Interviu online cu handbalistul Rareș Ștefan, de la CSM Constanța „A fost dragoste la prima vedere“


  • Rareș Ștefan este cel mai tânăr jucător din istoria echipei de seniori a Constanței, pentru care a debutat la doar 16 ani, șapte luni și 23 de zile.  

La 19 ani neîmpliniți, handbalistul Rareș Ștefan, de la CSM Constanța, este unul dintre marcatorii de top ai formațiilor juvenile ale clubului de pe litoral, dar evoluează și la echipa mare, pentru care a înscris inclusiv în cupele europene.
 
Extremă dreapta, înalt de 1,83 m, Rareș va împlini 19 ani în luna august a acestui an. El a început handbalul la HCM Constanța, primul său antrenor fiind Enis Murtaza, iar apoi a evoluat la HC Farul Constanța, HC Dobrogea Sud, iar acum la CSM Constanța.
 
În primăvara anului 2022, la meciul HC Dobrogea Sud - CSM Alexandria 31-23, din etapa a 22-a a Ligii Naționale, s-a înregistrat un moment aparte: Rareș Ștefan a devenit cel mai tânăr jucător din istoria echipei de seniori a Constanței. Tânărul sportiv a debutat la doar 16 ani, șapte luni și 23 de zile, vârstă cu care a doborât recordul colegului său Teo Ștefan, care avea 16 ani, opt luni și opt zile când a jucat pentru prima dată la prima echipă, în februarie 2021, la victoria cu Reșița.
 
Evoluțiile în campionatele de juniori și tineret îi aduc meci de meci goluri multe lui Rareș Ștefan. Partidele cu minimum zece goluri sunt o obișnuință pentru tânărului handbalist. De pildă, în martie 2024, în disputa de la tineret CSM Constanța - ACS HC Buzău 2012 39-46, extrema dreapta a gazdelor i-a marcat echipei oaspete, liderul clasamentului, 19 goluri! De altfel, Rareș este principalul marcator al Campionatului de tineret!
 
Rareș Ștefan are și convocări la loturile juvenile ale României și este și la echipa mare a CSM Constanța, sub bagheta lui George Buricea și a staff-ului său. În tricoul seniorilor, a înscris atât în Liga Națională, cât și în European League, în meciul de pe teren propriu cu echipa poloneză KGHM Chrobry Glogow.  
 
Cum a ajuns tânărul sportiv la acest nivel, care sunt secretele sale și ce planuri de viitor are extrema de la CSM Constanța?  
 
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Rareș Ștefan, în cadrul unui interviu online, cu tema „Goluri pe semicerc. Tânăr marcator, aspirant la glorie“, în direct pe // www.ziuaconstanta.ro.

Am ajuns acasă și am retrăit momentul

1. Rareș, faci parte din echipa mare a CSM Constanța care a avut un sezon de excepție, bifând o calificare în Top 16 EHF European League, dar și medalii de argint în Liga Zimbrilor și în Cupa României. Cum ai trăit această stagiune, alături de seniori?

Este un sentiment de excepție pentru mine, mai ales că, acum patru- cinci ani, îi priveam din tribună pe actualii mei colegi și era un vis pentru mine să joc la echipa de seniori. Iar, în prezent, cei pe care îi admiram din tribună îmi sunt colegi și implicit prieteni apropiați.


2. În European League ai și jucat, în partida cu KGHM Chrobry Glogow, de la Constanța, în care ai și marcat, iar în retur ai fost convocat din nou. Ce sentimente te-au încercat când ai dat gol în competiția continentală?

În timpul meciului, nu mi-am dat seama de importanța competiției, dar, apoi, am ajuns acasă și am retrăit momentul. Atunci am realizat obiectivul pe care tocmai îl îndeplinisem și m-au cuprins sentimente de mândrie pentru ceea ce obținusem, dar, nu în ultimul rând, de recunoștință față de domnul profesor Buricea, care mi-a acordat minutele de joc. Fără acestea, nu era posibil să ajung în acest punct al carierei mele.


M-a încurajat și mi-a spus că nu am nicio presiune

3. Ce reprezintă pentru tine faptul că ești cel mai tânăr jucător din istoria echipei de seniori a Constanței?

Este un lucru extraordinar pentru mine, având în vedere că sunt și constănțean. E foarte plăcut că am scris istorie pentru acest oraș, pentru o perioadă nedeterminată, pentru că, la un moment dat, acest record poate fi doborât de un alt tânăr jucător.


4. Cum a decurs meciul tău de debut în Liga Națională, ce ți-a spus antrenorul în acel moment special pentru un tânăr sportiv și cui ai dedicat primul tău gol la seniori?

Domnul profesor m-a împins foarte mult de la spate. M-a încurajat și mi-a spus că nu am nicio presiune în acea partidă. Cu toate acestea, am intrat cu trac pe teren, dar emoțiile au trecut destul de repede și am încercat să mă integrez în echipă. Nu aș vrea să par egoist, dar, dacă ar fi să-i dedic cuiva acel gol, mi l-aș dedica mie cel de la vârsta de 13 - 14 ani, având în vedere că doar visam atunci să ajung în această postură. Însă am avut noroc să întâlnesc niște persoane de excepție în cadrul clubului CSM Constanța și am beneficiat și de sprijin din partea părinților. Toate acestea au făcut ca acest vis să se concretizeze.


Încerc să mă perfecționez continuu

5. Cât de greu a fost să ajungi la acest nivel, în lotul echipei mari, și pe ce se bazează ascensiunea ta?

Ascensiunea mea se bazează în principal pe foarte multă muncă. Nu am realizat dificultatea de a ajunge la echipa de seniori, pentru că am făcut această muncă din pură pasiune. Atunci când faci ceea ce-ți place, sacrificiile nu mai contează, nu le simți.




6. Marchezi mult meci de meci. Ai un secret anume, un truc, exersezi în mod special ceva pentru a-i învinge pe portarii adverși?

Da, secretul este că nu sunt niciodată mulțumit de prestația mea, întotdeauna îmi găsesc greșeli și lucruri pe care le pot îmbunătăți. Astfel că încerc să mă perfecționez continuu.


Părinții săi, suporteri împătimiți

7. Cum a început povestea ta în handbal? Acesta a fost primul sport sau ai mai practicat și altul înainte? În familie, mai sunt și alți sportivi ori foști sportivi?

Primul contact cu sportul l-am la vârsta de trei ani și jumătate, când părinții au văzut că sunt extrem de energic. Se vedea că sunt înclinat spre a face mișcare. Atunci au decis să mă înscrie la tenis, pe care l-am practicat timp de doi ani și jumătate. Apoi, după ce am decis să nu mai continui antrenamentele la tenis, am avut o perioadă în care am încercat foarte multe sporturi: fotbal, baschet, karate, înot și altele. M-am oprit în cele din urmă la handbal, pentru că mi-a plăcut extrem de mult încă de la primele antrenamente. Acestea se făceau atunci la o sală la mine în cartier și m-am dus și eu. A fost dragoste la prima vedere cu acest sport. Pe măsură ce am avansat, dorința mea a fost tot mai mare să ajung un handbalist profesionist. În familia mea eu sunt singurul sportiv, dar părinții mei sunt suporteri împătimiți, vin la toate meciurile mele. Și ei au făcut sport în tinerețe, dar la nivel amator.


8. Cine este handbalistul tău preferat, atât din țară, cât și din străinătate?

Nu am niciun handbalist preferat, dar, în schimb, îmi admir foarte mult colegii de la echipa de seniori a CSM Constanța și încerc să mă inspir de la ei.


Colegii reprezintă un exemplu pentru mine



9. Cât de important este pentru un tânăr sportiv, așa ca tine, să se afle în cercul echipei mari, pregătindu-se și jucând alături de colegi experimentați, componenți ai echipelor naționale?

După cum am spus, colegii mei reprezintă un exemplu pentru mine. Am foarte multe de învățat de la ei. E o șansă în plus că mă antrenez cu aceștia și sunt foarte recunoscător că pot beneficia de pe urma experienței lor.


10. Care este recordul tău personal de goluri într-un meci?

19 goluri, în partida cu liderul clasamentului de la tineret, HC Buzău. Însă scopul meu, atunci, nu a fost să înscriu neapărat atâtea goluri, ci să fac un meci bun, dar jocul m-a dus și la acest număr mare de reușite. Eu mă consider un jucător altruist și încerc de fiecare dată să găsesc soluția cea mai bună pentru echipă.


Fiecărui meci îi acordă aceeași importanță

11. Joi, 23 mai 2024, CSM Constanța a disputat ultimul meci oficial din sezonul 2023-2024, în deplasare, cu ACS HC Buzău 2012, în etapa a 24-a a Ligii Zimbrilor. Un meci fără miză, câștigat de gazde, în care antrenorii voștri au vrut să-i vadă cât mai mult la joc pe cei mai tineri handbaliști din lot. Cu șapte goluri, tu ai fost al doilea marcator al echipei, după Susanu și Ilie, cu câte nouă goluri. Alături de tine, dintre cei tineri, Teodor Ștefan a marcat de patru ori, iar Ayar Murtaza a dat trei goluri. Cum a fost partida pentru voi și cât de mult contează, sub aspectul încrederii, pentru un tânăr, un asemenea meci, în care reușește și destul de multe goluri?

E clar că un asemenea joc influențează foarte mult la capitolul încredere, mai ales că adversarii au jucat cu prima echipă. Domnul antrenor a vrut să ne încerce pe noi, cei tineri, să vadă dacă am face față 60 de minute la prima ligă. Pe această cale, țin să îi mulțumesc domnului antrenor pentru minutele pe care mi le-a acordat la acest meci și pe tot parcursul competiției.


12. Ai o partidă la care ții în mod deosebit, care ți-a adus mari emoții?

Dacă stau să mă gândesc bine, nu am, pentru că tratez fiecare meci cu o importanță egală. Toate partidele în care joc, indiferent de adversarul cu care mă confrunt, au aceeași valoare pentru mine.


Vara, adoră să își petreacă timpul pe plajă

13. Ce hobby-uri ai și cum îți petreci timpul liber? Îți plac și urmărești și alte sporturi, în afară de handbal?

Hobby-urile mele se învârt în jurul sportului. Îmi place foarte mult să joc și fotbal, și volei, sporturile mele preferate, în afara handbalului, dar sunt deschis și la alte discipline. Îmi place tot ce ține de competiție. Iar vara ador să îmi petrec timpul pe plajă.


14. Care e țelul tău în handbal, ce vis ai în sportul pe semicerc?

Îmi doresc să evoluez în Champions League, care consider că e nivelul cel mai înalt în handbal. De ce nu, poate ajung în această competiție și cu echipa Constanței.


În secțiunea Galerie Foto găsiți mai multe imagini cu Rareș Ștefan.

Citește și:

HC Dobrogea Sud
Rareș Ștefan a doborât recordul lui Teo Ștefan și a devenit cel mai tânăr jucător din istoria echipei de seniori


Rezultate CSM Constanța
Rareș Ștefan, 14 goluri în victoria handbaliștilor juniori 1 cu LPS Vaslui (GALERIE FOTO)


CSM Constanța DivA, prima victorie
„Gemenii golului“, Teodor George Ștefan și Rareș Ștefan, au marcat împreună de 23 de ori în ultimul meci

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Handbal CSM Constanța, final de sezon. Contra ACS HC Buzău 2012, cei mai tineri handbaliști din lot au marcat 14 goluri

23 May 2024 858

Handbal tineret CSM Constanța, înfrângere cu liderul, în ciuda paradelor lui Chilianu și a celor 19 goluri ale lui Rareș Ștefan! (GALERIE FOTO)

29 Mar 2024 1318

Rezultate CSM Constanța Rareș Ștefan, 14 goluri în victoria handbaliștilor juniori 1 cu LPS Vaslui (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 836

Handbal CSM Constanța, meciuri spectaculoase și la tineret, și la juniori. O victorie a fost dramatică, venind în ultima secundă! (GALERIE FOTO)

16 Dec 2023 1162

CSM Constanța handbal George Buricea - „Dacă vom reuși să ajungem în primăvara europeană, din primul an de grupe, ar fi cea mai mare performanță posibilă“ (VIDEO)

17 Nov 2023 1908

CSM Constanța, meci de gală cu Sporting CP Lisabona în EHF European League. Spectatorii au intrare liberă. „Sperăm ca sala să fie plină!“

23 Oct 2023 1592

Handbal CSM Constanța, victorie cu Universitatea Cluj. „Testul perfect înainte de mult așteptatul duel cu Sporting Lisabona“ (GALERIE FOTO)

20 Oct 2023 1243

Handbal CSM Constanța DivA, egal în deplasare cu CSA Steaua DivA, în turneul play-off de tineret (GALERIE FOTO)

04 Apr 2023 1268

CSM Constanța DivA, prima victorie „Gemenii golului“, Teodor George Ștefan și Rareș Ștefan, au marcat împreună de 23 de ori în ultimul meci

26 Oct 2022 1483

HC Dobrogea Sud Constanța Rareș Ștefan și David Pavlov, noi convocări la lotul național. Dueluri cu Ungaria

18 Jun 2022 1589

HC Dobrogea Sud Rareș Ștefan a doborât recordul lui Teo Ștefan și a devenit cel mai tânăr jucător din istoria echipei de seniori

30 Mar 2022 3331

„Vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât!“ Cazinoul din Constanța, un an de la învăluirea în schele

15 Apr 2021 7332

FC Viitorul, campioana României şi la juniori Under-15. Rareş Burnete, eroul finalei cu U Craiova! (galerie foto)

26 Jun 2019 2742

Rareş Burnete, şapte goluri în victoria zdrobitoare a FC Viitorul Under-15 cu CS Năvodari Under-17 (galerie foto)

15 Feb 2019 2824