MApN Prima zi a reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre ale NATO

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leș, a participat, ieri, la reuniunile primei zile a ministerialei NATO a Apărării, cu o agendă concentrată pe priorităţile Alianţei, consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare şi a parteneriatului transatlantic.

„Aliaţii au evidenţiat importanţa relaţiei transatlantice şi necesitatea continuării adaptării NATO la noul mediu de securitate. S-a pus accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare, precum şi pe dezvoltarea contribuţiei Alianței Nord-Atlantice la eforturile internaţionale de  proiectare a stabilităţii. Discuţiile s-au axat, de asemenea, pe asumarea echitabilă a responsabilităţilor şi pe contribuţiile concrete ale aliaţilor la securitatea şi apărarea comună. Cu acest prilej, miniştrii apărării au reiterat angajamentul pentru creşterea bugetelor alocate apărării, asumat de statele NATO la Summit-ul din Ţara Galilor”, se arată într-un comunicat al MApN.


Dezbaterile au abordat şi eforturile de contracarare a ameninţărilor complexe provenite din sudul Alianţei, context în care miniștrii au fost de acord că organizația trebuie să îşi asume un rol sporit înanihilarea terorismului.

„Ministrul român al Apărării a susţinut necesitatea continuării eforturilor de consolidare a posturii aliate de descurajare şi apărare şi a reiterat importanţa implementării tuturor deciziilor adoptate la Summit-ul de la Varşovia, în spiritul unei abordării integrate a ameninţărilor, în vederea asigurării unităţii şi credibilităţii Alianţei. În context, a subliniat necesitatea asigurării coerenţei măsurilor de întărire a posturii de apărare şi descurajare pentru flancul estic al NATO”, conform sursei citate. 


Oficialul român a subliniat că bugetul apărării pentru anul 2017 prevede alocarea a doi la sută din Produsul Intern Brut, ceea ce asigură o bază solidă pentru o modernizare semnificativă a capabilităţilor de apărare şi demonstrează respectarea angajamentelor ţării noastre în cadrul NATO. De asemenea, a exprimat susţinerea României pentru demersurile de creştere a contribuţiei Alianței la eforturile comunităţii internaţionale de proiectare a stabilităţii.

„În marja reuniunii, ministrul român al Apărării, Gabriel Leș, a semnat, împreună cu omologul german, Ursula von der Leyen, o Scrisoare de intenţie prin care a fost formalizată afilierea unităţilor cu care România contribuie la Corpul de Armată ce urmează să fie generat în cadrul Grupării de tip Naţiune Cadru, coordonată de Germania”, se mai arată în comunicatul citat.


Sursa foto: Facebook Gabriel Leș


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Irlandei la București

26 Apr 2024 259

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 231

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 257

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 502

România MApN se pregătește de a doua campanile de recrutare a soldaților. Vezi ce criterii trebuie îndeplinite

22 Apr 2024 460

MApNElemente din analiza procesului de angajare în armată a soldaților profesioniști

22 Apr 2024 255

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 859

MApN Primele aeronave F-16, cumpărate din Norvegia, au aterizat la Câmpia Turzii

19 Apr 2024 527

MApN împachetează cadouri pentru eroii supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial

19 Apr 2024 568

MApN23 aprilie - 165 de ani de existență a Forţelor Terestre Române

19 Apr 2024 319

MApNExercițiu de instruire cu termen scurt de notificare, în județul Tulcea

19 Apr 2024 314

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 455

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 845

MApNÎntâlnirea conducerii MApN cu președinții comisiilor de apărare ale Parlamentului României

17 Apr 2024 330

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 269