Politic

Faptele care au condus la situaţia actuală a Cazinoului din Constanţa Bola - „Mazăre a vrut să-l mărite israelienilor, iar Făgădău ne cere bani pentru reabilitare!“

Starea deplorabilă a clădirii-simbol a Constanţei a fost laitmotivul campaniilor electorale din ultimul deceniu. Iar constănţenii au arătat cu degetul generaţii de politicieni, indiferent de culoarea carnetului de partid, considerându-i vinovaţi de degradarea Cazinoului. Şi cu toate că sunt mulţi care ştiu povestea acestui superb edificiu, nu mulţi cunosc (sau vor să cunoască) istoria sa recentă şi cum s-a ajuns în situaţia actuală, susţine consilierul judeţean PNL Bogdan Bola.
 
Liberalul a vizitat recent Cazinoul, cu prilejul vizitei la Constanţa a europarlamentarului Siegfried Mureşan.
„Mi-am dat seama de necesitatea unei scurte descrieri a evenimentelor politice care au condus la acest moment. Toate acestea culminând cu campania pur demagogică a primarului Decebal Făgădău prin care solicită bani constănţenilor pentru reabilitarea Cazinoului. Nu banii sunt problema astăzi, dar se foloseşte de sensibilitatea oamenilor la acest subiect pentru a manipula“, consideră secretarul executiv al PNL.
 
Povestea Cazinoului este chiar mai veche de anul 2007, când administraţia de la acea vreme, condusă de Radu Mazăre, a vrut să-l dea în concesiune pentru a scăpa de o belea pe cap. Constănţenii însă uită foarte repede, motiv pentru care Bola ne propune să rememorăm măcar ultimul deceniu de decădere a Cazinoului.
 
„În 2007, Cazinoul din Constanţa a fost dat în concesiune de administraţia locală, pentru 49 de ani, companiei israeliene Queen Co Leisure International, operator internaţional ce deţine cazinouri de lux peste tot în lume. Investitorul era obligat ca în primii cinci ani de la semnarea contractului de concesiune să investească în renovare şi consolidare şi să-l introducă în circuitul internaţional al cazinourilor. După 2 milioane de euro cheltuite, prin începerea reabilitării clădirii emblematice, Radu Mazăre ne anunţă că cei de la compania israeliană au renunţat la investiţie.
 
Ajungem în august 2011, când Cazinoul a fost preluat de Ministerul Dezvoltării, condus pe atunci de «femme fatale» a politicii dâmboviţene, Elena Udrea. Scopul era simplu şi precis: pentru a fi consolidat şi restaurat Cazinoul. Mazăre se prefăcea în culmea fericirii: «Am considerat suficiente declaraţiile doamnei ministru, polemicile de la televizor, de pe bloguri. L-a vrut, poftim, ia-l! Mie îmi convine acest transfer». Astfel, Ministerul intra în «Afacerea Cazino» fără a avea prea multe detalii despre nivelul investiţiei. «Există un studiu de fezabilitate care va fi verificat. Dacă se va considera că sumele din el sunt mult prea umflate, va fi realizat un alt studiu, şi abia apoi vom şti ce se va investi. Pe afară pare degradat, dar nu ştim ce găsim în interior», spunea pe atunci Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al MDRT.
 
Chiar şi aşa, Udrea ieşea la atac şi mima perfect o bucurie de nedescris pentru ce va face ea la Constanţa: «Ne bucurăm foarte mult. Totul a pornit de la solicitarea domnului Mazăre de a găsi noi o soluţie pentru Cazino. Am găsit-o, s-a supărat că am găsit-o. Mă bucur că a fost de acord să predea Cazinoul ministerului. Avem două posibilităţi de a face reabilitarea Cazinoului: pe fonduri de la bugetul de stat, din bugetul ministerului, prin Compania Naţională de Investiţii, care poate demara procedura imediat de reabilitare, iar o altă posibilitate pe care am identificat-o în urma vizitei de la Constanţa - atunci când am constatat că domnul primar Mazăre nu a reuşit să cheltuiască decât trei milioane de euro din cele 91 de milioane euro, cât are la dispoziţie Constanţa din fonduri europene -, am decis să venim în ajutorul primarului şi să-i dăm posibilitatea să finanţeze reabilitarea Cazinoului din fonduri europene».
 
Însă, în septembrie 2012, Cazinoul s-a întors la Primăria Constanţa, deoarece ministerul nu mai avea posibilitatea financiară de a susţine investiţia. Şi uite-aşa, «bucuria» doamnei Udrea s-a transformat abrupt într-un comunicat de presă laconic: «Necesarul la momentul preluării Cazinoului de către MDRT era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane. Ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la începutul acestui an».
 
Şi de aici, minciunile încep să curgă pe bandă rulantă pentru constănţeni:
- septembrie 2012, Mazăre iese în presă şi spune că doreşte organizarea unei licitaţii internaţionale pentru a vinde Cazinoul;
- după alte două luni anunţă că vrea realizarea unui parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitarea acestui monument şi de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc;
- în luna februarie 2013, acelaşi faraon Mazăre a anunţat că acest monument urmează să fie reabilitat cu fonduri europene;
- primăvara lui 2013 - intră în scenă marele (la propriu) Nicuşor Constantinescu, care face anunţul-bombă: s-a obţinut o finanţare de 10 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru restaurarea clădirii! Ba chiar că «documentaţia pentru proiect este în stadiul de elaborare şi avizare, după care urmează licitaţiile pentru alegerea constructorului», tot procesul urmând să dureze circa doi ani. Nimic din promisiunile lui Mazăre, ale lui Constantinescu sau ale Elenei Udrea nu s-au materializat“, notează alesul liberal.
 
Staţi liniştiţi, ne permitem nou să adăugăm, nici promisiunile lui Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale la momentul preluării clădirii de către CNI. Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a spus recent la Constanţa că este dezamăgit de faptul că nu a fost reabilitat Cazinoul.

„Îmi aduc aminte perfect! Cât s-a ţinut domnul Mazăre după mine că el nu are bani, să îl iau la Guvern să fac Cazinoul - şi mai era lângă mine un domn în dreapta, prieten bun cu domnul Mazăre, care a zis «Daţi-mi-l mie la Ministerul Dezvoltării, că îl fac eu», spune un domn cu mustaţă (n.r. Liviu Dragnea, fost ministru al Dezvoltării Regionale). Şi acum, venind la Constanţa, am trecut pe lângă Cazino şi mi-am adus aminte… păi nu i l-am dat domnului cu mustaţă să îl facă? L-a făcut ca la Teleorman“, a precizat fostul premier Victor Ponta.
 
Din 2014, printr-un protocol încheiat între Primăria Constanţa şi Compania Naţională de Investiţii (CNI), care a fost prelungit în 2017, Cazinoul este la Compania Naţională de Investiţii, instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării.
 
În decursul acestor ani, CNI a organizat trei licitaţii pentru desemnarea unui constructor, însă toate au fost anulate. „De peste patru ani, Cazinoul nu se află nici la Consiliul Judeţean, nici la Consiliul Local. Bani sunt, însă procedurile greoaie şi de-a dreptul imbecile (pe care chiar cei care se plâng de ele le-au întocmit - guvernanţii) fac ca simbolul Constanţei să se degradeze tot mai mult. De ce nu sunt în stare cei de la putere să modifice aceste proceduri... este peste puterea mea de înţelegere“, concluzionează consilierul judeţean PNL.
 
Citeşte şi:
 
Este oficial! CNI a reluat a patra oară procedura pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa (galerie foto)
 
Radu Mazăre şi Liviu Dragnea, „vinovaţi” pentru situaţia Cazinoului din Constanta! Cine susţine asta?
 
Situl, în vizorul experţilor europeni! Restaurarea şi deschiderea pentru public a Cazinoului din Constanţa, reper cultural şi pilon al identităţii locale
 
Radu Mazăre şi Liviu Dragnea, „vinovaţi” pentru situaţia Cazinoului din Constanta! Cine susţine asta?
 
Cazinoul din Constanţa a fost inclus în lista celor "7 minuni" ale Europei aflate în pericol! Anunţul a fost făcut de Plácido Domingo

Cazinoul ar putea fi preluat din nou de municipalitate şi reabilitat printr-un credit de 10 milioane de euro. Constănţenii sunt chemaţi să decidă soarta şi funcţiunea clădirii-simbol! (documente)
 
UPDATE Concluzia proiectului ARCHE Cine se ocupă de conservarea Cazinoului pe perioada reabilitării - NIMENI?! (galerie foto+video)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consilierul Bogdan Bola, interpelare la CJAS. De ce nu este implementat la Constanța Programul Național de Tratament pentru Boli Rare? (document)

17 Nov 2018 971

„Nu intră în competenţa lor!“ Actul de promisiune civică, asumat de CJ Constanţa şi CJ Tulcea, desfiinţat de un consilier judeţean din opoziţie

31 Oct 2018 975

Consilierul județean Bogdan Bola atrage atenția cu privire la posibila fraudare la scară largă a Referendumului pentru familia tradițională

22 Sep 2018 595

Proiectul „Dobrogea Nord - Pământul Sălbatic între Dunăre și Mare”, o șansă pentru dezvoltarea sectorului pescăresc în județul Constanța

20 Sep 2018 637

Adevăr şi dezinformări Un consilier a luat judeţul la pas şi povesteşte ce se întâmplă în localităţile unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană

24 Aug 2018 2425

​Facilităţi la transport pentru elevii şi studenţii din judeţ, un proiect al consilierilor PNL care intră la vot în şedinţa de Consiliu Judeţean (document)

21 Aug 2018 1269

Tensiuni în şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa! Bogdan Bola şi Horia Ţuţuianu, dezacord pe tema unui proiect privind transportul elevilor

28 Jul 2018 561

Gunoaiele sufocă localitatea Gârliciu din judeţul Constanţa. Primăria a avut termen să salubrizeze zona, dar nu s-a conformat

18 Jul 2018 250

Doi consilieri judeţeni PNL readuc în atenţia Consiliului Judeţean Constanţa necesitatea construirii unui teatru pentru copii şi cer introducerea proiectului în comisii şi pe ordinea de zi! (documente)

06 Jul 2018 622

Consilierul Bogdan Bola a ieşit din zona de confort a aleşilor ce ridică mâna din reflex. Din păcate, propunerile sale sunt ignorate de executivul Consiliului Judeţean Constanţa (document)

04 Jul 2018 2190

Caravana PNL. Va continua seria seminarelor şi dezbaterilor din care să reiasă soluţii şi pentru Constanţa

18 Jun 2018 634

Constanţa, oraş sufocat şi îmbâcsit! Consilierul Bogdan Bola lansează o provocare primarului Făgădău şi aleşilor locali PSD+PMP

08 Jun 2018 3140

CJC a făcut degeaba consultarea pentru „Strategia de Dezvoltare a Turismului“ Bogdan Bola (PNL) - „În județul Constanța, turismul este admirabil, sublim, dar lipsește cu desăvârșire!“

12 May 2018 1940

Anunţul a fost făcut la întâlnirea Regiunii Sud-Est. PNL va depune un proiect de lege pentru transferul integral al impozitului pe venit către autorităţile locale

07 May 2018 1141

„2 Mai - Ziua Naţională a Tineretului... însă avem oare ce sărbători?!?“ O radiografie a nepăsării autorităţilor constănţene, făcută de consilierul judeţean Bogdan Bola

03 May 2018 1039

Luptă surdă pentru salvarea patrimoniului fostului UTC administrat de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa. Ce demersuri a mai făcut consilierul judeţean Bogdan Bola (documente)

23 Apr 2018 1200

Monument istoric în pericol! Consilierul Bogdan Bola cere Consiliului Judeţean Constanţa să se implice pentru reabilitarea „Mărăşeştiului Dobrogei“ (document)

16 Apr 2018 1872

Liberalul Bola cere conducerii Consiliului Judeţean să avanseze un termen real pentru deschiderea Centrului Multifuncţional pentru Tineret „Jean Constantin“!

04 Apr 2018 872

Consilierul județean Bogdan Bola cere sprijinul președintelui CJC în proiectul WiFi4EU (document)

26 Mar 2018 1955

Revista presei locale

14 Mar 2018 756

PNL Constanţa are un reprezentant la nivel naţional. Bogdan Bola, numit secretar regional pe regiunea Sud-Est

12 Mar 2018 2008

Constanţa. Consilierul judeţean PNL, Bogdan Bola explică de ce a votat împotriva bugetului pentru anul 2018

18 Feb 2018 720

Iată cum ar trebui să arate noul teatru pentru copii și tineret! Propunerea consilierilor PNL Gima și Bola, neacceptată de Consiliul Județean Constanța! (galerie foto)

17 Feb 2018 1441

Cum se împarte bugetul Consiliului Județean Constanța, pentru anul 2018. Un consilier județean ridică mai multe semne de întrebare

06 Feb 2018 1658

Consilierii PNL Bola şi Gima au cerut conducerii Enel Dobrogea să includă în lista de investiţii solicitările primarilor din judeţ (document)

17 Jan 2018 1188

Centrul Cultural „Jean Constantin”, în atenţia liberalilor constănţeni. Ce a solicitat consilierul judeţean Bogdan Bola

29 Dec 2017 1647

Constanţa. Consilierii judeţeni liberali vor să medieze relaţiile dintre primării şi ENEL în situaţiile de urgenţă din sezonul rece

13 Dec 2017 1215

„Teme pentru acasă“ pentru Bogdan Bola, de la Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa!

09 Oct 2017 2350

Apelul consilierului Bola pentru depunerea de proiecte în dezvoltarea turismului din zona localităţilor dunărene, tratat de Consiliul Judeţean cu superficialitate

24 Aug 2017 1010

Alegeri la Tineretul Naţional Liberal filiala Constanţa. Consilierul judeţean Bogdan Bola, la final de mandat

21 Aug 2017 1963

După primul an de mandat, consilierii judeţeni depun rapoartele de activitate Cum s-au implicat în CJC Bogdan Bola şi Marian Iordache (documente)

07 Jul 2017 2160

Bogdan Bola a depus la CJC un proiect pentru dezvoltarea turismului în zona localităţilor dunărene din judeţul Constanţa

01 Jul 2017 2303

Congresul bate la uşă Cine sunt susţinătorii lui Orban, ai lui Buşoi şi ai lui Predoiu de la Constanţa?

10 May 2017 3251

Consilierul Bogdan Bola solicită CJC o strategie turistică pentru localitățile dunărene din județ

16 Apr 2017 1545

Mesajul tineretului liberal din Constanța pentru studenți

03 Oct 2016 986

UPDATE 2. A fost completat BPJ cu opt primari Bogdan Bola, numit preşedinte interimar al PNL Hârşova

30 Sep 2016 1462

Cu ce avere debutează în CJ Constanţa Liberalul Bogdan Alexandru Bola, abil în asigurarea viitorului (document)

22 Aug 2016 3930

S-a decis ca Filiala TNL Constanţa să aibă o structură unică condusă de un președinte unic, Bogdan Bola

20 Jun 2016 1650

Liberalii mizează pe implicarea tinerilor în politică

07 Sep 2015 1301

Comunicat de presa - PNL

07 Sep 2015 822

Comunicat de presă PNL 9 Mai 2015

09 May 2015 899

Comunicat de presă PNL - 21 februarie 2015

21 Feb 2015 1031

A fost stabilită componența noului Consiliu Județean Executiv al PNL Constanța

21 Feb 2015 1467

Renunţă la funcţia de vicepreşedinte Liberalul Septimiu Bourceanu îi face loc lui Bogdan Bola în conducerea naţională a TNL

19 Feb 2015 3228

Comunicat de presa PNL - desemnarea lui Bogdan Bola în funcția de președinte interimar al organizației județene TNL Constanța 14 septembrie 2014

14 Sep 2014 818

Bogdan Bola, desemnat preşedinte interimar al TNL Constanţa

14 Sep 2014 2635

Schimbări în PNL Constanţa Ce funcţii vor ocupa Bola, Bourceanu şi Manea după fuziunea cu PDL

26 Jul 2014 3575

Copiii unor personalităţi din Constanţa, la mitingul împotriva administraţiei Mazăre

11 Jul 2014 2116

Potrivit unor surse, PNL Constanţa nu pierde tot Detaşarea lui Bogdan Huţucă în Ministerul de Finanţe ar putea fi prelungită

10 Jun 2014 2105

Întâlnire cu electoratul Europarlamentarul PNL Ramona Mănescu, la Constanţa (galerie foto)

17 May 2014 2517