ANCOM organizează examinarea pentru certificatele de radioamator

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) organizează, în perioada 29 septembrie – 18 octombrie 2014, sesiunile ordinare de examinare în vederea obţinerii certificatelor de radioamator şi certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru. 
 
Înscrierea la cele două tipuri de examinări se face prin depunerea de către solicitanţi a unei cereri de înscriere, împreună cu o copie după cartea de identitate/certificatul de naştere sau paşaport şi o fotografie color tip paşaport a solicitantului. Suplimentar, pentru obţinerea certificatului de operator radio în serviciul mobil terestru este necesară dovada absolvirii cursurilor gimnaziale.
 
Utilizatorii specifici ai reţelelor de radiocomunicaţii mobile terestre – care trebuie să obţină un certificat de operator radio pentru a putea opera staţiile de radiocomunicaţii – sunt atât mici întreprinzători, cât şi angajaţii marilor companii ale căror activităţi economice necesită comunicaţii radio proprii. Printre domeniile în care activează aceste companii se numără: industrie, producţie, transport şi distribuţie de utilităţi publice la nivel naţional, transporturi, construcţii şi lucrări publice, agricultură, silvicultură, pază şi protecţie a vieţii şi proprietăţii private, protecţie publică, sănătate publică, servicii de gospodărire comunală. 
 
Este important de precizat că utilizatorii de staţii mobile montate pe utilaje sau maşini (precum conducătorii de taximetre) sau utilizatorii de staţii portabile (folosite pentru comunicarea individuală la distanţă scurtă) sunt exceptaţi de la obligaţia deţinerii de certificate de operator radio. Conform prevederilor legale, obligaţia de a deţine certificate de operator radio în serviciul mobil terestru se aplică exclusiv responsabililor cu radiocomunicaţiile şi operatorilor staţiilor coordonatoare (staţiile care coordonează traficul în cadrul reţelelor de radiocomunicaţii). În România au fost emise şi sunt valabile în prezent 19.122 de certificate de operator pentru staţiile de radiocomunicaţii din serviciul mobil terestru.
 
Radioamatorismul este practicat în principal ca activitate de agrement, având însă şi o importantă dimensiune competiţională la nivel local şi internaţional. În plus, radioamatorismul oferă posibilitatea dezvoltării aptitudinilor de utilizare a staţiilor de radiocomunicaţii, cunoaşterii aprofundate a fenomenului de propagare radio în diferite benzi de frecvenţe, realizării şi testării de aparatură de radiocomunicaţii. Radioamatorii pot contribui uneori, alături de instituţiile publice de resort, la asigurarea comunicaţiilor în situaţii de urgenţă. În România există în momentul de faţă 9.619 radioamatori autorizaţi de către ANCOM. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legea privind serviciile digitale a fost publicată în Monitorul Oficial

19 Mar 2024 653

Câți utilizatori și-au portat numerele în 2023. Datele ANCOM

19 Jan 2024 587

Tik Tok este o problemă de siguranță națională și ar trebui interzisă! Anunțul vicepreședintelui ANCOM

18 Jan 2024 785

Creditorii RADIONAV SA, convocați în adunare de lichidator judiciar A&A Consultants SPRL! Iată care va fi ordinea de zi

07 Jan 2024 862

Preferințele românilor în materie de comunicații și sustenabilitate. Datele unui studiu

04 Jan 2024 625

Insolvențe Constanța ANCOM (prezidată de Valeriu Zgonea, fost lider PSD), este interesată să cumpere bunurile RADIONAV SA!

26 Dec 2023 1545

Parlamentul a aprobat numirile la ANCOM și la Curtea de Conturi

10 Oct 2023 1313

Pe cine propun PNL și PSD la Curtea de Conturi și ANCOM

09 Oct 2023 1201

ANCOM Care sunt modalitățile de încheiere a contractelor de comunicații electronice?

13 Aug 2023 886

Nașul de cununie al deputatei PSD, Cristina Dumitrache, ales preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii

09 May 2023 1871

Internetul fix a câștigat teren în mediul rural. Sumele la care au ajuns principalii operatori de comunicații

17 May 2022 1291

ANCOM a soluționat aproape 2.900 de plângeri în 2021. Care sunt companiile cu cele mai multe reclamații

17 Feb 2022 1333

Tarife mai mici pentru apelurile fixe şi mobile, în România, de la 1 ianuarie. Cu cât scad

20 Dec 2021 1400

La ce trebuie să fim atenți când facem cumpărături de Black Friday. Sfaturi importante de la ANCOM

05 Nov 2021 1608

ANCOM. Atenție la apelurile primite de la numere internaționale!

09 Aug 2021 2204