Trei șoferi trimiși în judecată după un accident mortal pe drumul Mangalia - Constanța. Urmează decizia finală

  • Acest dosar a fost soluționat în primă instanță, de Judecătoria Mangalia, care a decis condamnarea unui singur șofer trimis în judecată în prezenta cauză și a decis achitarea celorlalți doi.
 
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au dispus trimiterea în judecată a trei conducători auto, aceștia fiind acuzați de producerea unui grav accident rutier, eveniment înregistrat la jumătatea lunii iulie 2013, pe drumul național 39, Mangalia - Constanța.
 
În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Constanța, instanță care se va pronunța definitiv în cauză săptămâna viitoare.
 
Oricare va fi decizia instanței de apel, aceasta va fi definitivă.
 
De precizat că acest dosar a fost soluționat în primă instanță, de Judecătoria Mangalia, care a decis condamnarea unui singur șofer trimis în judecată în prezenta cauză și a decis achitarea celorlalți doi.
 
Tot Judecătoria Mangalia a apreciat că, în raport de situația de fapt expusă, de probele administrate în cauză și concluzia experților, întreaga culpă în producerea accidentului de circulație în urma căruia a decedat victima aparține unui singur inculpat.
 
În opinia judecătorilor, acesta a generat starea de pericol prin reducerea vitezei până la oprirea autoturismului pe banda a doua, într-un sector de drum în care un alt conducător auto nu putea anticipa această situație. Recent, șoferul găsit vinovat a fost condamnat la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare.
    

Date din anchetă  

 
În fapt, în cuprinsul rechizitoriului s-a menționat că la jumătatea lunii iulie 2013, în jurul orei 13 00 , autoturismul marca VW Sharan condus de inculpatul C.P., se dep lasa pe banda a doua de mers a drumului național DN 39, dinspre Mangalia către Constanța. Ajuns la kilometrul 38+ 200, șoferul a încetinit și apoi a oprit, determinând, astfel, intrarea pe contrasens, peste marcajul dublu longitudinal, a autoturismului marca Audi A4 condus de inculpatul D. G., care se deplasa din spate, pe aceeași bandă.
 
Pe sensul opus, dinspre Constanța către Mangalia, pe banda a doua, se deplasa autoturismul marca Renault Twnigo, iar în spatele acestuia se deplasa autoturismul marca Skoda, care era condus de cel de al treilea inculpat C. M.

 

Frontal

 
Procurorii arată că urmare a manevrei neregulamentare a inculpatului D. G., de a pătrunde, peste marcajul dublu longitudinal, pe sensul opus al drumului, autoturismul condus de acesta a acroșat autoturismul marca VW Sharan condus de inculpatul C. P. și apoi a intrat în coliziune frontală cu autoturismul marca Renault Twnigo.
 

Întrucât nu a păstrat o distanță regulamentară față de autoturismul care se deplasa în fața sa, autoturismul marca Skoda condus de inculpatul C. M. a izbit din spate autoturismul Renault Twnigo, conform magistraților.
 
În urma accidentului, toate cele patru autoturisme implicate în accident au suferit avarii.
 
Pasagera autoturismului Renault Twnigo a decedat la fața locului, la scurt timp după accident, iar conducătoarea auto a fost grav vătămată, fiind transportată la spital în regim de urgență.
 
După accident, cei trei conducători auto, au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
 

Opinia experților

 
Potrivit raportului de expertiză, conducătorul autoturismului marca VW Sharan, inculpatul C. P., a generat starea de pericol prin reducerea vitezei până la oprirea autoturismului pe banda a doua, într-un sector de drum în care conducătorul autoturismului marca Audi A4 nu putea anticipa această situație, fapta inculpatului fiind interzisă de art. 122 din R.O.U.G. nr. 195/2002.
 
 
Astfel, s-a reținut de către experți că inculpatul C.P., prin reducerea vitezei și oprirea a autoturismului marca VW Sharan, a determinat pe inculpatul D.G. să efectueze o manevră de evitare a impactului cu autovehiculul susmenționat, trecând, astfel, peste axul drumului mar cat cu două linii continue, activitate interzisă de art.77 alin.2 din R. OUG nr.195/2002.
 
În final, instanța a apreciat că, în raport de situația de fapt expusă, de probele administrate în cauză și concluzia experților, întreaga culpă în producerea accidentului de circulație aparține inculpatul D.G., astfel încât se va dispune condamnarea acestui inculpat și achitarea celor doi inculpați.
 
Așa cum precizam și mai sus, decizia Judecătoriei Mangalia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța. Primul termen a fost stabilit pentru data de 29 octombrie.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
Mortul, vinovat 50%
Sentință definitivă în cazul unei tragedii rutiere produsă în Constanța de un șofer băut

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sentință finală! Accident mortal pe drumul Mangalia - Constanța! Trei șoferi trimiși în judecată. Care dintre ei a fost condamnat

03 Jun 2021 1679

Accident mortal în şantierul naval al DMHI din Mangalia. Prima condamnare

11 Feb 2020 1415

UPDATE. Oficial de la IPJ Constanța Accident rutier mortal la 23 August. Un pieton a decedat

01 Dec 2019 5862

Accident mortal la Costineşti!

03 Sep 2019 2793

Ce spune IPJ Constanța, despre accidentul mortal din această dimineață de pe șoseaua Mangaliei. Un tânăr a murit

28 Oct 2018 2888

Tânăra decedată ieri în accidentul de la Plopeni era inginer naval în Mangalia. Avea numai 29 de ani

21 Oct 2018 10249

Pieton accidentat mortal la Tuzla. A fost lovit de două mașini. Unul dintre șoferi a fugit de la locul faptei. A fost identificat și reținut

16 Jul 2018 2318

UPDATE. Accident rutier mortal la ieșire din Mangalia spre Negru Vodă, în zona Castelului de Apă. O femeie a murit (galerie foto)

20 Apr 2018 5088

Autorul accidentului mortal de la Mangalia, arestat preventiv

07 Mar 2017 2084

UPDATE. Autorul accidentului mortal de la Mangalia a fost reţinut! Este minor şi era beat la momentul accidentului

07 Mar 2017 7614

UPDATE 1. Accident grav în Costinești. O persoană a murit (galerie foto)

08 Dec 2016 3566

S-ar fi urcat beat la volan şi ar fi omorât o femeie, la 23 August Gigi Cora află dacă scapă de arestul preventiv

29 Sep 2016 1373

Decizie definitivă pentru Gigi Cora S-ar fi urcat beat la volan şi ar fi omorât o femeie într-un accident, la 23 August

13 Aug 2016 1549

Tragedie lângă Herghelia din Mangalia, acum 12 ani. Judecata continuă şi azi

04 Aug 2016 2844

Accident mortal lângă Amzacea. Inima unui minor a încetat să mai bată. Iată decizia procurorilor!

19 Jul 2016 1430