Justitie

Donație de circa două milioane de euro Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, miza lui Mario Vintilă. Ce s-a întâmplat în proces

  • Judecătorii din completul de apel au fost nevoiți să amâne iar cazul, pentru lipsa raportului de expertiză dispus în acest dosar.
  • Colecția Dinu și Sevasta Vintilă a fost evaluată, de-a lungul timpului, de unii experți la circa două milioane de euro.
  • Mario Vintilă a cerut revocarea donației constând în cele peste 200 de opere de artă către Muzeul din Topalu, colecția fiind donată de doctorul Gheorghe Vintilă, în anii 1960.
Procesul care va decide soarta colecției de artă Dinu și Sevasta Vintilă pare să bată pasul pe loc, la Curtea de Apel Galați. Judecătorii din completul de apel au fost nevoiți să amâne iar cazul, pentru lipsa raportului de expertiză dispus în acest dosar. Următoarea înfățișare a fost fixată pentru data de 11 noiembrie 2020, de la ora 13.00.
Amintim că miza în acest proces este chiar Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, evaluată de unii experți la circa două milioane de euro, colecție care a stat la baza întemeierii și existenței Muzeului din Topalu, cu același nume.


Muzeu dedicat memoriei părinților

Colecția este compusă din peste 200 de tablouri și opere de artă donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu, în anii 1960, pentru întemeierea unui muzeu de artă dedicat memoriei părinților săi.
Spre finele anilor 2000, Mario Vintilă a inițiat o serie de demersuri cu privire la colecția donată Muzeului din Topalu. În cele din urmă, în anul 2010, acesta a solicitat instanței revocarea donației.
Cazul a fost analizat de mai multe ori la Constanța, însă magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis că judecata trebuie refăcută.
 

Dosarul, trimis la Galați

În cele din urmă, Mario Vintilă, căruia i s-a respins cererea de revocare a donației de mai multe ori de către judecătorii constănțeni, a solicitat ca dosarul să fie analizat de o altă instanță din țară.
Așa se face că procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Galați, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea lui Mario Vintilă.
 

„Nu s-a realizat o cercetare completă a fondului“

În ultima hotărâre prin care s-a decis rejudecarea procesului, instanța supremă a arătat că „luând în considerare modalitatea de expertizare, coroborată cu lipsa de preocupare a instanţei de apel (n.r. - Curtea de Apel Constanţa) de a motiva în mod convingător îndeplinirea condiţiilor referitoare la modul de expunere, microclimatul şi siguranţa exponatelor împotriva inundaţiei şi expunerii excesive la sursele de căldură, în incinta Muzeului (...), Înalta Curte apreciază că nu s-a realizat o cercetare completă a fondului cauzei sub aspectul îndeplinirii acestei obligaţii, ceea ce atrage casarea deciziei şi rejudecarea cauzei şi sub acest aspect, prin refacerea raportului de expertiză de către un expert specializat în conservare şi restaurare artă românească, care să răspundă aceloraşi obiective pe care instanţa de recurs le-a stabilit în decizia civilă nr. 5519/2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“.
Expertul în cauză a fost desemnat, la Galați, Alexandrina Cuțui, din cadrul Muzeului Bucovinei.
În prezent, la aproape un an de la desemnarea expertului, se așteaptă raportul expertizei.


Citește și:

13 februarie - ziua de care ar putea depinde soarta Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

29 Jun 2020 417

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

27 Jun 2020 993

Lupta pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Lipsește expertiza. Cazul, în atenția vicepreședintelui Curții de Apel Galați

05 Jun 2020 1144

Procesul privind Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, repus pe rol. Ce se va discuta la următorul termen

29 May 2020 1447

Ce au decis judecătorii gălățeni în procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu

07 May 2020 648

Procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Se efectuează expertiza asupra tablourilor

07 Jan 2020 1035

Tablourile de la Topalu, supuse expertizei

06 Nov 2019 832

Cazul Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă - se discută despre expertiză

04 Nov 2019 678

Cerere de recuzare admisă Experţi noi în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă

23 Oct 2019 744

O nouă înfăţişare în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu Ce solicita Gheorghe Vintilă în actul prin care a donat cele peste 200 de tablouri

21 Oct 2019 1231

Inventarul exact al Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu. 20 de opere semnate de Tonitza

15 Oct 2019 1380

Tablouri de peste 2 milioane de euro, trecute cu 80 de lei în inventar Situație imposibilă! Nu s-a găsit niciun evaluator pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă din Topalu

14 Oct 2019 1429

Procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, amânat la Galaţi

09 Oct 2019 520

Soarta Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, din nou în atenţia judecătorilor gălăţeni

07 Oct 2019 788

Primarul Valentin Stanciu - „Pentru mine, au o valoare inestimabilă“ Comuna Topalu caută evaluator pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă

04 Oct 2019 828