Prejudiciul este imens! „Bombă“ de la DNA! Este vizat un fost primar din București. Detalii
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
 
Tudorache Daniel, la data faptei primar al Sectorului 1 București,
Pițigoi Bogdan, la data faptei director executiv al Direcției Investiții din cadrul Primăriei Sector 1 București,
Ludu Dorinela-Anca, la data faptei director executiv Direcția Management Economic din cadrul Primăriei Sectorului 1 București,
Fulgeanu Ovidiu-Nicolae, la data faptei director executiv Direcția Juridică și Resurse Umane din cadrul Primăriei Sectorului 1 București,
 
toți pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
 
Fodoroiu Cosmin-Marius, la data faptei director executiv al Direcției Investiții în cadrul Primăriei Sectorului 1 București, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la înșelăciune, în formă continuată,
 
Persoană fizică, la data faptei director executiv al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

Persoană fizică, la data faptelor director operațional al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- înșelăciune, în formă continuată,
 
Persoană fizică, la data faptei director general adjunct al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, în formă continuată.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 

În ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și complicitate la aceasta:
- în cursul anului 2012 s-ar fi procedat, cu încălcarea legii, la ajustarea tarifelor aferente contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 București, încheiat în anul 2008,
- s-ar fi acceptat la plată facturi cu tarifele ajustate în anul 2012 și la un moment ulterior unei decizii executorii a Curții de Conturi care solicitase în 2016 recuperarea sumelor achitate în plus.
 
În ceea ce privește infracțiunea de înșelăciune și complicitate la aceasta:

În perioada mai 2017-16.09.2019, în contextul demersurilor efectuate de societatea comercială pentru modificarea tarifelor serviciului de salubrizare, care face obiectul contractului de delegare menționat, Unitatea Administrativă Teritorială Sector 1 ar fi fost indusă în eroare prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase reprezentată de cuantumul cheltuielilor pe care se fundamentează solicitările societății de modificare a tarifelor. Acest lucru s-ar fi realizat în scopul obținerii pentru societatea comercială a unui folos patrimonial injust, în condițiile în care cheltuielile din evidența contabilă ce trebuiau luate în calcul în procedura de modificare a tarifelor angajate nu ar fi reflectat realitatea, fiind inferioare celor indicate de societate în fundamentările tarifelor modificate.
Prin aceste demersuri ar fi fost creat un prejudiciu Sectorului 1 București în cuantum de 944.575.696 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea respectivă.
 
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
 
Suspecților menționați li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că acest comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Percheziții la Baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu!

30 Sep 2022 718

Mircea Vizitiu, fost adjunct al IPJ Constanța, acord la DNA! Când se va pronunța tribunalul

29 Sep 2022 883

Fost ofițer din IPJ acuzat de abuz în serviciu Secția de combatere a corupției din DNA, veste neplăcută la Constanța! (DOCUMENT)

28 Sep 2022 1353

UAT Constanta, parte vătămată Afacerist din București, acord de recunoaștere a vinovăției la DNA

28 Sep 2022 1099

Tribunalul Tulcea a încetat procesul penal într-un dosar al DNA Constanța!

27 Sep 2022 673

Tribunalul Constanța a respins azi acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Valeriu Iorga cu DNA Constanța

27 Sep 2022 861

Fost ofițer SRI Dobrogea a bătut palma cu DNA! A fost desemnat Tribunalul Militar care să analizeze cauza

24 Sep 2022 1002

Sechestru ridicat în parte într-un dosar al DNA Constanța! Presupus prejudiciu- 22 milioane de euro

24 Sep 2022 1026

Exclusiv - raport expertiză Decebal Făgădău și Marcela Enache se îndreaptă spre achitare în dosarul terenurilor din Portul Tomis?!

24 Sep 2022 1544

Constanța. Fost primar din județ, deferit justiției de DNA. A fost fixat un nou termen în rejudecare

23 Sep 2022 520

Fost primar de municipiu trimis în judecată de DNA, pentru finanțarea unui club de fotbal

22 Sep 2022 633

DNA Se schimbă judecătorul dosarului privind herghelia Mangalia și lacul Corbu

22 Sep 2022 482

Surse DNA Constanța a retras dispoziția de trimitere în judecată a lui Radu Mazăre, în dosarul terenurilor vândute „la prețuri diminuate“

22 Sep 2022 872

Fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, trimis în judecată de DNA! Curtea de Apel, undă verde pentru începerea procesului!

21 Sep 2022 785

Breaking News Dosarul celor zece terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța vândute „la prețuri diminuate“ se întoarce la DNA

21 Sep 2022 3892