Interviul online cu Paul Foleanu, consilier local PDL în Consiliul Municipal Mangalia s-a terminat Tema a fost - "Unde sunt banii locuitorilor Mangaliei?"

01.jpgÎn ultima şedinţă de consiliu, convocată de primarul Claudiu Tusac, a fost votată iniţiativa acestuia de a mări cu 40% preţul la apă caldă şi căldură pentru cetăţenii Mangaliei. Oare schimbarea proprietarului societăţii de termoficare justifică aceste măriri? Toţi locuitorii oraşului vor plăti din luna august facturi mai mari la întreţinere în timp ce banii oraşului sunt risipiţi pe echipa de fotbal Callatis şi pe tot felul de petreceri electorale în care este venerat marele conducător al oraşului - primarul Tusac. La Mangalia s-a instituit o nouă taxă pentru locuitorii oraşului respectiv taxa de parcare în faţa blocului, în condiţiile în care oraşul suferă din cauza lipsei parcărilor. Despre birurile impuse de adminitrasţia Tusac discutăm la interviul online cu Paul Foleanu, consilier local al PDL în cadrul Consiliului Local Municipal. Vă aşteptăm în direct pe: www.ziuadeconstanta.ro - joi, 4 august de la ora 10.00.

Realizator: Lavinia Siclitaru

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Întrebările redacţiei:

1. Care sunt relaţiile dvs cu primarul Claudiu Tusac?

P.F.:  Cu primarul Tusac nu am nicio fel de relatie decat faptul ca sunt consilier in CL Mangalia si il vad la fiecare sedinta de Consiliu.

2. Care este atmosfera din Consiliul Local Mangalia?

P.F.:  Este atmosfera celor 10 voturi, primarul detinand majoritatea simpla, majoritate care ii voteaza obedient orice initiativa pe care acesta o are.

3. Aveaţi un proces cu primarul Tusac prin care vă cerea daune morale în valoare de un miliard de lei. În ce stadiu se află procesul?

P.F.: Primarul Tusac a pierdut acel proces si s-a demonstrat inca o data ca nu face decat sa sicaneze, sa ameninte si sa incerce sa intimideze consilierii care nu-i sunt obedienti. Filimon a primit functia de viceprimar, ceilalti au interese, unii pe bugetul local, in speta lucrari in oras iar altii doresc tot felul de terenuri , constructii si alte facilitati.

4. În presă au apărut deja informaţii că veţi candida la funcţia de primar fie din partea PDL al cărui membru sunteţi, fie susţinut de UNPR. Cum comentaţi?

P.F.: Mi-am anuntat intentia de a candida la functia de primar al Mangaliei numai in conditiile in care cercetarile sociologice vor spune ca o astfel de solutie va fi cea castigatoare. Faptul ca sunt discutii ca UNPR sa sustina candidatul PDL este o problema si se va transa prin protocoale ce vor fi sau nu incheiate la nivel national.

5. Să începem să discutăm despre problemele cu care se confruntă oraşul. Reabilitare termica a blocurilor a fost aprobata inca din luna februarie 2011. Suntem in luna august si din cate am inteles nici macar nu a fost selectata firma care sa se ocupe cu aceste lucrari? Sau firma nu este cea "potrivita" de imparatul rosu sa inghita banii cetatenilor?

P.F.: Reabilitarea termica a blocurilor este un proiesct sustinut in unanimitate de consilierii locali dar care de asemenea nu am vazut ca ar intra in prioritatile primarului. Este o gogoasa electorala cu care Tusac incearca sa mai pacaleasca electoratul dar care se va sparge atunci cand cetatenii vor vedea ca nu s-a realizat.  

6. În ultima şedinţa de consliu extraordinară a fost aprobată iniţiativa primarului Tusac de a mări cu 40% preţul la apă caldă şi căldură pentru cetăţenii Mangaliei. Cum a justificat primarul această majorare?

P.F.: Nu a avut nicio justificare. Aceasta marire a pretului a fost regizata de primarul Tusac impreuna cu un grup de pensionari sustinatori ai PSD care in mod ciudat au venit in sala Consiliului Local sa aplaude marirea pretului de furnizare pentru populatie. Cand i-am intrebat de ce fac acest lucru mi-au spus ca domnul primar are grija de ei si va face de asa natura incat sa plateasca mai putin la caldura prin economia prin care o s-o faca la centrale.

7. Schimbarea proprietarului societăţii de termoficare justifică aceste măriri?

P.F.:  Schimbarea proprietarului a adus mult mai multa agresivitate din partea societatii de termoficare fata de bugetul local, acestia avand un program de marire a pretului de productie cat si actiuni in instanta impotriva CL pentru plata datoriei restante cat si a penalitatilor de zeci de miliarde aferente.

8. Am înţeles că din această lună, toţi locuitorii oraşului vor plăti facturi mai mari la întretinere? Care este procentul cu care se majorează factura la întreţinere şi de ce s-a luat această măsură?

P.F.: In mod bizar intr-unul dintre procesele dintre noua societate de termoficare si CL, Consiliul s-a aparat jalnic, pierzand procesul si nefacand recurs pana la aceasta data.  Din discutiile cu unii sefi de asociatii, factura pentru un apartament cu 3 camere va creste in lunile de iarna cu circa 250 de ron. Daca iarna trecuta plateau trei milioane, iarna aceasta vor plati 5 milioane.  Pentru pensionarii Mangaliei trag un semnal de alarma: primarul ii manipuleaza si in schimbul unor pachete de 20 de lei pe luna ii determina sa aplaude faptul ca la iarna vor plati o factura dubla la apa calda si caldura.

9. Tot în ultima şedinţă de Consiliu local, primarul Tusac a instituit o noua taxa pentru locuitorii orasului respectiv taxa de parcare in fata blocului. Ce conţine expunerea de motive a acestei hotărâri?

P.F.: O sa iasa un scandal monstru legat de aceasta hotarare. Evident motivatia a ramas pe o hartie in biroul primarului si e numai de el stiuta.

10. Câte parcări există în acest moment în municipiul Mangalia?

P.F.: Taxa are un cuantum de 185 de lei pe an pentru persoane fizice si 250 de lei pentru persoane juridice pentru toti detinatorii de autoturisme, Din aceasta hotarare nu rezulta daca toti detinatorii trebuie sa plateasca sau doar cei care ocupa domeniul public.  Sunt blocuri care au parcari, dar altele care nu au. Mai sunt si cei care au garaje. Normal era sa se precizeze ca este o taxa pentru cei care vor sa inchirieze un loc de parcare si in cazul in care erau mai multi care isi doreau acelasi loc sa se organizeze licitatie.  

11. Vorbiţi-ne şi despre impozitele pe care le plătesc locuitorii Mangaliei - impozitul pe clădiri şi terenuri cu cât au fost majorat şi care este justificarea acestei majorări?

P.F.: Hotararea de adoptare a taxelor si impozitelor a fost atacata de prefect in contencios administrativ din motive de ilegalitate. In acest moment desi este suspendata. Cu toate acestea primaria Mangalia incaseaza taxe si impozite dublate fata de cele de anul trecut, cetatenii fiind nevoiti sa le plateasca caci altfel nu pot obtine autorizatiile de functionare in spatiile in care isi desfasoara activitate. Acest lucru este valabil pentru persoanele juridice. Taxele pentru persoane juridice au fost dublate sau chiar triplate iar  taxele pentru populatie au fost majoritate cu 10%.

12. Taxa de paragină a devenit deja o vedetă la nivel naţional. Cum se aplică în acest moment?

Taxa de paragina este o masura ce obliga societatile ce nu vor sa investeasca in activele pe care le detin sa le modernizeze sau sa dea macar un aspect mai ingrijit al fatadelor acestora. Problema pe care prefectul si pe care si noi in cadrul CL am sesizat-o este ca aceasta hotarare nu are un regulament de aplicare. Adica nu este definit termenul de paragina si nu se diferentiaza diferitele categorii de active in functie de care sa se achite aceasta taxa.
Intr-adevar sunt diversi investitori care prin asa-zisele privatizari din anii 2000 au intrat in posesia unor active care candva erau reprezentative pentru sudul litoralului si care au incercat sa faca doar o speculatie imobiliara si nu un turism civilizat. Acum intr-adevar multe active arata jalnic si datorita crizei proprietarii lor nu le mai pot vinde la preturile la care se asteptau.

13. La Mangalia sunt în vigoare şi taxa verde şi taxa de promovare. Unde se duc banii din aceste taxe?

P.F.: Sunt alte doua taxe care se colecteaza de la agentii economici iar banii rezultati sunt directionati catre asociatiile de promovare a sudului litoralului cum ar fi Asocitia Sudului Litoralului.

14. Aţi declarat că sutele de miliarde strinse din aceste adevarate biruri se duc in conturile fimelor ce se fac ca lucreaza in oras la asfaltari, taiat iarba si montat palmieri, constructii locuinte, care nu vor fi cumparate de nimeni. Cine se afla in spatele acestor firme? Dati-ne cateva exemple!

P.F.: Cine se afla in spatele firmelor va trebui ca organele de cercetare penala sa stabileasca. Au fost formulate de-a lungul timpului plangeri catre toate organele abilitate sa cerceteze legaturile dintre primarul Tusac si aceste firme. Societatea de asfaltari pana in 2009 a fost Village Tour, mai nou este o societate din Galati  - Tancrad care am vazut ca a personalizat utilajele detinute de Village Tour cu numele acesteia si mai mult decat atat, statia de asfalt din Mangalia a fost personalizata si ea de aceeasi firma. Din cate stiu relatiile comerciale dintre Village Tour si Tancard sunt mai vechi , ei colaborand in trecut la lucrari de asfaltari la Eforie. Societatea care face salubritate si spatii verzi este Polarisul care este de notorietate faptul ca apartine unui membru PSD.Tot TANCRAD se ocupa si de blocurile de locuinte sociale. In mod bizar a fost contractele de aceeasi societate din Galati. De taiatul ierbii si de montatul palmierilor se ocupa in subantrepriza oamenii din jurul primarului Tusac care se multumesc si ei cu aceste mici ciubucuri. Pe salubritate si spatii verzi se scurg 140 de miliarde anual, pentru locuinte sunt bugetate sume enorme  iar asfaltarile costa in jur de 50 de miliarde anual.

15. Uniunea Social Liberala s-a rupt la Mangalia. Priviti acest lucru ca o sansa pentru PDL sa reuseasca schimbarea administratiei Tusac?

P.F.: PDL va castiga alegerile la Mangalia iar viitorul primar va fi membru democrat-liberal! In urma sondajelor preliminare facute din punct de vedere electoral,  primarul Tusac este un mort care se plimba printre noi. 

16. Să discutăm puţin şi despre viceprimarii lui Tusac şi despre scurtele lor mandate la dreapta "tatalui"!

P.F.: Cu Tusac nu se poate colabora decat daca esti o sluga obedienta si il lauzi si il preaslavesti. Tusac a avut doi viceprimari pe care si i-a ales in baza negocierilor si anume: Viorel Oleniuc si Sorin Andrei. Dupa ce i-a umilit si nu le-a dat nicio atributie, rolul lor fiind mai mult decorativ acestia au renuntat la aceasta functie prin demisie. Singurul viceprimar care a demonstrat tarie de caracter si care a fost schimbat prin intelegeri ale lui Tusac sub egida USL a fost Ion Minca. Actualul viceprimar, Filimon a fost ales in functie pentru a putea Tusac sa fie sigur ca acesta ii da cel de-al zecelea vot din CL.

17. Consiliul Local functionează cu o majoritate neligitima. Asa se explica faptul ca primarul convoaca numai sedinte de consiliu extraordinare?

P.F.: Da.  Majoritatea nelegitima din CL este formata din doi consilieri cei si-au pierdut calitatea de membru PDL si care ar fi trebuit inlocuiti inca de anul trecut si mai nou, liberalii au ramas fara un consilier, prin incetarea mandatului lui Oleniuc si nevalidarea urmatorului pe lista.

18. Cum arata bugetul Mangaliei in acest moment?

P.F.: Acest lucru nu-l stie decat primarul Tusac si oamenii din jurul sau pentru ca ei se ocupa cu cheltuirea banilor colectati din taxe si impozite. 

19. Înca de la inceputul anului Curtea de Conturi a constatat într-o notă de control că primarul Mangaliei, Claudiu Tusac, este responsabil pentru o gaură de 68,7 miliarde de lei vechi produsă bugetului local. Din perspectiva celor 11 consilieri care au sesizat Curtea constatările reprezintă doar o fărâmă din noianul de abateri ale primarului. Această fărâmă de peste 68 de miliarde, însă, face aproape cât o condamnare, deoarece Curtea de Conturi este singura instituţie care pune rezoluţii financiare definitive şi nu provizorii. Finalul este absolut socant: Cel chemat să recupereze paguba este tot odată şi cel care a comis paguba?! După ştiinţa noastră, procurorii anticorupţie, sesizaţi în mod repetat în ultimii doi ani, nici măcar nu au pus în mişcare acţiunea penală. De ce nu s-a intamplat absolut nimic?

P.F.: Din cate stiu Curtea de Conturi a inaintat raportul facut la Mangalia catre DNA iar acestia probabil ca isi fac ancheta. In acest moment primarul Tusac are vreo 7-8 dosare , reprezentand fapte penale savarsite in mandatul sau. 

20. Cum arata viitorul Mangaliei?

P.F.: Pana la alegeri nu avem de face, dar o data cu 2012 si cu alegerile locale vom scapa orasul de toti parazitii care s-au ingrasat in ultimii trei ani de au avut nevoie sa-si cumpere masini de teren sa se poata deplasa dintr-un loc in altul. Asigur cetatenii ca din iunie 2012, Mangalia va redeveni ceea ce a fost si anume orasul cu care te poti mandri oriunde in tara si chiar si in strainatate. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

invitat interviu online

04 Aug, 2011 10:35

@Doru:Primarul Tusac se lauda ca a fost si este un om bogat. Averea sa personala declarata pe site-ul primariei este din cate cunosc doar o mica parte, restul proprietatilor si afacerilor pe care acesta le are sutn controlate prin interpusi si nu pot fi demonstrate ca ii apartin. Se discuta in oras ca societatea de termoficare, cea care a preluat centralele termice ii este apropiata si ca si ca actionarul majoritar i-ar fi fin. Societatea de asfaltari cu care primaria a avut contract pana in 2009, este societatea Village Tour SRL, ce pana nu demult a fost administrata de aceeasi societate ce a preluat termoficarea. O alta coincidenta bizara este ca SC Village Tour isi are sediul exact in rezidenta din campingul Zodiac unde locuinte chiar primarul Tusac. Sotia primarului declara la un moment dat ca a facut venituri din functia de director turism a aceleeasi societati.

invitat interviu online

04 Aug, 2011 10:27

@Paragina: taxa de paragina este o masura ce obliga societatile ce nu vor sa investeasca in activele pe care le detin sa le modernizeze sau sa dea macar un aspect mai ingrijit al fatadelor acestora. Problema pe care prefectul si pe care si noi in cadrul CL am sesizat-o este ca aceasta hotarare nu are un regulament de aplicare. Adica nu este definit termenul de paragina si nu se diferentiaza diferitele categorii de active in functie de care sa se achite aceasta taxa. Intr-adevar sunt diversi investitori care prin asa-zisele privatizari din anii 2000 au intrat in posesia unor active care candva erau reprezentative pentru sudul litoralului si care au incercat sa faca doar o speculatie imobiliara si nu un turism civilizat. Acum intr-adevar multe active arata jalnic si datorita crizei proprietarii lor nu le mai pot vinde la preturile la care se asteptau.

invitat interviu online

04 Aug, 2011 10:21

@Calatisul se muta la Roma. Rusine CL Mangalia, rusine Tusac: Din cate stiu , festivalul Callatis a fost neviot sa fie mutat in alta parte din cauza neintelegerilor in pirmul rand financiare dintre primarul Tusac sau primaria Mangalia si Asociatia regizorului Cornel Diaconu, detinatorul licentei pentru organizarea festivalului. Dupa ce Claudiu Tusac a devenit primarul Mangaliei in anii 2008-2009, Festivalul Callatis a fost organizat la Mangalia insa colaborarea a devenit imposibila din cauza neachitarii obligatiilor contractuale fata de organizator. In schimb a gasit in jur de 20 de miliarde de lei pentru organizarea unor sarbatori estivale si a Festivalului Mangalia, ce au in centrul atentiei pe marele primar, Claudiu Tusac.

invitat interviu online

04 Aug, 2011 10:17

@Cretinita: Dupa cum reiese din declaratia de interese a primarului Tusac, presedintia a Consiliului Director al Asociatiei este detinuta de acelasi primar Claudiu Tusac. Aceasta Asociatie prin votul consilierilor slugarnici a fost finantata cu sume importante de la bugetul local, inca din 2008-2009 pe asa-zisele proiecte de promovare a suduuli litoralului. Din cate cunosc aceste proiecte sunt axate pe pixuri, brichete, promotionale care se vor imparti nu se stie cui si vor fi inscriptionate cu nu se stie ce.

invitat interviu online

04 Aug, 2011 10:10

@Suntem de rasul curcilor: Aveti dreptate , unul dintre consilierii primarului Tusac fiind interpelat pe aceasta tema la audienta a raspuns ca nu merita efortul de a asfalta si canaliza cartierul dvs pentru ca nu sunt mai mult de 50 de blocuri acolo. La 2: In bugetul CL au fost prinse sumele necesare inca din 2009 numai ca prioritatile primarului au fost altele. 2. Nici macar fantana si parcul nu s-a apucat sa le faca. Sunt proiectele preferate ale primarului Tusac pentru western parc cheltuind bani multi din buget, pe pliante, CD-uri si machete publicitare, fara rost, fara sa aibe amplasamentul unde doreste sa realizeze acest proiect, fara sa aiba amplasamentul pe care trebuie dezvoltat proiectul, respectiv Herghelia Mangalia.

invitat interviu online

04 Aug, 2011 10:09

@Carmen: Deoarece procedurile sunt foarte greoaie si in judet avem cazul Cernavoda unde Consiliul Judetean se impotriveste sa desemneze un reprezentant in comisia de organizare a referendumului. Cred ca s-ar strange multe mai multe semnaturi decat ar fi necesare in acest moment pentru demiterea lui Tusac.

Carmen

03 Aug, 2011 22:31

De ce nu se face referendumul pentru demiterea lui Tusac?

Suntem de rasul curcilor

03 Aug, 2011 22:29

Cartierul Dobrogea I nu este conectat nici la reţeaua de energie electrică şi nici la cele de apă şi canalizare.

Suntem de rasul curcilor

03 Aug, 2011 22:27

Sudul litoralului în ruină, dar cu fântână muzicală şi parc western

Cretinita

03 Aug, 2011 22:27

cine este in spatele Asociaţiei «Sudul Litoralului» care a primit peste 200.000 euro pentru proiectul «Ofensiva Sudului»

Calatisul se muta la Roma. Rusine CL Mangalia, rusine Tusac

03 Aug, 2011 22:25

numai in romania se putea intampla asa ceva.nu ne-ar mira sa se desfasoare cerbul de aur la sofia si festivalul de la mamaia in grecia... pleaca tusac pleaca si lasa ne!

Calatisul se muta la Roma. Rusine CL Mangalia, rusine Tusac

03 Aug, 2011 22:25

numai in romania se putea intampla asa ceva.nu ne-ar mira sa se desfasoare cerbul de aur la sofia si festivalul de la mamaia in grecia...

PARAGINA

03 Aug, 2011 22:23

Taxa propusa de primarie este foarte bine venita pentru oras si cetateni.Prefectul se impotriveste ca este PDL-ist si atat ,nu are nimic comun cu interesul cetatenilor ci numai cu interesul celor care sprijina acest partid.Oameni ca Moceea si alti care au pus mana pe diferite societati si spatii comerciale pe langa faptul ca doar le inchiriaza cu niste sume fantastice au inceput sa nu mai aiba clienti si sa lase aceste spatii in paragina dand orasului un aspect dezolant .Nu mai punem la socoteala ca au niste datorii foarte mari la asociatiile de locatari dand vina pe cei carora le inchiriaza dar ei neavand niste contracte legale cu acestia.Primaria ar trebui sa acepte de la asociatiile de locatari tabele cu situatia acestor "patroni de carton"si sa nu mai elibereze niciun fel de autorizatii de functionare pentru acestia,iar functionarii corupti din primarie care totusi elibereaza astfel de autorizatii sa fie aspri pedepsiti .

Doru

03 Aug, 2011 22:21

Sa spune domnul Foleanu cum si-a facut averea primarul Mangaliei. cati bani din buget s-au scurs in firmele primarului si acolitilor lui. Dar sa nominalizeze daca vrea votul nostru.

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 619

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 612

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 558

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța - „Văd această candidatură ca pe o responsabilitate imensă"!(VIDEO)

22 Apr 2024 866

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 556

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 721

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 881

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 586

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1255

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 624

Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

11 Apr 2024 432

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 632

ZIUA LIVE În ce direcție se îndreaptă orașul Mangalia? (VIDEO)

09 Apr 2024 670

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 1029

ZIUA LIVE Proiecte candidaților PNL pentru primăriile comunelor Cobadin și Tortoman din județul Constanța (VIDEO)

04 Apr 2024 1287