ZIUA LIVE. Cât de greu „atârnă“ în proces consumul de alcool. Ce spune președintele Judecătoriei Mangalia (VIDEO)

Jud. Adrian Ionescu, președintele Judecătoriei Mangalia, în studioul ZIUA LIVE
  • Invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 27 iulie 2022, a fost judecătorul Adrian Ionescu, președintele Judecătoriei Mangalia.
  • Magistratul a explicat cât de greu „atârnă“ într-un astfel de proces faptul că șoferul a consumat alcool sau substanțe psihoactive înainte de a se urca la volan.
  • În funcție de fiecare situație în parte și circumstanțele producerii acesteia, se poate ajunge, potrivit magistratului, și la pedepse de trei sau patru ani. Foarte important este faptul că, odată ce se depășește pedeapsa rezultantă de trei ani, modalitatea de executare este, automat, în regim de detenție, în penitenciar.
 
Judecătorul Adrian Ionescu, președintele Judecătoriei Mangalia, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 27 iulie, de la ora 14.00.
 
Pe parcursul emisiunii, magistratul a vorbitr pe larg despre procesele în care acuzați sunt persoane care au condus sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise și care au fost protagoniste ale unor evenimente rutiere, adesea soldate cu victime.
 
În acest context, judecătorul a explicat cât de greu „atârnă“ într-un astfel de proces faptul că șoferul a consumat alcool sau substanțe psihoactive înainte de a se urca la volan.
 
„În cazul în care se produce o vătămare corporală sau un deces din cauza producerii unui accident de către o persoană sau în care a fost implicată și o persoană care a consumat alcool sau substanțe interzise se urmează anumite produceri, ce includ diverse acte medicale, expertiză medico-legală, nerocpsie, expertiza auto se stabilesc, din punct de vedere științific modul de producere a accidentului, dinamica producerii accidentului, cine se poate considera vinovat, din punct de vedere obiectiv, de producerea accidentului și cine a creat starea de pericol inițială.
 
Dacă tot lanțul cauzal implică și persoana care a consumat alcool sau care a consumat alte substanțe și care este culpabilă de o parte din lanțul cauzal care a produs acea vătămare sau acel deces, pe de o parte, se reține o formă mai gravă a infracțiunii de ucidere din culpă sau vătămare corporală din culpă și, pe de altă parte, se reține în concurs, dacă sunt depășite limitele legale pentru conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise, se reține în concurs și această infracțiune. Adică, este o situație agravată față de persoana respectivă, pentru că se rețin două infracțiuni, nu doar una. Și, mai mult decât atât, este și în cadrul infracțiunii de vătămare corporală sau ucidere din culpă, se reține o formă mai agravată, ceea ce duce la o pedeapsă mai aspră, din punct de vedere al limite“, a explicat președintele Judecătoriei Mangalia.
 
A mai punctat președintele Judecătoriei Mangalia că, în aceste situații, limitele de pedeapsă cresc din start.
 
În funcție de fiecare situație în parte și circumstanțele producerii acesteia, se poate ajunge, potrivit magistratului, și la pedepse de trei sau patru ani. Foarte important este faptul că, odată ce se depășește pedeapsa rezultantă de trei ani, modalitatea de executare este, automat, în regim de detenție, în penitenciar.
 
„În mod normal, o asemenea infracțiune, în opinia noastră, este o infracțiune gravă pentru că, pe de o parte, este vorba despre o persoană care s-a urcat în mod voit la volan, aflându-se sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise, acceptând riscurile pe care le implică și, tocmai fiind în această stare, dacă el este principalul vinovat, a săvârșit o infracțiune care a pus în pericol sau a luat viața altei persoane, ceea ce conduce la o problemă pentru societate“, a mai precizat judecătorul Adrian Ionescu.
 
De asemenea, acesta a mai subliniat faptul că, deși în cazul consumului de alcool există un prag dincolo de care fapta devine infracțiune, în cazul consumului de substanțe interzise nu există niciun prag și, indiferent de cantitatea consumată, fapta este infracțiune.
 
Întregul interviu poate fi urmărit aici:

 
  

 
Citește și
Județul Constanța
O șoferiță băută, depistată la volan. A fost implicată și într-un eveniment rutier

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. „Nu este nevoie de Premiul I ca să am un copil excelent“

29 Sep 2022 456

ZIUA LIVE Cât este de importantă susținerea părintelui pentru copilul său în privința reușitelor școlare (VIDEO)

28 Sep 2022 692

ZIUA LIVE. Parenting post Covid! Reușitele școlare în ochii părinților

27 Sep 2022 475

ZIUA LIVE. Andrei Talpeș, directorul CSM Constanța „Un buget competitiv începe de la 25 de milioane de lei pe an"!

23 Sep 2022 704

ZIUA LIVE Andrei Talpeș, directorul Clubului Sportiv Municipal, despre finanțare bogată de la bugetul local și proiectele de dezvoltare (VIDEO)

22 Sep 2022 617

ZIUA LIVE. CSM Municipal primește aproape 2 milioane de euro de la bugetul local. Care sunt obiectivele de performanță trasate de finanțator?

21 Sep 2022 1004

ZIUA LIVE. Revista Zări Alb Astre și sufletul mircist al fiecărei generații. Munca din spatele premiilor și distincțiilor

15 Sep 2022 691

ZIUA LIVE Cum se poziționează revista Zări Alb Astre în cadrul cultural din Constanța (VIDEO)

14 Sep 2022 867

ZIUA LIVE. Cea mai dificilă iarnă la orizont. Situația mai gravă va fi la Constanța unde sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat

14 Sep 2022 1328

ZIUA LIVE. Prefectul Județului Constanța „Ieri erau raportați oficial aproximativ 4500 de refugiați din Ucraina în județul Constanța“ (VIDEO)

13 Sep 2022 593

ZIUA LIVE. Revista mircistă Zări Alb Astre, o promisiune îndeplinită a nemuririi!

13 Sep 2022 817

ZIUA LIVE Prefectul Județului Constanța, Silviu Coșa. „În municipiul Constanța sunt peste 30.000 de abonați la sistemul centralizat de termoficare“ (VIDEO)

13 Sep 2022 888

ZIUA LIVE. După criza sanitară, cea a carburanţilor și seceta severă, urmează probleme cu facturile la termoficare și la gaze. Analizăm riscurile pentru județul Constanța

12 Sep 2022 734

ZIUA LIVE. Sută la sută din cazurile de trafic de migranți, depistate de Garda de Coastă

08 Sep 2022 711

ZIUA LIVE. Inspector principal Andrei Ene „Contrabanda este un fenomen foarte vechi, întâlnit în toată lumea“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Sep 2022 535