Uniunea Europenă cere o anchetă internațională cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi/ Sursa foto: Wikipedia 
  • Uniunea Europeană s-a declarat revoltată de moartea politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, pentru care responsabilitatea finală revine președintelui Putin și autorităților ruse.

„Rusia trebuie să permită o anchetă internațională independentă și transparentă cu privire la circumstanțele decesului său brusc. UE va depune toate eforturile pentru a trage la răspundere conducerea politică a Rusiei și autoritățile ruse, în strânsă coordonare cu partenerii noștri, și va impune costuri suplimentare pentru acțiunile lor, inclusiv prin sancțiuni”, se arată într-un comunicat al Consiliului  UE.

În întreaga lume, oamenii s-au reunit pentru a aduce un omagiu memoriei lui Alexei Navalnîi. În Rusia, autoritățile au încercat să împiedice acest lucru într-o serie de locuri și câteva sute de persoane au fost reținute. „Acestea trebuie eliberate imediat”, spune sursa citată.

Dând dovadă de curaj, Navalnîi se întorsese în Rusia după o tentativă de asasinat cu agentul neurotoxic „Noviciok”, interzis în temeiul Convenției privind armele chimice, la care Federația Rusă este stat parte. Executa mai multe sentințe motivate politic într-o colonie penală strictă din Siberia, unde a fost mutat pentru a fi izolat de restul lumii. Accesul familiei la acesta a fost restricționat. Avocații săi sunt hărțuiți, iar trei dintre aceștia se află în arest preventiv din octombrie 2023.

„Uniunea Europeană a condamnat repetat în termenii cei mai fermi otrăvirea sa și toate hotărârile motivate politic împotriva sa pentru activitățile sale politice și anticorupție legitime, solicitând eliberarea sa imediată și necondiționată. UE a solicitat repetat Rusiei să îi asigure securitatea și sănătatea, inclusiv prin contactarea autorităților de la Moscova, lucru care a rămas fără effect”, menționează consiliul.

Pe parcursul întregii sale vieți, Navalnîi a dat dovadă de „curaj incredibil, devotament față de țara sa și față de ceilalți cetățeni și hotărâre, prin acțiunile sale anticorupție în Rusia, transmițând un mesaj care a atras mulți oameni din întreaga țară. Acesta este motivul pentru care lui Putin și regimului său le-a fost teamă de el, inclusiv în contextul războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei aflat în curs și al alegerilor prezidențiale ruse din martie”.

Potrivit sursei, moartea neașteptată și șocantă a lui Navalnîi este încă un semn al represiunii accelerate și sistematice din Rusia.

Uniunea Europeană își reiterează apelul adresat Rusiei de a elibera imediat și necondiționat toți ceilalți deținuți politici, inclusiv Iuri Dmitriev, Vladimir Kara-Murza, Ilia Yașin, Alexei Gorinov, Lilia Cianișeva, Ksenia Fadeeva, Alexandra Scocilenco și Ivan Safronov.
 
 
Citește și
Protest la ambasada Rusiei din București, după moartea lui Navalnîi. Mesajele adresate lui Vladimir Putin

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu au fost constatate indicii privind fapte de natură penală care să afecteze interesele financiare ale UE în România DLAF a finalizat cercetările de la Primăria Constanța!

24 May 2024 1027

Județul Constanța Primăria Mangalia va face un parc municipal în Pădurea Comorova (FOTO)

24 May 2024 337

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la Reuniunea informală a Trimișilor Speciali pentru Siria și a șefilor de misiune din statele membre UE

23 May 2024 323

MAEDin Agenda de lucru a MAE de joi , 23 mai 2024, vă semnalăm

23 May 2024 253

Alegeri europarlamentare 2024 Pe 9 iunie votăm cei 33 de eurodeputați români. Care sunt instituțiile cu competențe de control ale Parlamentului European

22 May 2024 577

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova

22 May 2024 249

UE a adoptat legea. Pune punct dezvoltării necontrolate a Inteligenței Artificiale

22 May 2024 362

Guvernul RomânieiTurcia este principalul partener comercial non-UE al României

20 May 2024 257

Preşedinta Maia Sandu a confirmat un acord de securitate al Republicii Moldova cu UE

17 May 2024 456

MApNȘeful Statului Major al Apărării, la Comitetul Militar al UE

16 May 2024 307

MAEDin Agenda de lucru a MAE de miercuri, 15 mai 2024, vă semnalăm

15 May 2024 442

Comisia Europeană intervine după scandalul de la Eurovision

13 May 2024 830

România asigură peste 20% din consumul UE la carne de oaie. Declarația Ministrului Agriculturii la Sâmbra Oilor

12 May 2024 416

Ziua Europei marcată la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța cu o dezbatere (FOTO)

11 May 2024 661

Descoperă autenticitatea Plăcintă dobrogeană – rețetă românească de tradiție recunoscută la nivel european

08 May 2024 554