Constanța, orașul șantier! Regulamentul parcărilor din oraș contestat, din nou, la tribunal!

  • Părți în proces sunt Dalgeco Confecții Textile SRL, în calitate de reclamant și, respectiv, Primarul Municipiului Constanța – Direcția Generală Poliția Locală Constanța – Serviciul Rutier și Consiliul Local Constanța, în calitate de pârâți.
  • Judecătorii sunt chemați să verifice o excepție de nelegalitate invocată cu privire la HCL 123/2021 prin care a fost adoptat Regulamentul parcărilor publice.
  • Aceasta nu este pentru prima dată când Regulamentul parcărilor este contestat în instanță, dar, de fiecare dată, judecătorii au respins acțiunile dechise împotriva regulamentului.
Un nou proces privind Regulamentul parcărilor din Constanța, orașul șantier, se va desfășura la Tribunal, Secția de Contencios administrativ și fiscal.
 
De această dată, judecătorii sunt chemați să verifice o excepție de nelegalitate invocată cu privire la HCL 123/2021 prin care a fost adoptat Regulamentul parcărilor publice.
 
Excepția a fost ridicată în instanță de către o societate privată, Dalgeco Confecții Textile SRL, ai cărei reprezentanți ar fi fost amendați pentru o parcare neachitată, la Sala Sporturilor.
 
În proces, reprezentanții societății au invocat faptul că telefonul mobil se descărcase, astfel că nu aveau posibilitatea de a achita parcarea prin SMS sau prin intermediul aplicației, iar în zonă neexistând un parcometru.
 
Inițial, excepția a fost invocată în fața magistraților de la Secția Civilă a Judecătoriei Constanța, unde reprezentanții firmei au atacat procesul-verbal prin care societatea a fost sancționată contravențional.
 
Totuși, Judecătoria Constanța a invocat din oficiu excepția necompetenței materiale a instanței, iar cazul a fost declinat la Tribunalul Constanța, Secția de Contencios administrativ și fiscal, unde a fost înregistrat sub numărul unic 23963/212/2023.
 
Părți în proces sunt Dalgeco Confecții Textile SRL, în calitate de reclamant și, respectiv, Primarul Municipiului Constanța – Direcția Generală Poliția Locală Constanța – Serviciul Rutier și Consiliul Local Constanța, în calitate de pârâți.
 
Astfel, dosarul a fost împărțit în două, în primul urmând ca Judecătoria Constanța să analizeze contestația firmei împotriva procesului-verbal de sancționare pentru parcarea de la Sala Sporturilor, iar în cel de-al doilea proces urmând ca judecătorii de la Tribunal să analizeze excepția de nelegalitate invocată în legătură cu HCL 123/2021 prin care a fost adoptat Regulamentul parcărilor publice din Constanța.
 

„Telefonul mobil nu mai avea baterie“
 
În cererea de chemare în judecată, citată în Hotărârea 8044/2023 a Judecătoriei Constanța, prin care s-a decis disjungerea și declinarea cauzei, se arată că societatea a formulat două capete de cerere.

 
Astfel, s-a solicitat în primul rând „anularea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 278396 din data de 25.01.2022, pentru nelegalitate“, iar în al doilea rând firma „a invocat excepţia nelegaliăţii Hotărârii de Consiliu Local al Municipiului Constanţa nr. 123 din 23.04.2021 privind aprobarea Regulamentuluji de organizare şi funcţionare a parcărilor publice în mun. Constanța“.
 
Conform sursei citate, „în motivare, a arătat că, la data de 24.01.2022, autoturismul cu nr. de înmatriculare (...), proprietatatea reclamantei se afla parcat pe un loc de parcare în cadrul parcării de la Sala Sporturilor fără a avea achitat tariful de parcare corespunzător“.

De asemenea, societatea „a menţionat faptul că s-a aflat în imposibilitate de a achita tariful corespunzător având în vedere că la momentul parcării autoturismului, telefonul mobil pe care îl deţinea nu mai avea baterie, neputând achita parcarea prin intermediul aplicaţiei sau sms-ului în lipsa unui parcometru în zona respectivă“.
 
În replică, reprezentanții municipalității au cerut respingerea cererii, ca neîntemeiată.
 
Așa cum am precizat anterior, Judecătoria Constanța a dispus disjungerea capătului de cerere privind excepția nelegalității HCL 123/2021 invocată în cauză, dosarul fiind recent înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța.
 
În  paralel, la Judecătorie continuă dosarul în care a fost contestat procesul-verbal de sancționare.
 
Oricare vor fi cele două hotărâri pronunțate în cauză, ele vor putea fi atacate la instanțele superioare.
 
Amintim, aceasta nu este pentru prima dată când Regulamentul parcărilor este contestat în instanță, dar, de fiecare dată, judecătorii au respins acțiunile dechise împotriva regulamentului.
 
Despre Dalgeco Confecții Textile SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată la data de 17 septembrie 2023, Dalgeco Confecții Textile SRL a fost înființată în anul 2001, are sediul social în Constanța, pe strada Viorelelor, nr. 3 și se ocupă de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte pentru lucru.
 
Firma are un punct de lucru și în Lazu.
 
Asociat unic este Dumitru Babu, al cărui nume se regăsește și în Mobigarden SRL Constanța, iar administrator este Stere Babu.
 
Potrivit termene.ro, Dalgeco Confecții Textile SRL figurează cu 615 achiziții directe (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, Servicii Publice Iași SA, Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale, dar și alte autorități contractante) și un contract public (Regia Națională a Pădurilor Romsilva RA autoritate contractantă).
 
În 2022, societatea a declarat 33 de angajați, profit peste 2,77 de milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 24,97 de milioane de lei.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
„Locul de parcare trebuie să existe fizic“
Primăria Constanța scapă în instanță de obligația de a emite un abonament de parcare! Explicații oficiale (MOTIVARE)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bloc de 8 etaje cu parcaj suprateran, pe strada Eliberării din Constanța Dezbaterea publică pentru investiția Calipso Residences SRL va avea loc în luna mai

27 Apr 2024 357

Licitații Constanța Confort Urban SRL, un nou contract cu Fast Park Co SRL pentru parcări prin SMS! Achiziție de 265.000 de euro (DOCUMENT)

26 Apr 2024 477

O nouă parcare, în curs de amenajare în zona Gării CFR Constanța (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 627

Proces pentru parcarea din Inel II, din Constanța! Tribunalul rejudecă dosarul

15 Apr 2024 544

Locuri de parcare și spații verzi Gec International Spedition SRL contestă exproprierea terenurilor de pe Aleea Lupeni, din Constanța! Hotărârea Curții (MOTIVARE+MINUTA)

09 Apr 2024 707

Primarul Constanței pierde definitiv procesul pe locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități (MINUTA)

28 Mar 2024 6656

Un șofer din Constanța cere înapoi taxa pentru locul de parcare din Inel II, până la amenajarea corespunzătoare a parcării! Decizia Curții de Apel (MINUTA)

25 Mar 2024 830

Primăria Constanța a emis autorizația de construire Cartierul Anadalchioi va fi modernizat

06 Mar 2024 825

Asfalt Dobrogea SRL a bătut palma cu Primăria Cumpăna. O parcare nouă va fi executată în zona blocurilor ANL (DOCUMENT)

29 Feb 2024 719

Auto Lux Trading SRL investește la ieșirea din municipiul Constanța. Iată ce urmează să construiască

26 Feb 2024 1027

Sancțiunile rutiere din Regulamentul de gospodărire Curtea de Apel – „La adoptarea HCL 77/2021 nu a existat un aviz emis de Poliția Municipiului Constanța sau IPJ Constanța“ (MOTIVARE)

25 Feb 2024 1113

Mentenanța pentru soft-urile de gestionare a parcărilor de reședintă din municipiul Constanța va fi realizată de Nanoterra SRL (DOCUMENTE)

17 Feb 2024 585

Primăria Constanța S-a depus solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul parcărilor supraetajate

06 Feb 2024 716

Tribunalul Neamț s-a pronunțat legat de Regulamentul parcărilor din Constanța (MINUTA)C

02 Feb 2024 3955

Taxa pe un loc de parcare din cartierul Inel II Constanța, decisă de Curtea de Apel

28 Jan 2024 2060