Ziua Dobrogei

ZIUA de Constanţa #sărbătoreşteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul Curajul de a fi urmaşul celui mai demn ziarist dobrogean - Constantin Sarry. Mesajele jurnaliştilor constănţeni


Între cele cinci personalităţi legate de plaiurile dobrogene cărora li se va conferi distincţia Meritul Dobrogea se află şi prodigiosul publicist Constantin Sarry, cel care timp de patru decenii a fost director al ziarului „Dobrogea Jună”, cea mai citită gazetă a acestei provincii-primul magazin istoric al Dobrogei, dar şi preşedinte al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din Dobrogea.


La finele acestei săptămâni, cotidianul ZIUA de Constanţa va cinsti, pentru a treia oară, Ziua Dobrogei, în sala Remus Opreanu a Consiliului Judeţean Constanţa, printr-un eveniment ce îşi doreşte să omagieze, post-mortem, cinci personalităţi a căror contribuţie la patrimoniul cultural-ştiinţific al acestei provincii avem obligaţia de-a o evoca permanent.


În contextul omagierii acestui fără de seamăn ziarist dobrogean, am adresat actualei generaţii de jurnalişti provocarea de a face publică viziunea lor asupra rolului presei, într-o perioadă atât de marcată de informaţia adevărată versus fake-news.


Feri Predescu, „Evenimentul Zilei”: „Rolul presei este, în primul rând, de a transmite informaţia adevărată. A fi om de presă înseamnă respect pentru cititorii, telespectatorii sau ascultătorii pe care îi informezi. Minciuna, ştirile false, manipularea vor ieşi, mai devreme sau mai târziu, la iveală, iar cititorii nu iartă. De aceea, ziaristul trebuie să fie consecvent, să nu se abată de la regulile meseriei şi în, acest fel, poate obţine, în timp, admiraţia şi respectul cititorilor. În acest sens, Constantin Sarry, gazetarul constănţean care, timp de patru decenii, a condus «Dobrogea jună», cea mai longevivă publicaţie locală, este cel mai potrivit exemplu”.


Sînziana Ionescu, „Adevărul”: „La atât de scurtă vreme de la semnalul dat de ZIUA de Constanţa pentru celebrarea Zilei Dobrogei într-un mod meritoriu, autorităţile dobrogene sărbătoresc acum cum se cuvine regiunea care ne este leagăn şi identitate.
Dobrogea ne-a dat mândria unui statut unic în lume. ZIUA de Constanţa ne-a redat mândria de a fi dobrogeni.
La mulţi ani, Dobrogea noastră! «Ziua de Constanţa», mulţumiri! Ce faceţi voi va rămâne în istoria presei! 


Mariana Iancu, „Adevărul”: „Presa a fost călcată în picioare, sugrumată în ştreang, arsă pe rug sau aruncată în groapa cu lei. Toţi cei vremelnici care au condus ţara, judeţul, primăria au încercat să o subjuge. Sub stăpânirea vremelnică bulgară sau germană, otomană sau comunistă, presa a rezistat, continuând să aducă oamenilor informaţii, reportaje, să dezgroape legende, să investigheze crime sau să mintă.
Însă, gândiţi-vă cum ar arăta o zi fără presă. Îţi cumperi ziarul preferat şi când îl deschizi descoperi doar foi albe. Dai drumul la televizor şi nu are niciun program. Radioul e mut. Ar fi o zi pierdută.


Acum, presa este considerată a patra putere în stat. Și acum, ziariştii sunt părtinitori şi ascund adevărul. O zicală din breaslă spune aşa: «Nu lăsa adevărul să-ţi strice o ştire bună». Dar, fără presă, democraţia nu mai are câine de pază. Nu luaţi condeiul din mâna unui jurnalist pentru că, atunci când presa tace, vorbeşte tirania. Atunci când cenzuraţi opinia unui scriitor, începe despotismul. Dacă vreţi să nu mai avem opinii ne putem întoarce în comunism”.


Cristian Hagi, jurnalist Dobrogea TV, Constanţa 100%: „Jurnalism înseamnă să publici ceea ce alţii nu vor să publici. Este una dintre definiţiile acestui domeniu prea complex pentru a fi descris într-o singură frază. Acesta este, în opinia mea, şi rolul presei. Presa este modalitatea prin care noi, ziariştii, putem schimba în bine o mică parte din lumea în care trăim. Este un efort care uneori te însingurează, de multe ori eşuează, de foarte multe ori îţi răpeşte timpul pe care ar trebui să-l acorzi familiei. Îţi aduce mulţi duşmani şi puţini prieteni, multe critici şi puţin aprecieri. Dacă însă, la finalul zilei, lumea în care trăim este cu o fărâmă mai bună, atunci numai asta contează”.


Andreea Pavel, director general „Info-Sud-Est”: „Jurnaliştii oneşti şi curajoşi sunt anticorpii comunităţii în care ei trăiesc. Presa întăreşte sistemul imunitar al societăţii atunci când scrie despre problemele ei. Pentru că jurnaliştii, asemenea unor sanitari, curăţă prin scriitura lor putregaiul şi mizeria din mediul în care cu toţii convieţuim.


Să fii jurnalist, mai ales de investigaţie, nu e uşor deloc. Sunt nopţi nedormite, sute de kilometri de drumuri, pericole, tentative de intimidare şi altele asemenea. Un jurnalist care îşi iubeşte meseria nu simte, însă, nimic din toate astea. El nu îşi practică meseria, ci o trăieşte. Iar puterea presei este mai mare decât o pot percepe până şi jurnaliştii uneori.
Tocmai de aceea, avem nevoie, spre binele tuturor, de o presă onestă şi curajoasă, sănătoasă şi curată, o presă în care finanţatorul nu ştie cum arată redacţia şi nici invers.
Altfel, e doar un pas de la informare la manipulare, atunci când nu mai vorbim de jurnalişti, ci de purtători de legitimaţii ori, în cazurile acute, de mercenari de informaţii - pe care, din păcate, îi vedem seară de seară butonând telecomanda. Cred, însă, că vremea lor nu e deloc departe de apus”.


Cristian Andrei Leonte, redactor-şef „Info-Sud-Est”: „Jurnalistul caută adevărul, îl dezbracă de detalii inutile şi îl livrează publicului într-un mod cât mai plăcut şi accesibil. Publicul îl citeşte, îl trece prin filtrul personal şi îl dezbate cu apropiaţi. Cei doi devin parteneri, chiar dacă nu întotdeauna viziunea lor asupra adevărului coincide.
Publicul consumator de presă îi dă puterea jurnalistului, iar jurnalistul, la rândul lui, caută neobosit şi îi oferă adevărul. E o relaţie care se consumă zilnic, neîntrerupt, fără să aştepte doar momentele de criză.
Din păcate, astăzi nu se întâmplă chiar aşa. Avem jurnalişti care ocolesc adevărul şi avem, deopotrivă, public care nu înţelege rolul jurnalistului.


Suntem norocoşi însă că există oameni care luptă zilnic pentru acest ideal. Din păcate, ei sunt mult prea puţini.
Tot jurnaliştii sunt cei care, de sute de ani, surprind momentul, descriu locul şi simt personajele.
Fără ei, multe dintre episoadele istoriei s-ar fi pierdut în negura timpului. Cum am fi ştiut noi, de exemplu, cum arătau uliţele Constanţei la cumpăna dintre secole? Am mai fi aflat, de exemplu, povestea construcţiei Cazinoului şi dezbaterea efervescentă a clasei politice pe această temă? Ar mai fi fost dobrogenii atât de conştienţi de frumuseţea şi importanţa mozaicului etnic autohton fără informaţiile transmise în timp de gazetarii vremurilor?
Jurnaliştii secolului XX au fost mesageri pentru noi, iar noi suntem mesageri pentru viitor. Pentru asta nu trebuie să facem lucruri măreţe, ci doar să căutăm adevărul, să surprindem momentul, să descriem locul şi să simţim personajele”.

 

Citeşte şi:

ZIUA de Constanţa #sărbătoreşteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul „Ziua Dobrogei“, la a treia ediţie, cu o temă în premieră - „Dobrogea în documente diplomatice româneşti. 1878-1884“

#sărbătoreșteDobrogea141 Constantin Sarry, cel mai de seamă ziarist dobrogean, omagiat de ZIUA de Constanța (galerie foto)

ZIUA de Constanţa #sărbătoreşteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul Cătălin Grasa, director SCJU, Daniel Georgescu, director CN ACN, şi canoistul Ivan Patzaichin, mesaje de Ziua Dobrogei

14 noiembrie 1878 Sărbătorim Dobrogea alături de cei care i-au cercetat bogata istorie! Mesaje ale istoricilor constănţeni de Ziua Dobrogei (documente)

ZIUA de Constanţa #sărbătoreşteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul Gheorghe Hagi, lt.-col. Daniel Mihai Ferencz şi Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare, mesaje de Ziua Dobrogei
 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dobrogeanul care a calculat anul naşterii lui Iisus De Crăciun, mai mult ca în orice zi a anului, să-l amintim pe Sfântul Dionisie Exiguul!

25 Dec 2019 2674

#sărbătoreșteDobrogea141 Mesajul prefectului județului Constanța, Dumitru Jeacă

13 Dec 2019 773

#sărbătoreșteDobrogea141 Mesajul primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău

13 Dec 2019 736

#sărbătoreșteDobrogea141 Mesajul Mirelei Matichescu, administratorul public al județului Constanța

13 Dec 2019 667

#DobrogeaDigitală „Meridianul Phoenix. Jurnal de călătorie“ - Simion Tavitian, o nouă carte în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

02 Dec 2019 2000

#sărbătoreşteDobrogea141 „Meritul Dobrogean“ pentru Constantin Sarry

30 Nov 2019 1914

#sărbătoreșteDobrogea141 Laudatio Pericle Martinescu (1911-2005)

29 Nov 2019 347

Ecouri la sărbătoarea Zilei Dobrogei Corespondență din Israel, de la Corina Shapira, fiica savantului Garabet Kumbetlian

29 Nov 2019 631

#sărbătoreşteDobrogea141 „Meritul Dobrogean“ pentru Pericle Martinescu

29 Nov 2019 857

#sărbătoreşteDobrogea141 Laudatio Geavit Musa

28 Nov 2019 1511

#sărbătoreşteDobrogea141 „Meritul Dobrogean“ pentru Geavit Musa

28 Nov 2019 4024

#sărbătoreşteDobrogea141 „Meritul Dobrogean“ pentru Marin Ionescu Dobrogianu

27 Nov 2019 1511

#sărbătoreșteDobrogea141 Laudatio Marin Ionescu Dobrogianu

27 Nov 2019 1548

#sărbătoreșteDobrogea141 „Meritul Dobrogean“ pentru Petre Diaconu

26 Nov 2019 1708

LIVE TEXT Eveniment unic în presa locală. Cotidianul ZIUA de Constanţa, pentru a treia oară, #sărbătoreşteDobrogea141 (galerie foto)

23 Nov 2019 2955