A început al doilea proces pentru Regulamentul parcărilor publice din Constanța! Ce s-a întâmplat în dosar

  • Cazul are indicativul 6849/118/2021 și se află în atenția completului CA9, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, președintele secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
  • Avocatul Nicolae Vlahu, din cadrul Baroului Constanța, reprezentantul legal în proces al firmei care a solicitat anularea în parte a Regulamentului parcărilor, a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că dosarul a fost amânat pentru luna februarie a anului viitor.
 
Ieri, 13 decembrie 2021, la Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța a început propriu-zis cel de-al doilea proces demarat împotriva Regulamentului parcărilor publice din municipiul Constanța, în care se solicită anularea parțială a acestuia!
 
Cazul are indicativul 6849/118/2021 și se află în atenția completului CA9, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, președintele secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
 
Avocatul Nicolae Vlahu, din cadrul Baroului Constanța, reprezentantul legal în proces al firmei care a solicitat anularea în parte a Regulamentului parcărilor, a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că dosarul a fost amânat pentru luna februarie a anului viitor.
 
Motivul amânării, potrivit avocatului, a fost încuviințarea probei cu interogatoriul reclamantei, probă propusă de avocații Consiliului Local Constanța.
 
Amintim aici că, în urmă cu o săptămână, Tribunalul Constanța a decis amânarea pentru anul viitor și a procesului în care a fost contestat întregul regulament. În acel dosar, motivul amânării a fost reprezentat de o cerere de intervenție accesorie depusă în proces, astfel că instanța a acordat un termen pentru asigurarea timbrajului necesar.
 
Așa cum precizam în edițiile anterioare, acțiunea înregistrată sub numărul 6849/118/2021 a fost deschisă de compania ADM Beach SRL, reprezentată de avocat Nicolae Vlahu, iar pârât este Consiliul Local Constanța.
 
„Anularea parțială a fost solicitată în ceea ce privește dispozițiile art. 24 alin. (4), care prevăd că «sancțiunea se va aplica utilizatorului vehicului așa cum este el definit în prezentul regulament», dispoziții ce sunt nelegale“, a explicat avocatul Nicolae Vlahu, cu altă ocazie, pentru ZIUA de Constanța.
 
„Sancționarea proprietarului sau deținătorului autovehiculului pentru o contravenție săvârșită de conducătorul auto este de natură a aduce atingere principiului privind caracterul personal al răspunderii contravenționale“, a mai spus avocatul Nicolae Vlahu.

 
Obiectul dosarului este reprezentat de „anulare act administrativ HCL 123/23.04.2021“.
 

„SancȚiunea se va aplica utilizatorului“
 
Avocatul Nicolae Vlahu a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că în dosarul în care reprezintă SC ADM Beach SRL s-a solicitat „anularea în parte a HCL Constanța nr. 123/23.04.2021 – Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța“.
 
„Anularea parțială a fost solicitată în ceea ce privește dispozițiile art. 24 alin. (4), care prevăd că «sancțiunea se va aplica utilizatorului vehicului așa cum este el definit în prezentul regulament», dispoziții ce sunt nelegale“, a explicat avocatul Nicolae Vlahu, pentru ZIUA de Constanța.
 
Mai exact, potrivit avocatului din cadrul Baroului Constanța, „prin inserarea art. 24 alin. (4) se aduce atingere principiului personalității răspunderii contravenționale“.
 
Astfel, avocatul a explicat că utilizatorii sunt definiți ca fiind „persoanele fizice sau juridice care dețin în proprietate sau care au dreptul de a folosi vehicule înmatriculate în România ori în alte state exclusiv în baza unui contract de leasing încheiat cu o societate specializată“.
 
„Sancționarea proprietarului sau deținătorului autovehiculului pentru o contravenție săvârșită de conducătorul auto este de natură a aduce atingere principiului privind caracterul personal al răspunderii contravenționale“, a mai spus avocatul Nicolae Vlahu, la momentul deschiderii procesului.
 
Cu alte cuvinte, dacă o firmă deține mai multe autovehicule utilizate de angajații acesteia, potrivit actualului regulament, firma este cea care va fi sancționată în cazul în care angajații acesteia parchează fără a respecta prevederile regulamentului parcărilor din Constanța.
 
„Având în vedere caracterul personal al răspunderii contravenționale, poate fi tras la răspundere numai cel care săvârșit contravenția. Or, în cazul de față, deși autovehiculul apare în proprietatea firmei, numai conducătorul auto poate fi sancționat contravențional“, a mai precizat avocatul din cadrul Baroului Constanța.
 
Nu în ultimul rând, avocatul a mai explicat, pentru ZIUA de Constanța, că „mai mult, dispozițiile atacate în prezenta cauză sunt unele imperative, practic, agentul constatator fiind obligat să aplice sancțiunea proprietarului vehiculului «sancțiunea se va aplica utilizatorului vehiculului». În această situație, teoretic, agentul constatator nici nu ar putea sancționa șoferul contravenient, întrucât nu ar avea această posibilitate, raportându-ne la textul acesta“.
 
La termenul de ieri, 13 decembrie 2021, instanța a încuviințat proba cu interogatoriul administrat reclamaneti, propusă de avocații Consiliului Local Constanța.
 
În această situație, următoarea înfățișare a fost fixată pentru data de 7 februarie 2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Atenție, constănțeni! A început procesul pentru Regulamentul parcărilor publice din Constanța. Ce s-a întâmplat la primul termen
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O nouă parcare, în curs de amenajare în zona Gării CFR Constanța (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 624

Proces pentru parcarea din Inel II, din Constanța! Tribunalul rejudecă dosarul

15 Apr 2024 541

Locuri de parcare și spații verzi Gec International Spedition SRL contestă exproprierea terenurilor de pe Aleea Lupeni, din Constanța! Hotărârea Curții (MOTIVARE+MINUTA)

09 Apr 2024 706

Licitații Constanța Getnic Construct Serv SRL va amenaja o parcare acoperită în Cernavodă! Valoarea contractului depășește 1,5 milioane de lei (DOCUMENT)

08 Apr 2024 587

Primarul Constanței pierde definitiv procesul pe locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități (MINUTA)

28 Mar 2024 6575

Un șofer din Constanța cere înapoi taxa pentru locul de parcare din Inel II, până la amenajarea corespunzătoare a parcării! Decizia Curții de Apel (MINUTA)

25 Mar 2024 827

Fosta creşă nr. 6 de pe Aleea Topolog din Constanța va fi demolată. Primăria vrea să transforme spațiul în parcare. Integra Proiect Design SRL a primit contractul (DOCUMENT)

12 Mar 2024 1249

Primăria Constanța a emis autorizația de construire Cartierul Anadalchioi va fi modernizat

06 Mar 2024 819

Asfalt Dobrogea SRL a bătut palma cu Primăria Cumpăna. O parcare nouă va fi executată în zona blocurilor ANL (DOCUMENT)

29 Feb 2024 715

Auto Lux Trading SRL investește la ieșirea din municipiul Constanța. Iată ce urmează să construiască

26 Feb 2024 1022

Sancțiunile rutiere din Regulamentul de gospodărire Curtea de Apel – „La adoptarea HCL 77/2021 nu a existat un aviz emis de Poliția Municipiului Constanța sau IPJ Constanța“ (MOTIVARE)

25 Feb 2024 1103

Primul modul de parcări biciclete este disponibil pentru o parte din locuitorii Tulcei

22 Feb 2024 767

Mentenanța pentru soft-urile de gestionare a parcărilor de reședintă din municipiul Constanța va fi realizată de Nanoterra SRL (DOCUMENTE)

17 Feb 2024 583

Primăria Constanța S-a depus solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul parcărilor supraetajate

06 Feb 2024 709

Tribunalul Neamț s-a pronunțat legat de Regulamentul parcărilor din Constanța (MINUTA)C

02 Feb 2024 3947