Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea „Cetăți, muzee și colecții de antichități din sudul Dobrogei“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

 În fiecare număr din publicația Societății Culturale Dobrogene „Analele Dobrogei”, descoperim materiale ce merită aduse în atenția cititorilor noștri. Cei ce sunt interesați să parcurgă articolele în varianta integrală pot accesa Biblioteca Virtuală.
 

 
Astăzi, prezentăm material din numărul din anul XIX, volumul III, 1938, începând cu paginile 83/67, semnat de Ioan Micu. Articolul este intitulat „Cetăți, muzee și colecții de antichități din sudul Dobrogei” și poate fi citit aici.
 
Profesorul Ioan Micu ne prezintă în articolul din „Analele Dobrogei” câteva considerații referitoare la trecutul îndepărtat al Dobrogei, mai precis „inițiativa etnică” și „solidaritatea organizatoare a ordinei romane”, precum și istoria bogată și zbuciumată a acestei zone relativ mici în comparație cu altele.
 
„O însemnătate excepțională au, pentru Dobrogea, coloniile grece de pe litoral, acea pleiadă de cetăți cu o deosebită înfățișare maritimă și comercială. Mărturiile istoricilor antichității și săpăturile arheologice au permis cunoașterea vieții cu totul evoluate, pe care o duceau coloniștii ținuturilor grecești, în continua lor legătură cu băștinașii traci, în epoca dinaintea și apoi de după stăpânirea romană”.
 
Canonicul și scriitorul Ioan Micu, zis și Moldovănuț, s-a născut în 13 iunie 1833 în comuna Varfalău, scaunul Arieș. Începe școala primară în comuna natală și o continuă la Blaj. În 1853, după examenul de maturitate, a fost trimis la seminarul teologic din Pesta, pentru ca ulterior să încerce să își definitiveze studiile la Viena. Pentru că simțea tot mai mult dorul de țară și se confrunta cu probleme de sănătate, Ioan Micu, se întoarce în țară, la Blaj, acolo unde de numit profesor de limbi orientale și studiu biblic.
 
În anul 1858 a predat istorie, geografie, limba română și latină, iar în 1879 a fost ales canonic teolog, fiind ulterior promovat la statutul de canonic cancelar. A clădit un nou edificiu gimnazial la Alba Iulia și Făgăraș. Ioan Micu a scris și publicat extrem de mult, printre scrierile sale regăsindu-se „Spicuirea în istoria bisericească a Românilor Blaj 1873”.
 
Revenind la articolul lui Ioan Micu din revista „Analele Dobrogei”, redăm pentru cititorii noștri următorul paragraf: „Trecând la vremurile istorice, trebue semnalat că Dobrogea a făcut mai întâi parte din domeniul de colonizare al Elenilor, și anume din acela care fu creat de prima mișcare a acelei vieți active a Ioniei, care simțea nevoia de a radia peste tot pământul.  Sudul Dobrogei nu avea cetăți și forturi numai pe malurile celor două mari ape, ci chiar în interior, așa cum întâlnim și în nord. Linia de cetăți de pe mediana Dobrogei, pornind dela Ibida, trecând prin Ulmetum, Tropaeum Traiani, Civitas Ausdecensium se continua în sud prin două cetăți de seamă: Abrittus și Zaldapa”.
  
Puteți accesa varianta integrală a numărului din revista „Analele Dobrogei“ (serie veche), anul XIX, volumul III, 1938, aici.  

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai  drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

Cotidianul ZIUA de Constanța și-a depășit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei și a personalităților sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța, puteți să descărcați în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoașterea istoriei locale
 
Citește și:
 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 
#citeşteDobrogea „Oraşul nostru renaşte repede din cenuşa ruinelor întocmai ca pasărea Phoenix“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lumea poeziilor „Linişte“ - Grigore Sălceanu (1932)

17 Aug 2019 411

#citeșteDobrogea Două corăbii sfărâmate în Portul Chiustenge. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

30 Jul 2019 1206

#citeşteDobrogea „Portul Mangalia fusese construit de armeni“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

27 Jul 2019 1139

#CiteşteDobrogea Pe vremea când Constanţa număra 80 de case. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

19 Jul 2019 1606

#citeșteDobrogea „Mamele nu trebuie să învețe pe copii să scrie și să citească, înainte de a-i da la școală“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

12 Jun 2019 3149

#citeşteDobrogea Cauzele scăderii nivelului moral şi cultural al elevilor. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

31 May 2019 1445

#citeşteDobrogea „Capsomanii“ erau dobrogeni şi vorbeau un fel de greacă. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 May 2019 3278

#citeşteDobrogea Frumoasele legende ale Dobrogei. Cum a dispărut un sat. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

23 May 2019 2735

#citeşteDobrogea Aventura primarului Horia Grigorescu, pentru ascensiunea edilitară a Constanţei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

21 May 2019 2145

#citeşteDobrogea România ar fi fost „ciungă“ fără polul său maritim. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 May 2019 2060

#citeșteDobrogea Povestea viceconsulatului austriac de la Hârșova. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

17 May 2019 1124

#citeşteDobrogea Raportul avocatului Scarlat Huhulescu, de la 1934, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Feb 2019 1208

Mihail Straje, autorul dicţionarului de pseudonime

25 Jan 2019 721

#citeşteDobrogea „Sulumbria“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

25 Jan 2019 1019

#citeşteDobrogea „Curiosităţi Dobrogene“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 Jan 2019 1105