Groapa de gunoi a Europei. Bogdan Bola, deputat PNL - „Știați că traficul cu deșeuri prin portul constănțean a devenit mai profitabil decât chiar traficul de droguri?"

  • Cu toții am văzut în ultima perioadă o avalanșă de containere, pline de deșeuri de toate felurile, care intră prin Portul Constanța, pentru a fi îngropate/arse pe teritoriul țării noastre
 
  • Până la începerea sesiunii parlamentare, deputtul PNL, Bogdan Bola împreună cu comisarii Gărzii și procurorul Niță vor stabili mai multe obiective pe care să le modifice în corpul legii și să obținem cât mai rapid modificările de care Legea are nevoie protejarea mediului, nu a unor grupuri de interese
 

 
 
„Știați că traficul cu deșeuri prin portul constănțean a devenit mai profitabil decât chiar traficul de droguri? Acest lucru se întâmplă, în mare parte, deoarece în România, depozitarea și arderea deșeurilor combustibile costă în medie cam 17 euro/tonă, în timp ce media europeană este undeva între 250 -500 de euro pe tonă. Iar asta o spune clar Garda de Mediu, dar și procurorii specializați în infracțiunile de mediu„ – așa își începe intervenția deputatul PNL de Constanța, Bogdan Bola.
 
Cu toții am văzut în ultima perioadă o avalanșă de containere, pline de deșeuri de toate felurile, care intră prin Portul Constanța, pentru a fi îngropate/arse pe teritoriul țării noastre.
 
Bola spune că a început să pună întrebări și să formuleze interpelări celor care au atribuții în acest domeniu, pentru a înțelege mai bine acest fenomen și ce putem face să oprim/diminuăm această mizerie.
 
„Se pare că totul a început la sfârșitul anului 2018, în special în urma renunțării Chinei la a achiziționa și stoca/arde aproximativ 24 de tipuri și categorii de deșeuri. Acest lucru, precum și căutarea de către generatorii europeni de deșeuri a unor noi piețe de valorificare, a dus la reconfigurarea fluxurilor de deșeuri la nivel mondial. Iar România a devenit o țintă..prea ușoară, din păcate.
 
Garda Națională de Mediu a întocmit un raport, în luna martie acestui an, prin care atrage atenția asupra vulnerabilităților majore pe care le avem în țara noastră pentru a stopa acest flagel:
 
-personal insuficient
-aparatură specializată inexistentă
-legislație mult prea permisivă
-neaccizarea deșeurilor combustibile
-capacitatea extrem de redusă de valorificare/reciclare din România
 
Un punct, în special, mi-a atras atenția: conform art 55 din Regulamentul (CE) nr 1013/2006 al Parlamentului European, "statele membre pot desemna anumite birouri vamale de intrare și de ieșire pentru transferurile de deșeuri care intră și/sau părăsesc Comunitatea. În cazul în care statele membre decid să desemneze astfel de birouri vamale , nu se va permite nici unui transfer de deșeuri să folosească orice alte puncte de trecere a frontierei dintr-un stat membru pentru ieșirea sau intrarea din Comunitate", afirmă deputatul constănțean.


 
Bogdan Bola adaugă că deși statul român are această pârghie legală, pentru a deține mai mult control asupra a ce intră în România, acest articol 55 nu a pus în aplicare nici până acum.
 
“Cu resurse puține și răsfirate la toate punctele vamale, Garda de Mediu Constanța inspectează doar aprox. 10% din deșeurile care intră prin port!! Deci..vorbim de prostie, nepăsare sau corupție?! Nu știu, însă trebuie acționat imediat, mai ales că aici nu mai poate nimeni folosi celebra scuză "nu avem, domne, bani pentru așa ceva", continua Bola.
 
În cazul ăsta, voința politică este de ajuns! Tocmai de aceea, în ultimele săptămâni, parlamentarul a purtat mai multe discuții cu procurorul Niță Teodor, care a înființat acum o lună asociația "Stop Waste", privind demararea unor modificări mai mult decât necesare în legislația privind protecția mediului.
 
“Și aici, ca și în domeniul pescuitului, sunt peste 10 legi și ordonanțe ale Guvernului care stabilesc cadrul în care organele de control și procurorii pot acționa. Iar lacunele sunt multiple și evidente, așa cum reiese și din documentul trimis de către asociație mai multor parlamentari.
 
Până la începerea sesiunii parlamentare, împreună cu comisarii Gărzii și procurorul Niță vom stabili mai multe obiective pe care să le modificăm în corpul legii și să obținem cât mai rapid modificările de care Legea are nevoie pentru a funcționa așa cum ar trebui - prin protejarea mediului, nu a unor grupuri de interese”, conchide deputatul PNL de Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschiseCitește și:

Oficial de la Garda de Coastă Peste 1.000 tone de deșeuri, descoperite în Portul Murfatlar

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, laudă activitatea procurorului constănțean Teodor Niță - “Avem eficienţă în port şi în controalele pe care le desfăşurăm“

LIVE România, groapa de gunoi a Europei. Ce se află în containerele din Portul Constanța

Video. După captura din Portul Constanța Poliția Română anunță percheziții în mai multe județe. Milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sunt necesare investiţii majore. Cetatea Histria îndeplinește criteriile pentru a fi introdusă în Patrimoniul UNESCO

06 Aug 2022 754

Deputatul Cristina Rizea va gestiona filiala de la malul mării a formațiunii REPER

03 Aug 2022 748

Declarație de avere! Cum a evoluat averea deputatului Bogdan Huţucă, președintele PNL Constanța! Case, terenuri și bani (DOCUMENTE)

03 Aug 2022 1140

Președintele PNL Constanța, anunț important. Câți bani primește Constanța pentru subvenționarea gigacaloriei?

01 Aug 2022 1059

Ce cadou i-a făcut Maiei Sandu, consilierul pe politică externă al primarului Chițac?

01 Aug 2022 807

Președintele PMP, Eugen Tomac a declarat la Constanța că partidul a depășit pragul electoral de 5%

01 Aug 2022 756

Chițac despre disconfortul orașului-șantier „Este un cost politic pe care mi-l asum, știu că mama e pe buzele constănțenilor, dar nu există altă cale”!

28 Jul 2022 1327

Editorial Regulamentul locurilor de parcare din Constanța. Lecția de masochism politic din cazarma lui Chițac!

23 Jul 2022 2104

PSD Constanța „PSD a vrut suspendarea totală a plății parcării în Mamaia și Constanța, PNL și USR au votat împotrivă“

22 Jul 2022 1600

Noul prim-ministru al Sri Lankăi a depus jurământul. Țara se află în criză politică și economică

22 Jul 2022 530

USR Constanța a sesizat Prefectura în legătură cu modalitatea de desfășurare a ședințelor de Consiliu Local Municipal

18 Jul 2022 931

Alte vesti proaste pentru turism! Creșterea TVA-ului la servicii de restaurant, cazare și catering

17 Jul 2022 1104

Congres USR. Se validează rezultatul votului pentru președinția partidului

16 Jul 2022 663

A fost inaugurat sediul partidului Alternativa Dreapta și biroul parlamentarului Dănuț Aelenei

15 Jul 2022 737

ZIUA LIVE Remus Negoi. „Contrar zvonurilor, noi suntem pe trendul de creștere și în poziția în care știm ce avem de făcut“ (VIDEO)

14 Jul 2022 522