Uniunea Europenă cere o anchetă internațională cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi/ Sursa foto: Wikipedia



 
  • Uniunea Europeană s-a declarat revoltată de moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, pentru care responsabilitatea finală revine președintelui Putin și autorităților ruse.

„Rusia trebuie să permită o anchetă internațională independentă și transparentă cu privire la circumstanțele decesului său brusc. UE va depune toate eforturile pentru a trage la răspundere conducerea politică a Rusiei și autoritățile ruse, în strânsă coordonare cu partenerii noștri, și va impune costuri suplimentare pentru acțiunile lor, inclusiv prin sancțiuni”, se arată într-un comunicat al Consiliului  UE.

În întreaga lume, oamenii s-au reunit pentru a aduce un omagiu memoriei lui Alexei Navalnîi. În Rusia, autoritățile au încercat să împiedice acest lucru într-o serie de locuri și câteva sute de persoane au fost reținute. „Acestea trebuie eliberate imediat”, spune sursa citată.

Dând dovadă de curaj, Navalnîi se întorsese în Rusia după o tentativă de asasinat cu agentul neurotoxic „Noviciok”, interzis în temeiul Convenției privind armele chimice, la care Federația Rusă este stat parte. Executa mai multe sentințe motivate politic într-o colonie penală strictă din Siberia, unde a fost mutat pentru a fi izolat de restul lumii. Accesul familiei la acesta a fost restricționat. Avocații săi sunt hărțuiți, iar trei dintre aceștia se află în arest preventiv din octombrie 2023.

„Uniunea Europeană a condamnat repetat în termenii cei mai fermi otrăvirea sa și toate hotărârile motivate politic împotriva sa pentru activitățile sale politice și anticorupție legitime, solicitând eliberarea sa imediată și necondiționată. UE a solicitat repetat Rusiei să îi asigure securitatea și sănătatea, inclusiv prin contactarea autorităților de la Moscova, lucru care a rămas fără effect”, menționează consiliul.

Pe parcursul întregii sale vieți, Navalnîi a dat dovadă de „curaj incredibil, devotament față de țara sa și față de ceilalți cetățeni și hotărâre, prin acțiunile sale anticorupție în Rusia, transmițând un mesaj care a atras mulți oameni din întreaga țară. Acesta este motivul pentru care lui Putin și regimului său le-a fost teamă de el, inclusiv în contextul războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei aflat în curs și al alegerilor prezidențiale ruse din martie”.

Potrivit sursei, moartea neașteptată și șocantă a lui Navalnîi este încă un semn al represiunii accelerate și sistematice din Rusia.

Uniunea Europeană își reiterează apelul adresat Rusiei de a elibera imediat și necondiționat toți ceilalți deținuți politici, inclusiv Iuri Dmitriev, Vladimir Kara-Murza, Ilia Yașin, Alexei Gorinov, Lilia Cianișeva, Ksenia Fadeeva, Alexandra Scocilenco și Ivan Safronov.
 
 
Citește și
Protest la ambasada Rusiei din București, după moartea lui Navalnîi. Mesajele adresate lui Vladimir Putin

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eurostat Prețul pentru energie în România, printre cele mai mici din UE

26 Apr 2024 323

Parlamentul European Este oficial! Plata cash va fi limitată

25 Apr 2024 517

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

23 Apr 2024 251

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 258

Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

18 Apr 2024 487

Situația geopolitică crește ratingul alegerilor europarlamentare 60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 !

17 Apr 2024 457

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

17 Apr 2024 273

Legea privind calitatea apei destinate consumului uman, promulgată de președintele României

12 Apr 2024 441

Ce sunt alegerile europene? Câți eurodeputați vor fi aleși? Partide și grupuri politice în Parlamentul european!

09 Apr 2024 649

MAE salută aderarea României la spațiul Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime

31 Mar 2024 409

IJJ Constanța Începând cu 01 aprilie 2024, noi modalități de verificare a documentelor de identitate

29 Mar 2024 918

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

20 Mar 2024 380

Întrevedere Iohannis-Nehammer la Cotroceni Discuții despre aderarea deplină a României la Schengen

07 Mar 2024 494

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 593

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa „Am votat pentru comasarea alegerilor și pentru liste comune la alegerile europarlamentare“

22 Feb 2024 625