Trei ani de la distrugerea restaurantului Beirut Decizie importantă luată de judecătoarea Mara Isabella Iacob (galerie foto)

Astăzi se împlinesc trei ani de la tragedia care a zguduit Constanţa şi în urma căreia trei tinere şi-au pierdut viaţa.
 
În seara zilei de 5 aprilie 2014, restaurantul Beirut din Constanţa, condus de George Karam, a fost distrus de un incendiu. Atunci şi-au pierdut viaţa Ioana Nicoleta Cengher, Mihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu. 
 
Ieri, Mara Isabella Iacob, magistrat al Judecătoriei Constanţa, a admis cererea formulată de părţile civile SC Grup Global DMS SRL, SC Babaco Games SRL, SC Ikaro Est SRL şi a dispus trimiterea unei adrese la ambele experte contabile, pentru a răspunde la următoarele întrebări:
a) din ce motiv au calculat aparatele în funcţiune începând cu luna martie 2014, şi nu cu luna aprilie 2014;
b) care este numărul corect de aparate în funcţiune pentru perioada aprilie-decembrie 2014;
c) dacă îşi menţin calculele făcute în funcţie de numărul de 158 de aparate în funcţiune;
d) în caz contrar, să refacă calculele din expertiza contabilă, în funcţie de numărul corect de aparate.
Respinge ca neîntemeiate obiecţiunile formulate la raportul de expertiză medico-legală.
 
Amintim că, pe data de 5 august 2015, Mihai Eduard Ilie, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire penală şi criminalistică, Biroul de Criminalistică, a dispus trimiterea în judecată a lui George Karam, patronul restaurantului Beirut, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de distrugere din culpă - una în formă agravată, a infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, a infracţiunii de realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale a existenţei acestora - forma agravată, a infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, a infracţiunii de construirea fără autorizaţie într-o zonă construită protejată, a infracţiunii de primire în muncă a unor persoane fără încheierea contractelor de muncă. Mai mult decât atât, George Karam, patronul restaurantului Beirut, este acuzat şi de 40 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorul Mihai Eduard Ilie arată că, „în cursul anului 2013, în lipsa autorizaţiei de construire, a proiectului avizat de proiectantul iniţial al clădirii sau a expertizei tehnice întocmite de un expert tehnic atestat, prin efort conjugat şi acţiuni simultane şi succesive, inculpatul lui George Karam, în calitate de administrator al SC Middle East Partners SRL, împreună cu această firmă, precum şi cu inculpaţii Pavel Constantin şi SC Tinel Cristi SRL, a modificat, prin adăugarea unui nivel imobilului - restaurant Beirut - corp de construcţie al proprietăţii din bulevardul Tomis, municipiul Constanţa“.
 
Procurorul Mihai Eduard Ilie mai arată că George Karam, „împreună cu inculpatul Jurcă Dumitru (instalator autorizat), a pus şi menţinut nelegal în funcţiune instalaţia de utilizare a gazelor naturale de la restaurantul mai sus menţionat, cu consecinţa iniţierii incendiului din 5 aprilie 2014, care a avut ca urmare un dezastru, constând în distrugerea imobilului cu destinaţia de restaurant, degradarea clădirii nr. 122 din acelaşi bulevard, a unui alt imobil învecinat, moartea a trei persoane şi vătămarea corporală a altor două“.

 
„Din probatoriul administrat în cauză a mai rezultat că inculpatul Karam George, sprijinit de inculpaţii Pavel Constantin şi Jurcă Dumitru, nu a luat măsuri de securitate în muncă la faza de execuţie şi exploatare a construcţiei şi instalaţiilor restaurantului Beirut, iar la data de 12.12.2013, la efectuarea reviziei periodice a instalaţiei de utilizare a gazelor de la imobilele avariate la care am făcut referire, împreună cu societatea al cărei administrator era, inculpatul Karam George l-a sprijinit pe inculpatul Jurcă Dumitru, care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu specifice funcţiei de lăcătuş mecanic cu sarcini de verificare a instalaţiilor de gaze în cadrul unei societăţi comerciale de profil, nu a luat măsuri legale, menţinând şi asigurând utilizarea nelegală de către abonatul SC Middle East Parteners SRL a instalaţiei de gaze, cu consecinţa producerii incendiului din data de 5.04.2014, ce a dus la moartea a trei persoane şi vătămarea corporală a altor două, precum şi la distrugerea prin prăbuşire şi mistuire a imobilului restaurant Beirut - corp construcţie modificată, a clădirii nr. 122 din bulevardul Tomis şi la aducerea în stare de neîntrebuinţare a imobilului învecinat“, potrivit rechizitoriului.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța, un nou termen în dosarul unui fost prefect trimis în judecată de DNA

23 Jan 2023 1757

Judecător nou la Tribunalul Constanța! Iată cine este și ce dosare cunoscute a judecat

20 Jan 2023 2656

Judecătoarea Mara Iacob și-a motivat decizia în cazul avocatului Adrian Gheorghiţă agresat de un polițistul Tiberiu Petrovici

28 Dec 2020 2321

Avocatul Adrian Gheorghiţă agresat în Poliţia Mamaia. Opt luni de închisoare pentru polițistul Tiberiu Petrovici

08 Dec 2020 2923

Premieră în Justiţia din Constanţa. Ce se întâmplă cu dosarul

28 Feb 2018 2627

Dosarul „Micul Regat“, redeschis azi

09 Feb 2018 2419

Dosarul „Micul Regat“ va fi redeschis!

04 Nov 2017 1957

Câţi bani trebuie să încaseze copiii care ar fi fost agresaţi Oficial despre condamnările din dosarul Micul Regat

22 Oct 2017 2077

Astăzi se dă verdictul în dosarul „Micul Regat“

20 Oct 2017 1913

Judecata dosarului „Micul Regat“ s-a terminat! Radiografia unui proces care a „bifat“ o premieră în Justiţia din Constanţa

23 Sep 2017 3673

Dosarul „Micul Regat“ va fi redeschis azi. Termenul cu numărul 44

21 Sep 2017 2552

Curtea de Apel Constanţa preia dosarul „Beirut“!

09 Sep 2017 2890

Premieră în Justiţia din Constanţa! Despăgubiri de aproape opt milioane de euro pentru infracţiuni din culpă

08 Sep 2017 5703

Inculpatele din dosarul „Micul Regat“ vor fi audiate azi

07 Sep 2017 2029

Exclusiv George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut, condamnat la zece ani de închisoare. 7 milioane de euro cu titlul de despăgubiri

06 Sep 2017 8932