numărul 1885/118/2019, fiind vorba despre un dosar pe legea 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist.

Așa cum arătam anterior, acțiunea vizează un teren pe care ministrul Ion Bujoi l-a cumpărat la începutul anilor 1930, în Mamaia, într-o zonă care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost decretată „zonă militară“. Ulterior, terenul a fost preluat de stat, în baza deciziilor autorităților comuniste.

Maia Maria Ileana Logotheti Sculy,  moștenitoarea fostului ministru, a notificat autoritățile locale pentru terenul ce aparținuse tatălui său încă de când legea a permis acest lucru, în 2001.

Ultima rată pentru terenul respectiv, cumpărat de fostul ministru al Industriei și Comerțului de la autoritățile constănțene în 1930, a fost plătită în februarie 1936.

Moștenitoarea a arătat pe parcursul judecării dosarului pe Legea 10 că tatăl său nu a putut ridica o construcție pe acel teren, așa cum cerea legea, pentru că, între timp, a început cel de-al Doilea Război Mondial, iar zona litoralului a fost decretată zonă militară.

Reabilitat după 40 de ani

Ulterior, printr-o decizie din 1958 a fostului Sfat Popular al Orașului Constanța, terenul a trecut în proprietatea statului.

Povestea femeii este cu atât mai impresionantă cu cât tatăl său a fost condamnat de regimul comunist la muncă silnică pe viață și degradare civică, acesta fiind acuzat de infracțiuni contra ordinii sociale. Astfel, fostul ministru al Industriilor și Comerțului a decedat în perioada de detenție, în 1956.

După mai bine de 40 de ani, în 1998, Curtea Supremă de Justiție a casat sentința de condamnare din timpul regimului comunist și a decis achitarea lui Ion Bojin.

În 2005, Primăria Constanța a respins notificarea din 2001 formulată de moștenitoarea terenului din Mamaia. Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, însă, nu a aflat despre acest lucru decât ani mai târziu, în 2019, după ce a deschis noul proces.

Pe parcursul judecării cauzei în 2019, reprezentanții Primăriei Constanța au susținut că cererea femeii de a se anula dispoziția din 2005 este tardivă. Totodată, aceștia au spus că terenul respectiv ar fi reintrat în mod legal în proprietatea statului, decizia Sfatului Popular Constanța din 1958 nefiind nelegală.

Apel, respins de Curte

Așa cum arătm în edițiile anterioare, în primă instanță, Tribunalul Constanța i-a dat dreptate femeii și a obligat primăria să îi acorde măsuri compensatorii pentru terenul respectiv, dat fiind că acesta nu mai putea fi restituit în natură.

Municipalitatea s-a adresat însă Curții de Apel, dar instanța a menținut prima hotărâre pronunțată în cauză, prin respingerea apelului primăriei.

În aceste condiții, în luna martie 2021, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy a obținut în instanță autorizarea executării silite a Primăriei Constanța, în vederea punerii în aplicare a hotărârii instanței.

În prezent, procedura prin care este pusă în aplicare hotărârea privind terenul din Mamaia este în desfășurare.

Sursa foto: Google Maps

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:
O nouă victorie a constănțenilor care l-au obligat pe primar să le dea un răspuns după 18 ani!

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța retrocedată! Curtea Supremă a stabilit un nou termen în cazul retrocedărilor din Anadalchioi - Brătianu

20 Jul 2021 952

Proces pentru parcarea de lângă Plaja Modern, din Constanța. Decizia Tribunalului!

15 Jul 2021 1191

Teren din retrocedări Parcarea de lângă Gara Constanța, motivul pentru care municipalitatea cere peste 20.000 de euro de la Paraschiva Barbu

15 Jul 2021 795

Retrocedările Constanței – reclamanți nemulțumiți de terenurile traversate de conducte

10 Jul 2021 865

Procesul deschis de BNR beneficiarilor „preferați“ ai administrației Mazăre, suspendat. Ce s-a întâmplat

05 Jul 2021 1121

Cum a „dispărut“ Dosarul Retrocedărilor de pe Portalul Curții Supreme!

02 Jul 2021 715

De ce a anulat Curtea de Apel sechestrul din Dosarul Retrocedărilor! Oficial, din motivarea judecătorilor

01 Jul 2021 1098

Compania New Home Construct, pastilă amară de la Tribunalul Constanța. Legături cu Dosarul Retrocedărilor

30 Jun 2021 1384

Închis în Dosarul Retrocedărilor, cere eliberarea pentru bună purtare. Despre cine este vorba

28 Jun 2021 1137

Cum îi încurcă Dosarul Retrocedărilor pe afaceriștii cunoscuți ai Constanței

26 Jun 2021 1634

Constanța retrocedată! Judecător nou pentru dosarul celor 25 de hectare din zona Brătianu - Constanța. Cine este și ce probleme a avut partenerul de viață

25 Jun 2021 2097

Urmările Dosarului Retrocedărilor Black Wave Center, compania ce deține spațiul de joacă Lake View, a cerut ștergerea mențiunilor despre sechestrul pe teren

23 Jun 2021 1364

„O situație personală“ Beneficiari de top ai retrocedărilor lui Mazăre, dați în judecată la Constanța!

18 Jun 2021 1628

Cât vor primi urmașii aristocratului George baron de Löwendal pentru fostele moșii din județul Constanța

12 Jun 2021 1686

Negociere directă Compania New Home Construct își vinde patru terenuri, situate în centrul Constanței

09 Jun 2021 1322