Senatorul Ştefan Mihu a vorbit în Parlament despre problema Spaţiului Schengen

În şedinţa Senatului din 3 aprilie 2019, senatorul PSD Constanţa Ştefan Mihu a făcut o declaraţie politică pe subiectul aderării României la Spaţiul Schengen. Senatorul punctează faptul că, deşi ţara noastră a primit aviz favorabil de aderare de la Comisia Europeană, acest demers nu a fost dus la îndeplinire.
 
„După cum este cunoscut, prevederile juridice referitoare la Spaţiul Schengen au fost integrate în acquis-ul comunitar prin Tratatul de la Amsterdam şi, ulterior, prin tratatele subsecvente ale Uniunii (respectiv Tratatul de la Nisa şi Tratatul de la Lisabona, în vigoare), prin recurs la instrumente juridice specifice, care reglementează, printre altele, şi aspectele privind vizele, azilul, imigraţia şi politicile legate de libera circulaţie a persoanelor.
 
Spaţiul Schengen, cunoscut în limbajul comun şi ca „spaţiul UE fără frontiere”, include în prezent un număr de 26 de state europene, dintre care 4 (Norvegia, Islanda, Lichtenstein şi Elveţia) nu sunt membre ale UE, iar alte 6 state UE nu fac parte din Sistemul Schengen (Bulgaria, Cipru, Croaţia, Irlanda, Marea Britanie, România).
 
În 2015, în contextul „crizei imigranţilor”, Spaţiul Schengen a devenit practic nefuncţional, în condiţiile asumării de către unii lideri politici ai UE a unor decizii controversate privind deschiderea „de facto” a frontierelor externe ale UE unor adevărate „valuri” necontrolate de imigranţi ilegali.
 
Situaţia se menţine în blocaj şi în momentul de faţă, la circa 4 ani de la evenimentele dramatice din 2015, funcţionarea normală a spaţiului Schengen nefiind încă restabilită. Este suficient, cred, să amintesc că, în prezent, nu mai puţin de 6 state Schengen (Austria, Danemarca, Franţa, Germania, Norvegia, Suedia) efectuează, sub diverse forme, controale la frontierele lor naţionale.
 
Pe de altă parte, de câţiva ani buni, România, alături de alte state membre ale UE, a solicitat aderarea la Spaţiul Schengen şi, în pofida avizului favorabil, repetat în domeniu al Comisiei Europene şi al unor investiţii financiare şi umane considerabile pe acest palier, demersul nu a avut câştig de cauză. La acest rezultat negativ a contribuit în mod decisiv poziţia unor state membre ale UE, care au „înţeles” să interpreteze de o manieră subiectivă, discreţionara - şi nu ar fi prima dată - prevederile Tratatului de la Lisabona referitoare la constituirea şi funcţionarea Spaţiului Schengen, punând interese strict naţionale, de politică internă, înaintea intereselor de ansamblu ale Uniunii şi, pe cale de consecinţă, nesocotind, de facto, litera şi spiritul Tratatelor fundamentale ale Uniunii.
 
Considerăm, în acest sens, ca prerogativa Consiliului UE era şi este, conform Tratatelor UE, să ia nota de îndeplinirea de către România a condiţiilor de aderare la Spaţiul Schengen - certificată deja, în repetate rânduri, de Comisia Europeană - şi nu să repună în discuţie aderarea, în sine, transformând astfel chestiunea respectivă în subiect artificial de dispută politică, alimentat de interese economico-financiare nefireşti în domeniu, prin prisma regulilor de funcţionare ale pieţei interne europene!
 
Ne găsim în faţa unui caz tipic de interpretare voit defectuoasă a prevederilor Tratatului de la Lisabona, fapt de natură să aducă un deserviciu semnificativ construcţiei europene, aşa cum a fost ea gândită şi concepută de Părinţii Fondatori ai Comunităţilor Europene/ Uniunii Europene!
 

Faţă de cele de mai sus, consider că România are oportunitatea şi, în egală măsură, datoria, în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului UE, deci şi a Consiliului Justiţie-Afaceri Interne, adică a formaţiunii Consiliului responsabilă să analizeze şi să discute aspectele respective, să reintroducă pe agendă UE, cu toată determinarea, evaluarea modului de funcţionare şi de adoptare a deciziilor la nivelul spaţiului Schengen. Demersul se prezintă a fi cu atât mai necesar cu cât, de câţiva ani buni, această politică relevantă a UE se află într-un evident blocaj, urmare directă a modului defectuos şi, nu de puţine ori, abuziv, în care a fost gestionată, din păcate!”
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme din Constanța AGA Aeroportului de la Mihail Kogălniceanu SA a prelungit mandatele administratorilor provizorii și pe cel al auditorului statuar

14 Feb 2024 872

Declarații de avere Averea și interesele lui Ștefan Mihu, administrator la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu SA Constanța (DOCUMENTE)

07 Dec 2023 1206

Echipele Under-18 și Under-17 ale Farului Constanța s-au calificat în sferturi la Cupa de Tineret, respectiv la Cupa Elitelor (GALERIE FOTO)

07 Mar 2023 1526

Prelungiri de mandate pentru administratorii provizorii de la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu SA

17 Feb 2023 1624

Grupele mari de juniori ale Farului Constanța au reînceput antrenamentele. Teste fizice în primele două zile (GALERIE FOTO)

10 Jan 2023 1805

Echipele Under-18 și Under-17 ale Farului Constanța au înscris 12 goluri în două meciuri cu Sport Team București (VIDEO)

10 Dec 2022 2181

Mandatele administratorilor provizorii ai Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța, prelungite

25 Aug 2022 1864

Juniorii Farului Constanța, două victorii și două înfrângeri în amicale (GALERIE FOTO)

03 Aug 2022 2086

Echipele Under-19 și Under-17 ale Farului Constanța, meciuri în optimile Cupei României

12 Mar 2022 2167

Juniori ai FC Viitorul, victorie şi egal în două amicale cu echipele Academicii Clinceni

16 Feb 2021 3266

Ministrul Sănătății, interpelat de senatorul PSD de Constanța, Ștefan Mihu. Parlamentarul solicită o evidență a achizițiilor de paturi de pe secțiile ATI

13 Oct 2020 3019

Într-o interpelare adresată ministrului Sănătății, senatorul Ștefan Mihu solicită sprijinul guvernamental pentru un început de an școlar în siguranță

08 Sep 2020 3023

Trei parlamentari de Constanța fac parte din Comisia de anchetă privind achizițiile pe perioada stării de urgență

04 Jul 2020 3356

Incertitudini în procesul de învățământ. Un senator de Constanța îi cere ministrului Educației strategia privind formele de învățământ online

26 May 2020 3007

Ștefan Mihu(PSD) taxează lipsa de coerență din recomandările făcute populației, în contextul stării de alertă

19 May 2020 2804