Municipiul Constanța, victorios în procesul dintre Darie, Pușcași și Holland Development pentru terenuri retrocedate

 
  • Recent, Municipiul Constanța prin Primar, parte în dosar, a obținut de la Curtea Supremă a României scutirea de la plata taxei de timbru.
  • Decizia a fost luată în dosarul civil cu numărul 7426/118/2017, iar procesul vizează un teren provenit din retrocedări, primit inițial de Holland, vândut apoi soților Pușcași și ajuns în final la soții Darie.
  • În ce privește fondul cauzei, dosarul se află încă în procedura de filtru, la Curtea Supremă, astfel că nu s-a stabilit un prim termen, până în prezent.

O vorbă veche, din popor, zice că, atunci când doi se ceartă, al treilea câștigă. Acesta pare să fie și ceea ce s-a întâmplat în procesul dintre Cristian Darie, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, Marius Pușcași și firma Holland Development, într-un litigiu legat de terenuri din retrocedări.
Recent, Municipiul Constanța prin Primar, parte în dosar, a obținut de la Curtea Supremă a României scutirea de la plata taxei de timbru în acest proces, sentința prin care se stabilește acest lucru fiind definitivă.
Decizia a fost luată în dosarul civil cu numărul 7426/118/2017, iar procesul vizează un teren provenit din retrocedări, primit inițial de Holland, vândut apoi soților Pușcași și ajuns în final la soții Darie.

Terenul retrocedat, câștigat de alți proprietari

Mai exact, terenul din centrul procesului a ajuns inițial, prin dispoziția fostului primar Radu Mazăre, la firma Holland Development Group, apoi la soții Pușcași (care îl cumpăraseră de la societate), iar în final la soții Darie (care îl cumpăraseră de la soții Pușcași).
După ce o bună parte din terenul respectiv a fost câștigată definitiv în instanță de cei ce s-au dovedit a fi adevărații proprietari, Cristian și Ruxandra Luminița Darie i-au dat în judecată pe Carmen și Marius Pușcași, de la care aveau terenul.
Iar aceasta dat fiind că,din cei 525 mp deținuți inițial pe strada Callatis, din Constanța, soții Darie rămăseseră doar cu 106,32 mp, după ce pentru restul suprafeței, de 418,68 mp, Curtea Supremă a constatat nulitatea vânzării între Holland, Pușcași și, ulterior, Darie.

Lanțul despăgubirilor

Pe parcursul procesului desfășurat la Tribunalul Constanța, Carmen și Marius Pușcași au chemat în garanție firma Holland Development, de la care cumpăraseră ei terenul, iar firma a chemat în garanție Municipiul Constanța, care îi retrocedase suprafața respectivă, prin dispoziția emisă de fostul primar Radu Mazăre.
 Tribunalul a decis ca soții Darie să fie despăgubiți pentru încurcătura cu terenul de către soții Pușcași, însă a respins cererea lor de a fi despăguiți, la rândul lor, de firma Holland Development.
Curtea de Apel a schimbat în parte această sentință, astfel că a obligat și societatea să îi despăgubească pe cei doi soți Pușcași.
La rândul său, Holland Development nu avea să mai fie despăgubită de nimeni, după ce solicitarea sa de a primi bani de la Primăria Constanța pentru terenul pierdut a fost respinsă.
În acest context, cazul a ajuns pe masa Curții Supreme.
Surpriză, însă. Până la acest moment, Curtea Supremă a luat o decizie în favoarea Municipiului Constanța prin Primar, pe care l-a scutit de la plata taxei de timbru în proces.
În ce privește fondul cauzei, dosarul se află încă în procedura de filtru, la Curtea Supremă, astfel că nu s-a stabilit un prim termen, până în prezent.

Citește și:

Retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu - Constanța, în atenția magistraților din București
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum a închis Curtea Supremă dosarul „triunghiului“ Darie – Pușcași – Holland Development

25 May 2021 1490

Stop SRLvrea să construiască un imobil pe un teren din Dosarul Retrocedărilor. Ultima decizie a judecătorilor

26 Sep 2020 2121

Procesul „triunghiului“ Darie-Pușcași-Holland Development ajunge la Înalta Curte

21 Jul 2020 1189

Mărul Discordiei, un teren din retrocedări Lanțul despăgubirilor. Darie, despăgubit de Pușcași, Pușcași - de Holland Development. Holland – de nimeni

01 May 2020 2443

Beneficiară a retrocedărilor lui Mazăre, la judecată cu Poliţia Locală „Cele două terenuri nu au nicio legătură cu Holland Development Group“

17 Jan 2020 2456

Odinioară parteneri, acum adversari în instanţă Holland Development Group, obligată să îi despăgubească pe soţii Puşcaşi

19 Dec 2019 1897

Tribunalul a decis că trebuie plătite cheltuieli de judecată Prefectura Constanţa a declarat recurs într-un dosar în care este vizată extinderea City Park Mall

08 Aug 2019 5551

Prefectura Constanţa a cerut în instanţă revocarea deciziei Consiliului Local de modificare a Planului Urbanistic de Detaliu al City Park Mall (documente)

12 Nov 2018 3393

Instanţa din Constanţa s-a pronunţat în dosarul dintre Cristian Darie şi Marius Puşcaşi. Mărul discordiei - un teren situat pe strada Callatis

05 Nov 2018 2554

Asociaţii Holland Development SA şi Millenium Global Development SA se reunesc pentru bugetele de venituri şi cheltuieli

28 Feb 2017 1272

Concesionări şi retrocedări cu dedicaţie City Park Mall, o afacere premeditată de Radu Mazăre încă din 2000 (II) (galerie foto + documente)

08 Dec 2015 8281

Acţionarii SC Holland Development SA iau în calcul majorarea capitalului social

10 Mar 2015 1543

Ce rol a avut SC Holland Development Group SA? Teren atribuit în compensare pentru una dintre firmele la care este acționar Valentin Gheorghe Ionescu (document)

30 Dec 2014 3150

Încă o atribuire în compensare pe numele SC Holland Development Group SA

29 Dec 2014 2020

S-a întâmplat la Constanța! Peste 3 hectare de teren atribuite în compensare, în contul a nici 9.000 mp (document)

27 Dec 2014 3303