Justitie

UPDATE Directorul general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, audiat la DNA

Directorul general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, a fost adus miercuri seară la sediul DNA pentru a fi audiat de procurori într-un caz privind anumite fapte de corupţie din mediul privat.

Mîndruţescu a afirmat la intrarea în sediul instituţiei că "este vorba de o neînţelegere".

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat percheziţii, miercuri, la sediul societăţii Oracle România din Pipera, într-un caz privind anumite fapte de corupţie din mediul privat, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

UPDATE. Oficial de la DNA:

Ca urmare a solicitărilor formulate de reprezentanți ai mass media cu referire la acte procedurale efectuate de procurori în cursul zilei de 7 august 2019 și având în vedere interesul public suscitat de activitățile desfășurate, pentru o corectă informare a opiniei publice, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice următoarele:
      
Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au efectuat, pe parcursul zilei de 7 august 2019,  o serie de percheziții în cadrul unui dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție.
 
Ulterior, în urma audierii în același dosar penal, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul MÎNDRUȚESCU SORIN MIHAI, director general al filialei din Romania a unei companii multinaționale din domeniul IT, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale).
De asemenea, a fost fixată o cauțiune în valoare de 500.000 euro (echivalent în lei) care va fi depusă la o unitate bancară și consemnată pe numele său la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective.

Termenul de depunere a cauțiunii a fost fixat pentru data de 9 august 2019.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În calitatea menționată anterior, inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai a pretins și ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat  - Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice.
Licitațiile organizate de companiile  de stat  aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor  proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau  ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software  ori servicii de suport tehnic și mentenanță.
Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.
Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat.
 
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
"Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", transmit procurorii.
                    
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Radu Mazăre, cercetat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat terenul pe care a fost construit complexul de lux Caelia Residence. Dosarul, clasat de DNA Constanţa (galerie foto)

20 Aug 2019 1048

Închisoare cu executare într-un dosar al DNA Constanţa

08 Aug 2019 884

Cadru militar activ cu gradul de colonel Medic primar ORL, trimis în judecată de DNA. Anunţ important de la Tribunalul Bucureşti

06 Aug 2019 1644

DNA Constanţa, dosar cu prejudiciu de peste 31 de milioane de euro. Ce au decis ieri judecătorii

06 Aug 2019 655

Ministerul Justiţiei va sesiza autorităţile din Madagascar, la cererea procurorilor DNA Constanţa

03 Aug 2019 672

Un nou termen în dosarul de DNA Judecătorii vor să vadă ce a descoperit Curtea de Conturi la ISU Constanţa în 2009

02 Aug 2019 694

DNA Constanţa sesizează autorităţile din Madagascar în cazul lui Radu Mazăre! Care este motivul

01 Aug 2019 3173

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, achitat. Primul termen în apel, 18 octombrie

31 Jul 2019 711

Horia Botezatu, notarul public trimis în judecată de DNA Constanţa, condamnat! Apelul dosarului, în octombrie

30 Jul 2019 2400

Doi foşti primari din Constanţa, trimişi în judecată de DNA. Procesul continuă la Tribunal

29 Jul 2019 972

Fostul primar al Municipiului Focşani şi un fost şef de la Serviciul Fondului Locativ, trimişi în judecată de procurorii DNA

25 Jul 2019 370

Drăghici Mircea Gheorghe, fostul trezorier al PSD, trimis în judecată de DNA

25 Jul 2019 498

S-a înființat Asociația Victimelor Abuzurilor Direcției Naționale Anti-Corupție

24 Jul 2019 518

Liviu Dragnea dă în judecată Inspecţia Judiciară

24 Jul 2019 590

Lucian Onea, fost procuror constănţean şi fost şef al DNA Ploieşti, suspendat din funcţie

23 Jul 2019 517