UPDATE Acțiune DNA la Primăria Constanța! Vergil Chițac, la sediul DNA (FOTO+VIDEO)

  • Procurorii DNA se află în această dimineață la Primăria Constanța

În această dimineață, 13 iulie 2023, procurorii DNA au efectuat o acțiune la Primăria Constanța, vizat fiind, conform surselor noastre primarul Vergil Chițac.

Acțiunea este în dinamică în aceste momente.

UPDATE 1

Conform surselor noastre, ar fi vorba despre achiziția în ceea ce privește evenimentul cu vapoarele din stațiunea Mamaia. Drept urmare, ar fi vorba și de verificări în biroul lui Alin Vintilă, care conduce Departamentul de Achiziții din Primăria Constanța.



UPDATE 2

Primarul Vergil Chițac, la ieșire din primărie, nu a dorit să comenteze despre verificările efectuate de către procurorii DNA la sediul instituției.


UPDATE 3

Evenimentul la care facem referire mai sus s-a desfășurat pe lacul Siutghiol din Constanța, la mijlocul lunii iunie 2023. Este vorba de evenimentul ce reprezenta a treia etapă din circuitul mondial, UIM XCAT World Championship Romanian GP Constanța 2023. La curse au participat nouă dintre cele mai rapide ambarcațiuni din lume, pilotate de echipaje din Australia, Emiratele Arabe Unite, Italia, Kuweit, Marea Britanie, Norvegia și Suedia: Fazza, 222 Offshore, HPI Racing Team, Team GB, Q8 Oils, Pastamato, Swecat, Superciccio și Consulbrokers. 


UPDATE 4

Directorul CSM Constanța, Andrei Talpeș s-a prezentat la sediul DNA Constanța, în urma verificărilor efectuate de procurori la sediul primăriei. Nu a făcut declarații, după cum se poate observa în video de mai jos.



UPDATE 5

După câteva minute, Andrei Talpeș a ieșit din sediul DNA Constanța și s-a urcat în autoturism, fără să declare nimic jurnaliștilor ZIUA de Constanța.


UPDATE 6

Conform surselor noastre, la ora 14.00, Vergil Chițac se va prezenta la sediul DNA Constanța.

UPDATE 7




În jurul orei 13.50, Alin Vintilă, șeful departamentului de Achiziții din cadrul Primăriei Constanța, a ajuns la sediul DNA Constanța. Acesta nu a făcut nicio declarație în legătură cu motivul prezenței sale la sediu. Sursele noastre au menționat că edilul Constanței va ajunge în jurul orei 14.30.



UPDATE 8



„Vom colabora cu toate instituțiile publice pentru aflarea adevărului”, au fost declarațiile făcute de către Alin Vintilă la ieșirea din sediul DNA Constanța, la aproximativ jumătate de oră după ce a intrat.


UPDATE 9


În jurul orei 14:40, primarul Constanței, Vergil Chițac a ajuns la sediul DNA Constanța. Față de ceilalți interlocutir, edilul a făcut o scurtă declarație înainte să intre la audieri. „Nu știu în ce calitate sunt chemat aici. Stați liniștiți ca va spun tot când ies”, au fost vorbele adresate jurnaliștilor de către primar.



UPDATE 10

Avocatul edilului Vergil Chițac în speța curentă este Toni Bobe, din cadrul Baroului Constanța.
Toni Bobe
UPDATE 11



La mai bine de 10 minute de la momentul intrării în birourile DNA Constanța, edilul Vergil Chițac a plecat, însă nu a făcut multe declarații la ieșire, așa cum a spus înainte să intre în instituția de la malul mării. „Nu am voie sa vorbesc. Problema s-a oprit la CSM”, spus Vergil Chițac.

Oficial DNA Constanța


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

Chițac Vergil, primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Vintilă Alin, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Talpeș Andrei, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- șantaj.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanța de o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chițac Vergil, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.
Concret, finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.

Întrucât, prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpeș Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.

În condițiile de mai sus, în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanța.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Celor trei suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

DNA, o nouă acțiune fulger la Consiliul Județean Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stănculescu Cătălin Liviu, șeful Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia, reținut de DNA

26 Apr 2024 407

Surse - perchezitiții DNA la Complexul Energetic Oltenia

25 Apr 2024 332

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 530

Dosarul SOCEP, instrumentat de DNA Constanța, se va rejudeca! (MINUTĂ)

24 Apr 2024 432

Trimitere în judecată DNA S-a lăudat cu influență asupra unor judecători din cadrul Curții de Apel București

24 Apr 2024 413

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 854

DNA o trimite în judecată pe Nadia Florentina Racz, fost inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor

23 Apr 2024 438

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 714

Dosar DNA Constanța Vasile Iliuță, șeful Consiliului Județean Călărași, termen azi la Curtea de Apel București! (RECHIZITORIU)

23 Apr 2024 535

Curtea de Apel Constanța, în pronunțare într-un dosar DNA cu un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

21 Apr 2024 916

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 750

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 568

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 1689

Surse - percheziții informatice Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, a ajuns la DNA Constanța!

19 Apr 2024 697

Noi procurori la DNA Constanța, în locul lui Andrei Bodean și Constantin Conortos! Ciprian Bodu, Vasile Abagiu, și Dan Haralambie, rămân pe poziții

19 Apr 2024 782