Explicaţia medicului Sorin Rugină de la Spitalul de Infecţioase Ce pericole ascunde norul de praf din Sahara

În România a ajuns, pentru a treia oară, un nor de praf de mari dimensiuni. Praful este adus de vânt din nordul Africii şi, în urma ploilor abundente, va ajunge pe sol. Cât de periculos este acesta pentru sănătatea noastră? Poartă oare viruşi şi bacterii nocive acest praf? Ne poate transmite bolile caracteristice continentului african?

Răspunsurile la acestea întrebări importante ne-au fost prezentate de medicul Sorin Rugină de la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase. „Nu este cazul să ne panicăm. Nu există nici un risc ca acest praf să poarte viruşi. De altfel, aceştia nici nu ar rezista condiţiilor. Mai degrabă, viruşii şi bacteriile pot fi aduse de păsări, ţânţari, căpuşe”, ne-a explicat medicul Sorin Rugină. Potrivit site-lui sfatulmedicului.ro, printre bolile de origine africană se numără tripanosomiaza africana (boala somnului), filarioza limfatică, febra galbenă, leishmanioza cutanată, leishmanioza cutaneomucoasă, leishmanioza viscerală, tifos, oncocercoză.

Praful de origine sahariană prezent şi pe teritoriul României în ultimele zile este în concentraţii reduse şi va scădea treptat până vineri, dar precipitaţiile prognozate pot antrena astfel de particule spre sol, menţionează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), într-un punct de vedere oficial, postat, joi, pe propria pagină de internet. „„În ultimele două zile, praf de origine sahariană a fost antrenat de circulaţia atmosferică la scară mare înspre Peninsula Arabică şi apoi spre Turcia, Marea Neagră şi Peninsula Balcanică. Conform imaginilor satelitare specializate, concentraţiile cele mai mari s-au semnalat deasupra Turciei. Ţara noastră se află la periferia norului de praf saharian, concentraţiile fiind la un nivel redus şi în scădere treptată, până spre sfârşitul zilei de vineri, 31 mai 2013”, menţionează sursa citată. Meteorologii precizează, totodată, faptul că precipitaţiile care vor cădea în aceste zile în România pot antrena spre sol particulele de praf saharian.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Agro Land Creative și-a schimbat denumirea și obiectul principal de activitate

25 Apr 2024 422

Licitații Constanța Primăria Medgidia, achiziție de energie electrică (DOCUMENTE)

25 Apr 2024 401

Decizie finală în dosarul Dănuț Căpățînă și Sorin Strutinsky! Proces penal încetat, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale

24 Apr 2024 771

Tulcea Sorin Grindeanu, în vizită la conferința de recepție a Aeroportului „Delta Dunării” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 489

Sorin Grindeanu „Pas important pentru construcția unei noi autostrăzi - Alternativa Techirghiol”

23 Apr 2024 657

Tulcea Ministrul Sorin Grindeanu, prezent la conferința de recepție a Aeroportului Internațional „Delta Dunării”

23 Apr 2024 492

Investiția s-a ridicat la 1,5 milioane de euro Grădinița Zig-Zag din Ovidiu, județul Constanța, modernizată prin programul România Eficientă (GALERIE + VIDEO)

22 Apr 2024 654

Renovată la standarde nZeb Grădinița Zig-Zag, inaugurată azi în orașul Ovidiu, județul Constanța (Galerie FOTO+VIDEO)

22 Apr 2024 618

Centrul de Scafandri din Constanța cumpără energie electrică de la Electricom SA București! Iată care este valoarea contractului (DOCUMENT)

22 Apr 2024 379

Un imobil de pe strada Avram Iancu va fi reabilitat Firma lui Răzvan-Ionuț Florea, act de urbanism de la Primăria Constanța

19 Apr 2024 730

Lumea marinarilor Din nou spre America. „Mircea”, SUA, Canada

19 Apr 2024 624

Sorin Grindeanu „Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța”

19 Apr 2024 400

Declarații de avere Constanța Sorin - Daniel Nicolae, secretar general la Primăria Cumpăna, averea și interesele (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 610

Curtea de Apel Constanța, protocol cu Inspectoratul Școlar Județean pentru educația juridică în școli! Elevii vor putea vizita instanțele de judecată

17 Apr 2024 523

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 aprilie 2024

17 Apr 2024 498