ZIUA LIVE. Investițiile necesare pentru un sistem de termoficare modern și rentabil în municipiul Constanța se ridică la 250 de milioane de euro

  • Președintele Consiliului de Administrație al societății Termoficare Constanța SRL a fost invitat la ZIUA LIVE
  • Societatea Termoficare SRL a fost înmatriculată oficial la Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța
  • Termoficare urmează să preia serviciul public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiu
  • Primul obiectiv al noii societăți este retehnologizarea, schimabrea conductelor principale, cât și distribuția
  • S-au făcut demersuri la Ministerul Energiei de preluare a CET-ului
  • Tot acest proces împreună cu o sursă nouă de producer a energiei termice ar costa  250 de milioane de euro
  • Ministerul evită să dea un răspuns, de vreme și CET-ul este în insolvență
 
Iulian Gropoșilă, președintele Consiliului de Administrație al societății Termoficare Constanța SRL a fost invitat la ZIUA LIVE.
Societatea Termoficare SRL a fost înmatriculată oficial la Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța. Termoficare Constanța urmează să preia serviciul public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiu.
Interviul video poate fi urmărit aici:

 

Context: Situația astăzi, la Constanța, în ceea ce privește termoficare


Președintele CA-ului Termoficarea Constanța SRL a vorbit la ZIUA LIVE despre situația în care se găsește sistemul de termoficare din Constanța.
“Avem un sistem de alimentare centralizată a energiei termice în Constanța, depășit fizic și moral. Acest sistem de distribuție al energiei termice este gândit  și realizat prin anii 70. Avem un CET care funcționa în anii 70, când a fost pus în funcțiune.
Principalul produs al CET-ului în anii 70, când a pus pus în funcțiune era energia electrică, care era vândută consumatorilor locali, iar agentul secundar era apa caldă menajeră.
Acum avem un sistem de distribuție fizic și moral depășit. Se încearcă prin eforturi supraomenești să se mențină acest sistem în stare de funcționare.Încă din decembrie 2019, de când au fost preluate de la CET conductele magistrale, avem circa 400 și ceva de intervenții.  Zilnic sunt intervenții pe magistralele de transport, zilnic se întrerupe alimentarea cu energia termică în anumite zone, din cauza avariilor”, a precizat președinte al Consiliului de Administrație al societății Termoficare Constanța SRL,  Iulian Gropoșilă.

Obiective ale Termoficare Constanța SRL


Primul obiectiv este retehnologizarea  - a explicat Gropoșilă.
“Schimbarea conductelor principale, cât și distribuția. S-au făcut demersuri la Ministerul Energiei de preluare a CET-ului. Este extrem de important în această configurație, ca CET-ul să fie tot în administrarea autorității publice locale.
CET-ul, la ora la care discută, este tot în insolvență, la fel ca și RADET-UL. Insolvența CET-ului creează niște probleme pentru transferul de la Ministerul Energiei la autoritatea publică locală. Distribuția energiei termice este un serviciu de utilitate publică. Nu trebuie să așteptăm momentul în care RADET va intra în faliment, pentru a ne găsi nepregătiți. Termoficare Constanța SRL va prelua serviciul de delgarea a distribuției afentului termic in Constanța , de la RADET, care va intra în faliment”, a explicat consilierul personal al primarului Vergil Chițac.

Întrebat de ce a fost nevoie de înființarea și înmatricularea unei alte societăți, devreme ce instanța nu a declarat încă falimentul RADET, Gropoșilă a spus că : “am înființat societatea la Registrul Comerțului și suntem în faza ca în care redefinim termenii de tehnologizare ale acestei societăți, Termoficare Constanța SRL. Pe la începutul lunii martie am depus documentele pentru licențierea societății. Nu putem să operaționalizăm societatea până când RADET Constanța nu va intra în faliment. Am primit un răspuns de la ANRE, avem în finalizarea toate documentele cerute de ANRE, la ora actuală”.

Strategia privind termoficarea în Constanța


Președintele CA-ului Termoficarea Constanța a vorbit și despre strategia privind termoficarea în Constanța.

“Cea mai bună variantă este aceasta: cu sursă, adică CET, dar o sursă modernă, cu transfer, dar cu schimbarea magistralelor de transfer, cu puncte termice modernizate și cu o distribuție schimbată.
La începutul anilor 90, sistemul acesta avea 105.000 de consumatori. Am ajuns în momentul de față la 55.000.
În strategia privind termoficarea, am făcut un deviz estimativ a ceea ce înseamnă investițiile necesare în sistemul SACET: o centrală termică, în regim de generare-co-generare, de înaltă eficiență, care ar trebui să înlocuiască actuala sursă veche costă în jur de 73,3 de milioane de euro, reabilitarea rețelelor termice primare se duce la 50 de milioane de euro, reabilitarea rețelelor secundare, 112 milioane de euro. În total, în jur de 250 de milioane de euro”, a spus Gropoșilă.

 

Aplicații pe POIM

 
Prin intermediul Termoficare Constanța SRL, municipalitatea a aplicat la Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), axa 7.1, programul pe 2016-2020.
Vor fi depuse 2 proiecte de câte 20 de milioane de euro, un total de 40 de milioane de euro.
Se urmărește schimbarea magistralei de transfer, de la sursă până la punctele termice.
Între timp, Ministerul Energiei trebuie să decidă dacă va ceda sursa administrației locale, pentru că, degeaba se realizează investiția dacă nu se preia și retehnologizează și sursa care produce energia termică.
Ministerul evită să dea un răspuns, de vreme și CET-ul este în insolvență.

Cât despre datoriile istorice?


Iulian Gropoșilă afirmă că se poate aplica prevederile OUG 60 privind darea în plată: “Darea în plată înseamnă că, în contul creanței, Ministerul să preia activul. După ce preia activul, municipiul Constanța va face o cerere de preluare a acestuia”.
 
Citește și:

Iulian Gropoșilă, președintele Consiliului de Administrație al societății Termoficare Constanța „Primul obiectiv este retehnologizarea, schimbarea conductelor principale, cât și distribuția“

ZIUA LIVE. RADET dispare. Termoficare Constanţa va prelua serviciul public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice. Cum se va face acest transfer?

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online Comisarul-șef George Munteanu, detalii despre accidentul pe care nimeni nu-l mai vedea soluționat

12 May 2021 3005

ZIUA LIVE. Industria ospitalității a trecut printr-o perioadă dificilă. Siguranță pentru turiști și consumatori dar și prețuri cu 10-15% mai mari, în acest sezon estival

12 May 2021 612

ZIUA LIVE Corina Martin, președintele de onoare și Egevit Aslan, președintele asociației RESTO, despre sosirile și vacanțele pe litoralul românesc

11 May 2021 641

ZIUA LIVE. Cum se stabilesc daunele morale în procesele de ucidere din culpă?

11 May 2021 838

ZIUA LIVE. Întrebat despre nemulțumirile constănțenilor privind Regulamentul parcărilor, Vergil Chițac a răspuns «Îmi pun dopuri în urechi»”!

07 May 2021 1629

ZIUA LIVE Jurnalista Feri Predescu și dr. Florian Stoian, despre relaxarea restricțiilor în sezonul estival

06 May 2021 760

ZIUA LIVE. Șase luni de guvernare liberală la Constanța!

05 May 2021 1953

ZIUA LIVE. 125 de la înființarea Colegiului Mircea cel Bătrân

04 May 2021 1815

În 4 mai începe înscrierea la creșele de stat din Constanța - 106 locuri disponibile

03 May 2021 2204

ZIUA LIVE. Părintele Marius Moșteanu „Dacă Postul nu are la bază intenția bună, degeaba este ținut. Când primim lumină, ea se duce către casa și viața noastră. Intrăm în circuitul Luminii”

30 Apr 2021 1479

Interviu online cu halterofilul Ionuţ Arsu „Sper ca, într-o bună zi, să pot ridica tricolorul deasupra capului la Jocurile Olimpice”

29 Apr 2021 3264

ZIUA LIVE. De ce se ia lumină de Paşte! Ce semnifică pentru credincioşi?

28 Apr 2021 2827

Interviu online Viceprimarul Ionuț Rusu – Totul despre înscrierea la creșele DGAS Constanța (video)

27 Apr 2021 3119

Interviu online Agent șef Adrian Rață – Polițistul care a îmbinat frumosul artei cu rigorile secției de poliție (galerie foto)

26 Apr 2021 4441

ZIUA LIVE. Muftiul Iusuf Muurat, șeful Cultului Musulman din România vorbește despre postul Lunii Ramazan

26 Apr 2021 1739