Tribunalul Constanța explică de ce primarul Chițac a câștigat procesul cu Poliția - „În mod evident, primarul nu poate fi considerat conducător al unei unități școlare“

  • Dosarul este unul atipic, important atât pentru sistemul de învățământ, cât și pentru administrația locală, vizând finanțarea unităților de învățământ.
  • Este vorba despre cauza cu indicativul 14163/212/2022 a Tribunalului, câștigată definitiv de primarul Vergil Chițac.
  • În motivarea Hotărârii 636/2023, Tribunalul a arătat, printre altele, că „în mod evident petentul, în calitate de primar al municipiului Constanţa, nu poate fi considerat conducător al unei unităţi şcolare“.
  • „În concluzie“, au spus judecătorii din apel, „Tribunalul reţine că în lipsa unei prevederi legale exprese care să permită sancţionarea primarului pentru nerespectarea unei obligaţii stabilite de lege în sarcina conducătorului unităţii de învăţământ, sancţiunea nu poate fi aplicată decât subiectului activ calificat definit de lege şi nu prin extinderea calităţii de subiect activ şi la o persoană pe care legea nu a nominalizat-o ca având această calitate“.
Judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța au motivat decizia prin care primarul orașului, Vergil Chițac, a câștigat definitiv procesul deschis Inspectoratului de Poliție Județean pentru anularea unei sancțiuni contravenționale.
 
Dosarul este unul atipic, important atât pentru sistemul de învățământ, cât și pentru administrația locală, vizând finanțarea unităților de învățământ.
 
Este vorba despre cauza cu indicativul 14163/212/2022 a Tribunalului, câștigată definitiv de primarul Chițac.
 
Sancțiunea în cauză fusese aplicată de polițiști primarului „reţinându-se că la data de 01.04.2022, respectiv la data de 13.04.2022, în calitate de conducător, în sensul Legii nr.333/2003 şi a HG nr.301/2012, nu a asigurat accesul controlat în unităţile de învăţământ Şcoala generală nr.43 şi Şcoala gimnazială nr.11, ambele din municipiul Constanța, prin personal calificat sau echipamente în conformitate cu cele prevăzute la art.81 din Anexa 1 la HG nr.301/2012“.
 
Primarul a atacat procesul-verbal de sancționare la Judecătoria Constanța și a primit câștig de cauză, dar polițiștii au declarat apel și dosarul a ajuns astfel pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
 
Acum, judecătorii au motivat decizia prin care edilul a câștigat definitiv procesul.
 
În motivarea Hotărârii 636/2023, Tribunalul a arătat, printre altele, că „în mod evident petentul, în calitate de primar al municipiului Constanţa, nu poate fi considerat conducător al unei unităţi şcolare, conform art. 96 alin (1) teza I din Legea nr. 1/2011 privind educaţia naţională, unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică fiind conduse de consiliile de administrație, de directori și de directori adjuncți iar conform art. 97 alin (1) teza I, directorul exercită conducerea executivă a unității de învățământ, fiind şi ordonatorul de credite al unității de învățământ, conducătorul unităţii în sensul legii nr. 333/2003 fiind aşadar directorul acesteia“.
 
Judecătorii de la Tribunalul au mai precizat:
 

„Contrar susţinerilor apelantului (nr., Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța), faptul că unităţile şcoalare au finanţate de la bugetul local anumite categorii de cheltuieli, inclusiv paza acestora, nu conferă primarului calitatea de conducător al acestora şi câtă vreme cel care are competenţa să asigure elementele de pază este conducătorul unităţii, acestuia îi este atribuită şi responsabilitatea contravenţională“.
 
Primarului „nu îi este aplicabil textul legal sancționator“

 
Polițiștii au arătat în apel că directorii unităților de învățământ solicitaseră finanțarea pentru asigurarea pazei, dar solicitările au rămas fără rezultat.
 
Instanța de apel a arătat însă că „împrejurarea de fapt învederată în sensul că directorul unităţii de învăţământ a solicitat finanţarea necesară iar demersurile efectuate au rămas fără rezultat şi deci nu are vinovăţie şi nu poate fi sancţionat contravenţional nu presupune transferul răspunderii contravenţionale către persoana primarului care nu poate fi considerat conducătorul unităţii în sensul legii şi deci nu îi este aplicabil textul legal sancţionator, o eventuală conduită neconformă a acestuia fiind sancţionabilă în temeiul altor dispoziţii legale care nu fac obiectul analizei în prezenta cauză“.
 
„În concluzie“, au spus judecătorii din apel, „Tribunalul reţine că în lipsa unei prevederi legale exprese care să permită sancţionarea primarului pentru nerespectarea unei obligaţii stabilite de lege în sarcina conducătorului unităţii de învăţământ, sancţiunea nu poate fi aplicată decât subiectului activ calificat definit de lege şi nu prin extinderea calităţii de subiect activ şi la o persoană pe care legea nu a nominalizat-o ca având această calitate“.
 
În aceste condiții, instanța a închis definitiv dosarul, anulând sancțiunea aplicată de polițiști primarului legată de paza unităților de învățământ.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Caz șocant lângă o școală din Constanța! Mămică lovită cu un ciocan și murdărită cu materii fecale, în 2019! Procesul, amânat
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătorii explică de ce a pierdut Primarul Constanței procesul pe locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități (MOTIVARE)

01 May 2024 578

Primarul Constanței, Vergil Chițac, mesaj cu ocazia zilei de 1 Mai! Ce spune despre motanul Caramel

01 May 2024 505

Primăria Constanța anunță un nou pas pentru construirea garajului de autobuze

30 Apr 2024 374

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a dezvăluit unde va petrece 1 Mai

29 Apr 2024 577

LIVE Text+VIDEO Vergil Chițac își depune candidatura la Primăria Constanța-„Viitorul Constanței stă în proiectele începute” (FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 731

Candidații PNL, Florin Mitroi și Vergil Chițac își depun luni, 29 aprilie, candidaturile pentru alegerile locale

28 Apr 2024 708

Curtea de Apel Constanța stabilește ce instanță va judeca procesul deschis de administrația Chițac legat de Fundația Fantasio

26 Apr 2024 477

Primarul Constanței, Vergil Chițac și primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, în topul celor mai buni primari din România

26 Apr 2024 547

Amendă civilă aplicată de judecători Primarului Municipiului Constanța. Vergil Chițac câștigă definitiv procesul. Motivare

24 Apr 2024 785

UPDATE- Ce spune fostul city manager Felicia Ovanesian câștigă la Tribunal procesul cu Primăria Constanța! Ce a obținut (MINUTA)

24 Apr 2024 1078

CSM Constanța a câștigat titlul național la baschet feminin Mesajul primarului Vergil Chițac – „Felicitări tuturor celor care au pus umărul la creșterea performanței sportului constănțean.” (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 490

Licitații publice Primăria caută o firmă care să reabiliteze energetic Școala Gimnazială nr.33 „Anghel Saligny” din Constanța!

24 Apr 2024 355

Licitații publice Primăria cumpără lucrări pentru reabilitarea, grădiniței cu program prelungit Steluțele Mării din Constanța

24 Apr 2024 396

Terenul în suprafață de 880 mp de pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța, dat în folosință gratuită Parohiei „Schimbarea la față″, Biserica Greacă (DOCUMENT)

24 Apr 2024 525

Beneficiar, afaceristul Viorel Farcaș Deputatul Stelian Ion (USR) - „O nouă bucată din faleza orașului, un alt tun imobiliar pus la cale de primarul Chițac" (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1089