Justitie

Lupta pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Cum a vrut Mario Vintilă să restaureze operele de artă

Dincolo de procesul în sine prin care Mario Vintilă contestă deţinerea colecţiei de către muzeu şi solicită revocarea donaţiei în sine, este de menţionat că acesta a intentat şi alte acţiuni în instanţă împotriva autorităţilor muzeale.
 
Astfel, unul dintre aceste procese, deschis în anul 2010, era legat tot de starea Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, iar Mario Vintilă le cerea judecătorilor să oblige Muzeul Topalu şi Muzeul de Artă la restaurarea operelor de artă ce fac parte din colecţie.
 
Procesul s-a aflat iniţial pe rolul Secţiei Civile a Judecătoriei Hârşova şi, după cum se arată consemnat pe www.rolii.ro, prin cererea de chemare în judecată formulată de reclamant (n.r. Mario Vintilă), acesta se referea la restaurarea lucrărilor de pictură şi grafică din colecţie.
 
Rolul de pârâţi în acest proces le-a revenit Muzeului Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu, precum şi Muzeului de Artă Constanţa. La instanţa din Hârşova, procesul a ajuns la un prim deznodământ în 2013, când judecătorii au respins acţiunea lui Mario Vintilă. Pentru a lua această decizie, magistraţii au admis excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului, cu alte cuvinte, au concluzionat că Mario Vintilă nu avea calitatea legală de a face o solicitare de acest gen în faţa instanţelor de judecată.
 
Înainte însă ca instanţa să ajungă la această soluţie, pe parcursul judecării procesului la Hârşova, s-a arătat, conform celor consemnate pe www.rolii.ro, faptul că „procedura speciala  de restaurare a obiectelor de artă, impusă prin legea patrimoniului naţional, nu exclude controlul judecătoresc al acestui demers în toate etapele, inclusiv în ceea ce priveşte declanşarea acestuia“.
 
Astfel, s-a argumentat mai departe că „inadmisibilitatea unei acţiuni nu se stabileşte acordând întâietate unui demers administrativ în detrimentul celui juridic. Sarcina de conservare a lucrărilor de pictură şi grafică revine pârâtei (...), în calitate de beneficiar al donaţiei şi Muzeului de Artă Constanţa, în calitate de custode şi administrator de facto al colecţiei“.
 

Mario Vintilă, „nicio calitate vizavi de colecţia de artă“

 
„Orice decizie în ceea ce priveşte păstrarea, în bune condiţii, a lucrărilor donate este de competenţa Muzeului de Artă Constanţa, instituţie cu atribuţii în întreţinerea şi conservarea lucrărilor de artă de pe teritoriul judeţului Constanţa. Chiar dacă trebuie să respecte o anumită procedură atunci când realizează lucrări de restaurare a lucrărilor de artă, competenţa de a le executa revine beneficiarilor. În cazul de faţă, beneficiarii acestei donaţii sunt Muzeul Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu şi Muzeul de Artă Constanţa, în calitate de administrator“, potrivit sursei citate.
 
Judecătorii au mai argumentat că „reclamantul nu are nicio calitate (de proprietar, custode, administrator etc.) vizavi de colecţia de artă a cărei restaurare o cerere, ci doar un eventual interes. Însă acest lucru nu îl îndreptăţeşte să se considere calificat activ procesual pentru a solicita autorizarea sa de a efectua lucrările de restaurare“.
 
Această hotărâre de la Hârşova a fost menţinută şi de către judecătorii din Constanţa, care au respins calea de atac promovată de Mario Vintilă.
 
În paralel cu acest proces, astfel cum am arătat în ediţiile anterioare ale cotidianului nostru, se desfăşoară încă procesul pentru revocarea donaţiei, revocare solicitată de Mario Vintilă. În prezent, cazul a ajuns în atenţia judecătorilor gălăţeni, după ce Curtea Supremă a admis cererea de strămutare formulată de Mario Vintilă.
 
Citeşte şi:

De ce se tot (re)judecă procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Ultima decizie a instanţei


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tablourile de la Topalu, supuse expertizei

06 Nov 2019 412

Cazul Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă - se discută despre expertiză

04 Nov 2019 286

Cerere de recuzare admisă Experţi noi în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă

23 Oct 2019 336

O nouă înfăţişare în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu Ce solicita Gheorghe Vintilă în actul prin care a donat cele peste 200 de tablouri

21 Oct 2019 610

Inventarul exact al Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu. 20 de opere semnate de Tonitza

15 Oct 2019 963

Tablouri de peste 2 milioane de euro, trecute cu 80 de lei în inventar Situație imposibilă! Nu s-a găsit niciun evaluator pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă din Topalu

14 Oct 2019 1069

Procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, amânat la Galaţi

09 Oct 2019 283

Primarul Valentin Stanciu - „Pentru mine, au o valoare inestimabilă“ Comuna Topalu caută evaluator pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă

04 Oct 2019 426

Apreciată la peste 2,5 milioane de euro Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă, trecută în evidenţa contabilă cu valoarea de 88,10 lei

02 Oct 2019 711

Se pregăteşte audierea experţilor în dosarul tablourilor de milioane de euro de la muzeul din Topalu

11 Dec 2018 760

Topalu. Omul Centenar Dr. Gheorghe Vintilă (1898 - 1978) odihneşte la doar câţiva paşi de comoara pe care a dăruit-o comunităţii de pe malul Dunării (document)

10 Nov 2018 2342

Decizie importantă în cazul tablourilor de la Topalu Judecătorii vor documentele care au permis scoaterea şi circulaţia unor lucrări din Colecţia „Dinu şi Sevasta Vintilă“

13 Sep 2018 1858

Tablouri de milioane de euro în muzeul de la Topalu. Cine va judeca dosarul

11 Jul 2018 976

Tablouri de milioane de euro la Topalu. Hotărâre definitivă la Curtea Supremă

16 Jun 2017 2235

Lucrările rămân la Topalu, momentan Judecată pe tablouri de milioane de euro! Ce a decis Curtea Supremă

25 May 2017 1461