Sechestru la firma Impex Romcatel Cercetare Proiectare! Se cer lămuriri de la expert. Compania - licitații pentru Cazino și biserica de lemn din Techirghiol!

  • Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA a întocmit, 2018, documentația pentru ultima licitație privind reabilitarea Cazinoului. De asemenea, societatea s-a înscris și la licitația pentru contractul de reabilitare, însă fără succes.
  • La începutul anului, firma și-a adjudecat contractul privind asistența tehnică a contractului de restaurare a bisericii din lemn „Adormirea Maicii Domnului“, din Techirghiol.
  • Magistrații din Vaslui au decis să mențină măsura sechestrului asigurător față de compania de proiectare, fiind vizate două imobile din Iași, aflate în proprietatea firmei.
  • Procurorii au acuzat nereguli cu privire la contractul privind reabilitarea Palatului Copiilor din Vaslui.
 
 
Impex Romcatel Cercetare Proiectare, compania care a întocmit documentația pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța și, ulterior, a participat la licitația pentru consolidare și renovare a edificiului, continuă să fie în centrul unui proces penal la Judecătoria Vaslui.
 
Magistrații instanței au decis, la termenul de joi, 30 septembrie 2021, să mențină măsura sechestrului asigurător față de compania de proiectare, fiind vizate două imobile din Iași, aflate în proprietatea firmei.
 
Totodată, instanța a decis ca expertul desemnat în cauză, Ana Maria Grămescu, să continue expertiza tehnică judiciară și să răspundă la anumite obiecțiuni, ridicate atât de reprezentanții firmei, cât și de către procurori.
 
Expertul, „să răspundă în mod clar“
 
Astfel, potrivit datelor oficiale, „cu referire la obiectivul nr. 4: expertul va completa raportul de expertiză, urmând să răspundă în mod clar şi în integralitate la obiectiv astfel cum a fost stabilit (expertul nu a menţionat dacă materialele folosite sunt conforme cu calitatea prevăzută în documentaţia de execuţie, nu a făcut nicio constatare în acest sens, limitându-se, din nou, a indica că materialele sunt conforme în măsura în care există documente care atestă calitatea lor)“.
 
În continuare, „cu referire la obiectivul nr. 7: expertul va completa raportul de expertiză, urmând să răspundă în mod clar şi în integralitate la obiectiv astfel cum a fost stabilit (expertul nu a menţionat care sunt situaţiile de lucrări neînsuşite de către dirigintele de şantier numit de beneficiar, cu toate că a indicat valoarea acestor lucrări)“.
 
Expertiză de peste 30.000 de lei!
 

Restul solicitărilor ce priveau completarea raportului de expertiză, formulate de către Impex Romcatel Cercetare Proiectare, de către Viorica Frunză (administratorul firmei), dar și de către reprezentanții Palatului Copiilor Vaslui au fost respinse.
 
Totodată, onorariul expertului a fost majorat la un cuantum final de 32.500 de lei, diferența de onorariu în sumă de 20.400 de lei urmând să fie achitată de reprezentanții firmei Impex Romcatel Cercetare Proiectare, dată fiind disponibilitatea societății în acest sens, exprimată prin avocat.

 
Așa cum am precizat anterior, instanța a decis să mențină sechestrul asigurător asupra a două imobile din Iași aparținând firmei, sechestrul fiind instituit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.
 
Decizia judecătorilor privind menținerea sechestrului poate fi atacată la instanța superioară.
 
Contracte la Constanța
 
Amintim, firma Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA a întocmit, în anul 2018, documentația ce a stat la baza organizării ultimei licitații pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța. De asemenea, societatea s-a înscris și la licitația pentru contractul de reabilitare, însă fără succes.
 
La începutul acestui an, societatea a semnat cu reprezentanții Companiei Naționale de Investiții contractul privind  asistență tehnică a proiectantului pe toată durata de derulare a contractului de restaurare a bisericii de lemn „Adormirea Maicii Domnului“, din cadrul Mânăstirii Sfânta Maria, din Techirghiol.

 Ce acuză procurorii
 
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, „la data de 03.07.2018 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a dispus trimiterea in judecată a S.C. Impex Romcatel Cercetare Proiectare S.A. (fosta denumire SC Impex Romcatel S.A), care, în calitate de persoană juridică, în perioada anilor 2008- 2011, a indus în eroare Palatul Copiilor Vaslui prin prezentarea la plată de situații de lucrări nereale întocmite cu ocazia derulării contractului nr. 4 din 03.11.2008 privind «Reactualizare proiect tehnic și execuție consolidare Palatul Copiilor Vaslui», cauzând prin aceasta persoanei vătămate un prejudiciu în cuantum de 1.263.296.06 lei, aspect ce realizează elementele constitutive a infracţiunii de înșelăciune“.
 
Prin același rechizitoriu, au mai fost trimise în judecată Viorica Frunză, administratorul firmei, acuzată de înșelăciune și uz de fals, dar și Iulia Ursache, contabilul șef al societății, acuzată, de asemenea, de înșelăciune.
 
Oricare va fi decizia Judecătoriei Vaslui în acest proces, ea va putea fi atacată de părțile nemulțumite la instanța superioară.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:
Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului, din Techirghiol, gata de reabilitare. Cine asigură asistența tehnică și cine se ocupă de lucrări
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A mai fost restaurată între anii 1984-1986. CNI a atribuit un contract pentru restaurarea bisericii de lemn a Mănăstirii Sf. Maria din Techirghiol, județul Constanța

25 Jan 2021 2095

Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului, din Techirghiol, gata de reabilitare. Cine asigură asistența tehnică și cine se ocupă de lucrări

22 Jan 2021 2052

Construită de bătrânii maramureșeni Biserica din lemn Adormirea Maicii Domnului, din Techirghiol, intră în reabilitare. Afaceriștii care vor să se ocupe de monument

31 Oct 2020 2808

A actualizat documentația pentru Cazino Au lipsit martorii la procesul firmei Impex Romcatel Cercetare Proiectare

20 Sep 2020 1108

Continuă procesul firmei Impex Romcatel Cercetare Proiectare, la Vaslui

17 Sep 2020 1325

Procesul firmei ce a actualizat documentația pentru Cazino. Expertize și martori citați cu mandate de aducere

27 Jul 2020 869

O nouă înfățișare în procesul firmei care a actualizat documentația pentru Cazinoul din Constanța și a vrut să-l restaureze

11 Jul 2020 1629

S-a stabilit data la care vor începe audierile în procesul firmei ce a actualizat documentația pentru reabilitarea Cazinoului

08 Jun 2020 1378

Firma ce și-a dorit să reabiliteze Cazinoul, în atenția judecătorilor

14 May 2020 1047

A actualizat documentația pentru Cazino Impex Romcatel Cercetare Proiectare, cu termen preschimbat la Judecătoria Vaslui

27 Mar 2020 1070

Se schimbă judecătorul în procesul firmei care a actualizat documentele pentru reabilitarea Cazinoului

11 Mar 2020 1260

Răsturnare de situaţie Preşedintele completului în procesul firmei care s-a ocupat de actualizarea documentaţiei pentru Cazinoul din Constanţa ar urma să fie recuzat

05 Mar 2020 1462

A actualizat actele pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa Ce s-a întâmplat în procesul firmei Impex Romcatel

24 Feb 2020 1017

Dosarul Impex Romcatel, amânat. Firma s-a implicat în licitaţia pentru reabilitarea Cazinoului

30 Jan 2020 1415

Firma implicată în procedura de atribuire a contractului pentru Cazino, în atenţia judecătorilor

28 Jan 2020 1085