Radu Mazăre, achitat pentru luare de mită! Un an de la suspendarea dosarului campusului social Henri Coandă, din Constanța

  • Fostul edil al municipiului Constanța se află în prezent în stare de detenție într-un penitenciar din țară, fiind în executarea unei pedepse de nouă ani de închisoare aplicată în Dosarul Retrocedărilor.
  • Într-un alt dosar, Radu Mazăre solicită repunerea sa în situația anterioară, cu consecința transferului pe teritoriul Republicii Madagascar, urmând a fi parcursă din nou procedura de extrădare.
 
Zilele trecute s-a împlinit un an de când judecătorii de la Înalta Curte de Justiție și Casație a României au decis suspendarea procedurilor specifice în dosarul în care Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni). Tot în prezenta cauză, fostul senator Alexandru Mazăre este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
 
Prezenta cauză a fost denumită generic Dosarul campusului social Henri Coandă, din Constanța și a fost instrumentată de Dana Ana, procuror al DNA Bucureşti.
 
Procurorul care i-a trimis în judecată pe Radu Mazăre și pe Nicușor Constantinescu, în atenția CSM
 
Amintim că în decembrie 2019, judecătorii de la Înalta Curte de Justiție și Casație a României au decis suspendarea dosarului până la soluţionarea cauzei preliminare înregistrate pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). 
 

Hotărârea ÎCCJ

 
„Suspendă judecarea prezentei cauze până la soluţionarea cauzei preliminare înregistrate pe rolul CJUE sub nr. C-811/19. Cu opinie separată, în sensul continuării judecăţii cauzei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 9 decembrie 2019“, se arată în decizia judecătorilor.
 

Înalta Curte a sesizat Ministerul Justiţiei

 
De precizat că, în prezenta cauză, la data de 24 iunie, Înalta Curte a sesizat Ministerul Justiţiei al României în vederea „formulării solicitării către autorităţile din Republica Madagascar referitoare la obţinerea consimţământului pentru judecarea persoanei extrădate Mazăre Radu Ştefan pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin.1 Cod penal, cu aplicarea dispoziţiilor art. 6 şi 7 din Legea nr. 78/2000 şi a dispoziţiilor art. 5 alin. 1 Cod penal, şi a trei infracţiuni de fals în declaraţii, prevăzute de art. 28 din Legea nr. 176/2010 raportat la art. 326 Cod penal, toate în concurs real prevăzut de art. 38 alin. 1 Cod penal“.
 

Schimbarea încadrării juridice

 
Pe data de 28 iunie 2018, un complet de trei judecători format din Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru, toţi magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, a decis schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina lui Alexandru Mazăre din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii.
 
Ulterior, completul de judecată a decis condamnarea lui Alexandru Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. În continuare, judecătorii au decis achitarea lui Alexandru Mazăre sub aspectul infracţiunii de complicitate la luare de mită. Instanţa a decis că fapta de care este acuzat fratele lui Radu Mazăre nu există.

 
Omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat sub aspectul infracţiunii de dare de mită, după ce judecătorii au concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
 

Amendă penală pentru Radu Mazăre

 

În cazul fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, Curtea Supremă a schimbat încadrarea juridică a faptelor din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. În continuare, magistraţii au decis condamnarea lui Radu Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. Instanţa a mai decis achitarea fostului primar al municipiului Constanţa sub aspectul infracţiunii de luare de mită. În acest caz, instanţa a decis că fapta de care este acuzat Radu Mazăre nu este prevăzută de legea penală, ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 

Ridicarea sechestrului

 
În continuare, instanţa a decis ridicarea măsurii asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din data de 28.03.2016, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Alexandru Mazăre şi Radu Ştefan Mazăre.
 
„Ridică măsura asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din 11.04.2014, asupra sumelor de 18.550 de euro şi 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ştefan cu ocazia percheziţiei domiciliare“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
În prezenta cauză, Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi preventiv pe o durată de 24 de ore începând de la data de 8.04.2014 până la data de 9.04.2014.
 
Decizia judecătorilor Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru nu a fost definitivă, ea fiind atacată atât de către procurorii DNA, cât si de către fraţii Mazăre.
 
Citește și:
 
Licitația Primăriei Constanța pentru consultanță juridică privind retrocedările, atacată în instanță de o firmă de avocatură din București

Un polițist din IPJ Constanța, condamnat și obligat să muncească în folosul comunității

„Lucrări realizate fără autorizație de construire“
Arhiepiscopia Tomisului nu renunță la Biserica Izvorul Tămăduirii, din Tomis Nord


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ultima oră! Răsturnare de situație în procesul în care Primăria Constanța cere 10 milioane de euro de la Radu Mazăre

11 Jun 2021 1080

Primarul Vergil Chițac, la judecată cu firma ctitorită de Radu Mazăre

11 Jun 2021 566

Primarul Vergil Chițac, la judecată cu firma ctitorită de Radu Mazăre

11 Jun 2021 1542

Stăpânii terenurilor Mirajul de pe aleea Lamia

01 Jun 2021 2473

Fostul consilier al lui Radu Mazăre a cerut eliberarea din arest. Ce răspuns a primit

29 May 2021 1198

Afacerist din Dosarul Retrocedărilor, cu cererile de eliberare respinse la Tribunalul Constanța

26 May 2021 907

Începe „uraganul“ financiar al Retrocedărilor din Constanța!

21 May 2021 2872

Chițac versus Mazăre – miză de peste 10 milioane de euro. A fost fixată „Ziua Z“!

19 May 2021 2056

Decebal Făgădău și Radu Mazăre, trimiși în judecată de DNA, alături de alți angajați ai Primăriei Constanța. Pronunţare azi!

17 May 2021 2312

Dosarul Retrocedărilor - Curtea Supremă a respins recursurile în casație!

11 May 2021 1401

Ziua „Z“ în Dosarul Retrocedărilor! Curtea Supremă se pronunță asupra recursurilor în casație

11 May 2021 944

Tribunalul Constanța, veste pentru Radu Mazăre! Începe procesul!

10 May 2021 1191

Chițac nu renunță la cele 10 milioane de euro de la Mazăre

01 May 2021 2819

Dosarul Retrocedărilor s-ar putea „clătina“ în luna mai!

30 Apr 2021 1230

Ce spune ÎPS Teodosie despre Radu Mazăre

28 Apr 2021 2698