UE a interzis exporturile în Rusia de maşini scumpe, şampanie și bijuterii pentru a lovi elitele

Șampanie turnată în pahare Foto PixabayUniunea Europeană a interzis marţi, 15 martie, exporturile în Rusia de maşini scumpe, şampanie, bijuterii şi alte bunuri de lux folosite de elitele care îl susţin pe preşedintele Vladimir Putin, pentru a sancţiona stilul lor de viaţă somptuos în contextul războiului dus în Ucraina, relatează AFP.



O listă cu produse şi bunuri de lux aprobată de statele membre ale UE a fost publicată în Jurnalul Oficial. Ea are 14 pagini şi vizează produsele din sectoarele petrecerii timpului liber, luxului şi tehnologiilor din UE.



"Unele ţări nu sunt convinse încă de sancţiuni, însă încercăm să le explicăm că nu au niciun interes să ajute la ocolirea lor", a recunoscut marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.



Măsurile publicate marţi constituie a patra serie de sancţiuni adoptată de Uniunea Europeană împotriva Moscovei de la decizia Kremlinului de a invada Ucraina.



Cincisprezece oligarhi şi industriaşi, printre care miliardarul Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea, au fost adăugaţi pe lista neagră a ruşilor ale căror averi din UE au fost îngheţate.


Abramovici, apropiat al lui Vladimir Putin, a fost deja sancţionat de Marea Britanie.

UE a interzis de asemenea importul de "bunuri esenţiale în sectorul fierului şi oţelului" şi exportul de produse de lux.



Pe lista bunurilor interzise spre export în Rusia se află şampania, vinurile, alcoolul, trufele, caviarul, parfumurile şi produsele cosmetice, articolele din piele, hainele şi lenjeria, pantofii, mănuşile şi pălăriile, perlele şi diamantele, produsele electronice şi smartphone-urile, ceasurile şi instrumentele muzicale, maşinile şi motocicletele, articolele sportive şi consolele video, iahturile, antichităţile şi obiectele de artă.



"Cei care susţin maşina de război a lui Putin nu mai trebuie să profite de stilul lor de viaţă somptuos în timp ce peste oamenii nevinovaţi din Ucraina cad bombe", a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.



"Exporturile noastre de astfel de produse spre Rusia s-au ridicat la 3,5 miliarde de euro anul trecut. Este o parte relativ redusă din exporturile totale de produse de lux ale UE spre întreaga lume, care se ridică la circa 80 de miliarde de euro pe an", a precizat Comisia Europeană.


Sursa Agerpres

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eurostat Prețul pentru energie în România, printre cele mai mici din UE

26 Apr 2024 377

Parlamentul European Este oficial! Plata cash va fi limitată

25 Apr 2024 547

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

23 Apr 2024 268

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 272

Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

18 Apr 2024 504

Situația geopolitică crește ratingul alegerilor europarlamentare 60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 !

17 Apr 2024 476

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

17 Apr 2024 286

Legea privind calitatea apei destinate consumului uman, promulgată de președintele României

12 Apr 2024 461

Ce sunt alegerile europene? Câți eurodeputați vor fi aleși? Partide și grupuri politice în Parlamentul european!

09 Apr 2024 669

MAE salută aderarea României la spațiul Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime

31 Mar 2024 425

IJJ Constanța Începând cu 01 aprilie 2024, noi modalități de verificare a documentelor de identitate

29 Mar 2024 926

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

20 Mar 2024 396

Întrevedere Iohannis-Nehammer la Cotroceni Discuții despre aderarea deplină a României la Schengen

07 Mar 2024 498

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 597

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa „Am votat pentru comasarea alegerilor și pentru liste comune la alegerile europarlamentare“

22 Feb 2024 636