Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

  • Magistratul Doru Benescu, vicepreședintele Curții de Apel Galați, și colega sa de complet, judecătorea Irina Alexandra Boldea, au decis acordarea unui nou termen în proces, în luna septembrie.
  • Expert în cauză a fost desemnată Alexandrina Cuțui.
  • Noua înfățișare a fost stabilită pentru data de 16 septembrie.
Deznodământul în lupta pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului cu același nume din Topalu, este departe de a se arăta în procesul în care întreaga colecție este revendicată.
Magistratul Doru Benescu, vicepreședintele Curții de Apel Galați, și colega sa de complet, judecătorea Irina Alexandra Boldea, au decis acordarea unui nou termen în proces, în luna septembrie.
Aceștia au fost nevoiți din nou să amâne judecarea cauzei. Iar aceasta, dat fiind că raportul expertizei întocmite asupra tablourilor ce compun colecția nu a fost transmis instanței. În aceste condiții, noua înfățișare a fost stabilită în proces pentru data de 16 septembrie 2020.
Amintim, cazul a ajuns în atenția justiției de mai bine de zece ani, iar totul a început când Mario Vintilă, reclamant în prezenta cauză, le-a solicitat judecătorilor să dispună revocarea donației făcute muzeului de către doctorul Gheorghe Vintilă, în anii 1960. În susținerea cererii sale, printre alte argumente, Mario Vintilă a invocat faptul că tablourile nu ar fi conservate în condiții optime în Muzeul din Topalu.

Mai multe rejudecări


Inițial, cazul s-a aflat pe rolul instanțelor constănțene, însă, după ce Curtea Supremă a decis de mai multe ori rejudecarea procesului, Mario Vintilă s-a hotărât să ceară strămutarea la altă instanță.
Cererea sa a fost înaintată Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, iar magistrații instanței supreme au decis să o admită. Așa se face că dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Galați, unde se află în atenția completului format din judecătorii Doru Benescu, vicepreședintele Curții de Apel Galați, și, respectiv, Irina Alexandra Boldea.
La termenul ce a avut loc pe data de 24 iunie, instanța a decis să amâne cauza pentru data de 16 septembrie 2020, dosarul fiind programat să fie analizat începând cu ora 13.00.
Proba cu expertiza a fost încuviințată de instanță și a început astfel derularea expertizei o dată cu desemnarea prin tragerea la sorți a expertei Alexandrina Cuțui, expert restaurator pictură din cadrul Muzeului Bucovinei.
Așa cum menționam în edițiile anterioare, expertul a fost convocat la Curtea de Apel Galați pe data de 4 noiembrie 2019, când s-au pus în discuție mai multe aspecte legate de efectuarea expertizei.
Între timp, procesul a fost amânat de mai multe ori pentru lipsa raportului de expertiză.
În acest context, rămâne de văzut dacă acesta va fi finalizat și înaintat instanței de judecată până la termenul stabilit  pe data de 16 septembrie.

Citește și:

O nouă înfăţişare în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu:
Ce solicita Gheorghe Vintilă în actul prin care a donat cele peste 200 de tablouri

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Final de judecată în procesul pentru colecția de artă de la Topalu!

14 May 2021 970

Peste 200 de opere de artă sunt în joc Proces decisiv pentru județul Constanța, analizat astăzi la Galați

12 May 2021 905

Curtea de Apel Galați a cerut să vadă documentele care au permis circulaţia unor lucrări din Colecţia de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă

02 Apr 2021 1106

Decizie importantă în dosarul Colecției Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu!

20 Mar 2021 1566

Dosarul Colecției Dinu și Sevasta Vintilă, pe masa judecătorilor gălățeni. Ce se așteaptă la termenul de azi

10 Mar 2021 741

În joc sunt opere de milioane de euro! O nouă decizie în procesul pentru Colecţia de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă, din judeţul Constanţa

12 Feb 2021 1165

Declarații exclusive în cazul tablourilor de două milioane de euro de la Topalu! Ce spune expertul Ioan Popa

18 Jan 2021 2326

„Testamentul“ regretatei Doina Păuleanu Procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Primul termen fără directorul Muzeului de Artă Constanța

15 Jan 2021 2171

Donație de circa două milioane de euro Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, miza lui Mario Vintilă. Ce s-a întâmplat în proces

21 Sep 2020 1081

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

27 Jun 2020 1198

Lupta pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Lipsește expertiza. Cazul, în atenția vicepreședintelui Curții de Apel Galați

05 Jun 2020 1355

Procesul privind Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, repus pe rol. Ce se va discuta la următorul termen

29 May 2020 1649

Ce au decis judecătorii gălățeni în procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu

07 May 2020 855

Procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Se efectuează expertiza asupra tablourilor

07 Jan 2020 1242

Tablourile de la Topalu, supuse expertizei

06 Nov 2019 959