De azi, căldura intră în pământ şi gerul îşi arată colţii Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, prăznuit de ortodocşi şi catolici

Azi, 26 octombrie, Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este prăznuit atât de ortodocşi, cât şi de catolici. De asemenea, pe 27 octombrie urmează o altă sărbătoare mare, Sfântul Dimitrie Basarabov.
 
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sau Sfântul Dumitru, a fost un martir creştin, sfânt militar din veacul al III-lea, care a trăit în vremea împăraţilor Maximian şi Diocleţian, în cetatea Tesalonic. Cu hramuri răsunătoare, ofrande cu colaci delicioşi şi jocuri cu focuri vii, sărbătoarea de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, aduce ultima şi una dintre cele mai importante sărbători de toamnă. După sărbătoarea Sfintei Parascheva, praznicul Sfântului Dumitru este ultima şi cea mai importantă sărbătoare din toamnă, care, după superstiţii pastorale, marchează începutul iernii.
 
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a născut la Tesalonic, în vremea împăratului Diocleţian, ca fiu al prefectului cetăţii. Părinţii săi au fost creştini în taină, de aceea Sf. Dimitrie va primi încă de mic educaţie creştină. După mutarea tatălui său către Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităţilor lui morale şi intelectuale. Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu, a poruncit ca în toate cetăţile să se jertfească zeilor păgâni, ca mulţumire pentru victoriile militare pe care le avusese.
 
Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis. În temniţă, Sf. Dimitrie a binecuvântat în numele lui Hristos pe un tânăr creştin cu numele Nestor, care urma să se lupte cu un vestit gladiator păgân cu numele Lie. În urma luptei, Nestor îl învinge pe Lie, iar împăratul află de binecuvântarea lui Dimitrie şi porunceşte ca acesta să fie ucis. Moaştele Sfântului Dimitrie se află în biserica cu acelaşi nume din Tesalonic. În ţara noastră, aproximativ 350.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie.

Ciobanii află astăzi cum va fi iarna

Sfântul Dumitru este considerat şi patronul păstorilor, ziua de 26 octombrie fiind cea în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşază cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră. Un alt mod de a afla încă din 26 octombrie cum va fi iarna este să urmăreşti mersul oilor în dimineaţa sărbătorii. Dacă dimineaţa se va trezi întâi o oaie albă şi va pleca spre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi uşoară.
 
Tot de Sfântul Dumitru se tocmesc servitorii pentru diverse treburi şi se strică stânele. Ţăranii tund coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos. În anumite zone, ţăranii îl cinstesc pe Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.
 
În credinţa populară, anul este împărţit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe „încuie“ iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Există credinţa că, în ziua Sfântului Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.
 
Ziua de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, era, pe vremuri, şi o zi a soroacelor. Se terminau învoielile încheiate între stăpânii oilor şi ciobani la Sân-George, de unde şi zicerea că „la Sân-George se încaieră câinii, iar la Sâmedru se sfădesc stăpânii“. Cine are împrumuturi trebuie să le achite în această zi, dar şi să facă alte socoteli noi. Bătrânele împart covrigi, pâine, nuci, mere, struguri şi prune uscate doar celor care sar peste foc. Tot în această zi se pomenesc morţii.
 
În ziua de Sfântul Dimtrie, Izvorâtorul de Mir, nu se piaptănă, iar femeile fac pomană cu grâu fiert cu unt, lapte sau brânză. În Bucovina, se zice că cine seamănă usturoiul după Sfântul Dumitru va avea parte numai de pagubă în anul următor. În Oltenia, se crede că numai cine respectă toate tradiţiile sărbătorii va fi protejat de necazuri, primejdii şi de lupi.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Astăzi, de Sfântul Dimitrie, monseniorul Ieronim Iacob aniversează 59 de ani

26 Oct 2020 2447

ÎPS Teodosie va sluji, astăzi, alături de Preafericitul Părinte Daniel

27 Oct 2019 1487

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

26 Oct 2019 2894

Biserica Ortodoxă cinstește trei mari sfinți

24 Oct 2019 1082

Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul

29 May 2019 1682

Premieră la Parada Militară de Ziua Națională a României. Vor defila și militari din cadrul Asociației Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi

26 Nov 2018 1141

Bucureşti. A treia zi de pelerinaj la moaştele Sf. Dimitrie cel Nou. Peste 40 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

27 Oct 2018 1012

Piept de pui la tavă, mămăliguță cu brânză de vaci, calamar la cuptor Arimex Comexim 2000 SRL, meniu de sărbătoare pentru pacienții constănțeni

27 Oct 2018 1637

Militar în rezervă, găsit decedat într-o benzinărie din Franța. Florin Ciunterei a participat la mai multe misiuni în teatre de operații

22 May 2018 6235

Ce obicei respectat azi, de Cuviosul Dimitrie cel Nou Basarabov, aduce spor şi armonie în casă

27 Oct 2016 1813

Superstiţii de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir De azi, căldura intră în pământ şi gerul îşi arată colţii

26 Oct 2016 3001

În aşteptarea musafirilor Şcolile din Constanţa îşi deschid porţile pentru viitorii elevi

25 Feb 2016 3289

Sinaxar 13 decembrie 2015 Fost mitropolit al Moldovei devenit sfânt. Vezi motivele

13 Dec 2015 1746

Sinaxar 27 octombrie 2015 Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov. Moaştele salvate de un macedoromân

27 Oct 2015 1472

Sinaxar 26 octombrie 2015 Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Cine a fost. De unde vine şi ce înseamnă numele

26 Oct 2015 1643