Groapa de gunoi a Europei. Bogdan Bola, deputat PNL - „Știați că traficul cu deșeuri prin portul constănțean a devenit mai profitabil decât chiar traficul de droguri?"

  • Cu toții am văzut în ultima perioadă o avalanșă de containere, pline de deșeuri de toate felurile, care intră prin Portul Constanța, pentru a fi îngropate/arse pe teritoriul țării noastre
 
  • Până la începerea sesiunii parlamentare, deputtul PNL, Bogdan Bola împreună cu comisarii Gărzii și procurorul Niță vor stabili mai multe obiective pe care să le modifice în corpul legii și să obținem cât mai rapid modificările de care Legea are nevoie protejarea mediului, nu a unor grupuri de interese
 

 
 
„Știați că traficul cu deșeuri prin portul constănțean a devenit mai profitabil decât chiar traficul de droguri? Acest lucru se întâmplă, în mare parte, deoarece în România, depozitarea și arderea deșeurilor combustibile costă în medie cam 17 euro/tonă, în timp ce media europeană este undeva între 250 -500 de euro pe tonă. Iar asta o spune clar Garda de Mediu, dar și procurorii specializați în infracțiunile de mediu„ – așa își începe intervenția deputatul PNL de Constanța, Bogdan Bola.
 
Cu toții am văzut în ultima perioadă o avalanșă de containere, pline de deșeuri de toate felurile, care intră prin Portul Constanța, pentru a fi îngropate/arse pe teritoriul țării noastre.
 
Bola spune că a început să pună întrebări și să formuleze interpelări celor care au atribuții în acest domeniu, pentru a înțelege mai bine acest fenomen și ce putem face să oprim/diminuăm această mizerie.
 
„Se pare că totul a început la sfârșitul anului 2018, în special în urma renunțării Chinei la a achiziționa și stoca/arde aproximativ 24 de tipuri și categorii de deșeuri. Acest lucru, precum și căutarea de către generatorii europeni de deșeuri a unor noi piețe de valorificare, a dus la reconfigurarea fluxurilor de deșeuri la nivel mondial. Iar România a devenit o țintă..prea ușoară, din păcate.
 
Garda Națională de Mediu a întocmit un raport, în luna martie acestui an, prin care atrage atenția asupra vulnerabilităților majore pe care le avem în țara noastră pentru a stopa acest flagel:
 
-personal insuficient
-aparatură specializată inexistentă

-legislație mult prea permisivă
-neaccizarea deșeurilor combustibile
-capacitatea extrem de redusă de valorificare/reciclare din România

 
Un punct, în special, mi-a atras atenția: conform art 55 din Regulamentul (CE) nr 1013/2006 al Parlamentului European, "statele membre pot desemna anumite birouri vamale de intrare și de ieșire pentru transferurile de deșeuri care intră și/sau părăsesc Comunitatea. În cazul în care statele membre decid să desemneze astfel de birouri vamale , nu se va permite nici unui transfer de deșeuri să folosească orice alte puncte de trecere a frontierei dintr-un stat membru pentru ieșirea sau intrarea din Comunitate", afirmă deputatul constănțean.


 
Bogdan Bola adaugă că deși statul român are această pârghie legală, pentru a deține mai mult control asupra a ce intră în România, acest articol 55 nu a pus în aplicare nici până acum.
 
“Cu resurse puține și răsfirate la toate punctele vamale, Garda de Mediu Constanța inspectează doar aprox. 10% din deșeurile care intră prin port!! Deci..vorbim de prostie, nepăsare sau corupție?! Nu știu, însă trebuie acționat imediat, mai ales că aici nu mai poate nimeni folosi celebra scuză "nu avem, domne, bani pentru așa ceva", continua Bola.
 
În cazul ăsta, voința politică este de ajuns! Tocmai de aceea, în ultimele săptămâni, parlamentarul a purtat mai multe discuții cu procurorul Niță Teodor, care a înființat acum o lună asociația "Stop Waste", privind demararea unor modificări mai mult decât necesare în legislația privind protecția mediului.
 
“Și aici, ca și în domeniul pescuitului, sunt peste 10 legi și ordonanțe ale Guvernului care stabilesc cadrul în care organele de control și procurorii pot acționa. Iar lacunele sunt multiple și evidente, așa cum reiese și din documentul trimis de către asociație mai multor parlamentari.
 
Până la începerea sesiunii parlamentare, împreună cu comisarii Gărzii și procurorul Niță vom stabili mai multe obiective pe care să le modificăm în corpul legii și să obținem cât mai rapid modificările de care Legea are nevoie pentru a funcționa așa cum ar trebui - prin protejarea mediului, nu a unor grupuri de interese”, conchide deputatul PNL de Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschiseCitește și:

Oficial de la Garda de Coastă Peste 1.000 tone de deșeuri, descoperite în Portul Murfatlar

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, laudă activitatea procurorului constănțean Teodor Niță - “Avem eficienţă în port şi în controalele pe care le desfăşurăm“

LIVE România, groapa de gunoi a Europei. Ce se află în containerele din Portul Constanța

Video. După captura din Portul Constanța Poliția Română anunță percheziții în mai multe județe. Milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA Electorală Mohammad Murad, candidatul AUR pentru Consiliul Județean Constanța, despre o altfel de viziune la cârma unui județ (VIDEO)

23 May 2024 629

ZIUA Electorală Este Consiliul Județean Constanța un loc care poate inspira un medic?

22 May 2024 620

Guvernul RomânieiPremierul Marcel Ciolacu - Salut semnarea Declarației politice privind constituirea Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt între România și Turcia

22 May 2024 312

Alegeri electorale 2024 Mohammad Murad, candidatul AUR pentru Consiliul Județean Constanța dorește revitalizarea turismului de pe litoral

22 May 2024 572

UE a adoptat legea. Pune punct dezvoltării necontrolate a Inteligenței Artificiale

22 May 2024 346

Alegeri electorale 2024. ZIUA ELECTORALĂ Gihan Eserghep, candidatul PUSL la Primăria Constanța, despre proiectele pe care le are în vizor în programul de administrație (VIDEO)

20 May 2024 750

Alegeri electorale 2024. ZIUA ELECTORALĂ Gihan Eserghep, candidatul PUSL la Primăria Constanța vorbește despre proiectele pe care vrea să le implementeze în municipiu

19 May 2024 613

Mircea Geoană, despre sistemul de vot din România-„Este cel mai primitiv din toată Europa“

18 May 2024 444

Alegeri Locale 2024. ZIUA ELECTORALĂ Candidatul AUR la CJ Constanța, Mohammad Murad, despre proiectele din programul de administrație (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 May 2024 645

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, Hanke Bruins Slot

15 May 2024 303

ZIUA ELECTORALĂ Candidatul AUR la CJ Constanța, Mohammad Murad, despre proiectele incluse în programul de administrație locală

15 May 2024 676

ZIUA Electorală De la antreprenoriat la politică. Ioan Picu, despre proiectul său de suflet - Palatul Copiilor din Constanța!

14 May 2024 1034

Noi decizii ale BNR în ce privește politica monetară

13 May 2024 393

Imaginație fără limite Cele mai trăsnite denumiri de partid sau formațiune politică la alegerile europarlamentare

10 May 2024 664

Editorial Ce faci pe 9 iunie? Votul este cea mai importantă formă de participare politică!

10 May 2024 654