Decizie definitivă, la Tribunal, cu privire la două terenuri din centrul Constanței, vizate de Dosarul Retrocedărilor

  • Ștergerea mențiunilor privind sentința din Dosarul Retrocedărilor a fost aprobată la cererea Paraschivei Barbu, inculpat în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
  • Decizia a fost luată de judecătorii Tribunalului Constanța, care au respins apelul municipalității împotriva primei hotărâri a instanței privind ștergerea mențiunilor.
Două terenuri situate în centrul Constanței vor avea certificate fiscale curate, fără mențiuni cu privire la sentința din Dosarul Retrocedărilor!
 
Decizia a fost luată de judecătorii Tribunalului Constanța, care au respins apelul municipalității împotriva primei hotărâri a instanței privind ștergerea mențiunilor.
 
Ștergerea a fost aprobată la cererea Paraschivei Barbu, inculpat în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
 
Astfel, aceasta a obținut acum definitiv obligarea municipalității la ștergerea mențiunilor privind sentința penală dictată în Dosarul Retrocedărilor din situația juridică a două terenuri situate în zona Gara CFR Constanța.
 
În Dosarul Retrocedărilor din Constanța, Paraschiva Barbu a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de cinci ani.
 
Prin aceeași decizie a Curții Supreme, s-a stabilit confiscarea sumelor de 817.248 de euro și 79.927 de dolari, de la Paraschiva Barbu, urmând să fie confiscată contravaloarea acestora în lei, la cursul BNR de la data punerii în executare a dispoziției.
 
În cursul anului trecut, Paraschiva Barbu s-a adresat Secției Civile a Judecătoriei Constanța, într-un proces intentat Municipiului Constanța prin Primar și Serviciului Public de Taxe și Impozite Constanța.
 
Dosarul cu indicativul 6965/212/2021 a fost soluționat în primă instanță de magistrații Judecătoriei Constanța, care au admis cererea formulată de Paraschiva Barbu.
 

Acum, Tribunalul Constanța a respins apelul declarat de municipalitate și a reconfirmat, astfel, decizia Judecătoriei Constanța.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în Hotărârea 4382/2022 a Judecătoriei, se arată că prin cererea de chemare în judecată, aceasta a solicitat obligarea Municipiului Constanța prin Primar și a SPIT „la radierea menţiunilor privitoare la decizia penală nr. 32/07.02.2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-secţia penală în dosarul nr. 6536/2/2008 din evidenţele sale la situaţia juridică a următoarelor bunuri imobil:

 
-teren în suprafaţă de 4.760,98 mp, situat în Constanţa, str. Th. Burada, zona Gara CFR, mun. Constanța, identificat cu nr. cadastral  214179 (nr. cadastral vechi 11076) şi având în vedere cartea funciară deschisă nr. 214179/ Constanţa.
-teren în suprafaţă de 1,259 mp, situat în Constanţa, zona gară CFR, sos. Mangaliei, Bd. 1 Mai, mun. Constanța, identificat cu nr. cadastral 11072 şi având carte funciară deschisă nr. 226800/Constanţa“.
 
Ce a decis prima instanță
 
În motivarea deciziei, în primă instanță, judecătorii au arătat că „instanţa constată că, prin decizia penală nr. 32/07.02.2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția penală în dosarul nr. 6536/2/2018, s-a dispus desființarea în parte a dispoziției Primarului Municipiului Constanța nr. 3694/05.11.2002 (pag. 403 din decizie), însă nu s-a dispus si desființarea actelor translative de proprietate subsecvente acestora prin care terenurile care au format obiect al dispoziţiilor desființate au fost înstrăinate succesiv către terți“.
 
„Instanţa reţine“, se mai arată în motivarea deciziei, „că imobilele obiect al prezentei cereri nu se află printre cele cu privire la care s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor (pag. 406-410 din decizie), iar obligaţia prin care s-a dispus ca Ministerul Finanțelor Publice să întreprindă demersurile necesare pentru a intra în posesia bunurilor privește doar acele bunuri expres arătate în dispozitivul hotărârii, în privința cărora s-a dispus restabilirea situatiei anterioare“.
 
„Prin urmare“, au spus judecătorii, „respectiva menţiune din cuprinsul situaţiei juridice nu are temei juridic, nefiind prevăzută în cuprinsul niciunui act, astfel că se impune radierea acesteia“.
 
Totodată, „instanţa constată că în cauză este incident şi principiul garantării dreptului la apărare și cel al ocrotirii subdobânditorului de bună-credintă si cu titlu oneros al bunului imobil, reclamanţii dobândind dreptul de proprietate asupra terenului după ce acesta a fost transmis  de mai multe ori, prin acte succesive translative de proprietate“.
 
În aceste condiții, Judecătoria Constanța a admis cererea, iar Tribunalul a decis acum să respingă ca nefondat apelul declarat de municipalitate, hotărârea Tribunalului fiind definitivă.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudențeiwww.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dosarul Retrocedărilor
Curtea de Apel Constanța, răspuns la pretențiile lui Chițac de la Mazăre

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Urmările Dosarului Retrocedărilor, la instanțele din Capitală. Primăria vrea să recupereze circa 50 de terenuri din oraș. Ce au făcut judecătorii

16 Mar 2023 791

Radu Mazăre, clasare de la Andrei Bodean, șeful DNA Constanța! Marcela Enache, fostul secretar al municipiului, trimisă în judecată

10 Mar 2023 6190

Pretenții de peste 4,71 de milioane de dolari, pentru Dosarul Retrocedărilor, tranșate la Curtea Supremă. S-a stabilit primul termen în recurs!

01 Mar 2023 949

Breaking News Primăria Constanța a „învins“ DNA în instanță!

23 Feb 2023 1912

Uraganul imobiliar al Dosarului Retrocedărilor din Constanța, declanșat în București, a pus în stand by „descâlcirea“ Portului Tomis

16 Feb 2023 2694

Pretenții de 2,8 milioane de dolari, pentru Dosarul Retrocedărilor din Constanța! Curtea de Apel a decis rejudecarea (MINUTA)

14 Feb 2023 1176

Mii de metri pătrați din Constanța ar putea fi „eliberați“ de sub sechestrul DNA! Când se va pronunța instanța

10 Feb 2023 908

Premieră, la Constanța, într-un caz de retrocedare! Daunele morale sunt imense

08 Feb 2023 6944

Soția unui suspect din Dosarul Retrocedărilor își deschide o nouă firmă, în Constanța

03 Feb 2023 1281

Oficial, de la instanță! Cum vrea Municipiul Constanța să ridice un sechestru instituit de DNA pe un teren din Retrocedări

02 Feb 2023 1113

Un teren din Dosarul Retrocedărilor, în atenția Curții Supreme! Se cere ridicarea sechestrului DNA

28 Jan 2023 1074

Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel, chemată să decidă dacă trebuie achitate peste 2,85 de milioane de dolari! Când se dă verdictul

18 Jan 2023 892

S-a desființat completul care judeca procesul pentru terenul vilei în care a stat Mazăre

12 Jan 2023 7299

Judecătorii din Capitală explică de ce s-a reluat uraganul imobiliar din Dosarul Retrocedărilor (ÎNCHEIERE DE ȘEDINȚĂ)

09 Jan 2023 1554

Sentință importantă la Tribunal! Sunt vizate două terenuri din Dosarul Retrocedărilor, situate într-o importantă zonă din Constanța

08 Dec 2022 1631