Stiri calde

Sinteza raportului prezentat de şeful Poliţei Române Bogdan Despescu premierului. Sunt nominalizați chestori, comisari șefi, agenți (document)

Sinteza raportului prezentat de şeful Poliţei Române Bogdan Despescu premierului a fost făcută publică vineri seară, în document regăsindu-se informaţia referitoare la demisia şefului Poliţiei Capitalei şi a adjunctului său, dar şi informaţia conform căreia ministrul Afacerilor Interne a fost sesizat pentru dispunerea declanşării cercetării prealabile cu privire la săvârşirea unor eventuale abateri disciplinare în cazul actualului adjunct al şefului Poliţiei Române, chestorul Mihai Marius Voicu, care a deţinut şi el funcţia de şef al Direcţiei Generale de Poliţie a Muncipiului Bucureşti.
 
După înaintarea raportului, Nicu Dragoş Orlando, împuternicit ca şef al Poliţiei Capitalei, şi adjunctul său Marius Eugen Ştefan au demisionat din funcţie vineri seara.
 
De asemenea, şefii ierarhici au fost sesizaţi pentru a lua măsuri disciplinare în cazul a 11 poliţişti din cadrul Brigăzii Rutiere, a 7 de la secţia 22 Poliţie din Capitală şi a 2 din cadrul secţiei 18 Poliţiei Bucureşti.
 
 
În cazul a doi poliţişti, ambii cu grad de colonel, Vasile Daniel Gildo - fost şef al Brigăzii Rutiere până în august 2017 şi Radu Viorel, fost şef al secţiei 18 Poliţie, nu poate fi dispusă răspunderea disciplinară, aceştia fiind la pensie.
 
Pentru toţi 22, însă a fost sesizat şi Parchetul ICCJ, pentru a aprecia în ce măsură faptele comise de ei în legătură cu cazul poliţistului Eugen Stan, acuzat de agresiune sexuală, constituie infracţiuni.
 
Potrivit raportului, comisarul şef de poliţie Pătru Florin Adrian, şeful Secţiei 22 Poliţie, şi subcomisarul de poliţie Dinicu George, şeful Biroului Investigaţii Criminale din cadrul aceleiaşi subunităţii "nu au organizat şi coordonat în mod eficient cercetarea la faţa locului, prin aceea că nu s-au deplasat la locul săvârşirii faptei în vederea conducerii nemijlocite a cercetărilor".
 
De asemenea, cei doi "nu au luat toate măsurile necesare pentru verificarea detaliată a tuturor imaginilor surprinse de camera de supraveghere din lift, care ar fi putut conduce la prelevarea de urme biologice de la locul faptei, toate acestea fiind contrare atribuţiilor de serviciu".
 
Planul propus de şeful Poliţiei Române pentru îmbunătăţirea evaluării comportamentale a poliţiştilor
 
Doi subinspectori şi un agent principal din cadrul aceleiaşi secţii sunt acuzaţi că nu au respectat prevederile privind modalitatea de înregistrare şi soluţionare a dosarelor penale având ca obiect infracţiuni sexuale comise asupra minorilor şi nu au efectuat corespunzător cercetarea la faţa locului.
 
Comisarul şef de poliţie Stanciu Cosmin, şeful Biroului Criminalistică din cadrul Secţiei 22 şi agent principal de poliţie Titan Emanuela "nu au efectuat în mod eficient de cercetarea la faţa locului, în sensul că nu au procedat la verificarea detaliată a locului faptei, în sensul identificării, prelevării şi ridicării tuturor categoriilor de urme, îndeosebi a celor biologice, contrar atribuţiilor de serviciu".
 
Totodată, agenţii Puiu Iulian şi Petreanu Iulian sunt acuzaţi că au lăsat locul faptei nesupravegheat până la sosirea echipei de cercetare.
 
"În urma deplasării la locul săvârşirii agresiuni sexuale asupra celor doi minori, deşi au desfăşurat activităţi de identificare a autorului agresiunii, au lăsat neasigurat locul comiterii faptei până la sosirea echipei de cercetare la faţa locului", se arată în raport.
 
Deciziile vin după acuzele aduse poliţiştilor Capitalei în cazul lui Eugen Stan, agentul arestat pentru fapte de pedofilie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 precizând că poliţiştii Secţiei 18 din Bucureşti au ascuns calitatea de poliţist a lui Eugen Stan în cazul agresiunii sexuale comise în 2016, ba mai mult au propus clasarea cauzei.
 
Eugen Stan era protejat de comisarul şef Vornicu. Situaţia a provocat nemulţumiri
 
Agentul Eugen Stan avea o activitate "nesemnificativă", dar era protejat de şeful său direct, Rene Emanuel Vornicu, şeful Serviciului Supraveghere Rutieră pentru Sectoarele 1, 2 şi 6, ceea ce a provocat nemulţumiri printre ceilalţi poliţişti, potrivit unui raport al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) făcut public, vineri, de Guvern.
 
"Activitatea profesională desfăşurată de agent este nesemnificativă raportat la standardele de performanţă asociate postului ocupat, situaţie ce a fost posibilă doar cu ştiinţa şefului direct, comisar şef de poliţie Vornicu Rene Emanuel, aspect care a permis şi apariţia unor nemulţumiri în colectivul structurii. Comisar şef de poliţie Vornicu Rene Emanuel a manifestat superficialitate în modul de întocmire a planificării în serviciu a agentului de poliţie Stan Eugen, în neconcordanţă cu programul de lucru stabilit în fişa postului, în sensul că agentul nu respecta programul de lucru de 8 ore, pe trei schimburi, ci îşi desfăşura activitatea în funcţie de orarul şi priorităţile şefului său direct", se arată în raport.
 
Conform aceleiaşi surse, deşi zilnic desfăşura activităţi împreună cu agentul Stan, comisarul şef Vornicu nu a manifestat interes în documentarea eventualelor probleme, de orice natură, ale subalternului său, cu toate că acesta fusese reclamat pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură sexuală, iar evenimentele ulterioare au conturat existenţa unui posibil comportament neadecvat.
 
Din raport reiese că au fost constatate deficienţe şi în cazul comisarului şef Alina Dobre, şeful Biroului de poliţie rutieră pentru sectorul 2 - aceasta a manifestat neglijenţă în cunoaşterea personalului din subordine, ceea ce i-a permis lui Eugen Stan să nu respecte programul de lucru şi să nu încerce să atingă standardele de performanţă.
 
"De altfel, potrivit declaraţiilor sale, ofiţerul nici nu cunoştea faptul că agentul de poliţie Stan Eugen ocupă o funcţie în statul de organizare al biroului", se precizează în documentul citat.
 
Duminică după-amiaza Serviciul Omoruri a oferit capturi video cu suspectul, iar două ore mai târziu Brigada Rutieră a anunţat că semnalmentele corespund cu ale agentului Eugen Stan
 
Chestorul Bogdan Despescu îşi începe raportul oferind informaţii despre modul în care au fost cercetate cazurile de agresiune sexuală în care era bănuit Eugen Stan.
 
Primul caz abordat este al celor doi minori agresaţi în 5 decembrie într-un lift din Capitală. Despescu precizează că fapta a fost sesizată la ora 11.06 iar o echipă s-a deplasat la faţa locului, ajungând la ora 11.20.
 
La ora 17.57 Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a introdus datele cazului în sistem, iar acestea au ajuns atât la IGPR, cât şi la MAI. Trei ore mai târziu a fost anunţată presa şi s-a cerut ajutorul cetăţenilor pentru identificarea autorului.
 
Sâmbătă, s-a stabilit alocarea de de resurse suplimentare, iar dosarul a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri care a făcut propria cercetare la faţa locului, fiind descoperite imagini de la alte zece camere de supraveghere din zonă.
După ce acestea au fost prelucrate, s-au oferit presei alte imagini cu suspectul şi s-au stabilit semnalmentele. De asemenea, fotografiile au fost distribuite poliţiştilor.
 
Duminică după-amiaza, la ora 15.20, Serviciul Omoruri a pus la dispoziţie alte capturi video ale autorului, iar două ore mai târziu reprezentanţii Brigăzii Rutiere a Capitalei au anunţat Serviciul Omoruri că semnalmentele corespund cu cele ale agentului Eugen Stan. Informaţia a fost verificată şi s-a dispus supravegherea tehnică a suspectului.
 
Luni, 8 ianuarie, începând cu ora 10.00 Eugen Stan a fost chemat la audieri, iar la ora 16.00 a fost reţinut.
 
"De menţionat este faptul că aceste activităţi de urmărire penală se desfăşoară exclusiv de către poliţiştii ce au calitatea de organe de cercetare penală ale poliţiei judiciare în baza delegării procurorului competent. Totodată, precizăm că datele detinute de şeful Poliţiei Române au fost comunicate, în dinamica efectuării, conducerii Ministerului Afacerilor Interne", se arată în raport.
 
Ulterior, Despescu vorbeşte despre cazul din 2016, când Eugen Stan este suspectat că a agresat o femeie de 32 de ani.
 
Dosarul a fost înregistrat în 10.12.2016, când doi bărbaţi au imobilizat un bărbat suspectat că a agresat femeia. Odată ce poliţiştii l-au condus pe suspect la sediul poliţiei, acesta şi-a declinat calitatea de poliţist, iar dosarul a fost înaintat subcomisarului de politie Oprea Daniel care a cunoscut pe toată durata cercetărilor calitatea de poliţist a suspectului.
 
În 28.03.2017 Oprea a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 dosarul cu propunere de clasare. Procurorul i-a atras atenţia că, întrucât Eugen Stan este poliţist,, nu putea fi cercetat de către un coleg, aşa că s-a cerut punctul de vedere al Serviciului Resurse Umane din Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, iar răspunsul a fost ataşat la dosar.
 
Ulterior, Parchetul a informat Brigada Rutieră despre faptul că există un dosar penal de agresiune sexuală deschis pe numele lui Eugen Stan, iar informaţiile au fost introduse în sistem, ajungând automat, prin dispecatat la IGPR şi MAI.
 
"Inspectorul General al Poliţiei Române a cerut DGPMB, în calitate de unitate cu competenţă de gestiunea resurselor umane, să ia măsuri", se arată în raport.
 
Măsurile au constat în declanşarea cercetării disciplinare "în vederea stabilirii existenţei sau inexistenţei abateri disciplinare de comportare necorespunzătoare în serviciu familie sau societate care aduce atingere onoarei proprietăţii profesională a poliţistului sau prestigiului instituţiei".
 
Alte trei dosarede agresiune sexuală au fost înregistrate cu autor necunoscut.
 
Eugen Stan - încadrat în MAI în 1990, în trei ani a avut calificativul "bun" în rest "foarte bun" sau "foarte bine"; decorat cu medalia "Bărbăţie şi credinţă" în 2012
 
Agentul de poliţie Eugen Stan, acuzat de agresiune sexuală, este încadrat în MAI din 1990, la Jandarmerie, în trei ani a avut calificativul "bun", în rest "foarte bun" sau "foarte bine" şi a fost decorat cu medalia "Bărbăţie şi credinţă" în 2012, pentru "activitatea desfăşurată în scopul ajutării persoanelor rămase blocate în trafic din cauza depunerilor mari de zăpadă şi a vântului puternic din noaptea de 25/26 ianuarie 2012", relevă raportul făcut public vineri seară de Guvern.
 
Eugen Stan a fost încadrad în mai în 15.12 1990 în Comandamentul truplelor de Jandarmi, el fiind evaluat medical şi psihologic şi fiind declarat apt. Până în 20 august 2010 şi-a desfăşurat activitatea în domenii precum trnasmisiuni, transport auto şi pază instituţională.
 
În 2010 a fost mutat la cerere de la Jandarmerie.
 
A fost apreciat cu calificativul "bun" în 2007, 2011 şi 2012 şi cu "foarte bun" sau "foarte bine" în ceilalţi ani. În 2007 a fpst sancţionat disciplinar cu mustrare scrisă pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea sarcinilor de serviciu.
 
În 5 iulie 2012 i s-a acordat prin decret prezidenţial Medalia "Bărbăţie şi credinţă" clasa a III-a la propunerea directorului general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti "pentru activitatea desfăşurată în scopul ajutării persoanelor rămase blocate în trafic din cauza depunerilor mari de zăpadă şi a vântului puternic din noaptea de 25/26 ianuarie 2012".
Judecătoria Sectorului 6 a dispus marţi arestarea preventivă pentru 30 de zile a poliţistului Eugen Stan, acuzat că ar fi agresat sexual doi copii într-un bloc din cartierul bucureştean Drumul Taberei.
 
Eugen Stan a fost reţinut luni de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, el fiind acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de agresiune sexuală asupra unor minori.
 
"La data de 08.01.2018, procurori criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore faţă de inculpatul S.E. sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de agresiune sexuală", anunţă Parchetul Tribunalului Bucureşti.
 
Conform sursei citate, "în ziua de 05.01.2018, în intervalul orar 10:10-10:55, în incinta unui bloc din sectorul 6 – în lift şi pe palierul etajului 8 - inculpatul S. E. a pupat-o pe obraji, pe gură şi în zona abdominală şi i-a pus mâna în zonele intime persoanei vătămate, minoră, în vârstă de 5 ani şi l-a pupat pe obraji pe minorul în vârstă de 9 ani".
 
Bărbatul a fost prins de poliţişti luni dimineaţă. Agresorul este poliţist în cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei, iar la audieri a recunoscut faptele. El ar fi fost recunoscut de către colegii săi, care l-au denunţat duminică după-amiază.
 
Poliţistul se numeşte Eugen Stan şi lucrează de 10 ani în Brigada Rutieră, fiind transferat de la Jandarmerie pe un post de şofer al unui şef din Poliţie, este căsătorit şi are doi copii.
 
Anul trecut ar fi încercat să violeze o femeie, iar în 2012 ar fi abuzat sexual o fetiţă, tot în Sectorul 6 al Capitalei.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu în familia fostului inspector șef al IPJ Constanța. Fratele chestorului Bogdan Despescu a fost găsit spânzurat

16 Apr 2018 1504

Bogdan Despescu, la judecată cu Ministerul Afacerilor Interne Ce spune fostul şef al Poliţiei Române. Precizări importante

06 Apr 2018 2510

Vine cu precizari după ce a fost schimbat Ce spune fostul șef al Poliției Române, Bogdan Despescu, despre cercetarea disciplinară

17 Feb 2018 1362

Sinteza raportului în cazul polițistului pedofil a fost publicată. Concluziile anchetei (document)

16 Feb 2018 611

Avem hârtia oficială Ce face Bogdan Despescu la IGPR, după demiterea din fruntea Poliţiei Române

06 Feb 2018 7198

Noul șef al Poliției Române, instalat în funcție. Cine va fi adjunctul inspectorului șef. Ce se întâmplă cu Bogdan Despescu după demitere

19 Jan 2018 1220

Ce a declarat fostul șef al Poliției Române Bogdan Despescu după demitere

17 Jan 2018 819

Este oficial. Șeful Poliției Române, Bogdan Despescu a fost demis din funcție. Cine îl înlocuiește

17 Jan 2018 1407

Raportul întocmit de șeful IGPR, Bogdan Despescu a ajuns la MAI. Ce măsuri se vor lua

16 Jan 2018 646

Ministrul Carmen Dan, explicații după acuzațiile de minciună venite din partea premierului

11 Jan 2018 457

Mihai Tudose nu vrea să-l demită pe şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu

10 Jan 2018 1662

Alexandru Cătălin Ioniță a refuzat funcţia de şef al Poliţiei Române

10 Jan 2018 897

Demiterea șefului Poliției Române, Bogdan Despescu, amânată. Premierul Mihai Tudose vrea să discute cu acesta înainte de a lua o decizie

09 Jan 2018 583

Carmen Dan cere eliberarea din funcţie a şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu

09 Jan 2018 1348

Activitățile cu articole pirotehnice în atenția polițiștilor IPJ Constanța. În ce situații sunt complet interzise

19 Dec 2017 615

Șeful Poliției Române a fost înaintat în grad de Ziua Națională a României. Acesta a fost inspector șef al IPJ Constanța

29 Nov 2017 1050

Polițiștii au demarat acțiunea „Foc de Artificii“. Ce articole pirotehnice sunt interzise

26 Nov 2017 747

Inspectorul General al Poliţiei Române s-a întâlnit astăzi cu ataşaţii Serviciului Secret al SUA în România

17 Nov 2017 706

Șeful Poliției Române, decorat de ministrul de Interne din Ungaria

15 Nov 2017 480

Carmen Dan s-a întâlnit astăzi cu șefii Inspectoratelor de Poliție din țară. Ce a declarat ministrul

09 Nov 2017 1101

Tone de tutun de contrabandă confiscate în două luni de poliţişti. Unde au avut loc percheziţiile

29 Oct 2017 1013

Șeful IGPR, chestor principal Bogdan Despescu a primit vizita președintelui RAILPOL, Bert Westland

11 Oct 2017 647

Șeful Poliției Române a participat la Convenţia Şefilor Poliţiilor Europene. Ce teme au fost dezbătute

09 Sep 2017 661

Misiune îndeplinită pentru prima serie de polițiști detașați pe litoral. În iulie au scăzut furturile din camere de hotel și de pe plajă

05 Aug 2017 716

Chestorul Bogdan Despescu Șeful Poliției Române, control "fulger" la Constanța

29 Jul 2017 6540

Şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, în vizită de lucru în Ungaria

17 Jul 2017 972

Ce a decis chestorul Bogdan Despescu, şeful Poliţiei Române, în legătură cu sezonul estival 2017

30 Jun 2017 1555

Sărbătoare în Poliţia Română! Chestorul Bogdan Despescu împlineşte astăzi 45 de ani

08 Jun 2017 6559

Şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, s-a întâlnit cu directorul FBI la Washington

06 Jun 2017 1043

Unul dintre cei mai tari oameni din poliție părăsește sistemul. Este adjunctul chestorului Despescu. Și-a început activitatea la Constanța

26 Apr 2017 12235

Bogdan Despescu, şeful Poliţiei Române, mesaj important pentru poliţiştii din Constanţa!

25 Jan 2017 2067

Prim-adjunctul chestorului Despescu pleacă din Ministerul Afacerilor Interne

20 Dec 2016 7760

Exclusiv Bogdan Despescu, şeful Poliţiei Române, înaintat în grad. Este chestor principal de poliție (document)

29 Nov 2016 13494

Avansări în grad la IPJ Tulcea de Ziua Națională a României

29 Nov 2016 1210

Premieră în Poliția Română. Șeful IGPR Bogdan Despescu are adjunct o femeie

22 Aug 2016 5323

Prima serie de poliţişti detaşaţi pe litoralul românesc şi-a încheiat activitatea

01 Aug 2016 1160

S-a deschis un punct de informare pe plajă, în zona Cleopatra

19 Jul 2016 1005

Astăzi încep probele scrise ale examenului național de Bacalaureat. Ce a dispus chestorul de poliție Bogdan Despescu

04 Jul 2016 1025

39 de dosare penale și aproape 7.000 de sancțiuni, rezultatul actiunilor-fulger de ieri ale polițiștilor rutieri

02 Jul 2016 905

Evaluare Națională 2016 Chestorul Bogdan Despescu a dispus suplimentarea poliţiştilor

26 Jun 2016 1332

Şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu despre cazul lui Elan Schwartzenberg, prietenul lui Radu Mazăre

14 Jun 2016 1600

Foşti şefi ai IPJ Constanţa, sărbătoriţii zile

08 Jun 2016 1403

Bogdan Despescu, inspectorul general al Poliţiei Române, se află la ceas aniversar

08 Jun 2016 4223

Şcolile intră sub lupa poliţiştilor!

08 May 2016 1685

Mesajul inspectorului general al Poliţiei Române, cu ocazia sărbătorilor pascale

01 May 2016 1081

Adjunctul chestorului Despescu pleacă din Ministerul Afacerilor Interne. De duminică

14 Apr 2016 2682

Bucuria copiilor la vederea câinelui polițist din cadrul IPJ Tulcea

25 Mar 2016 1613

Acțiuni desfășurate de polițiștii Tulceni

05 Mar 2016 1010

Sute de sancțiuni aplicate de polițiștii din cadrul IPJ Tulcea

05 Mar 2016 1514

Polițiștii s-au ”luptat” cu pirateria şi a plouat cu sancţiuni (galerie foto)

28 Feb 2016 998