Ce spune legea despre achitarea foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă


 
  • De menționat că Tribunalul Constanța a respins acţiunea civilă formulată de către partea civilă SN Nuclearelectrica S.A, ca nefondată și a ridicat sechestrul asigurător (...), asupra bunurilor inculpaţilor Ionel Bucur, Elena-Marinela Negulici şi Victor Dărămuş.

Vineri, 19 februarie 2021, Ștefania Pârlogea, judecător în cadrul Secției penală din Tribunalul Constanţa, s-a pronunțat în dosarul în care fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă, Ionel Bucur, directorul general al CNE Cernavodă, şi Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, a fost deferită justiției de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. Atât Ionel Bucur, cât și Elena Marinela Negulici au fost achitați, în primă instanță.
 
Tot de o soluție de achitare s-au bucurat și restul inculpaților din prezenta cauză, respectiv: Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Nicola Laurenţiu Theodor, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef birou protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă, și Victor Dărămuş, administrator al unei societăți comerciale.
 
Foarte important, toate achitările au fost pronunțate în baza articolului 16, lit.b, din Codul de Procedură Penală - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
 
De menționat că Tribunalul Constanța a respins acţiunea civilă formulată de către partea civilă SN Nuclearelectrica S.A, ca nefondată și a ridicat sechestrul asigurător (...), asupra bunurilor inculpaţilor Ionel Bucur, Elena-Marinela Negulici şi Victor Dărămuş.
 
Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada decembrie 2007 - mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurenţiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi al sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă“.
 
„Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS.
 

Citește și
 
Prim-procurorul Stanciu „Nicio faptă penală nu trebuie să rămână nepedepsită“

Parchetul Judecătoriei Constanța, locul II pe țară la trimiteri în judecată, la ceasul bilanțului!


„Sunt nevinovat!“
Fostul senator Gigi Christian Chiru, vizat de o decizie a Tribunalului Constanța - fals în declarații

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lista candidaților la Consiliul Județean Constanța din partea PSD Constanța

29 Apr 2024 5151

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 659

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 858

Pastilă amară pentru DNA Constanța! Este vizat dosarul foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

14 Mar 2024 1116

Crimă în Mamaia! Când se va pronunța Tribunalul Constanța

10 Mar 2024 1135

DNA Constanța, acțiune extraordinară la Curtea de Apel! Când se va pronunța instanța

04 Mar 2024 1596

Achitare definitivă! DNA ar vrea rejudecarea dosarului foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă! Al treilea judecător s-a abținut

05 Feb 2024 899

Decizii care au „marcat“ justiția din Constanța în 2023! (Penal)

04 Jan 2024 1101

Acțiune extraordinară DNA Constanța încearcă să „răstoarne“ achitarea definitivă a foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă (DOCUMENT)

19 Nov 2023 1304

Curtea de Apel Constanța motivează achitarea definitivă a foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă!

30 Oct 2023 1106

Foștii șefi ai Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, achitați definitiv! Fapta nu există

20 Oct 2023 1605

Crimă în baza sportivă Tenis Club Mamaia! Începe procesul

19 Oct 2023 957

Achitări pe linie, în primă instanță Amânare de pronunțare în apelul dosarului foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

21 Sep 2023 1047

Crimă în Constanța! Principalul suspect, menținut în arest

16 Sep 2023 1841

Dosar DNA Curtea de Apel Constanța amână pronunțarea definitivă în dosarul foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

28 Jul 2023 1037