UE va propune interzicerea petrolului rusesc până la finalul anului

Petrol Sursa Pixabay
  • UE ar urma să propună interzicerea petrolului rusesc până la finalului anului, iar până atunci vor fi introduse restricţii graduale la importuri, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

De asemenea, UE face presiuni pentru ca mai multe bănci din Rusia şi Belarus să fie excluse din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, inclusiv Sberbank PJSC, susţin sursele.

Anterior, Statele Unite şi Marea Britanie au impus sancţiuni împotriva Sberbank, cea mai mare instituţie financiară din Rusia.

O decizie privind noile sancţiuni ale UE ar putea fi luată săptămâna viitoare, la reuniunea ambasadorilor blocului comunitar. Măsurile propuse, care ar reprezenta al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de UE de când Rusia a invadat Ucraina în 24 martie, încă se negociază şi ar putea fi modificate, informează sursele.

Sancţiunile UE necesită susţinerea tuturor celor 27 de state membre pentru a fi adoptate şi unele ţări, cum ar fi Ungaria, s-au opus măsurilor care vizează petrolul rusesc. În schimb Germania este în favoarea impunerii unei interziceri graduale a petrolului rusesc, apreciază sursele.

Un embargo petrolier ar ridica semnificativ miza în relaţia cu Rusia, deoarece UE, cea mai mare consumator de ţiţei şi combustibil rusesc, caută să pună presiune asupra Moscovei în urma declanşării războiului iar tensiunile sunt deja ridicate în privinţa livrărilor de gaze. Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

În 2019, aproape două treimi din importurile UE de ţiţei au venit din Rusia.

Conform Centrului de cercetări în energie, de când Rusia a invadat Ucraina în 24 martie, UE a importat combustibili folosi ruseşti în valoare de aproximativi 44 miliarde de euro.


Sursele mai adaugă că noul pachet de sancţiuni ar putea include restricţii asupra serviciilor de consultanţă şi de cloud, precum şi asupra achiziţiilor imobiliare.
De asemenea, unele state membre fac presiuni pentru înăsprirea restricţiiilor în domeniul comerţului maritim şi al porturilor, adaugă sursele.


Săptămâna aceasta, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni a anunţat că UE are ca obiectiv reducerea dependenţei de petrolul şi gazul rusesc cu două treimi până la sfârşitul anului şi la zero până la finalul lui 2027.

Chiar dacă blocul comunitar a promis că va înceta să mai utilizeze combustibili din Rusia în 2027, pe termen scurt rămâne dependent de Rusia pentru 26% din necesarul său de petrol şi 40% din necesarul de gaze naturale, în condiţiile în care anul trecut UE a importat 155 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.

Sursa Agerpres

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eurostat Prețul pentru energie în România, printre cele mai mici din UE

26 Apr 2024 352

Parlamentul European Este oficial! Plata cash va fi limitată

25 Apr 2024 523

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

23 Apr 2024 254

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 264

Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

18 Apr 2024 493

Situația geopolitică crește ratingul alegerilor europarlamentare 60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 !

17 Apr 2024 465

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

17 Apr 2024 277

Legea privind calitatea apei destinate consumului uman, promulgată de președintele României

12 Apr 2024 454

Ce sunt alegerile europene? Câți eurodeputați vor fi aleși? Partide și grupuri politice în Parlamentul european!

09 Apr 2024 652

MAE salută aderarea României la spațiul Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime

31 Mar 2024 417

IJJ Constanța Începând cu 01 aprilie 2024, noi modalități de verificare a documentelor de identitate

29 Mar 2024 921

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

20 Mar 2024 383

Întrevedere Iohannis-Nehammer la Cotroceni Discuții despre aderarea deplină a României la Schengen

07 Mar 2024 496

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 595

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa „Am votat pentru comasarea alegerilor și pentru liste comune la alegerile europarlamentare“

22 Feb 2024 631