Interviu Online

Interviu online cu Darius Mardaru, olimpic internațional la doar 16 ani. Când era mic, își stresa părinții cu întrebări, iar astăzi are răspunsurile la ele

Miercuri, 10 iulie, la ședința Consiliului Local Constanța - prilejuită de acordarea titlului de Cetățean de Onoare academicienilor Petre T. Frangopol și Marian-Traian Gomoiu -, doi olimpici internaționali de la Colegiul „Mircea cel Bătrân”, care a găzduit evenimentul, au dorit să-și exprime admirația pentru cei doi savanți. Este vorba despre absolventul Mihnea Ștefan, olimpic internațional la chimie, și Darius Mardaru, calificat la faza internațională a Olimpiadei științele pământului.
 
Darius Mardaru, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, s-a calificat la faza internațională a Olimpiadei de științele pământului. El va merge în Coreea de Sud în perioada 26 august - 3 septembrie, unde s-a calificat în urmă cu aproximativ o săptămână. El ne-a vorbit, în cadrul unui interviu online, despre emoții și muncă, despre pasiune și conștiință. Tânărul de 16 ani vrea să își urmeze visurile, dar nu neglijează nici activitățile sociale. Depășește clișeul de „elev tocilar”, fiind activ alături de prieteni. Merge la sala de fitness, se plimbă, dar, în același timp, se concentrează pe performanță.
 
Întrebările redacției:
 
De unde această pasiune pentru științele naturii?
 
Cred că pur și simplu! Încă de mic simțeam că am o atracție pentru științele naturii pentru că puneam foarte multe întrebări despre mediul înconjurător. Eram foarte curios legat de spațiu, cum funcționează natura, vremea. Pe părinți îi tot stresam cu întrebări și unde știau îmi răspundeau. De la ei am această pasiune, pentru că au știut cum să mă îndrume spre acest domeniu.
 
În clasa a V-a, profesorii au văzut că mă interesează foarte mult școala și am participat la olimpiade la tot ce se putea, inclusiv Matematică, Limba și Literatura Română, Geografie, Limba Engleză, Religie. Toată ascensiunea mea a început din clasa a VI-a, când am început să studiez Fizica, unde am avut o profesoară dedicată, Carmen Zaharia, la Școala Generală nr. 18 „Jean Bart”. Atunci mi-am dat seama că mă atrage domeniul și am început să obțin rezultate din ce în ce mai bune pentru că munceam foarte mult.
 
În clasa a VII-a a fost prima mea olimpiadă națională - și este destul de târziu, comparativ cu toți ceilalți, care începeau din clasa a V-a să meargă la olimpiade naționale. M-am calificat în clasa a VII-a la trei olimpiade naționale - la Fizică, la Chimie - Concursul de Chimie Raluca Rîpan și la Olimpiada de Științe pentru Juniori, unde se îmbină fizica, chimia și biologia. La toate cele trei m-am întors cu premii. În clasa a VIII-a, am obținut rezultate mai bune decât mă așteptam, dat fiind că aveam și Evaluarea Națională, pentru că admiterea la liceu a fost foarte importantă pentru mine. Am participat la Olimpiada Națională de Chimie și la Științe pentru Juniori, iar la ultima m-am calificat în lotul lărgit pentru selecția echipei care va participa la internațională și am selectat în echipa României. La cea din urmă am luat argint.
 
După internaționala aceea am început să lucrez din ce în ce mai mult, am devenit mult mai perseverent. La liceu am întâlnit patru profesori dedicați, care m-au susținut și mă vor susține în continuare, aceștia fiind doamna Dumitru Monica (Chimie), doamna Mihaela Deancu (Biologie), domnul Adrian Nicolescu (Fizică) și doamna Claudia Hrițcu (Geografie). Apreciez și eforturile școlii care susțin performanța și mă încurajează să obțin rezultate din ce în ce mai bune.
 
La ce olimpiade ai mai participat și ce premii ai câștigat?
 
Clasa a VII-a: medalie de argint la Olimpiada Națională de Fizică, mențiune specială la Concursul de Chimie Raluca Rîpan și diplomă de participare la Olimpiada de Științe pentru Juniori
Clasa a VIII-a: mențiune MEN la Olimpiada Națională de Chimie (locul 6), mențiune MEN la Olimpiada de Științe pentru Juniori (locul 10) și calificare lotul lărgit la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori
Clasa a IX-a: medalie de argint la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, mențiune MEN la Olimpiada Națională de Chimie (locul 5) și mențiune MEN la Olimpiada Națională Științele Pământului (locul 5), calificare lotul lărgit pentru Internațională de Științele Pământului
Clasa a X-a: premiul I la Olimpiada Națională de Chimie, mențiune MEN la Olimpiada Națională Științele Pământului (locul 12), calificare în lotul lărgit și calificare la Olimpiada Internațională Științele Pământului.
 
Cum a fost pentru tine momentul din cadrul ședinței de Consiliu Local, când i-ai adresat câteva cuvinte academicianului Marian-Traian Gomoiu?
 
A fost un moment foarte emoționant pentru că m-am trezit fără cuvinte în fața unui public, acesta fiind format din academicieni, reprezentanți ai învățământului superior și reprezentanți ai autorităților locale și județene. Cred că emoțiile m-au copleșit deoarece am vrut să-i transmit un mesaj autentic și sincer domnului academician, dar nu am știut cum să îmbrac cuvintele.
 
La ce te aștepți de la olimpiada din Coreea de Sud?
 
Sincer, am multe emoții, pentru că e un eveniment important și vreau să fie o încununare a succesului meu și să demonstrez că mi-am dat interesul. De asemenea, vreau să reprezint și România cu onoare, cu mândrie și vreau să leg și prietenii noi cu alți olimpici internaționali din alte culturi, ca să pot afla despre cultura coreeană, să descopăr tradițiile locului. Vreau să mă bucur de această experiență unică, pentru că poți participa o singură dată la acest nivel.
 
Care sunt țelurile tale? Dorești să urmezi o facultate în România sau să îți încerci norocul la o unitate de învățământ din străinătate?
 
Încă nu sunt decis și sper că mă voi decide în curând. În clasa a XI-a, la final, trebuie să fii hotărât cu privire la facultatea pe care vrei să o urmezi. Nu știu dacă să plec în afară. Mama dorește să studiez la București, la Medicină. Probabil o să aplic în SUA la mai multe facultăți. Totodată, o să aplic și în Anglia, la Cambridge, unde există un curs, Natural Sciences, care se pliază pe interesele și calitățile mele. Dar o să aplic și în România.
 
Ce preferi să faci în timpul liber?
 
Îmi place în timpul liber să citesc, să vizionez filme și seriale, să ies cu prietenii la activități recreative (sport, plimbări în aer liber) și să frecventez sala de forță.
 
Care crezi că este secretul succesului pentru un elev conștiincios pentru a ajunge la nivelul la care ai ajuns tu la olimpiade?
 
Sunt mai multe lucruri care determină un olimpic de succes. Nu știu să fac o ierarhie, pur și simplu ține de firea fiecăruia. La mine sunt următoarele ingrediente: relația dintre un profesor dedicat și elev, pasiunea pentru știință, muncă, voință, ambiție, perseverență, autodepășire și construirea de obiective înalte. Și, cel mai important, oamenii din jur care mă susțin, profesori, colegi, familie, în mod special părinții.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premieră la Constanța. Ședința ordinară a Consiliului local al municipiului Constanţa va avea loc la sediul CNAPM Constanța - Sala de Marmură a Gării Maritime

23 Nov 2018 1307

UPDATE Constanţa - alegeri parlamentare 2016. Ziariştii, „sechestraţi“ în CJC

11 Dec 2016 2068

Campusul Şcolar Cumpăna, inaugurat cu mare fast Mariana Gâju - „Vreau condiţii pentru elevi, pentru nimeni altcineva!“ (galerie foto + video)

13 Sep 2016 9619

Consiliul Județean Sibiu a fost verificat de procurorii anticorupție, în această dimineață

01 Aug 2016 1106

Percheziţii la Consiliul Judeţean Sibiu

20 Apr 2016 682

Exclusiv! Taxa de linişte din Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă, ANULATĂ. Motivarea judecătorilor (document)

23 Feb 2016 9458

Iată meniul cu care vor fi serviți pensionarii din Constanța, de „Ziua Națională a României”

23 Nov 2015 887

ANUNȚ DE PRESĂ Mici, bere, băuturi răcoritoare pentru pensionari, de 1 Mai

27 Apr 2015 854

De 1 Mai Mici şi bere pentru pensionari de la Primăria Constanţa

27 Apr 2015 1203

Poziţia Soti Cable Neptun SRL, în urma descinderilor de azi de la sediul CJC

19 Feb 2015 1985

UPDATE. Vizat, Consiliul Judeţean Percheziţii DNA la sediul unor instituţii publice din Hunedoara

10 Feb 2015 768

Primarul Constanţei, enervat de un cetăţean de origine romă

02 Oct 2013 1482

Orăşelul Copiilor va fi deschis pe 6 decembrie!

30 Oct 2012 1243

Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc Mamaia 2011

31 Aug 2011 1491

Fundatia Fantasio Constanta

10 Sep 2010 1494