Interviu Online

Condamnată în România pentru că l-a criticat pe Radu Mazăre, victorie la CEDO Ce-i transmite Feri Predescu fostului primar al Constanţei

În cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro, acordat în exclusivitate cotidianului ZIUA de Constanţa, jurnalista Feri Predescu, condamnată în România pentru că l-a criticat pe primarul Radu Mazăre, a povestit cum a câştigat la CEDO, după un proces care a durat aproape zece ani. De asemenea, jurnalista constănţeană Feri Predescu a mai dezvăluit prin ce a trecut să ajungă aici, la ce a fost nevoită să renunţe şi ce a motivat-o să meargă mai departe în ciuda presiunilor.
 
Doamna Feri Predescu, mulţi oameni ştiu povestea dumneavoastră încă de când a anunţat fostul primar, Radu Ştefan Mazăre, că vă va acţiona în instanţă. Ne puteţi spune totuşi, pe scurt, pentru ce v-a dat în judecată şi ce sumă v-a solicitat?
 
M-a dat în judecată primarul de la acea vreme, Radu Mazăre, în august 2006, în urma unei emisiuni la Realitatea TV. M-a acţionat în instanţă pentru că i-aş fi adus edilului Mazăre prejudicii de imagine şi mi-a cerut în instanţă plata unor daune în valoare de 200.000 de lei şi scuze publice în două ziare (unul local, celălalt naţional), în caz contrar eram executată silit şi obligată la plata unor daune de întârziere de 100 de lei/zi. Emisiunea în care Radu Mazăre a participat alături de Nicuşor Constantinescu, fostul şef al CJC, fiind în direct de la Mamaia, iar eu prin telefon, a fost realizată în urma unui scandal în timpul căruia mai multe persoane certate cu legea, înarmate cu bâte şi topoare, au distrus uşa hotelului Flora, căutând un rival. Ceea ce l-a deranjat pe Mazăre a fost afirmaţia mea conform căreia oraşul Constanţa este împărţit între oamenii lui Mazăre cei care sunt împotriva lui Mazăre. Asta în condiţiile în care, fiind în direct, şi-a putut exprima punctul de vedere, negând spusele mele. Mai mult, în faţa naţiunii, m-a făcut nebună la cap şi bună de dus la balamuc.
 
Judecătoria Constanţa a respins categoric acţiunea primarului la vremea respectivă în funcţie. Cum se face că celelalte două instanţe de la noi, Tribunalul şi Curtea de Apel, nu numai că au admis-o, dar v-au obligat şi la plata unor daune însemnate? Cum au motivat judecătorii noua abordare şi cum au stabilit valoarea prejudiciului?
 
În noiembrie 2007, Judecătoria Constanţa mi-a dat câştig de cauză. Instanţa a respins sesizarea lui Mazăre, ca nefondată. Tot în noiembrie am primit şi decizia instanţei prin care eram informată că am câştigat. Fostul primar Mazăre a atacat decizia Judecătoriei Constanţa la Tribunalul Constanţa, instanţă care, în luna iunie 2008, a întors la 180 de grade decizia Judecătoriei Constanţa, dându-i satisfacţie fostului primar Radu Mazăre. Surprinzător este că motivarea a venit după aproape trei luni, în toamna lui 2008. În loc de 200.000 de lei, cât a cerut Mazăre, Tribunalul Constanţa a decis 50.000 de lei daune morale şi 7.197 de lei cheltuieli de judecată. Instanţa a motivat că această sumă este de natură să asigure o reparaţie echitabilă a prejudiciului moral suferit de către reclamant. Evident, şi scuzele publice.
 
Ne puteţi spune ce a însemnat pentru dumneavoastră şi pentru familia dumneavoastră plata unei asemenea sume? Cum aţi resimţit-o?
 
Bineînţeles că decizia Tribunalului nu a picat bine. Nu dispuneam de banii respectivi, nici în visele mele. Familia, care m-a susţinut cu înverşunare, a decis să facem un împrumut la bancă. Nu o să uit că o bancă la care am apelat a refuzat împrumutul, ba chiar directorul mi-a închis repede telefonul. Am găsit o altă bancă şi în acest fel am încheiat un contract de împrumut pe o perioadă de zece ani. Recunosc că, imediat după ce şi Curtea de Apel Constanţa a respins recursul meu, am fost copleşită de susţinerea colegilor din presă. S-a făcut o petiţie online. S-au strâns bani. Şocant pentru mine a fost că cei care mă susţineau erau ziariştii din presa naţională. Din presa locală, ZIUA de Constanţa a fost singura gazetă care m-a sprijinit în scenă deschisă, realizând chiar o campanie îndelungată pentru mine şi pentru libertatea de exprimare, într-o zonă în care, din punct de vedere jurnalistic, predomina teroarea.
 
Dacă îmi amintesc corect, prima decizie defavorabilă dumneavoastră şi favorabilă primarului, cea a Tribunalului, a sosit în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2008, în care Radu Ştefan Mazăre îşi depusese deja candidatura pentru un nou mandat. Credeţi că, poate, contextul politic a avut vreo legătură cu decizia instanţei?
 
Este posibil! Oricum, fostul primar ieşea pe toate posturile şi se lăuda că va câştiga fluierând alegerile locale. Ceea ce s-a şi întâmplat. Dominaţia a continuat.
 
După ce aţi câştigat la Judecătorie, credeaţi că veţi pierde la următoarele instanţe?
 
Nici vorbă! Dar iată că instanţele superioare s-au „sucit“, ca să folosesc un termen uzitat de fostul primar Radu Mazăre.
 
Ce aţi făcut după ce sentinţa a devenit irevocabilă? Aţi achitat suma respectivă?
 
Aşa cum am arătat şi mai sus, cu banii împrumutaţi de la bancă şi cu cei de la colegii din presă, m-am dus la banca indicată de Radu Mazăre. Am plătit, iar factura i-am trimis-o, pentru că solicitase expres printr-o scrisoare să-i remit banii. Şi aşa am procedat, însă imediat, ajutată de organizaţia APADOR-CH, am contestat decizia instanţelor constănţene la CEDO. Era la începutul anului 2009.
 
Ce atitudine a avut primarul încă în funcţie faţă de dvs. după ce s-a încheiat procesul în ţară? 
 
Imediat după ce a primit banii, Radu Mazăre a organizat o conferinţă de presă. A adus patru familii care aveau copii bolnavi şi în faţa camerelor de luat vederi a împărţit banii, cash. Vă daţi seama ce am simţit eu atunci, pentru că m-am dus special la conferinţa de presă, când am văzut ulterior materialele din presa aservită, unde răspunsul meu a fost trunchiat. A rămas doar „am plătit suma necesară, pentru că aşa au hotărât instanţele“, tăindu-se continuarea, în care am avertizat că mă voi lupta cu el până în pânzele albe, căutându-mi dreptatea la CEDO.
 
V-aţi simţit vreodată marginalizată sau vulnerabilă altor atacuri din sfera politică, şi nu numai, după ce aţi pierdut procesul la noi? V-au ameninţat şi alţii cu procese pentru a vă reduce la tăcere? 
 
Sigur! Dar, la fel ca în dosarul cu Mazăre, le-am transmis că, dacă mă dau în judecată şi pierd, voi mai face încă zece împrumuturi de la bancă şi îmi voi vedea de meserie. Ceea ce îi deranja pe cei care îmi purtau sâmbetele era, culmea, faptul că la Constanţa, în acea vreme, aveam curaj să spun adevărul. Îmi aduc aminte că i-am spus viceprimarului Gabi Stan că la Primăria Constanţa se fură cu acte. A doua zi, la o întâlnire în Mamaia cu presa, Radu Mazăre se distra de mama focului întrebându-mă: „Cum fur eu, Feri?“ Şi când îi dădeam acelaşi răspuns, râdea încântat.
 
CEDO a constatat că în dialogul meu din emisiunea televizată relatările mele nu au avut un caracter singular. S-au bazat pe anchetele jurnalistice anterioare, care deveniseră de notorietate publică. Încă un amănunt, înainte de emisiune m-am consultat, pe subiect, cu şeful de la Criminalistică, în acea vreme. Apoi, la instanţă nu a mai vrut să vină ca martor, probabil de frica infractorilor care, conform unor poliţişti, „cotizau“ la el. Am apelat în timpul procesului şi la cei care au provocat scandalul de la hotelul Flora, despre care afirmasem că din cauza lor oraşul este împărţit în două. Şi-au cerut scuze, dar mi-au spus că nu pot veni la instanţă, că le-aş afecta relaţiile cu administraţia locală şi că le-aş pune în pericol afacerile.
 
Cât au durat procedura şi procesul în sine la CEDO? Vă aşteptaţi să câştigaţi?
 
Procedura de sesizare la CEDO a fost rapidă, pentru că m-a ajutat APADOR-CH, prin Diana Hătneanu, fără niciun fel de pretenţii financiare. Procesul a durat aproape opt ani, timp în care am avut răbdare, sigură că într-o bună zi voi câştiga.
 
În tot acest timp, de când aţi pierdut în ţară şi până v-a dat CEDO dreptate, aţi fost tentată vreodată să renunţaţi la luptă, să lăsaţi lucrurile aşa? Ce v-a împins să mergeţi totuşi mai departe? Cine v-a fost alături? 
 
La luptă nu renunţ niciodată! Cine mă cunoaşte ştie cât de căpoasă sunt. Mi-au fost alături în primul rând familia, prietenii şi colegii din presa centrală, iar vouă, jurnaliştii de la ZIUA de Constanţa, vă voi fi întotdeauna prietenă. Ştiu că aţi avut de tras din cauza mea, dar v-aţi continuat campania în sprijinul meu şi al libertăţii de exprimare, la Constanţa. Nu vreau să-mi aduc aminte de bătrânii care stăteau pe frig şi arşiţă la pomana alimentară şi se luau de mine spunând că sunt duşmanca lui Mazăre.
 
Dacă ar fi să îi transmiteţi acum un mesaj fostului primar, care ar fi acela?
 
I-aş spune că, în ciuda încercărilor de a-mi închide gura, nu a reuşit. Decizia CEDO demonstrează că am avut dreptate, recunoscându-mi corectitudinea profesională. Că el a fost susţinut de unii reprezentanţi ai instanţelor locale care au decis că am încălcat Codul deontologic al jurnaliştilor şi că am prezentat publicului o ştire de presă, şi nu o opinie. Ce să vă spun, îmi e milă de el. E îngropat în dosare de corupţie. Spunea de fiecare dată că există un Dumnezeu, acolo sus, care vede. Dumnezeu a văzut.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Ene Marian

03 Jul, 2017 14:10

Prin ceea ce a facut doamna FERI PREDESCU, a demonstrat ca cui nu ii este frica lupta si castiga . Cu acest exemplu romani ar trebui sa inteleaga ca daca vei sta si vei spune NUMAI EI CASTIGA asta inseamna frica . Si nu trebuie sa le mai fie frica romanilor.

Teodor-un necunoscut

03 Jul, 2017 09:40

Spuneti-i doamnei Feri Predescu sa nu se simta singura.Chiar daca nu ma cunoaste,chiar daca nu ne cunoaste spuneti-i ca nu am uitat de necazul ei cu Mazare si ca sunt alaturi de ea. Si suntem foarte multi. Intr-un fel,ea a fost si este un soldat cazut la datorie.Libertatea cea adevarata ,libertatea cea visata de noi in urma cu 28 de ani inca nu a venit.Spuneti-i ca intr-o zi vom sarbatori impreuna.Asa este.Si mie mi-e mila de Mazare.Mazare va plati dupa legile lui Dumnezeu,va plati dupa legile Naturii.Iertarea si mila noastra este cea mai mare pedeapsa.Lasati-l in pace.Intr-o zi isi va da seama ce a facut.Respect,ma plec in fata ta, Feri ! P.S.-Am salvat poza doamnei Feri Predescu unde apare cu degetul ridicat in semn de atentionare.O scot din arhiva in zi de sarbatoare. Este sugestiva,imi place.Sa va marturisesc ceva.Am impresia ca femeile din Romania sunt mai curajoase decat barbatii.Avem si alte exemple la zi,in procuratura.Sa fie simtul datoriei ? Mai discutam si cu alta ocazie.

Articole asemanatoare

Editorial Respect, Feri Predescu. Colega noastră a învins un sistem. Şi a redat încrederea în presă

29 Jun 2017 2671

Jurnalista din Constanţa, Feri Predescu, condamnată în România pentru că l-a criticat pe primarul Radu Mazăre, a câştigat la CEDO

27 Jun 2017 207135

Judecătoarea Beatrice Mariş vrea la Curtea de Apel

28 Jun 2016 1669

O femeie transportată de urgenţă la spital Cadru medical de la Centrul pentru Persoane cu Deficienţe Mintale Techirghiol agresat de pacienţi

28 Feb 2016 7506

Arnold, în instanţă cu Borcea, Camboianu şi alţii Dosarul „retrocedărilor suprapuse“, trimis spre rejudecare la Constanţa (rechizitoriu)

02 Dec 2015 3658

Un om care inspiră excelenţă şi demnitate Jurnalista Feri Predescu, la ceas aniversar

05 May 2015 2378

#citeşte! Ziua mea de Constanţa

16 Nov 2014 2168

Radu Mazăre întinereşte pentru că mustaţa i se înnegreşte

10 Nov 2014 1289

Jurnalista Feri Predescu, la ceas aniversar

05 May 2014 2330

Prietenii i-au adus un ultim omagiu Constănţeanu Ilie Şerbănescu a fost condus azi pe ultimul drum

18 Nov 2013 2779

Despre frumuseţe, dăruire, forţă, excelenţă Cine sunt femeile de poveste ale Constanţei

08 Mar 2013 5515

Feri Predescu a fost avertizată că va fi dată afară din TVR din motive politice

25 Jan 2013 3250

Guvernul pregătește Portul Constanța pentru Mazăre. Un contract de două milioane de euro a fost atribuit unui sponsor al PSD-ului

26 Nov 2012 1250

Este ziua lui Feri Predescu

05 May 2012 2833

La mulţi ani, Feri Predescu!

05 May 2011 2384

Halal comportament!„Voronin de Constanţa" se întoarce (video)

09 Feb 2011 3260

Feri Predescu, lovită de un jandarm

18 Jan 2011 2287

A doua oara la „Libertatea de exprimare si libertatea presei" Mazare si singurul ziar de opozitie din Constanta, in Raportul Departamentului de Stat al SUA

15 Mar 2010 1446

Feri Predescu a luat premiul „Radu Capone"

05 May 2009 1210

Cazul Mazare - Feri Predescu, in raportul privind libertatea de exprimare

04 May 2009 1673

Nimeni, nimic, nicicand despre libertatea presei

04 May 2009 1221

Beatrice Maris, the judge who takes a land as a gift from Mazare (photo gallery)

14 Apr 2009 1708

Beatrice Maris, judecatoarea cadorisita de Mazare cu teren (galerie foto)

25 Mar 2009 17457

Basescu nu urmeaza calea lui Mazare

11 Mar 2009 847

Numar unic dosar (Numar in format vechi) 2405/212/2006 (12769/2006)

29 Dec 2008 489

Numar unic dosar 2052/118/2008

29 Dec 2008 600

Judecatorii si „Politia Gandirii". „Fratele cel Mare" vegheaza

22 Dec 2008 826

„Presei nu ar trebui sa-i fie teama pentru ca avem un partid in spate"

18 Dec 2008 1010

Iordache (PNL) despre Feri „Pentru niste opinii, nu e logic sa fii tarat in instanta"

17 Dec 2008 872

Aurelia Lapusan „Condamnand un jurnalist la plata unor sume aberante este o dovada a dispretului"

17 Dec 2008 2351

Filisan „Este un pumn bagat in gura ziaristilor independenti"

16 Dec 2008 3099

Daniel Iancu „Nu cred ca Feri ii va plati lui Mazare"

15 Dec 2008 2147

Manafu „Hoardele de avocati ale lui Mazare au fost mult prea puternice"

15 Dec 2008 1233

Tucan „Feri este verticala, spre deosebire de alti ziaristi"

13 Dec 2008 763

Toni Grecu „Sunt alaturi de orice jurnalist condamnat din motive de cenzura"

12 Dec 2008 673

Ai vrea sa scriu ceva „incendiar" despre tine?

12 Dec 2008 652

Sprijinul pentru Feri se transforma intr-o „actiune umilitoare"

12 Dec 2008 741

Mihai Tatulici „Mazare a vrut sa ne arate cat de tare este el si cat de mici suntem noi"

12 Dec 2008 867

„Cu bucurie ii voi da niste bani lui Mazare, prin intermediul lui Feri"

11 Dec 2008 1662

Florin Chilian „Sper ca pe Mazare nu l-a ametit aerul rarefiat al puterii"

11 Dec 2008 619

Floriana Jucan, surprinsa de verdictul cazului „Feri Predescu"

10 Dec 2008 6030

Laszlo Kallai „Mazare sa-si aduca aminte ca a baut cafele pe banii ziaristilor"

10 Dec 2008 804

Cristian Topescu „Sper ca Feri sa isi gaseasca dreptatea"

09 Dec 2008 698

Mircea Toma „Strangem bani impotriva lui Radu Mazare"

09 Dec 2008 923

Jurnalistii doneaza bani pentru Mazare

09 Dec 2008 1729

Jurnalistii doneaza bani pentru Mazare

08 Dec 2008 613

Mazăre, „acest Robin Hood al Constanţei"

08 Dec 2008 765

„Pentru că Feri a avut un punct de vedere diferit, a fost sancţionată"

08 Dec 2008 608

Huidu „Ştim cu toţii cine este Mazăre"

08 Dec 2008 1415

„Feri - un etalon de corectitudine"

06 Dec 2008 929