Curtea de Apel Constanța judecă dosarul fără precedent câștigat de Agenția Națională de Integritate

  • Agenția a obținut în primă instanță anularea unei hotărâri adoptate de Consiliul Local al Comunei Siliștea, din județul Constanța, iar cazul ajuns pe rolul Curții de Apel, după ce Consiliul Local, dar și comuna, prin primar, au declarat recurs.
  • Decizia Curții de Apel Constanța va fi definitivă.
Curtea de Apel Constanța va deschide azi, 19 iunie 2023, dosarul fără precedent pe care Agenția Națională de Integritate l-a câștigat în primă instanță, la finele anului trecut.
 
Cazul a ajuns la Curte după ce a fost atacată în recurs hotărârea Tribunalului, favorabilă Agenției Naționale de Integritate.
 
Amintim, Agenția a obținut în primă instanță anularea unei hotărâri adoptate de Consiliul Local al Comunei Siliștea, din județul Constanța, iar cazul ajuns pe rolul Curții de Apel, după ce Consiliul Local, dar și comuna, prin primar, au declarat recurs.
 
În primă instanță, în dosarul cu indicativul 3519/118/2022, judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța au admis acțiunea deschisă de Agenția Națională de Integritate, în contradictoriu cu Primăria Comunei Siliștea, Consiliul Local al Comunei Siliștea, Asociația Crescătorialor de Animale din Comuna Siliștea și Gheorghe Popa.
 
În proces, ANI a cerut anularea unei hotărâri a CL Siliștea, ce ar avea legătură cu un posibil conflict de interese administrativ, după cum reclamau inspectorii de integritate.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în minuta hotărârii Tribunalului se arată că instanța „respinge, ca neîntemeiate, excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Popa Gheorghe, invocate de acest pârât“.
 
În continuare, Tribunalul „admite excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a pârâtei Primăria Comunei Siliștea. Respinge, ca fiind formulată în contradictoriu cu o persoană fără capacitate procesuală de folosinţă, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Agenția Națională de Integritate în contradictoriu cu pârâta Primăria Comunei Siliștea“.
 
Pe de altă parte, instanța „admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Agenția Națională de Integritate în contradictoriu cu pârâţii Asociația Crescătorilor de Animale din Comuna Siliștea, Consiliul Local al Comunei Siliștea şi Popa Gheorghe“.
 

Astfel, Tribunalul „anulează Hotărârea nr. 24/29.04.2014 privind aprobarea închirierii suprafeţei de 467,7267 ha păşune Asociaţiei crescătorilor de animale din comuna Siliştea, judeţul Constanţa adoptată de Consiliul Local al Comunei Siliştea şi Contractul de închiriere păşune nr. 1937/13.05.2014 încheiat între Comuna Siliştea şi Asociaţia crescătorilor de animale din comuna Siliştea, judeţul Constanţa“.
 
Curtea de Apel are acum de judecat recursul declarat împotriva acestei hotărâri.

 
Agenția Națională de Integritate anunța pe data de 15 februarie 2018 un posibil conflict de interese administrativ în comuna constănțeană Siliștea, în legătură cu un consilier local.
 
Iată ce spunea ANI atunci cu privire la Gheorghe Popa:
 
„Popa Gheorghe, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Siliștea, județul Constanța, conflict de interese administrativ: A participat la ședința Consiliului Local și a votat Hotărârea privind aprobarea închirierii unei suprafețe de 467,7267 ha pășune din proprietatea privată a comunei Siliștea, județul Constanța, Asociației Crescătorilor de Animale din comuna Siliștea, județul Constanța, asociație în cadrul căreia persoana evaluată este președinte și membru fondator.
 
Ulterior, a semnat, în calitate de președinte al Asociației Crescătorilor de Animale din comuna Siliștea, județul Constanța, cu Consiliul Local al comunei Siliștea, județul Constanța, contractul de închiriere privind închirierea unei suprafețe de 467,7267 ha pășune din proprietatea privată a comunei Siliștea, județul Constanța.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și art. 75 și art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004“.
 
De asemenea, ANI a vorbit la momentul respectiv și despre Mihai Frâncu și Luminița Cîrciumaru:
 
„Frâncu Mihai, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Siliștea, județul Constanța, conflict de interese administrativ: A participat la ședința Consiliului Local și a votat Hotărârea privind aprobarea închirierii unei suprafețe de 467,7267 ha pășune din proprietatea privată a comunei Siliștea, județul Constanța, Asociației Crescătorilor de Animale din comuna Siliștea, județul Constanța, asociație în cadrul căreia persoana evaluată este membru.
 
Ulterior, în baza unui contract de închiriere pășune încheiat în baza acestei Hotărâri, persoana evaluată a beneficiat de suprafața de 4,81 ha pășune comunală pentru pășunatul animalelor pe care le deține.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și art. 75 și art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004“.
 
Agenția Națională de Integritate a mai arătat:
 
„Cîrciumaru Luminița, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Siliștea, județul Constanța, conflict de interese administrativ - a participat la ședința Consiliului Local și a votat Hotărârea privind aprobarea închirierii unei suprafețe de 467,7267 ha pășune din proprietatea privată a comunei Siliștea, județul Constanța, Asociației Crescătorilor de Animale din comuna Siliștea, județul Constanța, asociație în cadrul căreia persoana evaluată este membru fondator.
 
Ulterior, în baza unui contract de închiriere pășune încheiat în baza acestei Hotărâri, fiului persoanei evaluate i s-a alocat o parcelă în suprafață de 66,41 ha.
 
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și art. 75 și art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004“.
 
Decizia Curții de Apel Constanța va fi definitivă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și
Fosta șefă de la THR Marea Neagră, în prezent consilier local la Mangalia, în proces cu Agenția Națională de Integritate (DOCUMENT)
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Secretarul comunei Albești, în proces cu Agenția Națională de Integritate, la Tribunalul Constanța

29 Nov 2023 605

ANI acuză - Valeriu Anton, primarul din Corbeanca, avere „nejustificată“ de 3 milioane de lei

20 Nov 2023 546

ANI Secretarul General al Comunei Albești, județul Constanța, în conflict de interese

09 Nov 2023 681

Fost consilier local din Cernavodă, dat în judecată de Agenția Națională de Integritate, prin Președinte

02 Nov 2023 984

Primarul comunei Nufăru, fără avocat în procesul cu inspectorii de integritate, la Curtea de Apel Constanța

26 Oct 2023 696

Dosar pe controlul averilor, întors la Curtea de Apel Constanța!

15 Oct 2023 872

Știri Poliția Română Polițist de la Crimă Organizată, din București, dar și alți polițiști, în atenția Agenției Naționale de Integritate!

26 Jul 2023 836

Polițist de frontieră din Constanța, cu averea la verificat, în instanță. Curtea Supremă a stabilit primul termen în recurs

18 Jul 2023 1064

Definitiv! Inspectorii de integritate obțin la Constanța anularea unei hotărâri de consiliu local, pe fondul unui conflict de interese (MINUTA)

28 Jun 2023 770

Polițist din Mangalia pierde procesul cu inspectorii de integritate (MINUTA)

26 Jun 2023 1099

Fostul arhitect șef al Primăriei Tulcea pierde procesul cu Agenția de Integritate, a decis Curtea de Apel Constanța (MINUTA)

21 Jun 2023 1033

Agenția Națională de Integritate, verdict în așteptare la Curtea de Apel Constanța

20 Jun 2023 786

Judecătorii din Constanța, verdict în așteptare pentru fostul arhitect șef al Primăriei Tulcea

13 Jun 2023 959

Fosta șefă de la THR Marea Neagră, în prezent consilier local la Mangalia, în proces cu Agenția Națională de Integritate (DOCUMENT)

08 Jun 2023 2234

Constanța Consilierul județean Gianina Ionela Topolov, găsit în incompatibilitate de ANI

07 Jun 2023 2157