Politic

Faptele care au condus la situaţia actuală a Cazinoului din Constanţa Bola - „Mazăre a vrut să-l mărite israelienilor, iar Făgădău ne cere bani pentru reabilitare!“

Starea deplorabilă a clădirii-simbol a Constanţei a fost laitmotivul campaniilor electorale din ultimul deceniu. Iar constănţenii au arătat cu degetul generaţii de politicieni, indiferent de culoarea carnetului de partid, considerându-i vinovaţi de degradarea Cazinoului. Şi cu toate că sunt mulţi care ştiu povestea acestui superb edificiu, nu mulţi cunosc (sau vor să cunoască) istoria sa recentă şi cum s-a ajuns în situaţia actuală, susţine consilierul judeţean PNL Bogdan Bola.
 
Liberalul a vizitat recent Cazinoul, cu prilejul vizitei la Constanţa a europarlamentarului Siegfried Mureşan.
„Mi-am dat seama de necesitatea unei scurte descrieri a evenimentelor politice care au condus la acest moment. Toate acestea culminând cu campania pur demagogică a primarului Decebal Făgădău prin care solicită bani constănţenilor pentru reabilitarea Cazinoului. Nu banii sunt problema astăzi, dar se foloseşte de sensibilitatea oamenilor la acest subiect pentru a manipula“, consideră secretarul executiv al PNL.
 
Povestea Cazinoului este chiar mai veche de anul 2007, când administraţia de la acea vreme, condusă de Radu Mazăre, a vrut să-l dea în concesiune pentru a scăpa de o belea pe cap. Constănţenii însă uită foarte repede, motiv pentru care Bola ne propune să rememorăm măcar ultimul deceniu de decădere a Cazinoului.
 
„În 2007, Cazinoul din Constanţa a fost dat în concesiune de administraţia locală, pentru 49 de ani, companiei israeliene Queen Co Leisure International, operator internaţional ce deţine cazinouri de lux peste tot în lume. Investitorul era obligat ca în primii cinci ani de la semnarea contractului de concesiune să investească în renovare şi consolidare şi să-l introducă în circuitul internaţional al cazinourilor. După 2 milioane de euro cheltuite, prin începerea reabilitării clădirii emblematice, Radu Mazăre ne anunţă că cei de la compania israeliană au renunţat la investiţie.
 
Ajungem în august 2011, când Cazinoul a fost preluat de Ministerul Dezvoltării, condus pe atunci de «femme fatale» a politicii dâmboviţene, Elena Udrea. Scopul era simplu şi precis: pentru a fi consolidat şi restaurat Cazinoul. Mazăre se prefăcea în culmea fericirii: «Am considerat suficiente declaraţiile doamnei ministru, polemicile de la televizor, de pe bloguri. L-a vrut, poftim, ia-l! Mie îmi convine acest transfer». Astfel, Ministerul intra în «Afacerea Cazino» fără a avea prea multe detalii despre nivelul investiţiei. «Există un studiu de fezabilitate care va fi verificat. Dacă se va considera că sumele din el sunt mult prea umflate, va fi realizat un alt studiu, şi abia apoi vom şti ce se va investi. Pe afară pare degradat, dar nu ştim ce găsim în interior», spunea pe atunci Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al MDRT.
 
Chiar şi aşa, Udrea ieşea la atac şi mima perfect o bucurie de nedescris pentru ce va face ea la Constanţa: «Ne bucurăm foarte mult. Totul a pornit de la solicitarea domnului Mazăre de a găsi noi o soluţie pentru Cazino. Am găsit-o, s-a supărat că am găsit-o. Mă bucur că a fost de acord să predea Cazinoul ministerului. Avem două posibilităţi de a face reabilitarea Cazinoului: pe fonduri de la bugetul de stat, din bugetul ministerului, prin Compania Naţională de Investiţii, care poate demara procedura imediat de reabilitare, iar o altă posibilitate pe care am identificat-o în urma vizitei de la Constanţa - atunci când am constatat că domnul primar Mazăre nu a reuşit să cheltuiască decât trei milioane de euro din cele 91 de milioane euro, cât are la dispoziţie Constanţa din fonduri europene -, am decis să venim în ajutorul primarului şi să-i dăm posibilitatea să finanţeze reabilitarea Cazinoului din fonduri europene».
 
Însă, în septembrie 2012, Cazinoul s-a întors la Primăria Constanţa, deoarece ministerul nu mai avea posibilitatea financiară de a susţine investiţia. Şi uite-aşa, «bucuria» doamnei Udrea s-a transformat abrupt într-un comunicat de presă laconic: «Necesarul la momentul preluării Cazinoului de către MDRT era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane. Ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la începutul acestui an».
 
Şi de aici, minciunile încep să curgă pe bandă rulantă pentru constănţeni:
- septembrie 2012, Mazăre iese în presă şi spune că doreşte organizarea unei licitaţii internaţionale pentru a vinde Cazinoul;
- după alte două luni anunţă că vrea realizarea unui parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitarea acestui monument şi de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc;
- în luna februarie 2013, acelaşi faraon Mazăre a anunţat că acest monument urmează să fie reabilitat cu fonduri europene;
- primăvara lui 2013 - intră în scenă marele (la propriu) Nicuşor Constantinescu, care face anunţul-bombă: s-a obţinut o finanţare de 10 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru restaurarea clădirii! Ba chiar că «documentaţia pentru proiect este în stadiul de elaborare şi avizare, după care urmează licitaţiile pentru alegerea constructorului», tot procesul urmând să dureze circa doi ani. Nimic din promisiunile lui Mazăre, ale lui Constantinescu sau ale Elenei Udrea nu s-au materializat“, notează alesul liberal.
 
Staţi liniştiţi, ne permitem nou să adăugăm, nici promisiunile lui Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale la momentul preluării clădirii de către CNI. Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a spus recent la Constanţa că este dezamăgit de faptul că nu a fost reabilitat Cazinoul.

„Îmi aduc aminte perfect! Cât s-a ţinut domnul Mazăre după mine că el nu are bani, să îl iau la Guvern să fac Cazinoul - şi mai era lângă mine un domn în dreapta, prieten bun cu domnul Mazăre, care a zis «Daţi-mi-l mie la Ministerul Dezvoltării, că îl fac eu», spune un domn cu mustaţă (n.r. Liviu Dragnea, fost ministru al Dezvoltării Regionale). Şi acum, venind la Constanţa, am trecut pe lângă Cazino şi mi-am adus aminte… păi nu i l-am dat domnului cu mustaţă să îl facă? L-a făcut ca la Teleorman“, a precizat fostul premier Victor Ponta.
 
Din 2014, printr-un protocol încheiat între Primăria Constanţa şi Compania Naţională de Investiţii (CNI), care a fost prelungit în 2017, Cazinoul este la Compania Naţională de Investiţii, instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării.
 
În decursul acestor ani, CNI a organizat trei licitaţii pentru desemnarea unui constructor, însă toate au fost anulate. „De peste patru ani, Cazinoul nu se află nici la Consiliul Judeţean, nici la Consiliul Local. Bani sunt, însă procedurile greoaie şi de-a dreptul imbecile (pe care chiar cei care se plâng de ele le-au întocmit - guvernanţii) fac ca simbolul Constanţei să se degradeze tot mai mult. De ce nu sunt în stare cei de la putere să modifice aceste proceduri... este peste puterea mea de înţelegere“, concluzionează consilierul judeţean PNL.
 
Citeşte şi:
 
Este oficial! CNI a reluat a patra oară procedura pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa (galerie foto)
 
Radu Mazăre şi Liviu Dragnea, „vinovaţi” pentru situaţia Cazinoului din Constanta! Cine susţine asta?
 
Situl, în vizorul experţilor europeni! Restaurarea şi deschiderea pentru public a Cazinoului din Constanţa, reper cultural şi pilon al identităţii locale
 
Radu Mazăre şi Liviu Dragnea, „vinovaţi” pentru situaţia Cazinoului din Constanta! Cine susţine asta?
 
Cazinoul din Constanţa a fost inclus în lista celor "7 minuni" ale Europei aflate în pericol! Anunţul a fost făcut de Plácido Domingo

Cazinoul ar putea fi preluat din nou de municipalitate şi reabilitat printr-un credit de 10 milioane de euro. Constănţenii sunt chemaţi să decidă soarta şi funcţiunea clădirii-simbol! (documente)
 
UPDATE Concluzia proiectului ARCHE Cine se ocupă de conservarea Cazinoului pe perioada reabilitării - NIMENI?! (galerie foto+video)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sala de sport de la Ciobanu, club privat de fitness pentru apropiaţii primarului! Inspectorii Curţii de Conturi, sfidaţi de primarul PSD

05 Mar 2019 709

Consilierul judeţean Bogdan Bola trage un semnal de alarmă „Copiii cu boli rare mor, iar Spitalul Judeţean Constanţa nu are un compartiment de neurologie infantilă!“ (document)

15 Feb 2019 1516

UPDATE. Consiliul Judeţean Constanţa, convocat în şedinţă extraordinară. Ce proiect se discută (galerie foto+video)

07 Feb 2019 1102

Ce răspuns a primit consilierul județean Bogdan Bola de la CJAS. De ce nu pot fi tratați bolnavii cu boli rare în județul Constanța? (document)

28 Dec 2018 774

Consilierul Bogdan Bola, interpelare la CJAS. De ce nu este implementat la Constanța Programul Național de Tratament pentru Boli Rare? (document)

17 Nov 2018 1117

„Nu intră în competenţa lor!“ Actul de promisiune civică, asumat de CJ Constanţa şi CJ Tulcea, desfiinţat de un consilier judeţean din opoziţie

31 Oct 2018 1059

Consilierul județean Bogdan Bola atrage atenția cu privire la posibila fraudare la scară largă a Referendumului pentru familia tradițională

22 Sep 2018 671

Proiectul „Dobrogea Nord - Pământul Sălbatic între Dunăre și Mare”, o șansă pentru dezvoltarea sectorului pescăresc în județul Constanța

20 Sep 2018 719

Adevăr şi dezinformări Un consilier a luat judeţul la pas şi povesteşte ce se întâmplă în localităţile unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană

24 Aug 2018 2544

​Facilităţi la transport pentru elevii şi studenţii din judeţ, un proiect al consilierilor PNL care intră la vot în şedinţa de Consiliu Judeţean (document)

21 Aug 2018 1358

Tensiuni în şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa! Bogdan Bola şi Horia Ţuţuianu, dezacord pe tema unui proiect privind transportul elevilor

28 Jul 2018 680

Gunoaiele sufocă localitatea Gârliciu din judeţul Constanţa. Primăria a avut termen să salubrizeze zona, dar nu s-a conformat

18 Jul 2018 330

Doi consilieri judeţeni PNL readuc în atenţia Consiliului Judeţean Constanţa necesitatea construirii unui teatru pentru copii şi cer introducerea proiectului în comisii şi pe ordinea de zi! (documente)

06 Jul 2018 734

Consilierul Bogdan Bola a ieşit din zona de confort a aleşilor ce ridică mâna din reflex. Din păcate, propunerile sale sunt ignorate de executivul Consiliului Judeţean Constanţa (document)

04 Jul 2018 2395

Caravana PNL. Va continua seria seminarelor şi dezbaterilor din care să reiasă soluţii şi pentru Constanţa

18 Jun 2018 703