Justitie

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

  • Magistratul Doru Benescu, vicepreședintele Curții de Apel Galați, și colega sa de complet, judecătorea Irina Alexandra Boldea, au decis acordarea unui nou termen în proces, în luna septembrie.
  • Expert în cauză a fost desemnată Alexandrina Cuțui.
  • Noua înfățișare a fost stabilită pentru data de 16 septembrie.
Deznodământul în lupta pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului cu același nume din Topalu, este departe de a se arăta în procesul în care întreaga colecție este revendicată.
Magistratul Doru Benescu, vicepreședintele Curții de Apel Galați, și colega sa de complet, judecătorea Irina Alexandra Boldea, au decis acordarea unui nou termen în proces, în luna septembrie.
Aceștia au fost nevoiți din nou să amâne judecarea cauzei. Iar aceasta, dat fiind că raportul expertizei întocmite asupra tablourilor ce compun colecția nu a fost transmis instanței. În aceste condiții, noua înfățișare a fost stabilită în proces pentru data de 16 septembrie 2020.
Amintim, cazul a ajuns în atenția justiției de mai bine de zece ani, iar totul a început când Mario Vintilă, reclamant în prezenta cauză, le-a solicitat judecătorilor să dispună revocarea donației făcute muzeului de către doctorul Gheorghe Vintilă, în anii 1960. În susținerea cererii sale, printre alte argumente, Mario Vintilă a invocat faptul că tablourile nu ar fi conservate în condiții optime în Muzeul din Topalu.

Mai multe rejudecări


Inițial, cazul s-a aflat pe rolul instanțelor constănțene, însă, după ce Curtea Supremă a decis de mai multe ori rejudecarea procesului, Mario Vintilă s-a hotărât să ceară strămutarea la altă instanță.
Cererea sa a fost înaintată Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, iar magistrații instanței supreme au decis să o admită. Așa se face că dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Galați, unde se află în atenția completului format din judecătorii Doru Benescu, vicepreședintele Curții de Apel Galați, și, respectiv, Irina Alexandra Boldea.
La termenul ce a avut loc pe data de 24 iunie, instanța a decis să amâne cauza pentru data de 16 septembrie 2020, dosarul fiind programat să fie analizat începând cu ora 13.00.
Proba cu expertiza a fost încuviințată de instanță și a început astfel derularea expertizei o dată cu desemnarea prin tragerea la sorți a expertei Alexandrina Cuțui, expert restaurator pictură din cadrul Muzeului Bucovinei.
Așa cum menționam în edițiile anterioare, expertul a fost convocat la Curtea de Apel Galați pe data de 4 noiembrie 2019, când s-au pus în discuție mai multe aspecte legate de efectuarea expertizei.
Între timp, procesul a fost amânat de mai multe ori pentru lipsa raportului de expertiză.
În acest context, rămâne de văzut dacă acesta va fi finalizat și înaintat instanței de judecată până la termenul stabilit  pe data de 16 septembrie.

Citește și:

O nouă înfăţişare în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu:
Ce solicita Gheorghe Vintilă în actul prin care a donat cele peste 200 de tablouri

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

27 Jun 2020 901

Lupta pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Lipsește expertiza. Cazul, în atenția vicepreședintelui Curții de Apel Galați

05 Jun 2020 1038

Procesul privind Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, repus pe rol. Ce se va discuta la următorul termen

29 May 2020 1333

Ce au decis judecătorii gălățeni în procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu

07 May 2020 532

Procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Se efectuează expertiza asupra tablourilor

07 Jan 2020 952

Tablourile de la Topalu, supuse expertizei

06 Nov 2019 775

Cazul Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă - se discută despre expertiză

04 Nov 2019 611

Cerere de recuzare admisă Experţi noi în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă

23 Oct 2019 658

O nouă înfăţişare în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu Ce solicita Gheorghe Vintilă în actul prin care a donat cele peste 200 de tablouri

21 Oct 2019 1104

Inventarul exact al Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu. 20 de opere semnate de Tonitza

15 Oct 2019 1307

Tablouri de peste 2 milioane de euro, trecute cu 80 de lei în inventar Situație imposibilă! Nu s-a găsit niciun evaluator pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă din Topalu

14 Oct 2019 1358

Procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, amânat la Galaţi

09 Oct 2019 471

Soarta Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, din nou în atenţia judecătorilor gălăţeni

07 Oct 2019 710

Primarul Valentin Stanciu - „Pentru mine, au o valoare inestimabilă“ Comuna Topalu caută evaluator pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă

04 Oct 2019 755

Apreciată la peste 2,5 milioane de euro Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, trecută în evidenţa contabilă cu valoarea de 88,10 lei

02 Oct 2019 971