Eveniment

Nume importante ce au legătură cu Constanţa Preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA, trimis în judecată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar pe cauțiune, a inculpatului Adamescu Dan Grigore, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA și administrator în fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA și SC Epsilon Estate Provider SR, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a infracțiunilor de:
- abuz în serviciu în formă calificată
  - complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni),
- spălare a banilor
 
în stare de libertate, a inculpaților:
  • TONCESCU ANGELA, la data faptelor preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară) pentru săvârșirea a două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
  • BALTĂ TUDOR și BUZOIANU CONSTANTIN, la data faptei vicepreședinți ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor
  • CONSTANTINESCU DAN, POPA DANIELA, MOLDOVEANU CORNELIU - SILVIU, membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor
  • RUSE ANABELLA, director general al Direcţiei Generale Autorizări din cadrul Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor
  • NEMEŞ MARINELA, director general al Direcţiei Generale Juridice din cadrul Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor
  • IVAN CARMEN-GABRIELA, director general al Direcţiei Generale Stabilitate Financiară şi Actuariat din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor,
ultimii 8 menționați pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Menţionăm că Tudor Baltă este fost candidat la Primăria Constanţa şi fost deputat PSD de Constanţa. De asemenea, Constantin Buzoianu a fost şef al IPJ Constanţa, între anii 1991-1993.           
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „inculpatul Adamescu Dan Grigore, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare Reasigurare ASTRA S.A., în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii ASTRA, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor.
 
Activitatea infracţională s-a desfăşurat și în contextul în care anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, au făcut demersuri pentru a-l favoriza pe inculpatul Adamescu Dan Grigore.
 
În perioada 2011-2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei.
 
Concret, acţiunile păguboase ale acestuia au constat în aceea că:

- a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resursele financiare ale societăţii de asigurare ASTRA
a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea ASTRA SA, în calitate de cesionar, s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. De menționat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societății ASTRA. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adauga o dobândă anuală de 6%. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a încasat doar suma de 358.768 lei.
 
Într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acțiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Societății ASTRA SA. Această sumă provenea chiar din lichiditățile societății de asigurare ASTRA SA. Inculpatul  Adamescu Dan Grigore a ascuns însă proveniența banilor prin simularea unor contracte de împrumut acordate unei alte societăți controlate de acesta (Medien Holding).
 
La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore,  conducerea Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor a aprobat intenția societății EPSILON ESTATE PROVIDER SRL de a achiziționa un pachet de acțiuni Astra SA., deși SC EPSILON ESTATE PROVIDER SRL nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări.
 
Achiziționarea pachetului de acțiuni a fost aprobată de inculpații Toncescu Angela - preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala A.S.F.), Baltă Tudor și Buzoianu Constantin - vicepreședinți ai Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor, Constantinescu Dan, Popa Daniela și Moldoveanu Corneliu – Silviu - membri ai Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor, Ruse Anabella - director general al Direcţiei Generale Autorizări din cadrul Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor, Nemeş Marinela - director general al Direcţiei Generale Juridice din cadrul Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor și Ivan Carmen-Gabriela - director general al Direcţiei Generale Stabilitate Financiară şi Actuariat din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Aceștia, deși cunoșteau că SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA nu îndeplinea condițiile pentru a deveni acționar semnificativ la o societate de asigurare, au aprobat acest lucru, respectiv au întocmit nota de aprobare a intenției de a deveni acționar semnificativ.
 
Cum  societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a fost lipsită de o parte din  lichiditățile necesare desfășurării activității de asigurare-reasigurare, Adamescu Dan Grigore  și o altă persoană au transferat, în mod fictiv, riscurile de reasigurare către Panamerican Re (societate înființată și înregistrată într-un paradis fiscal în acest scop) și, pe cale de consecință, au distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.
 
Adamescu Dan Grigore și cealaltă persoană au obținut un folos necuvenit, constând în preluarea pachetului de acțiuni de către un acţionar (pe care îl controlau) cu o situaţie financiară care nu îi permitea să își onoreze obligațiile patrimoniale și nici să asigure premisele pentru susținerea activității ASTRA din surse proprii, în cazul în care situația financiară a acesteia se deteriora, fapt care s-a reflectat ulterior în dificultățile financiare ale ASTRA.
 
Inculpatul Adamescu Dan Grigore în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, la data de 14.08.2008, a solicitat și obținut de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA )(actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deținute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătățirii artificiale a indicatorilor de prudențialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societății ASTRA pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvență a acesteia.
În acest sens, inculpata Toncescu Angela, în calitate de preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), care a emis o adresă prin care a acceptat solicitarea făcută în acest sens de reprezentanții Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA.
 
Societatea de Asigurare Reasigurare ASTRA SA a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma provizorie de 788.978.853,37 lei.
 
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 714.089.825,66 lei
 
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a arătat că prin faptele inculpaților cercetați în prezenta cauză, la nivelul SAR ASTRA SA au fost reținute, de către ASF, încălcări grave ale legislației speciale privind activitatea de asigurare și supraveghere a asigurărilor ce au condus la premisele declarării falimentului societății.
 
De asemenea, s-ar fi cauzat și o tulburare semnificativă a bunului mers al CSA (actual ASF), ca organism cu atribuții de supraveghere a societăților de asigurare, constând în periclitarea protecției asiguraților și a stabilității pieței asigurărilor, având în vedere dificultățile financiare majore constatate la nivelul SAR ASTRA SA și măsurile fără precedent care au fost dispuse de către autoritate”, potrivit DNA.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunerea de a se menține măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune față de inculpatul Adamescu Dan Grigore, precum și a sechestrului asigurător, până la concurența sumei de 857.301.363 lei asupra unor acțiuni și părți sociale pe care inculpatul Adamescu Dan Grigore le deține la diferite societăți comerciale.
 
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA. Dosar penal pentru ministrul Muncii

24 Sep 2018 277

Procurorul Adina Florea, propusă la conducerea DNA, audiată la Parchetul General în cazul protocolului publicat de Darius Vâlcov

20 Sep 2018 324

Primul român care a intrat în faliment este din Constanţa şi ieri a fost la Tribunal

19 Sep 2018 948

Info-Sud-Est.ro Inspecția Judiciară i-a găsit scuze judecătoarei care a întârziat 12 luni motivarea sentinței în dosarul Retrocedărilor

18 Sep 2018 326

Hotărâre definitivă într-un dosar al DNA Constanţa. Cine a fost condamnat şi cine a fost achitat

18 Sep 2018 973

Mită la Administrația Județeană a Finanțelor Publice. Procurorii DNA au organizat un flagrant. Ce sumă a primit suspecta

14 Sep 2018 466

O nouă acţiune disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva Laurei Codruţa Kovesi

14 Sep 2018 461

Interviurile pentru funcţii de conducere în cadrul Parchetului General, DNA şi DIICOT vor avea loc astăzi

14 Sep 2018 294

Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, trimis în judecată de către DNA Constanţa

12 Sep 2018 1093

Unul dintre cele mai mari dosare ale DNA Constanţa va fi redeschis azi

12 Sep 2018 1531

Bogdan Moise, fostul decan al Facultăţii de Teologie, trimis în judecată de DNA. Azi, un nou termen

11 Sep 2018 538

Doi primari din judeţul Constanţa, trimiși în judecată de DNA. Azi, un nou termen

10 Sep 2018 2492

Sorin Constantinescu nu mai este şef plin al anticorupţilor Constanţa. Colegiul de conducere al DNA analizează azi candidatura lui Bodean

10 Sep 2018 1231

Adina Florea, propunerea pentru conducerea DNA "Nu cred că România este una dintre cele mai corupte ţări din UE sau lume"

09 Sep 2018 259

Andrei Bodean, singurul candidat Când va fi anunțat noul șef al DNA Constanţa

09 Sep 2018 788

Acord de recunoaştere a vinovăţiei, admis de Tribunalul Constanţa. Dosarul, de la DNA

08 Sep 2018 1063

CSM a stabilit calendarul pentru examinarea Adinei Florea, propunerea ministrului justiţiei în funcţia de şef al DNA

07 Sep 2018 354

Proiect managerial Iată cum vrea Adina Florea să schimbe Direcţia Naţională Anticorupţie! (document)

07 Sep 2018 1312

Cine este Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru a ocupa funcţia de procuror şef al DNA (fotoreportaj)

06 Sep 2018 1545

Oficial Procurorul Andrei Bodean, singurul candidat pentru şefia DNA Constanţa

06 Sep 2018 1140

Exclusiv Adina Florea, propusă în funcția de procuror șef al DNA – „Sunt onorată“

06 Sep 2018 1204

Adina Florea, din Constanţa, propunere pentru şefia DNA

06 Sep 2018 2903

Ministrul Tudorel Toader, anunț despre candidații la funcția de procuror șef al DNA. Ce a menționat despre întâlnirea cu șeful statului

05 Sep 2018 450

Candidații la o funcție de conducere în cadrul Parchetului General, DNA şi DIICOT vor susţine interviurile pe 14 septembrie

05 Sep 2018 226

Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi preşedinţii organizaţiilor din Techirghiol şi Valu lui Traian, radiaţi din ALDE. Motivul, pueril, neplata cotizaţiei! Learciu ameninţă cu plângeri la DNA!

05 Sep 2018 1462

Cine vrea să fie şeful Anticorupţilor din Constanţa. Astăzi este ultima zi pentru depunerea candidaturilor

05 Sep 2018 1317

Procurorii DNA Constanţa au trimis în judecată fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă. S-a stabilit al 22-lea termen

04 Sep 2018 423

Procurorii constănţeni Andrei Bodean şi Adina Florea susţin astăzi interviul pentru şefia DNA

03 Sep 2018 423

Sondaj de opinie Procurorul constănţean Andrei Bodean, votat drept viitorul şef al DNA

03 Sep 2018 562

Încep interviurile candidaților pentru funcția de șef al DNA . Doi procurori sunt de la Constanţa (documente)

02 Sep 2018 865

Şeful Secţiei judiciare penale din DNA, Cameluş Păduraru, eliberat din funcţie. Ultimele zile ca procuror

31 Aug 2018 574

El este omul care va conduce DNA Constanţa în următoarele şase luni!

31 Aug 2018 2248

Doi afacerişti au fost trimişi în judecată de DNA Constanţa. Cum s-a terminat dosarul

30 Aug 2018 848

DNA. Mai mulţi inculpaţi, trimişi în judecată pentru fraude cu fonduri europene. Ce spun procurorii

29 Aug 2018 461

Toţi cei şase candidaţi înscrişi la selecţia pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA au fost declaraţi admişi şi vor susţine interviurile (document)

29 Aug 2018 380

Zi importantă pentru procurorii constănţeni Adina Florea şi Andrei Bodean, înscrişi în cursa pentru şefia DNA

29 Aug 2018 1803

Sondaj de opinie Cine credeţi că va fi noul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie?

27 Aug 2018 685

Revista presei locale

25 Aug 2018 449

Cine sunt cei doi candidați de la Constanța înscriși la selecția organizată de Ministerul Justiției pentru funcția de procuror-șef al DNA (documente)

25 Aug 2018 927

Oficial de la Ministerul Justiției. Șase candidați s-au înscris la selecția pentru funcția de șef al DNA. Doi sunt de la Constanța (document)

24 Aug 2018 579

Surse Procurorul constănţean Andrei Bodean întră în cursă pentru şefia DNA

24 Aug 2018 1494

Astăzi este ultima zi de depunere a candidaturilor pentru şefia DNA

24 Aug 2018 306

Un nou candidat pentru funcția de șef al DNA. Un procuror militar s-a înscris la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei

23 Aug 2018 476

Îngrijorare cu privire la procedura de numire a procurorului-şef al DNA Deputatul USR Stelian Ion - „Paula Tănase nu trebuie să rămână singura variantă!”

23 Aug 2018 1002

Clasare de la DNA Constanţa! Solicitare de ultim moment în dosarul în care Municipiul Constanţa cere 50 de milioane de euro

23 Aug 2018 941

Profesor condamnat definitiv pentru trafic de influenţă, aproape liber. Ce au făcut procurorii DNA Constanţa

22 Aug 2018 891

Este oficial! Se caută şef pentru DNA Constanţa Oţel (2003-2005), Tîrnăcop (2005-2006), Ţene (2006-2010), Şişman (2011) şi Constantinescu (2011-2018). Se pregăteşte Andrei Bodean?!

21 Aug 2018 4362

Ministrul Justiției Nu există candidați înscriși pentru șefia DNA

20 Aug 2018 291

Cel mai tânăr judecător de la Înalta Curte face un pas înapoi! Andrei Claudiu Rus părăseşte completul care judecă Dosarul Motorina

15 Aug 2018 847

DNA. Primar, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu (document)

14 Aug 2018 590